Kaunas +12,3 °C Debesuota
Pirmadienis, 30 Bir 2025
Kaunas +12,3 °C Debesuota
Pirmadienis, 30 Bir 2025

Paieškos rezultatai


  • Desertinių slyvų sodas GRIŠKABŪDYJE

    Visi norime tokių slyvų, kaip prekybos centruose parduodamos išvaizdžios ir didžiulės užsieninės, juk pirmiausia renkamės akimis. Ir, žinoma, skanių bei sultingų. Taigi reikalavimų lyg ir nedaug, bet jie esminiai. Šiuo metu ir Lietuvoje kuriasi šeimų ūkiai, kurie pirkėjams gali pasiūlyti slyvų, niekuo nenusileidžiančių atvežtinėms. Mūsų klimato ...
  • Slyvų padažas

    3 nedideli svogūnai 500 g slyvų 1 šaukštelis juodųjų pipirų 1 šaukštelis kalendrų grūdelių nedidelė cinamono lazdelė keli gvazdikėliai 1/2 šaukštelio nemaltų kvapiųjų pipirų 2 česnako skiltelės 100 ml klevų (tinka ir įprastas cukraus) sirupo 100 ml raudonojo vyno acto 1 laurų lapelis rozmarinų šakelė 1–2 šaukštai tarku...
  • Bernardinų sodas - tūkstančių augalų oazė

    „Ar buvai Bernardinų sode?“ – tai vienas dažniausių klausimų sugrįžtantiesiems iš Vilniaus. Prieš dvejus metus po rekonstrukcijos neatpažįstamai pasikeitęs sodas pačiame sostinės senamiestyje iškart tapo populiarus. Nuo seno žinomas Sereikiškių parko vardu dabar jis vadinamas lietuviškuoju Londono parku. Devynis hektarus užimančiame sode daug po...
  • Bitininkystės matematika

    Bitė rapsų žiede – gerovė ūkininkui ir bitininkui, bet ne bitei. – Pareikšti rūpestį nacionalinės bitininkystės situacija nepakanka, – teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos profesorius ir bitininkas Almantas Šimkus. – Tapusi atvira pasauliui Lietuva balansuoja ant šio verslo išlikimo ribos. Partneriai ar ekspe...
  • Istorikė Jolanta Karpavičienė: „Valdovų sutuoktinės buvo tikros europietės“

    „Daugiau kaip prieš šešis šimt­mečius priėmusi katalikišką krikštą, Lietuva pasuko Vakarų civilizacijos kryptimi, tad Renesanso epochoje jau buvo tikra europinė valstybė, o valdovų sutuoktinės – tikros europietės. Jos valstybės politiniame gyvenime atliko svarbų vaid­menį“, – sako Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Karpa...
  • Apie joštą, žiemsprindžius, guzmanijas ir vaistines agurkles: specialistai atsako į klausimus

    „Koks optimalus sodo amžius? Kiek metų jame galima auginti obelų žemaūgius vaismedžius arba obelis su sėkliniais poskiepiais?“ Jei auginami vaismedžiai su žemaūgiais poskiepiais B.396, P60, M9, P22, sodas dera tik 15–20 metų, su vidutinio augumo poskiepiais MM106,54–118 sodą galima auginti iki 25 metų, vaismedžiai su ...
  • Po sodinukų mugę pasidairius...

    Beveik kiekvieną spalio savaitgalį įvairiuose Lietuvos kampeliuose šurmuliuoja rudeninės sodinukų mugės, kuriose galime įsigyti pačių įvairiausių augalų: pradedant daugiamečių gėlių kereliais, dekoratyviaisiais krūmais, medžiais ir baigiant vaiskrūmiais, vaismedžiais bei retesniais vaisiniais augalais. Viena didžiausių tokių mugių spalio 2–4 die...
  • Apie citrinvyčius, žirnius, slyvas ir juodąjį čemerį: specialistai atsako į klausimus

    „Mano kininis citrinvytis žydi, bet nemezga vaisių. Kodėl?“ Kininis citrinvytis – vienanamis augalas, turintis moteriškuosius ir vyriškuosius žiedus, tačiau pasitaiko ir išauginančių tik vienos rūšies žiedus. Jie uogų neužmezga, todėl visada geriau sodinti du augalus – geriau apsidulkins ir ...
  • Gardu kaip du medu! Tad kodėl draudžiama?

    Vilniečio Nerijaus Aleknos vaikystė, pasak paties, buvo kaip medus. „Dažnai buvodavau Lyduvėnuose pas senelius Angelę ir Antaną Astrauskus. Senelis turėjo per 20 avilių. Tad nuolat mėgavausi medumi – ne tik senelių gerumu, gražia gamta.“ Tapęs pusberniu, Nerijus senelių rūsyje slapta lyžteldavo gardžiojo midaus. Jį senolis gamino pagal receptą...
  • Midaus gamybos subtilybės

    Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ „Jei ne midus, nebūtų tokios gražios lietuvių dainos! Midus žadina fantaziją, kūrybines galias, taurius jausmus“, – garsiosios gamtininkės Eugenijos Šimkūnaitės mintį persako Kėdainių krašto bitininkas Erikas Augustinavičius. Jis bene vienintelis Lietuvoje taip toli pažengęs gaivindamas midaus gamybos tradiciją.  Receptą ...
  • Smetoninis tortas „Napoleonas“

    Lakštams: 400 g sviesto (tinka ir kepinių margarinas) 4 stiklinės aukščiausios rūšies (550 D) miltų 1 stiklinė 30–40 proc. grietinės ant peilio galiuko kepimo miltelių (sodos – mažiaunei pusė šaukštelio) Išėjusių į amžinybę mamų portretai atgyja ne tik prisiminimuose ar vartant nuotraukų albumus, bet ir prisilietus prie jų asmen...
  • Mišrainė „Žibuoklės“

    INGREDIENTAI: 300 g rūkytos vištienos 100–150 g džiovintų slyvų po 300 g pievagrybių ir šviežių agurkų 200 g morkų 2 šaukštai majonezo druskos maltų pipirų Papuošti: 1–2 kietai virtų kiaušinių tryniai kelios saujos krekerių ryšelis ridikėlių sauja šviežių špinatų (galima pakeisti rūgštynėmis ar salotomis) raudonųjų kopūstų sulči...