Ashburn +19,7 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 15 Bir 2024
Ashburn +19,7 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 15 Bir 2024

Nuskinti, bet vis dar noksta

2023/10/22


Genovaitė Kudrevičienė yra patyrusi retųjų daržovių augintoja. Tad pro jos akis negalėjo prasprūsti ir šiais metais elektroniniame žurnale „Rasos“ pasirodęs straipsnelis apie ‘SIKKIM’ veislės agurkus ruda, tarsi kiek sutrūkinėjusia žieve. Užsienyje gyvenančios dukters rūpesčiu jų sėklos pavasarį pasiekė mamą, o rugsėjį nuskintas derlius, nors jau ragautas, dar noks iki žiemos.

Saldesni, tvirtesni, didesni

„Šie stambūs, neįprasti agurkai rudai marga, tarsi sendinta, stora žieve mane sudomino ne tik įdomiu vaizdu, bet ir tvirta vidine konsistencija, be rūgštelės, kiek saldesniu nei įprastų agurkų skoniu, mikroelementų gausa“, – pastebėjo Akademijos gyvenvietėje, Kauno rajone, gyvenanti G. Kudrevičienė.

O jeigu ši energinga moteris kuo nors susidomėjo, tai, žiūrėk, pavasarį jau žaliuoja naujoviški daigai šiltnamyje. Šią žiemą apie rudažievius agurkus „Rasoms“ pasakojo daigų ūkio „Tavo daržas“ puoselėtojas Artūras Soikinas, ir štai jų sėklų netruko atsirasti Genovaitės namuose, jų parūpino užsienyje gyvenanti dukra Inga. Akademiškė jų pasėjo į indelius balandžio viduryje, o gegužei įpusėjus, po šalnų, perkėlė į šiltnamį.

Jos įsitikinimu, du dideli šių agurkų daigai, pasodinti šiltnamio gale, itin sėkmingai augo dėl smarkesnio vėdinimo, skersvėjų. Visą sezoną durys abiejuose šiltnamio galuose laikytos atviros. Žemė, kaip ir viso šiltnamio, įprasta, kompostinė, kiek pagerinta maltais kiaušinių lukštais. Šie agurkai tręšti tik vieną kartą dilgėlių raugu, o profilaktiškai nuo ligų jokių cheminių priemonių nenaudota.

agurkai
Dalis ‘SIKKIM’ veislės agurkų dar noksta akademiškės rūsyje.

Agurkų ‘SIKKIM’ ir lapai, ir žiedai buvo gerokai didesni negu įprastų agurkų. Kitas sėkmingo auginimo momentas buvo tas, kad akademiškė leido agurkams augti ne vienu stiebu, o su visomis atžalomis, kurių buvo po keturias, jų visiškai negenėjo. Atžalas rišo ir leido kilti vis aukštyn, kad negultų ant žemės, o driektųsi iki šiltnamio stogo, siekiančio beveik du metrus.

Vėliau raišiojo ir pačius agurkus, mat kai kurie svėrė 900 g, o puskilograminių sunoko ne tiek ir mažai. Nesuklysime sakydami, kad derlingumas viršijo lūkesčius. Įdomu tai, kad augdami šie agurkai keičia spalvą nuo žalios į geltoną, nusidažydami tarsi dėmėmis ir savotišku „voratinkliu“, kuris dailiausiais raštais tarsi išraižo jau parudavusius agurkus.

Per sausrą agurkai pareikalavo nemažai vandens, teko laistyti beveik kasdien, o šią vasarą kaip tyčia akademiškių kolektyvinių daržų tvenkinukas ėmė – ir išseko nuo sausros. Suprantama, ne tik laistyti, bet ir tupinėti apie kiekvieną daigą tenka nemažai, ką bešnekėti apie retenybes. „Visko net nesuminėsiu – juk kiekvienas augalas, kaip ir vaikas, nori pavalgyti, atsigerti ir jaustis mylimu“, – savo rūpestį vaizdžiai apibūdino pašnekovė.

Ilgas laukimas su salotomis ir medumi

G. Kudrevičienė ‘SIKKIM’ veislės agurkus vertina dar ir todėl, kad jie ilgai neminkštėja. Nuraškiusi juos rugsėjį ir sunešusi į rūsį, kur temperatūra apie 18 °C, akademiškė žino, kad nuskinti agurkai dar tris mėnesius noksta, kol pasiekia geriausią skonio fazę. Tačiau šie agurkai gali būti gardžiai valgomi ištisą pusmetį, skaičiuojant nuo nuskynimo.

O tam, kad galima būti išimti sėklas kitam sezonui, rudasis agurkas turi pralaukti pusę metų. Ir jau dabar pašnekovė nekantriai skaičiuoja laiką iki to momento, kai galės išimti sėklų kitam pavasariui.

Suprantama, kaipgi iškęsi neparagavusi šių įdomių agurkų kiek anksčiau? G. Kudrevičienė po vieną šį rudažievį vis atsineša iš rūsio ir valgo žalią, paruošdama iš jų salotas prie mėsos. Nulupusi žievę, vidinę dalį supjausto nedideliais kubeliais, o kadangi šiai daržovei šiek tiek trūksta ryškesnio skonio, rūgštelės, tai užpila specialiu mišiniu. Į alyvuogių aliejų įspaudžia citrinos, įdeda medaus ir pagardina žiupsneliu druskos. Šie agurkai salotose išskirtini tvirtesne struktūra negu mums įprasti.

Kaimynė, kuriai Genovaitė buvo dovanojusi vieną rudųjų agurkų daigą, pradėjo valgyti šias daržoves dar vasarą, gerokai anksčiau, kartu su tradiciniais agurkais, džiaugėsi vaisių stambumu, iš kurių ir naudingos masės daugiau. Kiek pastebėta, anksčiau nuskinti ir ragaujami rudieji agurkai labiau tradicinio skonio.

O štai pašnekovės dukra Inga, šį sezoną auginusi ‘SIKKIM’ veislės agurkus užsienyje, kepė juos prie mėsos. Taip ir rašoma daugelyje literatūros šaltinių, kad kepti šie agurkai atsiskleidžia visu savo gėriu.

Šių rudažievių agurkų tėvyne laikomi Himalajai, jie itin populiarūs Azijos šalių lysvėse ir virtuvėje, tinkami ir troškiniams, sriuboms, netgi kai kas juos džiovina.

 

Genovaitės KUDREVIČIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis