Ashburn +11,1 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 10 Bir 2023
Ashburn +11,1 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 10 Bir 2023

Druskininkuose išaiškintas geriausias plovo virėjas (nuotraukų galerija)

2016/04/28


Savaitgaliais šurmuliuojantys Druskininkai praėjusį šeštadienį tiesiog kunkuliavo – pasitaikė itin saulėta diena, be to, vienu metu vyko net dvi šventės: Vijūnėlės parke sužydo 220 tūkst. narcizų, o centre įsikūręs uzbekiškas restoranas „Bukhara“ kvietė tapti pirmo tarptautinio plovo virimo čempionato žiūrovais.

Uzbekiškos virtuvės karalius Dar gerokai prieš renginio pradžią pėsčiųjų take prieš restoraną įsikūrė 15 čempionato dalyvių: kūreno specialius „židinius“, kaitino juose įstatytus storasienius plovo virimo katilus – kazanus. Kiekvienas dalyvis turėjo paruošti apie 5 kg plovo. Šio patiekalo per pusvalandį neparuoši, reikia mažiausiai apie 2–3 val. Daug kas priklauso ir nuo recepto, o plovo variacijų yra ne 10 ir ne pusšimtis, o labai įvairių. „Plovas – nacionalinis Vidurinės Azijos šalių patiekalas, uzbekiškos virtuvės karalius. Kiekviena šalis, regionas, miestas, kaimas ir net šeima jį gamina skirtingai, naudoja kitus produktus, prieskonius. Čia, kaip ir kalbant apie lietuviškus cepelinus ar barščius, kiekviena šeimininkė turi savo firminį receptą“, – guviai pastebėjo restorano „Bukhara“ direktorė Ganna Pakhomova ir patikino, kad būtent plovas – labiausiai perkamas patiekalas Druskininkuose ir neseniai Vilniuje atidarytame restorane „Bukhara“. Čempionato tikslas – populiarinti šį patiekalą, žmones supažindinti su jo gaminimo kultūra, pristatyti kitų šalių ir tautų plovo virimo tradicijas. Paskelbę dalyvių registraciją organizatoriai buvo maloniai nustebinti: 15 žmonių – optimalus skaičius, nors norinčių buvo tris kartus daugiau. Labai smagu, kad dalyvių gretose – visas internacionalas: Lietuva, Kirgizija, Tadžikistanas, Uzbekistanas, Azerbaidžanas, Turkija, iš Vilniaus r. atvyko Nemėžio totorių bendruomenės atstovai. Savo kulinarinius gebėjimus nusprendė patikrinti tiek profesionalūs virėjai, tiek mėgėjai ir visai neturintys plovo virimo ilgamečių įgūdžių.

Kiek šeimininkių – tiek receptų „Klasikinis uzbekiškas plovas ruošiamas iš ryžių, mėsos, morkų, svogūnų, riebalų – kurdiukinių taukų (specialios veislės kalnuose besiganančių avių uodegos pašaknyje esanti poodinė riebalų sankaupa) ir aliejaus, kumino, druskos bei vandens. „Teisingame“ plove ryžiai turi būti ilgi, birūs ir gerai išvirę, mėsą galite naudoti įvairią, rekomenduojama – skirtingos rūšies arba iš skirtingų gyvulio vietų. Kurdiukiniai taukai plovui suteikia ypatingą prieskonį, deja, jų Lietuvoje nerasite – iš dalies juos gali pakeisti nuo avienos mėsos nugrandyti riebalai. Patiekalą būtina pagardinti specifinį skonį turinčiu rytietišku prieskoniu kuminu – be jo plovas nebus plovas“, – pastebi G. Pakhomova. Norėdami šventės lankytojus ir užsukusius smalsuolius nustebinti plovų įvairove, organizatoriai dalyvių paprašė gaminti originalesnius patiekalus. Tarp jų atsirado vegetarinis plovas su krapais, „žalias plovas“ su kepenimis, plovai su vištiena, antiena, su plutele, saldus plovas su datulėmis ir riešutais, uzbekai pagal seniausią receptą išvirė nacionalinį vestuvių plovą.

Tadžiko plovas gardžiausias Šventėje netrūko pakilios nuotaikos: prie kazanų plušančius čempionato dalyvius ir gausiai susirinkusius smalsuolius linksmino totorių kultūros centro folkloro ansamblis „Ilsu“, veikė vaikų darbų mugė, vyko konkursai ir viktorinos, teisingai atsakiusieji į jų klausimus buvo apiberti dovanomis – firminiais restorano „Bukhara‘ marškinėliais ir ženkliukais. 3 val. trukusio renginio kulminacija – nugalėtojų apdovanojimai. Bet prieš tai kompetentinga komisija turėjo išragauti visus 15 išvirtų plovų, išrinkti gardžiausius. Užduotis pasirodė ne iš lengvųjų: visi receptai skirtingi, be to, skonis – labai subjektyvus dalykas. Visgi be ilgų diskusijų buvo sutarta: pirmo tarptautinio plovo virimo čempionato nugalėtojas – Vohidovas Jalolas iš Tadžikistano – jam atiteko 500 Eur vertės čekis, antra vieta ir 300 Eur vertės čekis įteiktas šiauliečiui Andrejui Parkhimovichui, trečia vieta ir 150 Eur vertės čekis – svečiui iš Kirgizijos Arinosui Bahromui.

