Ashburn +9,0 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024
Ashburn +9,0 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024

Geriausias būdas pradėti rūpintis savo daugiabučiu – steigti bendriją

2014/08/25

Vis labiau įsibėgėjant daugiabučių renovacijos procesui, Aplinkos ministerija sulaukia nemažai gyventojų skambučių ir laiškų, kad jų daugiabutis apleistas, kad jie nori pradėti jį tvarkyti, bet nežino, nuo ko pradėti.

„Kaip teatras prasideda nuo drabužinės, taip namas nuo laiptinės. Jeigu ji netvarkinga, apleista, net ir puikiausiai įrengtas butas netenka dalies savo vertės. Jau nekalbant apie namo „kiaurumą“, šildymo sistemos, elektros instaliacijos ir kitos įrangos būklę. Kas viskuo turi pasirūpinti? Žinoma, tik patys savininkai. Patirtis rodo, kad geriausias būdas kolektyviai valdyti namą – įsteigta bendrija“, – sako aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Bendrijai steigti pakaktų ir vieno gyventojo iniciatyvos, bet geriausia susiburti 3-5 butų savininkams. Pirmiausia ši iniciatyvinė grupė turi parengti bendrijos įstatus pagal Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo reikalavimus (pavyzdiniai įstatai galima rasti ČIA). Ji taip pat turi sudaryti butų ir kitų patalpų savininkų, pritariančių bendrijos steigimui, sąrašą su jų parašais, asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų numeriais ir išdavimo data.

Kita iniciatyvinės grupės užduotis – sudaryti steigiamojo susirinkimo darbotvarkę ir numatyti jo datą. Jeigu bendrija steigiama daugiabučiame name, kurio bendrojo naudojimo objektus valdo savivaldybės paskirtas administratorius, jam prieš 30 dienų iki steigiamojo susirinkimo reikia pranešti apie bendrijos steigimą ir susirinkimo datą. Administratorius turi pateikti namo butų ir kitų patalpų savininkų sąrašą su jų adresais ir namo bendrojo naudojimo objektų aprašą. Apie steigiamąjį susirinkimą, jo vietą ir laiką visiems namo butų ir kitų patalpų savininkams reikia pranešti prieš 14 dienų ir kartu pateikti susirinkimo darbotvarkę ir bendrijos įstatų projektą.

Iniciatyvinė grupė organizuoja ir patį steigiamąjį susirinkimą – paskiria pranešėją bendrijos steigimo tikslams ir įstatų projektui pristatyti; parengia dalyvių sąrašą ir susirinkimo protokolą pagal aplinkos ministro patvirtintas pavyzdines formas (2001-11-15 įsakymas Nr. 554, jo 2012-06-28 redakcija įsakymu Nr. D1-553), parinkti kandidatus į bendrijos pirmininkus ir valdybą, taip pat į revizijos, balsų skaičiavimo ir ginčų komisijas.

Pažymėtina, kad anksčiau bendrijos pirmininku galėdavo būti renkamas tik vienas iš būsto savininkų, o dabar jau galioja nauja įstatymo nuostata, kad juo gali tapti ir kitas žmogus, pavyzdžiui, profesionalus vadybininkas. Tokiu atveju savininkai privalo sudaryti valdybą, kuri kontroliuotų to vadybininko veiklą.

Jeigu steigiamasis susirinkimas nusprendžia įsteigti bendriją ir patvirtina jos įstatus, bendrijos pirmininkas šiuos įstatus ir kitus bendrijos steigimo dokumentus pateikia notarui patvirtinti. Šiuos notaro patvirtintus dokumentus bendrijos pirmininkas pateikia Juridinių asmenų registrui, kuris per 20 darbo dienų privalo registruoti bendriją arba pranešti apie atsisakymą ją registruoti ir nurodyti priežastį.

Bendrija laikoma įsteigta ir įgyja juridinio asmens statusą nuo įregistravimo Juridinių asmenų registre dienos.

Dalintis
2024/03/29

Valstybės abejingumo girnos traiško pieno ūkius

Pernai Lietuvos pieno ūkis atsidūrė ant prarajos krašto ir bet kurią akimirką gali į ją nugarmėti, nes pieno supirkimo kainos kaip mažėjo, taip ir toliau mažėja. Tokia lemtis gali ištikti ir visą Lietuvos žemės ūkį, jei valstybė jo n...
2024/03/29

Devyni politikai VRK pateikė būtiną rinkėjų parašų skaičių, trims nepavyko

Devyni politikai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pristatė privalomą rinkėjų parašų skaičių, norint dalyvauti prezidento rinkimuose.
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.
2024/03/28

Pasiūlė įsigyti saulės modulius – gautus pinigus pralošė

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje marijampolietis kaltinamas dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto.
2024/03/28

Pajamos mažėjo, tačiau VMU išlaiko optimizmą

Nepaisant Lietuvos ekonomikos lėtėjimo, pramonės traukimosi, VĮ Valstybinių miškų urėdija (VMU) sugebėjo pasiekti prognozes viršijusius veiklos rezultatus. Neaudituotais duomenimis, pajamos už 2023 m. siekia 288,6 mln. Eur, grynasis ...
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Nutarta: atsiskaitant grynaisiais bus apvalinamos bendros mokėtinos sumos

Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 d. įpareigos atsiskaitant už prekes ar paslaugas grynaisiais pinigais apvalinti bendrą mokėtiną sumą.
2024/03/28

Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius, kad Velykinis margutis būtų ne tik stiprus, bet ir saugus vartoti?

Šv. Velykų pagrindinis akcentas - kiaušiniai, kurie yra neatsiejama šios šventės dalis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena svarbiausią informaciją, kuri padės išsirinkti labi...
2024/03/28

Pakeistos susietosios paramos už ūkinius gyvūnus taisyklės

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos 2023–2027 m. susietosios pajamų paramos už mėsinius galvijus, avis ir ožkas administravimo taisyklės.