Iki EIT FOOD projekto MOSOM pradžios atliktos galimybių studijos ir eksperimentai atskleidė netiesioginę viršutinio dirvožemio sluoksnio organinės anglies ir multispektrinių duomenų, gautų per palydovus ar dronus, priklausomybę. Taip pat buvo įrodyta, kad šiuo metodu galima sėkmingai pasiekti rinkos poreikius atitinkantį tikslumą. Vis dėlto, tokie bandymai buvo pavieniai, pritaikyti tik labai specifinėms sąlygoms, nelankstūs bei netinkami naudoti skirtingose valstybėse dėl dirvožemių skirtumų.
Kaip teigia projekto iniciatoriai, dirvožemyje esanti organika yra įvairių mikroorganizmų ir augalų maisto šaltinis, kuris dalyvauja pagrindiniuose medžiagų transformacijos procesuose, yra svarbus dirvožemio kokybės, ekologinės pusiausvyros ir biosferos stabilumo rodiklis ir netgi daro įtaką klimato kaitos procesams Žemėje. Vis dėlto, įvertinti ir sekti organinių medžiagų pokyčius dirvožemyje ūkiams nebūdavo finansiškai tvaru, kadangi tokie tyrimai fizinėse cheminėse laboratorijose yra didelė finansinė investicija.
MOSOM projekto metu susivienijus Europos partneriams iš akademinės bendruomenės, mokslinių tyrimų, pramonės ir potencialiems klientams rinkoje buvo siekiama sukurti visoje Europoje pritaikomą tikslų, veiksmingą ir patogų įrankį, skirtą nuotoliniam organinių medžiagų dirvožemyje įvertinimui. Vystoma idėja yra realizuojama keliomis skirtingomis Žemės stebėjimo technikomis ir unikalia dirbtiniu intelektu pagrįsta analizės architektūra. Šiuo metu pasiekti rezultatai džiugina, kadangi pavyko sukurti modernų dirvožemio savybių vertinimo sprendimą, kuris, tikimasi, sudarys pagrindą daugeliui ateities technologinių pritaikymų. Bandomąją versiją artimiausiu metu galės įvertinti penkių valstybių ūkininkai, kurie naudojasi AgriColus arba AgroSmart programine įranga.
APIE EIT FOOD
MOSOM yra EIT FOOD remiamas projektas. EIT FOOD – didžiausia ir dinamiškausia maisto inovacijų iniciatyva pasaulyje, skatinanti naujovių diegimą ir siekianti tvaresnės, sveikesnės ir patikimesnės maisto sistemos visiems.
Palaikomi Europos inovacijų ir technologijų instituto (EIT) EIT FOOD investuoja į projektus, organizacijas ar asmenis, kurių tikslas sveikesnė ir tvaresnė maisto sistema pasaulyje. Taip ši iniciatyva padeda įgalinti slypintį potencialą įmonėse, universitetuose, stiprina žemės ūkio ir maisto sektoriaus startuolius bei padeda rinkai pasiūlyti naujas pažangias technologijas ar produktus. Be to, kelia inovatorių ir specialistų kompetencijas ir įgūdžius, reikalingus siekiant transformuoti maisto sistemą bei telkia dėmesį į vartotojų švietimą ir supratimą apie maisto kilmę, kokybę bei tausojimą.
EIT FOOD yra viena iš aštuonių inovacijų bendruomenių, kurią norėdama paskatinti inovacijas ir verslumą visoje Europoje įsteigė nepriklausoma ES institucija Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT) 2008 m.
Daugiau sužinoti apie EIT FOOD organizaciją galite apsilankę jų internetiniame puslapyje arba socialiniiuose tinkluose „Twitter“, „Facebook“, „LinkedIn“, „YouTube“ ir „Instagram“.
2021-12-30
Partnerių informacija
Nr. 63/1/7
EIT FOOD, MOSOM, dirvožemis, dirvožemio įvertinimas, dirbtinis intelektas, AgriColus, AgroSmart, Art21, Ūkininko patarėjasUAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos