Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Rūta VAITKEVIČIŪTĖ
„Rasų“ redaktorė
 

Kalėdiniai meduoliai namams ir dovanoms

2023/12/13


Laukiant švenčių niekas taip nesušildo namų ir susitikimų su draugais, kaip kalėdiniai meduoliai – ypač savi, namuose gaminti, vaikų pirštukais pagražinti. Jie ilgai išlieka skanūs, todėl iškepkime daugiau – įdėsime į dovanėles, pavaišinsime svečius, o jeigu padarysime skylutes, galėsime jais ir eglutę papuošti.

„Saldžios vyšnios“ įkūrėja Džesika Dargužienė Kalėdoms ruoštis pradėjo pirmomis gruodžio dienomis. Ne paslaptis, kad per šventes norisi ne tik silkutės, bet ir ko nors saldžiau. Vienus pyragus saldumynų kūrėja užtrunka pagaminti, nes jiems subrandinti reikia nemažai laiko, bet meškučių, kiškučių, nykštukų, lazdelių ar snaigučių formų meduoliams daug vargo nereikės.

„Recepte svarbiausia – gera nuotaika, juokas ir kalėdinės dainelės“, – sako Džesika. Edukacines pamokas vaikams vedanti saldumynų kūrėja drąsina į pagalbą pasikviesti ir mažuosius. Nesvarbu, kad galbūt paskęsite miltų debesyje, nieko tokio, jeigu netyčia ant grindų nukris kiaušinis ar apsivers dubenėlis, ir tikrai neverta nusiminti, jeigu ant sausainio nepavyks nupiešti taisyklingo Kalėdų Senelio veido – svarbiausia, kad namai prisipildys kepinių aromatu, juoku ir džiugiomis emocijomis.

Traškūs kalėdiniai meduoliai

sausainių receptas, meduoliių receptas

Reikės:

  • 150 g medaus
  • 150 g rudojo cukraus
  • 100 g sviesto
  • 375 g miltų
  • kiaušinio
  • šaukštelio meduolių prieskonių
  • ¼ šaukštelio druskos

Glajui:

  • 1 kiaušinio baltymo
  • 200 g cukraus pudros
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  1. Medų, cukrų, sviestą dėkite į puodą storu dugnu, kaitinkite ant silpnos kaitros, kol ištirps ir pradės virti. Nuimkite nuo viryklės ir palaukti kol pravės.
  2. Kiaušinį lengvai paplakite ir įmaišykite į medaus masę.
  3. Sumaišykite miltus, druską, prieskonius ir dalimis įmaišykite į tešlą. Po truputį pildami miltus, tešlą baikite minkyti rankomis. Ji turi gautis minkšta, šiek tiek limpanti.
  4. Tešlą susukti į plėvelę ir įdėti į šaldytuvą pailsėti 2–3 val.
  5. Imkite tešlos po gabalėlį ir iškočiokite ant miltais pabarstyto silikoninio kilimėlio arba kepimo popieriaus 3 mm storiu. Formele išspauskite sausainukus, perkelkite juos į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  6. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 8–10 min., kol lengvai apskrus ir bus švelniai gintarinės spalvos.
  7. Kiaušinio baltymą supilkite į sausą indą ir lėtai maišykite mediniu šaukštu, po truputį pildami persijotą cukraus pudrą ir citrinos sultis. Maišykite apie 10–15min., kol masė pabals.
  8. Jeigu glajus per tirštas, įpilkite kelis lašiukus citrinos sulčių ir vėl išmaišykite. Jeigu per skystas, įpilkite persijotos cukraus pudros.
  9. Glajų perpilkite į konditerinį maišelį ir glazūruokite sausainukus. Puoškite pabarstukais.

Sustingus glajui, pakuokite gardėsius į blizgius maišelius, dėžutes ir dovanokite draugams!

meduolių receptas, sausainių receptas

PATARIMAI:

*Pagaminta tešla šaldytuve gali būti kelias dienas.

*Pagamintą tešlą galima šaldyti ir šaldiklyje laikyti iki 6 mėnesių.

*Jeigu sausainukus darysite su skylute – galėsite perrišti kaspinėliu ir pakabinti ant eglutės.

 

Džesikos DARGUŽIENĖS nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis