Kaunas +2,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 16 Lap 2025
Kaunas +2,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 16 Lap 2025
Putinų uogos
Putinų uogų sultys su medumi.


Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Daržas ir maisto gaminimas – maloniausias užsiėmimas

2024/10/28


Padidink tekstą

Atvėsus orams, rudeninių daržovių atsargų paruošimas žiemai nesibaigia. Tik šiuo metu šeimininkių virtuvėse karaliauja burokėliai, kopūstai, o gal ir svarainiai ar putinų uogos. Ką iš šių gėrybių galima gardaus pagaminti, naudingais patarimais dalijasi ne vieną tinklaraštį turinti Dalia Latožienė iš Tauragės.

Latožienė

„Prieš daugelį metų teko dirbti taip vadinamame visuomeniniame maitinime Tauragėje. Paskui išvažiavau į Ukrainą, ten pragyvenau 15 metų, išmokau gaminti daug ukrainietiškų patiekalų. Grįžusi į Lietuvą, socialiniame tinkle sukūriau grupes apie maisto gamybą ir pati pradėjau gaminti. Gyvename su vyru dviese, tad jis patenkintas, kad kiekvieną dieną, grįžus po darbo į namus, jo laukia vis kitas patiekalas“, – pasidžiaugė gyvenimo kasdienybe D. Latožienė.

Moteris pasakojo, kad gyvena Tauragėje, bet ji negali be žemės darbų, todėl su vyru nusipirko namelį netoli miesto, Joniškės kaime. Visą vasarą gyvena sode, o žiemai vėl kraustosi į miestą. Visas daržoves užsiaugina, dalį jų konservuoja žiemai. Savo gamybos gėrybių dar siunčia į Angliją dukrai, kuri labai mėgsta mamos adžiką, paprikų troškinį, raugintus kopūstus.

„Auginu žieminius česnakus, dabar kaip tik – sodinimo metas. Baigsiu sodinti česnakus ir žieminius svogūnus, tada teks grįžti į namus mieste, bet labai liūdna, kad baigiasi vasara. Nebuvo kada nuvažiuoti net prie jūros, kur jau seniai bebuvau. Daržas ir maisto gaminimas – tai mano maloniausias užsiėmimas“, – prisipažino „Ūkininko patarėjo“ pašnekovė.

Rauginti kopūstai žiemai

rauginti kopustai ziemai

Reikės: 4 kg supjaustytų kopūstų; 400 g tarkuotų morkų; 1 kg pjaustytų kopūstų dėti 1 v. š. druskos; truputį cukraus; 2–3 v. š. kmynų; 3–4 saujų spanguolių.

Gaminimas: Supjaustytus kopūstus sumaišyti su tarkuotomis morkomis, kmynais ir spanguolėmis. Daržovių mišinį permaišyti su druska ir cukrumi. Rauginimui paruoštus kopūstus porcijomis dėti į puodą, išklotą kopūstų lapais. Kiekvieną sluoksnį pamaišyti mediniu įrankiu, kol atsiras sulčių. Kopūstus uždengti švaria lėkšte ir ant viršaus uždėti akmenį. Rauginti apie 10 dienų šiltoje patalpoje, vis pabadant pagaliuku.

Rauginti kopūstai su paprikomis žiemai

kopustai su paprika

Reikės: 2–3 kg baltųjų kopūstų; 3–4 vnt. morkų; 2–3 vnt. saldžiųjų paprikų; 2 v. š. druskos.

Gaminimas: Nuo kopūsto nuimti viršutinius lapus ir supjaustyti. Sutarkuoti morkas. Morkas sudėti į dubenį su kopūstais, įdėti druskos ir viską gerai išmaišyti spaudžiant rankomis. Paprikas supjaustyti norimo dydžio gabalėliais, sudėti į dubenį su daržovėmis. Paslėgti ir palikti kambario temperatūroje 3–4 dienas. Kasdien atidaryti kopūstus ir pabadyti mediniu pagaliuku, kad išsiskirtų dujos. Sudėti kopūstus į švarius sterilizuotus stiklainius, uždaryti plastmasiniu dangteliu. Laikyti vėsioje vietoje. Paruoštus kopūstus galima laikyti iki 3 mėnesių šaltoje vietoje. Tinka balkonas, šaldytuvas arba rūsys. Kopūstai yra traškūs ir skanūs. Prieš patiekiant, tereikia pagardinti aliejumi ir salotos jau paruoštos!

