Šiais metais gauta beveik 100 paraiškų iš visos Europos, atrinkti 24 kandidatai iš 11 ES šalių. ES ekologinių iniciatyvų apdovanojimų sistemą sudaro 7 kategorijos ir 8 individualūs apdovanojimai. Apdovanojimus organizuoja Europos Komisija, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas, Europos regionų komitetas, COPA-COGECA ir „IFOAM Organics Europe“, remiant Europos Parlamentui ir Tarybai.
Rugsėjo 25-ąją buvo paskelbti aštuoni nugalėtojai.
Geriausia ekologiškai ūkininkaujanti ūkininkė – Clara Benito Pacheco, Ispanija. Benito Pacheco valdo ekstensyvų ekologinį ožkų ūkį, kuriame gyvūnai minta tik vietine žole. Laisvai besigananti banda prisideda prie biologinės įvairovės. Dėl virtualių tvorų technologijų ir GPS antkaklių suaugę gyvūnai gali laisvai ganytis, nes fizinės tvoros nereikalingos, savo ruožtu prisidedama prie anglies dioksido sekvestracijos pievose.
Geriausias ekologiškai ūkininkaujantis ūkininkas – Thomas Moschos, Graikija. Kartu su broliu J. Moschos jis vadovauja šeimos gyvulininkystės ūkiui Kastorijoje, kurio specializacija – avininkystė ir pieno produktų gamyba. Ūkininkas taiko naujus ūkininkavimo metodus, žiediškumo ir dirvožemio gerinimo. Tai lemia didesnį dirvožemio organinių medžiagų kiekį ir derlių.
Geriausias ekologiškas regionas – Burgenlandas, Austrija. Burgenlandas tapo persitvarkymo prie ekologijos pavyzdžiu įgyvendamas mokslu grįstą strategiją „Bioland Burgenland“. Strategijos tikslas ne tik pasiekti, kad iki 2030 metų ekologinės gamybos plotai sudarytų 50 proc. visos žemės ūkio paskirties žemės, bet ir sustiprinti visą ekologinio tiekimo grandinę, įskaitant regionines valgyklas, bufetus ir mokyklas.
Geriausias ekologiškas miestas – Viena, Austrija. Austrijos sostinė savo gyventojams augina ekologiškus žemės ūkio produktus pagal plataus masto ekologinę „nuo ūkio iki stalo“ koncepciją 44 000 ha miško ir žemės ūkio paskirties žemėje. Dėl šios iniciatyvos per regioninę vertės grandinę, kuri remia tvarų žemės ūkį ir mitybą, stiprinama vietos ekonomika.
Geriausias ekologiškas bio-rajonas – Idanha-a-Nova, Portugalija. Ekologinės gamybos plotai užima didžiausią Portugalijoje žemės ūkio paskirties žemės plotą, remiami projektai, kuriais stiprinamos trumposios tiekimo grandinės ir didinama ekologiškų produktų pasiūla.
Geriausia ekologiško maisto perdirbimo MVĮ – Merry Mill, Airija. Šeimos ekologinis ūkis uždarojo ciklo sistemoje gamina įvairius ekologiškus maisto produktus be glitimo. Siekdami valdyti visą procesą nuo pradžios iki pabaigos ir išvengti kryžminės kitų grūdų taršos, pastatė pirmąją Airijoje ekologinę avižų be glitimo gamyklą.
Geriausias ekologiškų produktų mažmenininkas – Gut Wulksfelde, Vokietija. Bendrovė valdo 600 m² ploto ūkio parduotuvę, kurioje prekiauja produktais iš savo ekologinio ūkio. 450 ha plote auginama per 50 rūšių daržovių. Parduotuvėje daugiau nei 8 000 ekologiškų maisto produktų pasiūla, be to, yra kepykla ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas restoranas.
Geriausias ekologiškas restoranas / maitinimo paslauga – Luftburg - Kolarik im Prater, Austrija. Tai pasaulyje didžiausias sertifikuotas ekologiškas restoranas, kurio filosofijos pagrindas yra ekologinis ir socialinis tvarumas. Yra pelnęs kelias Austrijos premijas, naudoja atsinaujinančią energiją ir siekia sumažinti savo aplinkosauginį pėdsaką visur, kur tik įmanoma.
EK Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinio direktorato informacija