Pasak N. Žilinsko, šiltnamyje auginamų braškių sezonas išties nėra ilgas.
„Yra trys, na, daugiausia keturios savaitės, kai mes skiname braškes šiltnamyje,“ – aiškina ūkininkas. Šiemet, kaip įprasta, pirmosios uogos sunoko apie Motinos dieną, tačiau sezonas buvo pakankamai trumpas. Pernai, tiesa, sezonas prasidėjo kiek anksčiau, tad ir braškėmis šie augintojai prekiavo kiek ilgiau.
Šis trumpas braškių sezonas dažnai nustebina pirkėjus.
„Visi pamiršo, kad braškė – tai yra trumpai uogas duodantis augalas. Čia ne agurkas, ne pomidoras, kur visą vasarą jūs skinat, – sako Nerijus, pridurdamas, kad daugelis tikisi braškių rasti vos ne iki rudens, ypač kai pamato pirmąsias braškių reklamas. – Kai tik prasideda sezonas, žmona Sigita visur prideda į socialinius tinklus tos reklamos, ir niekas labai neskuba, galvoja: ai, prasidėjo sezonas, bet tai mes čia turėsim braškių iki rudens“.
Todėl ūkininko patarimas paprastas: kai jau atsirado braškės, tai ir pirkite, nes už dviejų savaičių nebebus.
Tiesą sakant, visą laiką bandydavom pakelti braškių kainą, bet niekas mums tiek nemokėdavo. Na, o šiemet, tvirtai apsisprendėme, kad kainuos 10 eurų už kilogramą, ir žmonės be problemų tokia kaina braškes pirko. N. Žilinskas
Šiemet Žilinskų braškės kainavo 10 eurų už kilogramą. Įdomu tai, kad ankstesniais metais ūkininkai bandė savo uogas įkainoti tokia pačia kaina, tačiau pirkėjai į tai reagavo vangiai. „Buvo visą laiką braškių kaina 8 eurai už kilogramą. Šiemet jos kainavo jau 10 eurų, – pasakoja Nerijus. – Tiesą sakant, visą laiką bandydavom pakelti jų kainą, bet niekas mums tiek nemokėdavo. Na, o šiemet, tvirtai apsisprendėme, kad kainuos 10 eurų už kilogramą, ir žmonės be problemų tokia kaina braškes pirko.“
Panašu, jog pirkėjai susitaikė su aukštesne kaina už kokybišką, lietuvišką produktą. Juo labiau kad didžioji dalis braškių parduodama tiesiai iš paties ūkio – žmonės atvyksta į vietą pirkti saldžiųjų uogų, o dauguma pirkėjų yra nuolatiniai ir ilgamečiai klientai.
Nors braškės atrodo pelningas verslas, N. Žilinskas atvirauja, kad jų ūkyje tai sudaro tik nedidelę pajamų dalį.
„Jeigu taip bendrai paėmus visą mūsų ūkį, tai braškės sudaro gan mažą dalį mūsų pajamų, – teigia jis. – Aš visiems sakau, kad čia yra mūsų hobis. Toks širdžiai malonus darbas, kuris leidžia susitikti su įdomiais žmonėmis, pabendrauti, o ir skinti skanias uogas miela širdžiai.“
Anot jo, jei reikėtų gyventi vien iš braškių, tai būtų neįmanoma, ypač turint omeny, kad šiltnamis, kuriame jos auginamos, didžiąją metų dalį stovi tuščias.
Žilinskai vieni pirmųjų Kėdainiuose ėmė auginti braškes šiltnamyje, tačiau ilgainiui atsirado daugiau taip pat šias uogas auginančių ūkininkų. Nerijus sako, kad ne vienas kolega buvo atvykęs pas jį norėdamas pasisemti patirties, pažiūrėti, kaip gi tos braškės ankstyvą pavasarį šiltnamiuose dera, ir visiems jiems jis sakydavęs geriau jau kažko kito imtis. Ne dėl konkurencijos – mat pirkėjų Žilinskai turi sočiai – o dėl to, kad braškių auginimas šiltnamyje yra mažai pelno atnešanti ūkio sritis.
Nerijus pabrėžia, kad nors dažnai žmonės mano, kad braškes auginti nesunku, vis dėlto realybė yra kitokia – braškių auginimas anaiptol nėra lengvas. Aut. past.
Nerijus pabrėžia, kad nors dažnai žmonės mano, kad braškes auginti nesunku, vis dėlto realybė yra kitokia – braškių auginimas anaiptol nėra lengvas.
„Braškės yra pats sudėtingiausias dalykas iš visų, ką mes esam auginę, – teigia ilgametę patirtį turintis ūkininkas. – Gerą daigą užauginti yra labai nepaprasta. Ir reikia daug ką žinot, labai daug smulkmenų įvairių, kurių aš, po teisybei, iki šiol nežinau.“
Ūkininko darbas reikalauja ne tik žinių, bet ir nuolatinio buvimo šalia, pasiruošimo netikėtumams. Žilinskai viską, ką augina, augina šiltnamiuose, savo šiltnamius šildo, tad šalnos jiems nebaisios, tačiau tai reikalauja papildomų investicijų ir priežiūros.
Anksčiau šeima augino bambukus, tačiau dėl nepatikimo partnerio šios veiklos teko atsisakyti.
„Bambukų atsisakysime, grįšime prie kitų augalų, bet tikrai ne prie braškių. Auginsim kitokias daržoves“, – sako Nerijus apie ateities planus. Tačiau tai – kitų metų planai. Šiemet, pasibaigus braškių sezonui, ūkyje bus ilgas vasaros ramybės laikas.
Po daugiau nei 30 metų ūkininkavimo, Nerijus neslepia noro vasarą ir pailsėti.
„Aš jau nebenoriu visą vasarą šiltnamiuose suktis ir kasdien uogas ir daržoves pardavinėti. Noriu šią vasarą ir pailsėti, prie jūros nuvažiuoti. Nuo 20-ies metų kai pradėjau su šiltnamiais dirbti, taip visos vasaros juose praleistos, pardavinėtos gėrybės turguose iki pat išnaktų… Norisi pailsėti“, – atvirauja jis.
Būtent todėl remontantinių, visą vasarą derančių braškių, jie neaugina – renkasi trumpą, bet intensyvų sezoną, po kurio galima atsikvėpti.
Taigi, norintiems paragauti Žilinskų braškių šiemet teks laukti kitų metų, o kitiems pirkėjams ūkininkas primena – pamačius lietuviškas braškes prekyboje, delsti neverta, nes jų sezonas gali būti netikėtai trumpas.
Eglė KUKTIENĖ / RINKOS AIKŠTĖ