Marinuoti burokėliai saldžiarūgščiame marinate

burokeliai

Reikės: 1,5 l vandens; 1 stikl. cukraus; 2 v. š. druskos; 150 ml acto (9 proc.); juodųjų pipirų žirneliais; 2 vnt. lauro lapelių.

Gaminimas: Išsirinkti mažesnius burokėlius, kurie tilptų į stiklainį. Burokėlius išvirti, nulupti. Sudėti į sterilizuotus stiklainius. Išvirti marinatą, užpilti jį ant burokėlių, palaikyti 10 min. ir vėl nupylus užvirinti. Antrą kartą užpylus stiklainius užsukti dangteliais, apversti ir apkloti šiltai. Kai atvės, išnešti į rūsį. Šis marinavimo būdas patinka tuo, kad žiemą iš šių burokėlių galima paruošti bet kokį patiekalą (sriubas, mišraines), burokėlius gali tarkuoti ar pjaustyti.

Marinuoti kopūstai

marinuoti kopustai

Reikės: 2 kg kopūstų; 400 g morkų; 5–6 skiltelių česnako.

Marinatui reikės: 1 l vandens; 1 v. š. druskos; 4 v. š. cukraus; 120 ml acto (9 proc.); kelių pipirų žirnelių; poros lauro lapų; 100 ml aliejaus (kas nori, gali pilti).

Gaminimas: Kopūstus supjaustyti šiaudeliais, morkas sutarkuoti. Į indą dedamas sluoksnis kopūstų, po to – morkų, česnakų, viršutinis sluoksnis turi būti kopūstų. Viską labai gerai suspausti. Užvirinti 1 l vandens, suberti druską, cukrų, actą, lauro lapus, pipirus. Truputį pavirinus, karštu marinatu užpilti kopūstus, kad apsemtų. Uždengti, paslėgti ir palikti kambario temperatūroje dviem parom, kad pasimarinuotų. Sudėti į stiklainius, uždaryti ir laikyti vėsioje patalpoje. Galima laikyti šaldytuve. Šie kopūstai tikrai skanūs, traškūs, saldžiarūgščiai.

Svarainiai sirupe

Svarainiai sirupe

„Svarainiai yra prilyginami lietuviškoms citrinoms, juose gausu vitamino C ir kitų naudingų medžiagų. Šios lietuviškos gėrybės itin ilgai išsilaiko vėsioje vietoje. Vien dėl paties kvapo verta imtis jų darinėjimo“, – komentavo D. Latožienė.

Gaminimas: Surinktus svarainius reikia nuplauti. Supjaustyti išilgai į keturias dalis ir išpjauti sėklalizdžius kartu su sėklomis. Išilgai supjaustyti dar plonesnėmis skiltelėmis. Sudėti svarainių skilteles į puodą, užpilti sluoksniais cukrumi. 1 kg paruoštų svarainių užpilti 1 kg cukraus.

Per 4–6 dienas cukrus turėtų ištirpti. Greičiau bus, jei retkarčiais cukrų ir svarainius išmaišysime. Svarainiai ir susidaręs sirupas supilstomi į iškaitintus stiklainius ir užsukami dangteliais. Laikoma šaltoje vietoje.

Putinų uogų sultys su medumi

Reikės: 4,3 kg putino uogų (jau be šakelių); 2 kg medaus.

