Ashburn +16,0 °C Debesuota
Antradienis, 8 Spa 2024
Ashburn +16,0 °C Debesuota
Antradienis, 8 Spa 2024

Žmonija maitinasi skurdžiai – tyrėjai įvardijo ir dietų atsisakant gyvūninių produktų žalą
123rf nuotr.

Žmonija maitinasi skurdžiai – tyrėjai įvardijo ir dietų atsisakant gyvūninių produktų žalą

2024/09/19


Daugiau nei pusės pasaulio gyventojų mityboje stinga įvairių organizmui reikalingų mikroelementų. Tai kelia nerimą, konstatuojama neseniai atlikto tyrimo, paskelbto žurnale „The Lancet Global Health“, išvadose. Tyrimą atliko Harvardo universiteto mokslininkai iš T.H. Chan visuomenės sveikatos mokyklos, UC Santa Barbara (UCSB) ir Pasaulinis geresnės mitybos aljansas (GAIN).

Nevisavertė mityba

Autoriai išanalizavo 15 mikroelementų, įskaitant geležį, jodą, kalcį ir vitaminus, suvartojimą tarp skirtingų amžiaus grupių ir lyčių. Remiantis tyrimu, taikant modeliavimo metodą, pagrįstą 185 šalių mitybos duomenimis, daugiau nei 5 milijardai žmonių negauna pakankamai būtinų vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, riboflavinas, folio rūgštis, kalcis, jodas ir vitaminai C bei E.

Nepakankamas pagrindinių mikroelementų suvartojimas paveikia žmones visuose regionuose bei pajamų grupėse. Tai neigiamai atsiliepia sveikatai, pavyzdžiui, gali lemti neštumo komplikacijas, padidėjusį jautrumą infekcinėms ligoms ir net aklumą.

Tyrimas taip pat rodo lyčių mitybos skirtumus. Moterims dažniau trūksta jodo, vitamino B12, geležies ir seleno. Tuo tarpu vyrams – niacino, tiamino, cinko, magnio ir vitaminų A, C ir B6. Šis tyrimas atskleidžia, kaip skurdi mityba atsiliepia mikroelementų trūkumui organizme. Jame akcentuojami dideli trūkumai skirtinguose regionuose ir gyventojų grupėse bei nurodoma, kad reikia tikslingų mitybos intervencijų.

Pirmasis toks tyrimas

Tai pirmasis tyrimas, atskleidžiantis nepakankamą žmogaus sveikatai svarbių mikroelementų vartojimą pasaulio mastu. Ankstesni tyrimai vertino žmonėms prieinamus ir jų vartojamus mikroelementus. O šiame tyrime buvo žiūrima, ar suvartojami kiekiai atitinka rekomenduojamus kiekius, ir nagrinėjami trūkumai, su kuriais per savo gyvenimą susiduria vyrai bei moterys. Rezultatas yra veiksmų planas, parodantis, kurioms gyventojų grupėms gresia tam tikrų maistinių medžiagų trūkumas.

Ką atskleidė tyrimas?

Norėdami palyginti mitybos rekomendacijas (poreikius) ir realiai suvartojamą maistą 185 pasaulio šalyse tyrėjai naudojo duomenis iš Pasaulinės mitybos duomenų bazės, Pasaulio banko ir apklausų 31 šalyje. Vyrai ir moterys buvo suskirstyti į 17 amžiaus grupių, nuo naujagimystės iki 80 metų bei 80+ grupę. Vertinant buvo tiriama penkiolika vitaminų ir mineralų: kalcio, jodo, geležies, riboflavino, folio rūgšties, cinko, magnio, seleno, tiamino, niacino ir vitaminų A, B6, B12, C ir E.

Tyrimo metu nustatyta, kad beveik visų įvertintų mikroelementų suvartojimas yra nepakankamas. Ypač paplitęs nepakankamas jodo (68 proc. pasaulio gyventojų), vitamino E (67 proc.), kalcio (66 proc.) ir geležies (65 proc.) suvartojimas. Daugiau nei pusė žmonių vartojo nepakankamą riboflavino, folio rūgšties ir vitaminų C ir B6 kiekį. Niacino suvartojimo vidurkis beveik artimas  normai, tačiau 22 proc. pasaulio gyventojų jo vartojo nepakankamai. 30 proc. pasaulio gyventojų maite stinga tiamino,, 37 proc. – seleno.

Apskaičiuota, kad toje pačioje šalyje ir amžiaus grupėse moterys nepakankamai vartojo jodo, vitamino B12, geležies ir seleno. Ir atvirkščiai, daugiau vyrų nepakankamai vartojo kalcio, niacino, tiamino, cinko, magnio ir vitaminų A, C ir B6. Nors mikroelementų nepakankamumo modeliai aiškiau išryškėjo dėl lyties, tyrėjai taip pat pastebėjo, kad 10–30 metų vyrai ir moterys buvo labiausiai linkę į mažą kalcio suvartojimą, ypač Pietų ir Rytų Azijoje bei Afrikoje į pietus nuo Sacharos. Kalcio suvartojimas taip pat buvo mažas Šiaurės Amerikoje, Europoje ir Centrinėje Azijoje.

Čia galima pažiūrėti tyrimo rezultatus pagal regionus ir mikroelementus.

Dieta pavojinga

GAIN vyresnysis techninis specialistas Ty Beal sakė: „Šie rezultatai kelia nerimą. Dauguma žmonių – net daugiau, nei manyta anksčiau, visuose regionuose ir šalyse, turinčiose stabilias pajamas – suvartoja nepakankamai kelių pagrindinių mikroelementų. Šios spragos kelia pavojų sveikatai ir riboja žmogaus potencialą pasauliniu mastu“.

Dietos rekomendacijos, skirtos spręsti aplinkosaugos problemas, pvz., toliau mažinti daug maistinių medžiagų turinčio maisto, pavyzdžiui, mėsos ir gyvūninės kilmės maisto produktų, gali tik pabloginti padėtį. Tyrimo autoriai tikisi, kad šios išvados padės parengti naujas ir išmintingesnes rekomendacijas, kurios atsižvelgs ne tik į aplinką, bet ir į žmonių sveikatą.

 

Parengė Ričardas Čekutis

Dalintis