Kaunas +5,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 19 Kov 2025
Kaunas +5,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 19 Kov 2025
Elvinos Tiknienės Dubajaus šokoladas pavyko puikiai.

Aldona SIREIKIENĖ
ŪP korespondentė  

Dubajaus šokoladas gimsta ir Meškuičiuose

2025/01/28


Ne tik Vilniuje ar Kaune gyvena veiklūs žmonės. Daug sumanių, darbščių ir įdomių tautiečių galima sutikti ir regionuose. „Ūkininko patarėjas“ nori papasakoti apie jauną moterį – Elviną Tiknienę iš Šiaulių r. Meškuičių miestelio, kuri bičiulius ir kolegas ne kartą pradžiugino savo gamybos Dubajaus šokoladu.

E. Tiknienė yra gera ir stropi seniūnijos darbuotoja, rūpestinga mama ir žmona, kepa įvairius kepinius, laisvalaikiu kartu su vyru ir sūnumi keliauja Lietuvos pažintiniais takais, jiems patinka kopti į apžvalgos bokštus, grožėtis atodangomis.

Prieš pradėdama pokalbį su E. Tikniene iš Meškuičių, mintyse bandžiau suskaičiuoti, kiek darbų suspėja padaryti veiklios moterys – darbo pareigybės, vaikų auklėjimas, įsipareigojimai šeimai, buities rūpesčiai, valgių gaminimas, gėlių auginimas, aplinkos tvarkymas ir dar daugybė reikaliukų. Jokių mįslių nėra – aktyvios moterys viską geba suderinti, nes jos planuoja savo laiką.

Su ŪP pašnekove pirmiausia pradėjome kalbėti apie virtuvės paslaptis. Visi sako, kad virtuvė yra moterų erdvė, kurioje jos sukasi kaip vijurkai – verda, kepa, medituoja, kartais su draugėmis arbatą geria ir dalijasi savo paslaptimis. E. Tiknienė pasakojo, kad polinkį kulinarijai ir kūrybiniams ieškojimams paveldėjo iš savo močiutės Eugenijos Kilpienės ir savo mamos Elenos Naglienės. Močiutė gyveno Mažeikių r., Gyvolių k., iš kurio yra kilusi garsioji žolininkė Jadvyga Balvočiūtė. Jauna moteris prisiminė, kaip močiutė visus savo anūkus lepino keptomis bandelėmis ir pyragais, jaukūs ir tvarkingi močiutės namai visada kvepėjo kepiniais.

Daug virtuvės paslapčių ir gudrybių E. Tiknienė išmoko iš savo mamos, kuri yra ne tik išradinga šeimininkė, virtuvėje geba sukurti įvairių šedevrų, bet ir yra aktyvi kaimo bendruomenės narė. Kai Naisiuose rengiamos šventės, ji padeda sukomponuoti gražias gėlių kompozicijas, jeigu reikia, dailiai ranka rašo plakatus.

Elvinos mama paveldėjo močiutės receptų knygą, kurioje ranka surašyta daug receptų. Jau ketvirtoji giminės karta pagal senovinį receptą aliejuje verda visų mėgstamas gėlytes. E. Tiknienė išsaugojo senų laikų gėlyčių formelę, mat naujoviškos formelės – ne tokios praktiškos. Tos gėlytės yra firminis gardėsis – ji tęsia senąsias močiučių tradicijas.

keptos gelytes
Jau ketvirtoji giminės karta gamina gardžias gėlytes. Senovinė gėlyčių formelė.

ŪP pašnekovė pasakojo, kad ji virtuvėje improvizuoja, ieško įvairių receptų, pati kuria naujus ir tuoj išbando. Jai smagu gaminti želė tortus, į kuriuos įdeda vaisių, uogų, ieško ryškių spalvų ir atspalvių. Dažnai kepa pyragus, sausainius, verda spurgas, gamina tortus. Tik duonos dar nekepa, bet svajoja pradėti kepti ir ją. Jauna moteris į virtuvę eina tik gerai nusiteikusi, jeigu prastesnė nuotaika – imasi kitos veiklos.

žele tortas
Spalvingas želė tortas.

Neseniai po visą pasaulį pasklido žinia apie ypatingo skonio rankų darbo Dubajaus šokoladą. Šio šokolado autorė – egiptietiškų šaknų turinti britų konditerė Sarah Hamouda. Ji Dubajuje įkūrė šokoladinę. Dubajaus šokolado manija tokia gaji, kad didmiesčiuose išsirikiuoja ilgos eilės gurmanų, panorusių nusipirkti brangaus skanumyno. Kaina „kosminė“ – kai kur už 195 g Dubajaus šokolado plytelę reikia pakloti apie 17 Eur, įvairiose vietose kaina svyruoja.

Tačiau ne tik užsienyje yra gaminamas Dubajaus šokoladas. Laisvalaikiu virtuvėje triūsianti E. Tiknienė savo bičiulius ir kolegas jau ne kartą pradžiugino populiariuoju Dubajaus šokoladu, pagamintu Meškuičiuose. Visiems patiko gardus šokoladas su traškesiu viduje. ŪP pašnekovė pasakojo, kad kai kuriuos produktus ji užsisako užsienyje, o tiekėjai užsakytas prekes į jos namus pristato gana greitai. Ir tada virtuvėje prasideda atsakingas procesas – po visų darbų gaminamas populiarusis Dubajaus šokoladas. Darbas labai atsakingas, reikalauja kruopštumo, bet rezultatai puikūs – visi valgo ir pirštus laižo. Kaip ir kiekviena šeimininkė, ji turi savo paslapčių, tačiau vienas ingredientas yra svarbus – šypsena.

E. Tiknienė mielai sutiko su ŪP skaitytojais pasidalyti Dubajaus šokolado receptu. Reikės: 100 g kataifi tešlos, 20 g sviesto, 1,5 v. š. sezamų pastos (tahini), 140 g pistacijų kremo (ne mažiau 45 proc.), 250 g juodojo šokolado, truputį baltojo šokolado formelei apšlakstyti.

Kas norėtų išmokti gaminti Dubajaus šokoladą, gali susirasti E. Tiknienę iš Meškuičių. Jeigu atsirastų daug norinčiųjų pasigaminti dabar itin populiaraus skanėsto, tada Meškuičiuose, ko gero, būtų įkurtas Dubajaus šokolado mėgėjų klubas.

 

Autorės ir Elvinos TIKNIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti, įgarsinti žodžiu ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis