Ashburn +17,5 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 15 Bir 2024
Ashburn +17,5 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 15 Bir 2024

Daržovės kibiruose: kompaktiška ir patogu

2024/05/23


Kai kurie daržininkai bent dalį daržovių augina ne lysvėse, bet kibiruose. Juose be vargo auga pomidorai, agurkai, paprikos, braškės. Ar tikrai toks sprendimas turi pranašumų? Kokių?

Tokį būdą kasmet taikantys daržininkai perspėja nesitikėti gausesnio derliaus. Pasak jų, jis bus daugmaž toks pat, kaip lysvėje augančių daržovių. Užtat galima išspręsti ne vieną kitą problemą.

Bene didžiausias pliusas – nereikia ravėti. Be to, Kiekvienais metais daržovės įsodinamos į šviežią žemę, tad ir ligų rizika mažesnė. Vienintelis trūkumas – teks kiek dažniau palaistyti. Bet platesniuose kibiruose augantiems pomidorams, agurkams ar braškėms drėgmės pakaks ilgiau.

Kai šiltnamį įrengiame jauname sode, po keleto metų galime susidurti su rimta problema. Vaismedžių šaknys gali išsiraizgyti po šiltnamiu, tada jau medį pjauti gaila, o visą šiltnamį perkelti į geresnę vietą ne taip paprasta. Kodėl gi tokiu atveju daržovių nepasodinus į indus?!

agurkai
Agurkams kibiruose neankšta.

Karštesnę vasarą šiltnamyje augantys agurkai, pomidorai ar paprikos jausis neblogai, bet induose augančias braškes patogu išnešti į kiemą ir, paringus kiek pavėsingesnę vietą, pastatyti prie pastato sienos. Tikrai pajusite skirtumą tarp šiltnamyje ir lauke sunokusių uogų. Pastarosios bus sodresnio skonio ir aromatingesnės, o saldų kvapą pajusite kiekvienąkart pro jas praeidami.

Pasodintos į kibirus daržovės gerai auga ir be trąšų. Ekologiškai jas auginantys daržininkai paprastai naudoja dilgėlių raugą. Geriausia jų prisirikti pamiškėse, nuo kelių, gatvių, pramonės objektų nutolusiose vietose. Surinktas dilgėles reikia sukarpyti ir užpilti šiltu vandeniu, paliekant vietos fermentacijai. Žoles rauginti rekomenduojama plastmasiniame inde arba statinėje. Metalinis indas tikrai netiks, nes vykstant rūgimo procesui gali išnykti naudingos medžiagos.

Po to indas uždengiamas ir paliekamas stovėti šiltoje vietoje, geriausia saulės atokaitoje, nuo 7 iki 14 dienų. Iš viso fermentacija užtruks apie pora savaičių – per šį laikotarpį teks kasdien raugą pamaišyti. Dilgėlių raugas pastiprins ir kibiruose augančius pomidorus, agurkus, paprikas ar braškes. Rekomenduojama proporcija: litras raugo ir 10 litrų vandens. Užtenka palaistyti kartą per mėnesį.

Jis tinkamas kovojant ir su amarais, kolorado vabalais ir vikšrais. Tik nereikia jo rauginti dvi savaites – pakaks palaikyti parą, tada nukošti, atskiesti vandeniu (santykiu 1 / 10) ir apipurkšti kenkėjų puolamus augalus. Jeigu liko nepanaudoto trąšoms skirto raugo, jį galima atskiesti vandeniu (1 / 20) ir taip pat naudoti augalams purkšti.

Svarbu nepamiršti, kad dilgėlių raugas greitai praranda naudingąsias savybes, todėl pasigaminus reikia iškart sunaudoti.

Jei nesinori dilgintis rankų, galima pasinaudoti dar viena daržininkų išbandyta priemone – mielių vandeniu. Pavyzdžiui, pomidorus juo galima palaistyti kartą per mėnesį. Tereikia 50 g presuotų kepimo mielių ištirpinti kibire vandens, pusdienį palaikyti, o tada laistyti augalus.


„Rasų“ informacija

Ramunės STAURYLIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis