Columbus +15,9 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024
Columbus +15,9 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024

Planuojamas ekologinių ūkių proveržis

2023/01/12


Pernai buvo sertifikuota 13,4 proc. daugiau ekologinės gamybos ūkių. Palyginti su 2020-aisiais, o ekologinės gamybos plotai sudarė 8 proc. visos dirbamos žemės. Iki 2027 m. ekologiniam ūkininkavimui numatyta naudoti 13 proc., o 2030 m. – 15 proc. žemės ūkio naudmenų. Strateginiame plane numatyti tikslai sutampa su ES Žaliojo kurso siekiu iki 2030 m. bent 25 proc. ES žemės ūkio paskirties žemės skirti ekologiniam ūkininkavimui.

Pasak Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Išmokų už plotus skyriaus vyriausiosios specialistės Jurgitos Čeponienės, VĮ Žemės ūkio duomenų centro duomenimis, 2022 m. pagal KPP priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“ buvo deklaruota apie 259 251,23 ha. Palyginti su 2021 m., deklaruoti plotai išaugo 11 134,04 ha, tad ekologinės gamybos plėtra akivaizdi.

Plečiant ekologinę gamybą ir siekiant ambicingų tikslų didelę įtaką turi finansinė parama naujai įsitraukiantiems į ekologinį ūkininkavimą. 2014–2022 m. ekologiniams ūkiams remti buvo numatyta KPP priemonė „Ekologinis ūkininkavimas“, pagal kurią remiamos dvi veiklos: „Parama perėjimui prie ekologinio ūkininkavimo“, skirta pradedantiesiems ekologiškai ūkininkauti arba deklaruojantiesiems naujus plotus pareiškėjams, ir „Parama ekologiniam ūkininkavimui“ – ekologiškus sertifikuotus plotus deklaruojantiesiems ne pirmus metus.

Bus skiriamos didesnės išmokos

Pasak J. Čeponienės, siekiant stiprinti ekologinį ūkininkavimą bei didinti ekologinių ūkių skaičių, Strateginiame plane numatytos trys intervencinės priemonės: „Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo“, „Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)“ ir „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“, kuriose ekologiniams ūkiams nustatytos kompensacinės išmokos yra didesnės kaip 2014–2020 m. laikotarpyje.

KPP priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas“ nustatyta 16 kompensacinių išmokų dydžių: 8 kompensacinės išmokos pagal veiklą „Parama perėjimui prie ekologinio ūkininkavimo“ ir 8 kompensacinės išmokos pagal veiklą „Parama ekologiniam ūkininkavimui“.

ŽŪM atstovės teigimu, 2023–2027 m. laikotarpiu ekologiniams ūkiams lieka 6 kompensacinių išmokų dydžiai. Išmokos ūkiams sugrupuojamos į 3 kategorijas: už javus; daugiametes žoles; daržoves, bulves, uogynus, sodus, vaistažoles, aromatinius ir prieskoninius augalus.

Intervencinėje priemonėje „Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo“ numatytos trys išmokų kategorijos: už daugiametes žoles – 206 Eur/ha; už daržoves, bulves, uogynus, sodus, vaistažoles, aromatinius ir prieskoninius augalus – 652 Eur/ha; už javus, javus pašarams, javus sėklai ir daugiametes žoles sėklai – 280 Eur/ha. Įsipareigojimų laikotarpis 2 arba 3 m., po to su tais pačiais plotais privalu dalyvauti ekologinėje sistemoje „Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)“ ir (ar) Strateginio plano intervencinėje priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“. Bendra įsipareigojimų laikotarpio trukmė – 5 m. ​

Intervencinėje priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)“ suplanuota viena išmoka už daržoves, bulves, uogynus, sodus, vaistažoles, aromatinius ir prieskoninius augalus – 560 Eur/ha.

Intervencinėje priemonėje „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“ yra numatytos dvi išmokų kategorijos: už javus, javus pašarams, javus sėklai – 239 Eur/ha ir už daugiametes žoles – 198 Eur/ha.

„Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)“ ir „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“ intervencinėse priemonėse įsipareigojimų laikotarpio trukmė – 5 metai, plotams, turintiems ekologinio ūkininkavimo statusą. 5 metų įsipareigojimų laikotarpis apima ir pagal KPP programos priemonės „Ekologinis ūkininkavimas“ veiklą ,,Parama perėjimui prie ekologinio ūkininkavimo“ ir (arba) intervencinę priemonę ,,Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo” įvykdytus įsipareigojimus. Tik pasibaigus įsipareigojimų laikotarpiui pagal KPP priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“ pareiškėjai galės su tais pačiais plotais dalyvauti Strateginio plano intervencinėse priemonėse.

Paminėtina, kad pareiškėjai, 2021 m. teikę paraiškas bei prisiėmę 2 arba 3 metų įsipareigojimus pagal KPP priemonės „Ekologinis ūkininkavimas“ veiklą „Parama perėjimui prie ekologinio ūkininkavimo“, pasibaigus nustatytam veiklos įsipareigojimų laikotarpiui, turės galimybę pasirinkti:

  • su tais pačiais įsipareigotais plotais tęsti ekologinio ūkininkavimo praktiką KPP priemonės „Ekologinis ūkininkavimas“ veikloje „Parama ekologiniam ūkininkavimui“; bendras įsipareigojimų pagal abi veiklas laikotarpis negali viršyti 5 metų.
  • prisiimti naujus 5 metų trukmės įsipareigojimus pagal atitinkamas Strateginio plano intervencines priemones: „Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)" ir (arba) „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“.
  • nutraukti ekologinio ūkininkavimo praktiką.

Pažymėtina, kad nutraukus ekologinio ūkininkavimo praktiką galimybės su tais pačiais plotais dalyvauti Strateginiame plane numatytoje intervencinėje priemonėje „Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo“ nebus.

Siekiama suvienodinti išmokų dydžius

ŽŪM Išmokų už plotus skyriaus vyriausiosios specialistės J. Čeponienės teigimu, planuojama, kad 2023 m. KPP priemonės „Ekologinis ūkininkavimas“ kompensacinių išmokų dydžiai bus suvienodinti, atsižvelgiant į Strateginiame plane numatytus kompensacinių išmokų dydžius, tad toliau šią priemonę įgyvendinantys ūkiai gaus jau didesnę ES paramą.

J. Čeponienė primena, kad tinkamas paramai plotas, už kurį mokamos kompensacinės išmokos, turi būti ne mažesnis kaip 1 ha.

Strateginiame plane 2023–2027 m. ekologiniam ūkininkavimui, įskaitant ir tęstinius įsipareigojimus, per kaimo plėtrą numatoma išmokėti 292,6 mln. Eur, per ekologines sistemas „Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)“ – 32,5 mln. Eur, „Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo“ – 77,7 mln. Eur.

Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, 2014–2020 m. finansiniu laikotarpiu ekologiniam ūkininkavimui (kartu su perėjimu prie ekologinio ūkininkavimo ir tęstiniais įsipareigojimais) skirta 318,6 mln. Eur, išmokėta – 282,9 mln. Eur.

 

Šaltinis: ŽŪM

Dalintis
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.
2024/04/19

Šienligės rizikos „banginiai“ – kaip juos suvaldyti?

Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, kad šienligę pavyks suvaldyti inovatyviomis priemonėmis. Dažniausiai minimi trys pagrindiniai alergijos žiedadulkėm...
2024/04/19

Susietosios paramos už plotą reikalavimai

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį į svarbiausius susietosios paramos už plotą reikalavimus.
2024/04/19

„Vičiūnai“ pasitraukė iš Rusijos

Po beveik dvejus metus trukusio pardavimo proceso „Vičiūnų grupė“ pardavė Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir septyniose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones. Tokiu būdu bendrovė visiškai pasitrauk...