Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Dievų dovana - ŠOKOLADAS

2023/03/07


Vieni sako, kad kakavmedžio sėklų actekų Mėnulio dievas žmonėms pavogė iš Saulės vaikų šalies... Kiti byloja, kad kakavmedžio sėkla papuolė iš Rojaus, todėl šie gardumynai suteikia išminties ir jėgos. Kaip bebūtų, kadaise iš tiesų dieviškus pinigus kainavusiu skanėstu šiandien mes galime mėgautis nuodėmingai dažnai. Bet ar žinojote, kad šokoladas yra trečia pasaulyje labiausiai parduodama prekė? Pirmasis yra aliejus, o antrasis – kava.

Žuvies patiekalas „Paslaptis“

Reikės:   

  • 500 g mentės ar kitokios baltos žuvies
  • nepilnos stiklinės baltojo vyno
  • 80 g sviesto
  • svogūno
  • šaukšto miltų
  • stiklinės vandens arba žuvies sultinio
  • šaukšto tarkuoto juodojo šokolado
  • žiupsnelio malto cinamono
  • žiupsnelio maltų gvazdikėlių
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Sviestą išlydykite keptuvėje ir jame pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Suberkite miltus ir viską dar šiek tiek pakepinkite. Baigdami kepti įpilkite stiklinę vandens ar žuvies sultinio ir viską gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
  2. Į padažą supilkite baltąjį vyną, suberkite visus prieskonius ir tarkuotą šokoladą. Gerai išmaišykite.
  3. Supjaustytus žuvies gabalėlius dėkite į ugniai atsparų indą, užpilkite pagamintu šokolado padažu ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol žuvis bus iškepusi.
  4. Žuvį su saldžiu padažu patiekite su biriais virtais ryžiais ar ryžių koše.

Bulviniai pyragėliai su šokolado padažu

Reikės:   

  • 300 g miltų
  • 2 kiaušinių
  • 250 g virtų bulvių
  • 100 g sviesto
  • 5 šaukštų cukraus
  • stiklinės rūgštesnės uogienės
  • 100 g juodojo šokolado
  • šaukštelio kepimo miltelių
  1. Virtas bulves sumalkite mėsmale per tankų sietelį.
  2. Įmuškite kiaušinį ir supilkite išlydytą sviestą.
  3. Suberkite kartu su kepimo milteliais sumaišytus bei persijotus miltus ir užminkykite tešlą.
  4. Iškočiokite tešlą į maždaug 5 mm storio lakštą ir iš jo išspauskite nedidelius apskritimus, kaip kad darytume virtinius.
  5. Ant kiekvieno jų dėkite po šaukštelį uogienės ir kruopščiai užspauskite pyragėlių kraštus, kad kepant neišbėgtų uogienė.
  6. Kepkite 150–180 ºC temperatūros orkaitėje, kol gražiai apgels.
  7. Pyragėlius patiekite aplietus tirpintu šokoladu.

Šokoladinis keksas su kriaušėmis 

Reikės:   

  • 3 kriaušių
  • 160 g kambario temperatūros sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 130–150 g rudojo cukraus
  • 90 ml neriebios grietinėlės
  • 180 g miltų
  • šaukštelio kepimo miltelių
  • 2–3 šaukštų kakavos
  • miltelinio cukraus
  1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų.
  2. Pusę cukraus kiekio supilkite į trynius ir juos gerai išsukite, kad masė pabaltų, o jos tūris padidėtų.
  3. Sviestą iki purios masės išsukite su likusiu cukrumi ir sumaišykite su trynių mase.
  4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei kakava ir suberkite į trynių masę. Išmaišykite.
  5. Sudėkite išplaktus baltymus ir atsargiai juos įmaišykite į tešlą.
  6. Dalį tešlos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą pailgą kepimo indą. Paviršių išlyginkite ir į tešlą įstatykite nuplautas bei nusausintas kriaušes. Supilkite likusią tešlą, kurią tolygiai paskirstykite.
  7. Kepkite keksą apie valandą 175–180 ºC temperatūros orkaitėje. Ar skanėstas jau iškepęs, patikrinkite įsmeigdami medinį pagaliuką. Jei ištraukus jis bus sausas ir neapsivėlęs tešla, vadinasi kepinys jau iškepęs. Prieš patiekiant į stalą, kekso viršų pabarstykite milteliniu cukrumi.

Šokoladinė kava 

Reikės:  

  • 70 g juodojo šokolado
  • 3 šaukštų tirpios kavos
  • 3 šaukštų maltos kavos
  • 1 l vandens
  • 1–2 šaukštų kakavos
  • šaukštelio rudojo cukraus
  • ½ šaukštelio malto kardamono
  • ½ šaukštelio vanilinio cukraus
  • cinamono lazdelės
  • nedidelio gabalėlio nulupto imbiero
  • žvaigždinio anyžiaus ar kitokių mėgstamų prieskonių
  • šiek tiek pieno
  • saujelėa zefyrinių saldainių
  1. Vandenį užvirkite ir į jį suberkite prieskonius, įdėkite cinamono lazdelę bei tarkuotą šokoladą.
  2. Viską virkite, kol visiškai ištirps šokoladas. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite rudąjį bei vanilinį cukrų. Išimkite cinamono lazdelę.
  3. Kai tirštas gėrimas pravės, į jį supilkite užpiltą tirpią bei maltą kava, įberkite pusę šaukštelio kakavos ir gerai išmaišykite. Gėrimo skystumą galite reguliuoti įpildami šiek tiek šilto pieno.
  4. Šokoladinę kavą patiekite viršų papuošę keliais zefyriniais saldainiais bei pabarstę juos likusia kakava. Tokią prašmatnią kavą dar galima pagardinti ir šlakeliu stipraus gėrimo.

Šokoladinis pudingas su vanilės padažu

Pudingui:   

  • 100 g juodojo šokolado (60–70 %)
  • 2 šaukštų krakmolo
  • 2 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštų kakavos
  • šaukšto vanilinio cukraus
  • 14 g sviesto
  • 1,5 stiklinės pieno

Padažui:

  • 300 ml pieno
  • vanilės ankšties
  • šaukšto krakmolo
  • šaukšto cukraus
  • kiaušinio
  • Pirmiausia pasigaminkite pudingą. Pieną supilkite į puodą ir užvirinkite. Ugnį sumažinkite, į puodą sudėkite nedideliais gabaliukais sulaužytą šokoladą. Pieną nuolat maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps.
  • Krakmolą sumaišykite su kakava bei cukrumi. Į nuolat maišomą šokoladinį pieną suberkite krakmolo bei kakavos mišinį, ir viską kaitinkite, kol pudingas ims tirštėti. Nepamirškite pudingo nuolat maišyti, kad nesusidarytų krakmolo gumuliukų.
  • Kai pudingas sutirštės iki pageidaujamos konsistencijos, įmaišykite vanilinį cukrų bei sviestą. Sviestui ištirpus ir susijungus su mase, puodą nukelkite nuo ugnies.
  • Pudingą paskirstykite į indelius. Jo paviršių uždenkite maistine plėvele (kad ji liestųsi su pudingo paviršiumi), kad auštant nesidarytų plėvelė. Atvėsinkite.
  • Kol pudingas vėsta ir stingsta, pasigaminkite vanilinį padažą. Vanilės ankštį įpjaukite išilgai ir peilio galiuku iš ankšties vidaus pašalinkite sėklytes. Sudėkite jas į pieną. Į pieną taip pat įmaišykite krakmolą, cukrų ir kiaušinį. Viską išplakite.
  • Supilkite į puodą ir nuolat maišant kaitinkite, kol padažas ims tirštėti. Neužvirinkite.
  • Pudingą į stalą patiekite su šiltu ar jau atvėsusiu vaniliniu padažu.

Ispaniškieji churros

Vienas iš populiariausių šokoladinių patiekalų – karštas šokoladas. Kaip jį pagaminti, egzistuoja daugybė receptų. Tačiau kone išradingiausiai jį sugalvojo patiekti ispanai, karštą šokoladą kabinantys gardžiais sausainėliais churros. Kartais šie sausainiai dar vadinami ispaniškosiomis spurgomis. Churros – tai ispaniškas skanėstas, skrudintas aliejuje. Iš plikytos tešlos išspaudžiami ilgi „makaronai“ per specialų antgalį, o vėliau apvoliojami smulkiame cukruje, neretai sumaišytame su maltu cinamonu. Churros populiarios visame pasaulyje. Valgomas šis ispaniškas skanėstas, merkiant į puodelį karšto šokolado, vadinamo chocolate con churros. Ispanijoje šis patiekalas dažnai pateikiamas pusryčiams, skanaujant jį pasitinkamas ir Naujųjų metų rytas. Argi galima atsisakyti dvigubo malonumo?..

Tešlai:   

  • stiklinės miltų
  • stiklinės vandens
  • 4 kiaušinių
  • 3 šaukštų sviesto
  • šaukšto aliejaus
  • šaukšto cukraus
  • šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1/2 šaukštelio druskos

Apvalkalui:

  • 1/2 stiklinės cukraus
  • šaukštelio malto cinamono
  • 1 l aliejaus

Karštam šokoladui:

  • 80 g juodojo šokolado (galima keisti bet kokiu kitu mėgstamu)
  • 100 ml pieno
  • 2 šaukštų kakavos
  1. Į puodą supilkite vandenį, aliejų, sudėkite sviestą, šaukštą cukraus, druskos ir vanilės. Viską užvirkite.
  2. Sumažinkite ugnį ir į puodą su riebalais suberkite miltus. Nuolat maišykite, kol tešla sušoks į vientisą gumulą. Nuo puodo kraštų atšokusią tešlą sukrėskite į dubenį.
  3. Tešlą šiek tiek atvėsinkite, o tada muškite po vieną kiaušinį ir kaskart gerai išsukite.
  4. Gautą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su dideliu žvaigždutės antgaliu ir spauskite iškart į įkaitusį aliejų. Darykite maždaug 10 cm ilgio „makaronus“. Tešlą vis nukirpkite žirklėmis ar nupjaukite peiliu.
  5. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.
  6. Iškeptus sausainėlius dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius.
  7. Kol jie dar šilti, apvoliokite cinamono bei cukrumi ir iškart patiekite su karštu šokoladu.
  8. Šokoladiniam padažui pieną užvirinkite. Maišant, kad nesusidarytų gumuliukų, suberkite kakavą ir sudėkite smulkintą šokoladą. Pakaitinkite kelias minutes, kol šokoladas ištirps, ir supilkite į puodelį. Jei norite saldesnio padažo, galite įberti šiek tiek cukraus ir pakaitinti, kol jis ištirps.

 

 

„Rasų“ korespondentė Raminta LISAUSKIENĖ

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Mano ūkis