Įsteigė klubą Renginio metu buvo įkurtas oficialus Lietuvos plovo klubas. Jo nariais tapo visi čempionato dalyviai – jiems buvo įteiktos Plovo klubo narių kortelės. „Puoselėjame mintį plėsti veiklą: organizuoti ir skatinti klubo narius dalyvauti įvairiuose renginiuose, pavyzdžiui, Kaziuko mugėje, Žagarės vyšnių festivalyje ir kt. Planuojame steigti „Plov house“ tinklą – nedideles kavinukes, kuriose bus galima rasti 5–6 skirtingų rūšių plovų. Be to, jau sutarėme dėl bendrų projektų su Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija, – ateities planus atskleidžia G. Pakhomova. – Netikėjome, kad čempionatas sulauks tokio didelio susidomėjimo – pirmas blynas neprisvilo! Sėkmė įkvepia čempionatą organizuoti ir kitais metais. Tikėsimės, jis virs tradiciniu renginiu.“

Eglė LEONOVIENĖ Žurnalo „Šeimininkė“ korespondentė

Laimučio BRUNDZOS nuotraukos

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

„Plovas valgomas per krikštynas, vestuves, laidotuves, visas šeimos šventes. Uzbekai plovą gali valgyti kasdien. Net juokaujama: jei mirti – tai tik persivalgius plovo“, – tradicijas pasakoja uzbekas Bakhtiiar Sadykov. c Profesionali virtuvės meistrė iš Baku, vienintelė čempionato dalyvė moteris – plovo virėja Ulvija Adel išvirė tradicinį azerbaidžaniečių vegetarišką plovą su krapais. b Nemėžio totorių bendruomenės atstovai pastebėjo, kad iš jautienos ir avienos išvirtas plovas gardesnis, mėsa nepraras aromato, bus sultinga, jei jos nesmulkinsite, o supjaustysite prieš patiekdami plovą. Iš Vieštovėnų kaimo (Plungės r.) atvykęs Vaidas Čapas su savo dukterėčia Gintare Šniaukštiene virė aštrų plovą, kuriam naudojo ekologišką, savo ūkyje užaugintų vengriškos veislės Mangalica kiaulių mėsytę. d Komisijos nariams: žurnalo „Šeimininkė“ korespondentei Eglei Leonovienei, šakočių kepyklos „Romnesa“ generaliniam direktoriui Romualdui Spuliui, verslininkui, plovo gerbėjui ir mėgėjui, daugiau kaip dešimt metų verdančiam plovą Vladimirui Šanturovui, Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos vadovei Galinai Bovševič teko atsakinga užduotis išrinkti čempionato nugalėtojus.
Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/06/10

Kova prieš sausrą

Šiaulių rajono Daugėlaičių kaime esantis Lino, Daivos ir Juliaus Šateikų daržininkystės ūkis šiemet augina 195 ha svogūnų, morkoms paskyrė 165 ha. Stingant kritulių iš dangaus, balandžio pabaigoje ūkyje pradėti laistyti...
2023/06/10

Daugiau nei 205 tūkst. nepasiturinčių šalies gyventojų sulauks paramos

Birželio mėnesį nepasiturinčius Lietuvos gyventojus pasieks šiais metais jau trečioji parama maisto produktais. Paramą gaus kiek daugiau nei 205 tūkst. sunkiau besiverčiančių žmonių. Parama nepasiturintiems gyventojams šiemet dar bus...
2023/06/10

A. Armonaitė perrinkta Laisvės partijos pirmininke

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė šeštadienį perrinkta valdančiosios Laisvės partijos pirmininke.
2023/06/10

Olandų startuolis dirbtiniu intelektu moko droną skraidyti savarankiškai

Netyla kalbos apie dronų revoliucija ir tai išties turi pagrindo. Vienas startuolis Eindhovene, Olandijoje, naudodamas dirbtinį intelektą, moko orlaivius skraidyti savarankiškai. Parengtas orlaivis skrenda pats, tad žmogui nereikia t...
2023/06/10

Atsigaivinkime sveikais ledais

Kokia gi vasara be ledų, ypač mažiesiems! Nesvarbu, kad tirpsta, nesvarbu, kad lipnūs piršteliai ir skruostukai. Tačiau dažna mama pagalvoja apie dažiklius, konservantus ir ar šis desertas nepakenks vaiko sveikatai. „Net natūra...
2023/06/10

Atsinaujinęs Meironių pažintinis takas laukia lankytojų

Aukštaitijos nacionaliniame parke prie Lūšių ežero įrengtas Meironių pažintinis takas supažindina lankytojus su unikalia saugoma teritorija. Taką sudaro trys skirtingi žiediniai maršrutai, geltonasis, žaliasis ir mėlynasis. Ki...
2023/06/10

Augalininkystės tarnyba: vis dažniau pranešama apie žuvusias bites

Pastaruoju metu Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT) gauna pranešimų ir sulaukia skundų dėl keistai besielgiančių bičių ar jų žūties. Svarbu nustatyti priežastį, o jų gali būti ne viena: oro sąlygos, ligos, kenkėjai, cheminės medžiagos ...
2023/06/10

Alytuje baigiami kareivinių rekonstrukcijos darbai

Krašto apsaugos ministerija (KAM) praneša, kad siekiant gerinti karių tarnybos ir apgyvendinimo sąlygas Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalione Alytuje baigiami kareivinių rekonstrukcijos darbai. Kareivinės yra reko...
2023/06/10

Teismo nuosprendis: už neteisėtą žmonių gabenimą – 14 tūkst. eurų bauda ir automobilio konfiskavimas

Nelegaliai užsidirbti norėjęs užsienietis A. T. per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabeno nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvoje ir reikiamų vizų neturinčius keturis Sirijos Arabų Respublikos piliečius. Lenkijoje gyvenančiam Ukrainos pilie...