Braškių pyragas

  • 130 g miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 80 g šalto sviesto
  • 1 mažas kiaušinis

Įdarui:

  • 500 g kreminės varškės
  • 1 šaukštas krakmolo
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 kiaušinis

Viršui:

  • kelių saujų braškių

Užpilui:

  • 250 ml vandens
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 šaukštas krakmolo

Pyrago pagrindui miltus sumaišykite su cukrumi. Šaltą sviestą supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į miltus. Pirštų galais ar virtuviniu kombainu sutrinkite, kad išeitų trupiniai. Įmuškite kiaušinį ir užminkykite tešlą. Jei ji bus per skysta, įberkite šiek tiek miltų. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Iš tešlos iškočiokite lakštą ir išklokite juo riebalais pateptą kepimo formą. Tešlą subadykite šakute ir dar pusvalandį palaikykite šaldytuve. Paskui uždenkite kepimo popieriumi ar folija, užberkite džiovintų pupelių (žirnių, kruopų) ir 15 min. pašaukite į 190 ºC orkaitę. Pupeles nupilkite, popierių nuimkite ir baikite kepti žemesnėje 180 ºC orkaitėje. Varškę ištrinkite su cukrumi ir krakmolu. Įmaišykite kiaušinį. Varškės masę sukrėskite ant pagrindo ir 20 min. pašaukite į 180 ºC orkaitę. Užpilui į puodelį supilkite vandenį, cukrų ir krakmolą ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol masė pradės tirštėti. Nukelkite nuo ugnies ir vis pamaišydami atvėsinkite jį. Pyragą atvėsinkite, apdėkite braškėmis ir apipilkite užpilu. Kai jis sustings, pyragą galima pjaustyti ir skanauti.