Vienas lengviausiai ant palangės užauginamų žalumynų – svogūnų laiškai. Juose yra vitamino C, folio rūgšties, geležies, cinko, kurių tikrai neatsisakytų mūsų organizmas.
Šaltuoju metų laiku vieni šio vitaminų šaltinio užsiaugina svogūną įkurdinę stiklinėje ar nedideliame stiklainyje su vandeniu, kiti naudoja žemes ir sodina vazonėliuose ar loveliuose. Tačiau galima pažvelgti kiek kūrybiškiau ir svogūnus apgyvendinti, pavyzdžiui, krištolinėje saldaininėje.
Jums reikės saldaininės ir didesnių akmenukų. Į pasirinkto indo dugną sudedame akmenukus ir ant jų sustatome svogūnų ropeles. Vandens įpilame tiek, kad apsemtų akmenukus ir svogūnų apačias. Indą statome ten, kur nors kiek daugiau šviesos, pavyzdžiui, ant palangės ar stalo, ir laukiame pasirodančios žalumos.
Kartas nuo karto svarbu patikrinti, ar netrūksta vandens, o kelias pirmas dienas vertėtų jį ir pakeisti, kad nepradėtų rūgti ir išvengtumėte įrudavimo.
Dar vienas žalumynas, kurio nors ir galima lengvai įsigyti parduotuvėse, bet ilgimės žiemą – lapinės salotos.
Jos pasižymi tuo, kad nors ir užtrunka, kol sulaukiame jų derliaus, tačiau juo galime mėgautis tikrai netrumpą laiką, jei naudosime kelias gudrybes.
Dažniausiai lapines salotas tiesiog išrauname, tokiu būdu derliaus jau daugiau iš to paties augalo nebesulauksime. Ilgokai jo tenka laukti ir tiems, kurie jas nupjauna. Tačiau jei lapines salotas skabysite nuo apačios, palikdami ant augalo dar mažus, neužaugusius lapelius, salotomis galėsite mėgautis gana ilgai.
Jei parduotuvėje įsigijote lapinių salotų vazonėlyje, neskubėkite išmesti, jūsų nuomone, nereikalingos dalies – šaknų. Salotos gajos ir lengvai atauga.
Jų šaknis su likusia žalumos dalimi persodinkite į vazonėlį su žemėmis, pastatykite ten, kur gaus pakankamai šilumos ir saulės šviesos, nepamirškite, kad jos mėgsta vandenį, ir laukite ataugančių lapelių. Salotos gana gerai jaučiasi ir tiesiog įstatytos į stiklinę su vandeniu, net ir šiuo atveju sulauksite naujos žalumos.
Apie morkų lapus dar neseniai buvo kalbama, kad jie nuodingi ir maistui netinkami, tačiau dabar šis mitas paneigtas ir galima drąsiai kalbėti apie jų naudą ir tai, kad kai kuriais atvejais jie yra vertingesni nei pačios morkos.
Morkų lapus galima naudoti tiek žalius, tiek džiovintus. Jie tinka patiekalams gardinti ir net morkų lapų pesto padažui gaminimui. Iš džiovintų lapų ruošiamos arbatos. Žinoma, morkų lapai pasižymi specifiniu, kiek kartoku skoniu, patinkančiu ne kiekvienam.
Jei norite ir žiemą turėti šio žalumyno, nebūtina auginti morkas. Sveikas, nepažeistas morkų viršūnėles nupjaukite, palikdami apie 2 cm šakniavaisio. Nupjautus galiukus išdėliokite statmenai gilesniame dubenėlyje, įpilkite vandens, kad apsemtų daugmaž iki pusės ir pastatykite šiltoje, saulėtoje vietoje. Po kurio laiko pastebėsite prasikalančius morkų lapelius, kuriais galėsite gardinti ruošiamas sriubas, padažus ar troškinius.
Tinklaraštininkė Rasa GESTAUTĖ
Rasos Gestautės nuotraukos
UAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos