Druskos istorija yra tokia pat sena, kaip ir pačios žmonijos istorija. Druska minima Biblijoje, istorijoje žinomi druskos dievai. Dėl druskos buvo vedami karai, kuriamos ir griaunamos valstybės. Senovės Romoje karavanai lėtai keliavo „Druskos keliu“. Juos lydėjo karių būriai, kad druska – brangus lobis – netaptų plėšikų grobiu. Romanų kalbose net užmokestis vadinamas žodžiais, kurių šaknis yra sal, – ir visa tai kilo iš romėnų legionierių, kuriems atlyginimas dažnai buvo mokamas druska.
Senovėje druskos pirkliai buvo kaip reikiant apmokestinti, o Prancūzijoje egzistavęs gabelle – druskos mokestis – galiojo iki XVIII a. pabaigos, tačiau oficialiai buvo panaikintas tik XX a. viduryje. Kai kuriose šalyse šis produktas netgi buvo piniginiu vienetu – atsiskaityti juo buvo galima Etiopijoje, Kinijoje.
Druska naudojama net magiškose ritualuose – apsivalymui, piktųjų dvasių atbaidymui. Ką darote, jei netyčia išberiate druską? Lažinuosi, kad tikrai yra tų, kas ją sušluoja ir bent kelis krislelius meta pro kairįjį petį. Netikim, bet dėl visą ko...!
Skiriame jūros druską ir kasyklų druską, tačiau sunku pasakyti, kiek rūšių yra iš viso. Pagal spalvas – balta, juoda, pilka, net mėlyna arba žalia (labai reta iš Irano). Dažnai įvardijame jos kilmės šalį: rožinė Himalajų, juoda ir raudona Havajų druska, Raudonojo molio druska atkeliauja iš Havajų, Indijoje ir Pakistane naudojama itin specifinio, sieros skonio juodoji druska, ji naudojama ajurvediniuose patiekaluose. Labai vertinama Himalajų rožinė – ji laikoma gryniausia ir turi daug mikroelementų, naudojama ne tik patiekalams, bet ir kosmetikos gamybai.
Pagal gavybą turime jūros druską ir druską iš kasyklos. Pitagoras kalba apie ją kaip apie saulės ir jūros vaiką – ir iš tiesų šiuolaikiniai gurmanai labai vertina saulės išgarintos jūros druskos rūšį, vadinamąją fleur de sel arba „druskos žiedai“. Ji renkama Guérande miestelyje, esančiame Bretanėje, Prancūzijoje, dėl rafinuoto skonio naudojama jau paruoštiems patiekalams gardinti.
Panašiu būdu renkama Maldono druska, t. y. druska dribsniuose. Nors ji mažiau sūri, bet dekoratyvesnė, todėl naudojama patiekalams puošti.
Labai platus druskos su priedais spektras. Pirmiausia tai – jodu arba fluoru praturtinta druska (tik nereikia pamiršti, kad konservavimui tokia druska NETINKA), prieskoninių žolių, daržovių, uogų druska. Net rūkyta druska! Ekologijos entuziastai gali rinktis ekologišką druską, kurią išgaunant naudojami tik mediniai įrankiai.
Renkantis šį produktą kasdieniam vartojimui, reikia prisiminti, kad smulkesnė yra sūresnė, o stambesnė – mažiau sūri. Štai čia ir slepiasi mano persūdymų priežastis! Nusipirkau smulkios jūros druskos vietoje rupios, o kiekio sūdydama patiekalus nepakeičiau. Tad linkiu geriau pažinti, dažniau ragauti nusipirktą druską ir nepamiršti eksperimentuoti.
Daug kalbama apie tai, kad druska yra nesveikas produktas. Bet čia kaip ir apie nuodus – viskas yra nuodai ir niekas nėra nuodai. Nuodingumas slypi kiekyje. O nutylėti, kad druska turi ir gydomųjų galių, būtų nesąžininga.
Visi žinome apie haloterapiją – gydymą druskos garais. O jeigu neturime šildyklės, keptuvėje galime pakaitinti didelį kiekį druskos, supilti į drobinį maišelį ir pridėti prie skaudamos vietos – druska ilgai išlaiko šilumą. Nepamirškite, kad druska tai puikus pagalbininkas ir dantų priežiūrai – veikia priešuždegiminiai, mažina paburkimus, stiprina dantenas ir mažina jų kraujavimą, dezinfekuoja. Skalavimas druska – puiki profilaktinė priemonė nuo burnos ir gerklės ligų. Be to, ja galima užgesinti netyčia užsiplieskusį gaisrą keptuvėje – tereikia ja užberti liepsną. Ji padės pašalinti raudonojo vyno dėmes nuo staltiesės.
Dar visai neseniai druska vadinta baltąja mirtimi. Bet pasikliaukime senovės gydytojų išmintimi – viskas priklauso nuo dozės. Be druskos žmogaus organizmas negali funkcionuoti, o perdozavęs, gali mirti (70 kg sveriančio žmogaus organizmas jau nebesusitvarkys su 250 g druskos). Lengviausias būdas mažinti jos kiekį maiste – iš raciono išbraukti arba radikaliai sumažinti vadinamojo greito maisto ir perdirbtų maisto produktų kiekį, ypač visų rūšių rūkytus mėsos produktus, marinuotas daržoves, paruoštus padažus. Verta atkreipti dėmesį ir į duonos sudėtį, joje visuomet slypi nemažai druskos. Tad vienas iš būdų sumažinti druskos kiekį yra tiesiog dažniau gaminti maistą namuose.
Aromatizuotos druskos suteiks patiekalams savitumo ir originalumo. Tokių šiek tiek „apgaulingų“ druskų dėl skoninių priedų naudojame mažiau ir išgauname puikų skonį, tad tai irgi padeda mažinti jos suvartojimą. O mažame gražiame indelyje ji gali tapti ir puikia kulinarine dovana.
Aromatizavimui geriausiai tinka rupios akmens ir jūros druskos.
Levandų druska
Visas sudedamąsias dalis sumaišykite, sugrūskite grūstuvėje. Laikykite sandariai uždarame indelyje, sausoje vietoje.
Gomasio
Viską sutrinkite trintuvu. Stebėkite, kad sezamai nesusitrintų iki pastos. Laikykite uždarame indelyje, naudokite įprastai sūdant patiekalus.
Citrusinė druska žuviai
Smulkia tarka nutrinkite geltonąjį citrinų ir apelsinų žievelės sluoksnį, plonu sluoksniu suberkite ant kepimo popieriaus ir padžiovinkite iki 50 °C įkaitintoje orkaitėje. Sumaišykite išdžiūvusias žieveles ir druską. Jeigu reikia, susmulkinkite grūstuvėje. Laikykite sandariai uždarytame indelyje. Jei šią druską vartosite iš karto, žievelių galite nedžiovinti, puikiai tiks ir šviežiai nutarkuotos.
Daržovių druska
Jei turite saliero, pastarnoko, morkos ar petražolių šaknies likučių, susmulkinkite juos džiovinimui tinkamo dydžio gabaliukais, sudžiovinkite orkaitėje arba džiovyklėje. Susmulkinkite su druska smulkintuve. Jei netyčia radote šaldytuve lengvai pavytusių žalumynų – saliero, petražolių, krapų lapelių, – juos taip pat sudžiovinkite ir sumaišykite su druska. Daržovių prieskoninei druskai puikiai tinka džiovinti česnakai, svogūnai. Naudokite sriuboms, sultiniams, troškiniams.
Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ
Elžbietos Monkevič nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.