Ashburn +9,1 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024
Ashburn +9,1 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024


Rūta VAITKEVIČIŪTĖ
„Rasų“ redaktorė
 

Kalėdiniai meduoliai namams ir dovanoms

2023/12/13


Laukiant švenčių niekas taip nesušildo namų ir susitikimų su draugais, kaip kalėdiniai meduoliai – ypač savi, namuose gaminti, vaikų pirštukais pagražinti. Jie ilgai išlieka skanūs, todėl iškepkime daugiau – įdėsime į dovanėles, pavaišinsime svečius, o jeigu padarysime skylutes, galėsime jais ir eglutę papuošti.

„Saldžios vyšnios“ įkūrėja Džesika Dargužienė Kalėdoms ruoštis pradėjo pirmomis gruodžio dienomis. Ne paslaptis, kad per šventes norisi ne tik silkutės, bet ir ko nors saldžiau. Vienus pyragus saldumynų kūrėja užtrunka pagaminti, nes jiems subrandinti reikia nemažai laiko, bet meškučių, kiškučių, nykštukų, lazdelių ar snaigučių formų meduoliams daug vargo nereikės.

„Recepte svarbiausia – gera nuotaika, juokas ir kalėdinės dainelės“, – sako Džesika. Edukacines pamokas vaikams vedanti saldumynų kūrėja drąsina į pagalbą pasikviesti ir mažuosius. Nesvarbu, kad galbūt paskęsite miltų debesyje, nieko tokio, jeigu netyčia ant grindų nukris kiaušinis ar apsivers dubenėlis, ir tikrai neverta nusiminti, jeigu ant sausainio nepavyks nupiešti taisyklingo Kalėdų Senelio veido – svarbiausia, kad namai prisipildys kepinių aromatu, juoku ir džiugiomis emocijomis.

Traškūs kalėdiniai meduoliai

sausainių receptas, meduoliių receptas

Reikės:

  • 150 g medaus
  • 150 g rudojo cukraus
  • 100 g sviesto
  • 375 g miltų
  • kiaušinio
  • šaukštelio meduolių prieskonių
  • ¼ šaukštelio druskos

Glajui:

  • 1 kiaušinio baltymo
  • 200 g cukraus pudros
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  1. Medų, cukrų, sviestą dėkite į puodą storu dugnu, kaitinkite ant silpnos kaitros, kol ištirps ir pradės virti. Nuimkite nuo viryklės ir palaukti kol pravės.
  2. Kiaušinį lengvai paplakite ir įmaišykite į medaus masę.
  3. Sumaišykite miltus, druską, prieskonius ir dalimis įmaišykite į tešlą. Po truputį pildami miltus, tešlą baikite minkyti rankomis. Ji turi gautis minkšta, šiek tiek limpanti.
  4. Tešlą susukti į plėvelę ir įdėti į šaldytuvą pailsėti 2–3 val.
  5. Imkite tešlos po gabalėlį ir iškočiokite ant miltais pabarstyto silikoninio kilimėlio arba kepimo popieriaus 3 mm storiu. Formele išspauskite sausainukus, perkelkite juos į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  6. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 8–10 min., kol lengvai apskrus ir bus švelniai gintarinės spalvos.
  7. Kiaušinio baltymą supilkite į sausą indą ir lėtai maišykite mediniu šaukštu, po truputį pildami persijotą cukraus pudrą ir citrinos sultis. Maišykite apie 10–15min., kol masė pabals.
  8. Jeigu glajus per tirštas, įpilkite kelis lašiukus citrinos sulčių ir vėl išmaišykite. Jeigu per skystas, įpilkite persijotos cukraus pudros.
  9. Glajų perpilkite į konditerinį maišelį ir glazūruokite sausainukus. Puoškite pabarstukais.

Sustingus glajui, pakuokite gardėsius į blizgius maišelius, dėžutes ir dovanokite draugams!

meduolių receptas, sausainių receptas

PATARIMAI:

*Pagaminta tešla šaldytuve gali būti kelias dienas.

*Pagamintą tešlą galima šaldyti ir šaldiklyje laikyti iki 6 mėnesių.

*Jeigu sausainukus darysite su skylute – galėsite perrišti kaspinėliu ir pakabinti ant eglutės.

 

Džesikos DARGUŽIENĖS nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/25

Buvęs miestietis žemės ūkyje – kaip žuvis vandenyje

Kėdainių r. Vermenos žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) karvės – vienos produktyviausių šalyje. Per dieną duoda vidutiniškai po 34 litrus pieno. „Karvė gali suėsti daug kokybiško pašaro, tačiau neduos daug baltyming...
2024/04/25

Vidmantas Janulevičius. Kad Rusija mūsų nepultų

Savaitgalį džiaugėmės, kad JAV Atstovų Rūmai pritarė milijardinei paramai Rusijos užpultai Ukrainai. Nepaprastai svarbus momentas Ukrainai. Ir nors skeptikai vis tiek kabinėjasi prie paramos teikimo formos, bet ne skeptikai galų gale priima pasaul...
2024/04/25

Minint Vaistinių augalų sektoriaus šimtmetį, atidaryta paroda VDU Botanikos sodo parke

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo Vaistinių augalų skyrius šiemet švenčia savo šimtąsias metines. Minint šią progą, sodo parkas pasipuošė istorinių nuotraukų ir dokumentų paroda, kurioje peržvelg...
2024/04/25

Darbštūs žemaičiai po išbandymų nepasidavė

Šilalės r. Burkėnų k. ūkininkaujančių Loretos ir Vytauto Šacauskų ūkininkavimo patirtį bene geriausiai apibūdintų žinomas posakis – kai užsidaro durys, atsiveria langas. Susidūrę su sunkumais, užsispyrę darbštūs žemaičia...
2024/04/25

Panevėžio veterinarijos tarnybai gresia pardavimas

Panevėžys (JP.lt). Pažagieniuose ruošiamasi parduoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Panevėžio departamento patalpas. Bus pardavinėjami keli pastatai. Kol kas aukcionas nepaskelbtas, bet VMVT Panevėžio departamento darbu...
2024/04/25

Aktualūs pakeitimai dalyvaujantiems agrarinės aplinkosaugos priemonėje

Žemės ūkio ministro balandžio 22 d. įsakymu pakeistos Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ įgyvendinimo taisyklės.
2024/04/25

Europos Parlamentas supaprastino žemės ūkio politikos reikalavimus

Trečiadienį europarlamentarai patikslino ES bendrosios žemės ūkio politikos nuostatas, kurios sumažina administracinę naštą žemdirbiams ir leidžia lanksčiau taikyti taisykles.
2024/04/25

Topinambų gumbai rūgsta stiklainiuose, o lapai džiūsta arbatėlėms

Iš tiesų džiugu, kai atsiranda į užsienio šalis išvykusių ir ten ilgokai gyvenančių lietuvių, kurie prisipažįsta: „Kai gyvenau Lietuvoje, skaičiau „Ūkininko patarėją“. Viena iš jų – Austrijoje, T...
2024/04/25

Sodininkai nuostolius skaičiuoja milijonais

Balandžio viduryje staiga kritusi oro temperatūra, gausus ir šlapias sniegas bei kruša daliai Europos sodininkų gal ir nebuvo kaip perkūnas iš giedro dangaus, tačiau jau dabar aišku, kad dalies derliaus išgelbėti...