Atkakliai laukė – ir sulaukė
Mokslininkai sako, jog lietuviškos žiemos per šaltos, kad galėtų žiemoti dvimečiai valgomieji artišokai (Cynara L.). Ir L. Puzinienė, pasėjusi juos prieš trejus metus, akivaizdžiai susidūrė su šalčio poveikiu žiemą, todėl kelerius metus džiaugėsi tiktai dekoratyvia jų lapija. Vis dėlto šių metų liepos viduryje netikėtai sulaukė siurprizo – gražios violetinės spalvos žiedų. Tik pastarąją žiemą šie augalai nenukentėjo nuo šalčio, be to, auga išsikeroję netoli tujų ir ūkinio pastato, šiek tiek užuovėjoje.
Iš pradžių karmėlaviškė bandė marinuoti keptas artišokų žiedų šerdis, bet jų skonis nuvylė, tad galų gale nusprendė žiedus panaudoti sausai puokštei, kurią tikisi išlaikyti iki naujo žiedų sezono. Gerai pagalvojus – argi negaila valgyti tokius gražius žiedus?..
Italijoje ir visur kitur, kur tik dera artišokai, valgoma tik nedidelė (vidinė) pumpuro dalis – žiedo šerdis (moksliškai tariant – mėsingas žiedsostis ir mėsinga žvyno apatinė dalis). Amerikoje ir Škotijoje itin populiarios gero skonio artišokų žiedų šerdys, kepintos ir konservuotos su aliejumi. Kol kas L. Puzinienė internete gero recepto neaptiko, todėl pasiryžusi žūtbūt jį sužinoti tiesiog nuvykusi į JAV.
Iššūkis mokslui – žiemodavo nedengti
Pašnekovė prieš trejus metus artišokus sėjo gegužės viduryje tiesiai į dirvą. Tiesa, ant sėklų pakuotės buvo nurodyta, kad galima sėti ir anksčiau, tik į dėžutes, balandį.
Įdomu tai, kad L. Puzinienė nesilaikė vienos svarbios mokslininkų rekomendacijos ir per sezoną vešliai žaliavusių artišokų krūmelių nė vieną rudenį nedengė žiemai nuo šalčio, nes buvo išvykusi. Šįkart, matyt, pagelbėjo šiltesnė žiema ir užuovėja. Visus augalus ji augina derlingoje kompostinėje žemėje, o cheminėmis trąšomis netręšia.
Pernai pavasarį sėti ir šią liepą pagaliau nustebinę artišokai ant kelių kerų suformavo po vieną ar keletą stambių žiedų ir aplink 5–6 mažesnių. Kitą pavasarį L. Puzinienė vėl bandys jų sėti, nes vien gėlių darželyje šie augalai yra tikra puošmena, iš tolo traukianti akį ir egzotiško vaizdo lapais, ir žiedais. Ir net neabejoja – konservuoti artišokai kažkada ir jos virtuvėje bus labai gardūs.
„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
Laimutės PUZINIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.