Rauginti obuoliai
Reikės:
3 kg obuolių
litro vandens
šaukšto ruginių miltų
šaukštelio maltų garstyčių
šaukštelio druskos
3 šaukštelių cukraus
Švarius ir nusausintus obuolius sudėkite į puodą ar kitokį rauginimo indą.
Miltus sumaišykite su maltomis garstyčiomis, druska bei cukrumi, užpilkite verdančiu vandeniu ir išmaišykite. Gautu tirpalu užpilkite obuolius.
Obuolius paslėkite sunkiu daiktu, kad visi būtų apsemti skysčio. Kelias dienas palaikykite kambario temperatūroje, o vėliau – vėsioje vietoje. Obuolius galima valgyti po mėnesio.
Su paprikomis ir medumi rauginti kopūstai
Reikės:
3 kg kopūstų
500 g saldžiųjų paprikų
aitriosios paprikos ankšties
Užpilui:
750 ml virinto vandens
3 šaukštų medaus
Kopūstus supjaustykite, pašalinkite paprikų sėklas ir susmulkinkite.
Susmulkintus kopūstus sudėkite į švarų rauginti skirtą indą, sugrūskite, pabarstykite smulkintomis paprikomis, dėkite švariai nuplautą aitriosios paprikos ankštį ir užpilkite virintu vandeniu su ištirpintu jame medumi.
Viską uždenkite švarios medžiagos skepeta, paslėkite ir palikite kopūstus rūgti. Kai kopūstai įrūgs, uždenkite ir laikykite šaldytuve.
Rauginti kininiai kopūstai
Reikės:
1,5 kg kininių kopūstų (naudojama tik baltoji jų dalis, o žalioji pjaustoma salotoms)
Užpilui (1 litrui):
kupino šaukšto druskos
1–2 lauro lapelių
kelių džiovintų krapų kotų
5–6 česnako skiltelių
4–5 juodieji pipirai
2–3 kvapniųjų pipirų
1–2 žiupsnelių kalendros grūdelių
Į rauginimo indo (geriausiai naudoti stiklainius) dugną berkite prieskonių mišinį bei plonais griežinėliais supjaustytą česnaką.
Kopūstų lapų baltąsias dalis supjaustykite nedideliais gabaliukais ir taip pat sudėkite į indą. Gabalėlius vis švelniai paspauskite, kad jie kuo glotniau vienas prie kito sugultų.
Reikiamame kiekyje šalto vandens išmaišykite druską. Gautu sūrimu užpilkite kopūstus, indą su kopūstais uždenkite ir laikykite 4–5 dienas kambario temperatūroje, kol įrūgs. Vėliau perkelkite į vėsią vietą. Maždaug po mėnesio galite skanauti.
Artėjant viduržiemiui, laikomos daržovės ir vaisiai pamažu praranda ne tik gerą skonį, vitaminus, bet ir savo prekinę išvaizdą: apvysta, ima gesti. Kad dar suspėtume juos išgelbėti, suskubkite užraugti. Tačiau nedarykite pačios didžiausios klaidos – nerauginkite jau pradėjusių pelyti ar kaip kitaip gesti daržovių arba vaisių.
Daržovių ir vaisių asorti
Reikės:
2 nedidelių kopūsto galvų
kelių obuolių
kelių kriaušių
kelių morkų
kelių česnako skiltelių
kubeliais supjaustytos paprikos
Užpilui:
litro vandens
2 šaukštų druskos
Kopūstą supjaustykite (keletą lapų pasilikite dugnui uždengti). Užpilkite verdančiu vandeniu, šiek tiek pamaišykite ir gerai nusunkite.
Keraminio, stiklinio ar emaliuoto indo dugną išklokite kopūsto lapais, o toliau jau dėkite sluoksnį smulkintų kopūstų, skiltelėmis supjaustytus obuolius, vėl kopūstų, vėl sluoksnį stambiai tarkuotų morkų, vėl kopūstų ir taip toliau, kol sudėsite visus produktus.
Užpilui druskos tirpalo užsimaišykite tiek, kad skystis visiškai apsemtų sudėtas daržoves bei vaisius.
Kopūstus paslėkite ir palikite rūgti penkias paras kambario temperatūroje. Vėliau išdėliokite kopūstus su priedais į švarius stiklainius ir laikykite juos šaldytuve.
Žurnalo „Rasos“ archyvas