Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Svarbūs priminimai smulkiesiems maisto gamintojams

2022/12/06


Maisto gamyba pardavimui mažais kiekiais tampa vis populiaresnė. Prieš beveik 3 metus supaprastinus reikalavimus, tapo daug lengviau įkurti smulkų maisto gaminimo verslą. Šiuo metu Lietuvoje įvairius maisto produktus bei patiekalus nedideliais kiekiais gamina ir tiekia vartotojams virš 1500 gamintojų ir kasmet šis skaičius didėja.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, populiariausia maisto gamyba mažais kiekiais veikla yra miltinių patiekalų ir įvairių kepinių gamyba – daugiau kaip 500 gamintojų. Pieno gaminių kategorijoje per 270 įmonių. Patiekalų išsinešimui veikla užsiima daugiau nei 200, panašiai ir yra mažųjų mėsos produktų gamintojų (tarp jų ir iš laukinių gyvūnų mėsos). Augalinės kilmės (vaisių, uogų, daržovių, grūdų riešutų, sėklų, arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų) gamininių gamybos ir tiekimo veiklos teisė suteikta per 130 įmonių, žuvies produktų gamybos –per 90 įmonių. Be to, daugiau kaip 20 įmonių į rinką mažais kiekiais tiekia kiaušinius.

Specialistai primena, kad pradedant maisto mažais kiekiais verslą namuose, būtina veiklą užregistruoti VMVT, o skelbiant apie parduodamą produkciją internete – privalu nurodyti veiklos registracijos numerį.

Perkant produkciją internetu VMVT negyvūninio ar gyvūninio maisto gamintojų registruose galima pasitikrinti, ar pardavėjas yra užregistravęs veiklą ir veikia legaliai.

VMVT specialistai gamintojų mažais kiekiais dėmesį taip pat atkreipia, kad privalu laikytis nustatytų asortimento ir kiekio apribojimų bei kitų reikalavimų, kuriais būtų užtikrinama gaminamo maisto sauga bei kokybė, bei paisyti nustatytų reikalavimų patalpoms, higienai.

 

VMVT fotoinformacija

Dalintis