Miškai ir sodybos pasipuošė skaisčiai raudonų, oranžinių ir tamsiai purpurinių vaisių kekėmis. Kai kurių vaisinių ir vaistinių augalų uogos yra vitaminų bei veikliųjų medžiagų šaltinis. Pasak „Žolinčių akademijos“ vadovės, mitybos ekspertės, žolintės Danutės Kunčienės, dabar pats tinkamiausias laikas prisirinkti organizmą stiprinančių gamtos gėrybių.
Juodauogis šeivamedis
Žolintės teigimu, juodauogių šeivamedžių (Sambucus nigra) uogos renkamos tik visiškai sunokusios, rugpjūtį–rugsėjį.
Šeivamedžio uogų ir obuolių drebučiai. Reikės 800 g šeivamedžio uogų, 1 kg obuolių, citrinos, 600 g cukraus ar 300 g medaus. „Uogas ir obuolius sudėti į didesnį indą, nutarkuoti citrinos žievelę, išspausti sultis ir užpilti cukrumi (arba medumi) bei palikti maždaug parai, kad atsirastų sulčių ir šiek tiek ištirptų cukrus (arba medus), – siūlo ji. – Karštus drebučius supilti į pašildytą stiklainiuką, sandariai uždaryti.“
Šeivamedžio uogų sirupas. Reikės 450–500 g šeivamedžio uogų, vandens, citrinos žievelės ir sulčių, cukraus.
D. Kunčienė pataria uogas nuplauti ir suberti į puodą, užpilti vandeniu (kad vos apsemtų). Paskui sudėti tarkuotą citrinos žievelę be baltosios dalies. Užvirinti, sumažinti ugnį ir virti 20–30 min., kol uogos suminkštės ir ims težti. Paskui jas pertrinti per sietelį ir gautas sultis perkošti. Jeigu norite, kad sirupas būtų visiškai skaidrus, reikia košti per kelis kartus perlenktos marlės skiautę.
„Pamatuokite, kiek sulčių turite, tuomet jas pasaldinkite. Į 600 ml sulčių dėkite 450 g cukraus ar 300 g medaus, – sako mitybos ekspertė. – Į saldintas sultis supilkite perkoštas citrinos sultis. Užvirinkite ir virkite 10 min., tuomet nukaiskite. Kai atvės, supilstykite į švarius butelius ir laikykite vėsioje, sausoje vietoje. Akivaizdu, kad sirupą galima naudoti visur, kur naudojami ir kiti sirupai, pavyzdžiui, užpilti ant ledų bei kitų desertų, pasaldinti jogurtą arba patiekti prie blynų. Man labiausiai patinka šeivamedžio uogų sirupu gydyti peršalimą – arba jo saugotis.“
Paprastoji gervuogė
Paprastųjų gervuogių (Rubus caesius) uogos prinoksta rugpjūtį, o šiltą rudenį jų galima miške užtikti ir spalį. Vaisiai yra vitamino C (22 mg proc.) šaltinis, yra ir B grupės vitaminų, karoteno (jis organizme virsta vitaminu A), PP, K, kalio, geležies, turi cukrų, organinių rūgščių, pektinų, mineralinių, rauginių ir dažinių medžiagų. Jos turi mažiau už avietes rūgščių ir cukrų, bet daugiau vitamino C.
Gervuogių sultys. D. Kunčienė pataria uogas sutrinti per sietelį ir išspausti sultis. Paskui jas galima paskaninti cukrumi arba medumi. Litrui sulčių reikės 300 g cukraus arba 200 g medaus. Litro talpos stiklainius reikia pasterizuoti 15 min.
Paprastasis raugerškis
Iš raugerškių vaisių galima spausti sulčių, virti rūgščiai saldžių uogienių, džemų, konservuoti uogas sūryme.Rugpjūtį–rugsėjį sunoksta paprastųjų raugerškių (Berberis vulgaris) vaisiai ir svyra kekėmis iki vėlyvo rudens. Rinkti juos galima nesibaiminant įsidurti, nes uogų kekės kabo ant ilgų kotelių. Prinokusiose uogose yra 2,4–6,6 proc. citrinos ir obuolių rūgšties, cukrų, apie 1 proc. pektinų, apie 100 mg proc. askorbo rūgšties (C vitamino), vitaminų P, K, rauginių ir mineralinių medžiagų. Žolintė sako, kad iš raugerškių vaisių galima spausti sulčių, virti rūgščiai saldžių uogienių, džemų, konservuoti uogas sūryme ir naudoti garnyrams, patiekalams papuošti. Džiovintos uogos naudojamos kaip prieskoniai mėsos troškiniams, plovui, salotoms paskaninti.
Trintos uogos su cukrumi. Pasak mitybos ekspertės, pirmiausia uogas reikia nuplauti ir palikti, kad nuvarvėtų vanduo, paskui sumaigyti mediniu šaukštu, atskirti sėklas. Tada užkaisti ant silpnos ugnies, pašildyti iki 80–85 °C, įdėti cukraus (1 kg uogų / 1 kg cukraus arba 0,8 kg medaus) ir palaukti, kol ištirps. Po 20 min. užvirinti, išpilstyti į stiklainius, 10 min. pasterizuoti, paskui uždaryti dangteliais.
