Bulviniai pyragėliai su šokolado padažu
Reikės:
• 300 g miltų
• 2 kiaušinių
• 250 g virtų bulvių
• 100 g sviesto
• 5 šaukštų cukraus
• stiklinės rūgštesnės uogienės
• 100 g juodojo šokolado
• šaukštelio kepimo miltelių
1. Virtas bulves sumalkite mėsmale per tankų sietelį.
2. Įmuškite kiaušinį ir supilkite išlydytą sviestą.
3. Suberkite kartu su kepimo milteliais sumaišytus bei persijotus miltus ir užminkykite tešlą.
4. Iškočiokite tešlą į maždaug 5 mm storio lakštą ir iš jo išspauskite nedidelius apskritimus, kaip kad darytume virtinius.
5. Ant kiekvieno jų dėkite po šaukštelį uogienės ir kruopščiai užspauskite pyragėlių kraštus, kad kepant neišbėgtų uogienė.
6. Kepkite 150–180 °C temperatūros orkaitėje, kol gražiai apgels.
7. Pyragėlius patiekite aplietus tirpintu šokoladu.
Šokoladinis keksas su kriaušėmis
Reikės:
• 3 kriaušių
• 160 g kambario temperatūros sviesto
• 3 kiaušinių
• 130–150 g rudojo cukraus
• 90 ml neriebios grietinėlės
• 180 g miltų
• šaukštelio kepimo miltelių
• 2–3 šaukštai kakavos
• miltelinio cukraus
1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų.
2. Pusę cukraus kiekio supilkite į trynius ir juos gerai išsukite, kad masė pabaltų, o jos tūris padidėtų.
3. Sviestą iki purios masės išsukite su likusiu cukrumi ir sumaišykite su trynių mase.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei kakava ir suberkite į trynių masę. Išmaišykite.
5. Sudėkite išplaktus baltymus ir atsargiai juos įmaišykite į tešlą.
6. Dalį tešlos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą pailgą kepimo indą. Paviršių išlyginkite ir į tešlą įstatykite nuplautas bei nusausintas kriaušes. Supilkite likusią tešlą, kurią tolygiai paskirstykite.
7. Kepkite keksą apie valandą 175–180 °C temperatūros orkaitėje. Ar skanėstas jau iškepęs, patikrinkite įsmeigdami medinį pagaliuką. Jei ištraukus jis bus sausas ir neapsivėlęs tešla, vadinasi, kepinys jau iškepęs.
Prieš patiekiant į stalą, kekso viršų pabarstykite milteliniu cukrumi.
Šokoladinė kava
Reikės:
• 70 g juodojo šokolado
• 3 šaukštų tirpios kavos
• 3 šaukštų maltos kavos
• 1 l vandens
• 1–2 šaukštų kakavos
• šaukštelio rudojo cukraus
• ½ šaukštelio malto kardamono
• ½ šaukštelio vanilinio cukraus
• cinamono lazdelės
• nedidelio gabalėlio nulupto imbiero
• žvaigždinio anyžiaus ar kitokių mėgstamų prieskonių
• šiek tiek pieno
• saujelės zefyrinių saldainių
1. Vandenį užvirkite ir į jį suberkite prieskonius, įdėkite cinamono lazdelę bei tarkuotą šokoladą.
2. Viską virkite, kol visiškai ištirps šokoladas. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite rudąjį bei vanilinį cukrų. Išimkite cinamono lazdelę.
3. Kai tirštas gėrimas pravės, į jį supilkite užpiltą tirpią bei maltą kava, įberkite pusę šaukštelio kakavos ir gerai išmaišykite. Gėrimo skystumą galite reguliuoti įpildami šiek tiek šilto pieno.
4. Šokoladinę kavą patiekite viršų papuošę keliais zefyriniais saldainiais bei pabarstę juos likusia kakava. Tokią prašmatnią kavą dar galima pagardinti ir šlakeliu stipraus gėrimo.
Raminta LISAUSKIENĖ
123rf nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.