Jurbarke – didžiulis trichineliozės protrūkis. Liga, kuria užsikrečiama per mėsą, susirgo penki žmonės, dviem teko gydytis ligoninėje. Miestiečiai paskerstą kiaulę pirko iš Rociškių kaimo, Šakių r., kur trichineliozę jau visi pamiršo – šiame rajone paskutinis židinys buvo užregistruotas prieš trejus metus. Jurbarko valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams pavojaus signalas nuskambėjo rugpjūčio 1–ąją, kai vienas negaluojančiųjų privataus veterinarijos gydytojo paprašė ištirti mėsos mėginį. Specialistas netruko įsitikinti, kad kiaulienoje yra didžiulė trichinelių invazija. „Tą pačią dieną surinkome visus skerdienos likučius ir išgabenome utilizuoti į Rietavą – deja, tik 25 kg, nes didžioji dalis skerdienos jau buvo suvalgyta“, – „Ūkininko patarėjui“ sakė laikinai Jurbarko valstybinės maisto ir veterinarijos viršininko pareigas einantis vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Mindaugas Tamošaitis. Šią savaitę privataus veterinarijos gydytojo atlikto tyrimo rezultatus patvirtino ir Nacionalinis maisto ir veterinarinės rizikos vertinimo institutas. Nusipirkę 120 kg svėrusią kiaulę jurbarkiečiai nepagalvojo, kad tirti mėsą būtina – kepė kotletus, sūdė ir rūkė lašinius, vaišino mėsos gaminiais draugus ir giminaičius. Pirmoji sunegalavo šeimininkė. Rajono ligoninėn patekusi moteris ilgokai buvo gydoma nuo kitų susirgimų, kol užtinus akims ji buvo pervežta į Kauno klinikas, kur ir buvo įtarta parazitologinės kilmės liga. Kol medikai nustatinėjo jurbarkietei diagnozę, sunegalavo dar keturi žmonės. Visi jie skundėsi aukšta temperatūra, akių, kojų skausmais. „Nustatėme visus, suvalgiusius bent kąsnelį užkrėstos kiaulienos. Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriuje profilaktiniai tyrimai buvo atlikti vienuolikai žmonių, tarp jų buvo ir vaikų. Šešiems pavyko išvengti nelaimės, nes valgė tik lašinius be jokio raumenuko, o trichinelių lervos paprastai įsitvirtina tarp raumenų skaidulų“, – sakė Tauragės visuomenės sveikatos centro Jurbarko skyriaus vedėja Jolita Lapėnienė. Pasak jos, neįmanoma patikėti, kad šiais laikais, kai tiek daug kalbama apie maisto saugą, žmonės galėjo pamiršti atsargumą ir valgyti netirtą mėsą. „Trichineliozė dabar jau tikrai reta liga – paskutinį kartą Jurbarke žmonės ja buvo apsikrėtę 2008 m. Anksčiau tokių atvejų buvo daugiau, nes ir kiaulės būdavo auginamos kiekvienoje kaimo sodyboje, laikomos lauko aptvaruose“, – „Ūkininko patarėjui“ sakė J. Lapėnienė. Tačiau, pasak Tauragės visuomenės sveikatos centro Jurbarko skyriaus vedėjos, ne tik kaimo žmonės turi rūpintis tirti skerdieną – pirkdami kiaulę, o tai dabar labai madinga, miestiečiai patys turėtų pasirūpinti, kad mėsa būtų ištirta. Jurbarkiečiai 120 kg svėrusią kiaulę pirko Rociškių kaime. Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Algimantas Samajauskas „Ūkininko patarėjui“ aiškino, kad ūkis, iš kurio jurbarkiečiai pirko kiaulę, tvarkingas, jokių kontaktų su mišku neturi. „Negalime pasakyti, ar tikrai tame ūkyje yra trichineliozės užkrato – kol šilta, ūkininkas kiaulių nepjauna, todėl ir nustatyti užkrato negalime. Paskelbėme ribojimus be veterinarijos tarnybos priežiūros išvežti kiaules ir skerdieną iš ūkio – jie galios, kol bus paskersta paskutinė iš trijų ūkyje auginamų kiaulių“, – sakė A. Samajauskas. Vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius teigė negalintis net įtarti, iš kur toli nuo miško esančioje gyvenvietėje galėjo atsirasti trichineliozė, tačiau tikėtina, kad ūkininkai pirko jau užsikrėtusį paršelį, arba užkratas galėjo į ūkį patekti su pašarais, pavyzdžiui, kartu su grūdais sumalus kokį graužiką.
Daiva BARTKIENĖ „ŪP“ korespondentė