Gaminimas: Išspausti uogų sultis. Galima jas sudėti ant marlės ir išsunkti į puodą, pertrinti per sietelį ar naudoti sulčių spaudimo aparatą. Į puodą su uogų sultimis sudėti medų ir gerai išmaišyti, pakaitinti iki virimo. Į švarius, iškaitintus stiklainius supilstyti skystį, užsukti steriliais (švariais, nuplikytais) dangteliais. Saugoti vėsioje vietoje. „Galima gaminti santykiu 1:1, bet aš medaus dėjau mažiau ir buvo pakankamai saldu, kitą kartą medaus dėčiau perpus mažiau, kad jaustųsi daugiau rūgštelės. Bet tai priklauso nuo skonio. Imunitetui stiprinti gerti 1–2 valgomuosius šaukštus per dieną, o sergant peršalimo ligoms – po 3 valgomuosius šaukštus 2–3 kartus per dieną“, – patarimais dalijosi D. Latožienė.

 

Dalios LATOŽIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/11/16

Lengviau patekti į rojų nei pas „valdišką“ daktarą

Buvusio Seimo nario, visuomenės ir politikos veikėjo, Joniškio garbės piliečio Liudo Jonaičio teigimu, tokios netvarkos, kaip Lietuvoje, nėra nė vienoje Europos valstybėje. Nesibaigiančių sveikatos apsaugos reformų pasekmės – gydytoja...
2025/11/16

Kreipdamiesi dėl gręžinio, įsitikinkite, kad pridedate reikiamus dokumentus

Lietuvos geologijos tarnyba atkreipia gyventojų dėmesį, kad, teikiant dokumentus dėl požeminio vandens gręžinio įteisinimo, pasitaiko atvejų, kai atsiunčiami netinkami dokumentai. Dažniausia klaida – vietoj paraiškos savivaldybei kopi...
2025/11/16

„Litgrid“ pradeda elektros linijos Lietuvos elektrinė–Neris rekonstrukciją

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pradeda 330 kV elektros perdavimo linijos Lietuvos elektrinė–Neris rekonstrukciją, kurios metu bus pilnai atnaujinta viena iš svarbiausių elektros linijų, užtikrinan...
2025/11/16

Caritas skelbia „Dosnumo krepšelio“ iniciatyvą: paimk, pripildyk, grąžink

Kylant bendram pragyvenimo lygiui alkstančiųjų ne mažėja, o daugėja. Carito atsakas – visoje Lietuvoje pradedama „Dosnumo krepšelio“ iniciatyva su kvietimu paimti „Dosnumo krepšelį“, pripildyti ilgo gali...
2025/11/16

Probiotikų nauda pieninio tipo veršelių sveikatai

Pirmasis veršelio gyvenimo mėnuo yra pavojingiausias laikotarpis dėl nevisiškai susiformavusios imuninės sistemos ir aplinkos veiksnių, ypač infekcijų, kurios laikomos pagrindine veršelių sergamumo ir mirtingumo priežastimi.
2025/11/16

Krovinių pervežimas šaltuoju metų laiku: ką svarbu žinoti apie saugumą

Šąlant orams, kai keliuose vis dažniau formuojasi plikledis, o dienomis eismą apsunkina krituliai, krovinių pervežimas tampa nemenku iššūkiu net patyrusiems vairuotojams. Šaltuoju metų laiku eismo sąlygos tampa sudėting...
2025/11/16

Bibliotekoje – karpiniai iš medžių lapų

Dažnai, rudeniui įsibėgėjus, grožimės ant žemės nukritusiais margaspalviais lapais. Raudoni, rudi, gelsvi ir oranžiniai ąžuolų, klevų bei kitų medžių lapai džiugina akis ir neleidžia nukabinti nosies dėl taip greitai prabėgusios vasaros. Tačiau ar...
2025/11/16

Porelė prekiavo neegzistuojančiu šienu ir nuomavo butą, kurio neturėjo

Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmai paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį 32 metų kauniečiui A. M. bei 29 metų Visagino gyventojai E. K. Jie pripažinti kaltais dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo veikiant bendrininkų grupėje. Nuo melagingus skelbi...