Sultys. Iš prisirpusių uogų išspaustas sultis pakaitinti iki 80 °C temperatūros, išpilstyti į stiklainius, pridengti dangteliais, 15 min. pasterizuoti ir sandariai uždaryti.
Uogos sūryme. „Nuplaukite uogas, išimkite sėklas, uogas 2–3 min. apvirkite. Paskui sudėkite į stiklainius su nuplikytais prieskoniais – krapais, kalendros grūdeliais, krieno lapu, česnako skiltele, – pataria D. Kunčienė. – Užpilkite verdančiu sūrymu (litras vandens / šaukštas druskos), uždarykite.“
Paprastoji spanguolė
Erškėtuogės renkamos nuo rugpjūčio iki šalnų.Vėlai rudenį renkamos paprastųjų spanguolių (Oxycoccus palustris) uogos, nes nevisiškai prisirpusios arba peržiemojusios turi mažiau veikliųjų medžiagų. Uogose yra vitamino C, P, PP, B1, B2, B6, B9, organinių rūgščių: citrinos, chino, benzoinės, chlorogeno, olenolo, ursolo ir kt., nemažai cukrų, pektinų. Pektinai suriša ir pašalina iš organizmo sunkiuosius metalus, radioaktyviąsias bei kitas kenksmingas medžiagas. Benzoinė rūgštis pasižymi antiseptinėmis savybėmis, todėl uogos ir jų gaminiai gerai išsilaiko, žmogaus organizme mažina rūgimo, puvimo procesus, naikina mikrobus. Spanguolės – pirmas vaistas nuo mažakraujystės, avitaminozės, peršalimo ligų. Spanguolių sultys turi baktericidinių savybių, silpnai varo šlapimą, su medumi geriamos sergant angina, reumatu, stipriai kosint.
D. Kunčienės teigimu, spanguolės valgomos šviežios, spaudžiamos sultys, verdamos uogienės, džemai, sirupai, kisieliai. Pastaruoju metu išpopuliarėjo pagal specialią technologiją išdžiovintos spanguolės, vadinamos craisins, kurios jau gana seniai buvo sukurtos kaip labai sveikas ir būtinas maisto komponentas astronautams.
Trintos spanguolės su cukrumi. Reikės 1 kg spanguolių ir 1,3–1,5 kg cukraus arba 0,8–1 kg medaus. „Nuplautas ir nusausintas uogas sugrūskite mediniu grūstuvu, galima smulkinti ir plakikliu arba malti mėsmale, – sako mitybos ekspertė. – Į paruoštą tyrę suberkite cukrų arba medų ir maišykite, kol ištirps. Paruoštą tyrę supilstykite į stiklainius, uždenkite plastmasiniais dangteliais. Laikykite šaldytuve arba atvėsinus perneškite į tamsią ir vėsią patalpą.“
Spanguolių saldainiai. Pasak D. Kunčienės, sunokusias spanguoles reikia perrinkti, nuplauti, džiovinti. Paskui suvilgyti lengvai išplakto kiaušinio baltymu ir pavolioti į lėkštelėje įpiltą cukraus pudrą. Į skardelę įtiesti kepimo popieriaus arba folijos, sudėti spanguoles ir pakaitinti apie 10 min.
Paprastasis erškėtis
Gervuogėse vitamino C daugiau nei avietėse.Nuo rugpjūčio iki užšąlant renkami paprastųjų erškėčių (Rosa canina) vaisiai. Tai natūralus vitaminų koncentratas. Vitamino C juose yra 10 kartų daugiau nei juodųjų serbentų uogose ir apie 50 kartų daugiau negu citrinoje, taip pat vitamino P, B1, B2, PP, karoteno. Be to, juose yra cukrų, organinių rūgščių: daugiausia obuolių ir citrinos, rauginių ir pektininių medžiagų, riebalų, eterinio aliejaus, mineralinių medžiagų ir kitų biologiškai aktyvių junginių.
Erškėčių vaisių tyrė. Sirupui paruošti reikia 1 kg vaisių, 1,5 kg cukraus arba 1 kg medaus, 0,5 l vandens. Žolintė pataria prinokusius vaisius nuplauti, nudžiovinti, perpjauti perpus išilgai ir išimti sėklalizdžius. Paruoštas puseles merkti į parūgštintą vandenį (kad nepatamsėtų), gerai perplauti, kad neliktų plaukelių. Paskui plikyti 2–3 min., užpilti sirupu ir virti, kol vaisiai suminkštės, tada pertrinti per sietelį. Gautą tyrę pašildyti iki virimo, supilti į sterilius stiklainius, uždengti dangteliais, sandariai uždaryti. Galima vaisių nepertrinti, tuomet turėsite puikios uogienės su skaidriomis erškėtuogių vaisių puselėmis. Šis gardėsis tinka desertams ir pyragams puošti.
Parengė Rūta Antanaitienė
2021-09-13
spanguolės, raugerškio uogos, erškėtuogės, gervuogės, šeivamedžio uogos