Vienas iš svarbiausių faktorių, įtakojančių nukastų bulvių kokybę, yra temperatūra. Nuo jos priklauso gumbų kvėpavimo intensyvumas, dygimas, vandens išgaravimas, santykinė drėgmė, cheminė sudėtis ir ligų plitimas sandėliuojant.
Ramybės periodu nukastos bulvės nepradeda dygti. Jo trukmę nulemia veislės ypatumai, temperatūra ir fiziologinis gumbų amžius. Daugelis veislių 4 °C temperatūroje gerai išsilaiko visą sandėliavimo laikotarpį. Tačiau jai kylant, gumbų ramybės periodas trumpėja.
Šiltas oras yra drėgnesnis nei šaltas. Nedideli temperatūros pasikeitimai gali sukelti nemenkus santykinės drėgmės pokyčius. Kai šilčiau, iš gumbų išgaruoja daugiau vandens. Taigi pastovi temperatūra sandėlyje padės išvengti santykinės drėgmės svyravimų, galinčių sukelti kondensacijos problemas.
Vienas iš svarbiausių biocheminių procesų, vykstančių dėl temperatūros įtakos, yra cukraus susidarymas gumbuose. Kai temperatūra mažesnė nei 7 °C, redukuojančio cukraus susidaro daugiau. Kai temperatūra žemesnė nei 2 °C, cukraus kiekis gumbuose yra toks didelis, kad gali pakeisti verdamų ar kepamų daržovių skonį.
Salstelėjusių bulvių kokybė gali būti iš dalies atkuriama, pakeliant laikymo temperatūrą iki 13–15 °C. Jei saugykloje ji žemesnė, sumažėja ligų pavojus. Aukštesnės kaip 10 °C temperatūros neturėtų būti.
Saugykloje būtinai turi būti palaikoma aukšta santykinė drėgmė. Bulvių gumbai nesuvysta, kai optimali santykinė drėgmė yra nuo 90 iki 98 proc.
Nemažiau svarbu, kad rūsio patalpos būtų gerai vėdinamos ir neperšaltų sienos. Taigi tinkamiausia temperatūra turėtų būti 2–4 °C, santykinė oro drėgmė – ne mažesnė nei 80–85 proc.
Vis tik kad bulvės per žiemą išsilaikytų gražios ir skanios, neužtenka vien geros laikymo vietos. Iš anksto pasirūpinkite jas supilti sausas, subrendusias ir sveikas.
Nepamirškite saugomas bulves kiek galima dažniau perrinkti. Laiku išrinkę pažeistus (ligotus, suskilusius) gumbus, apsaugosite likusį derlių ir iki naujojo mėgausitės skaniomis, kokybiškomis daržovėmis.
LAMMC ŽI Vokės filialo vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Rita ASAKAVIČIŪTĖ
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.