Kaunas -6,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 13 Sau 2025
Kaunas -6,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 13 Sau 2025

Nuo pomidorų akys raibsta, bet norisi užsiauginti SAVŲ

2023/01/24


Brokštėnų kaimo (Šilalės r.) ūkininkė EDITA BENDIKIENĖ pastebi, kad nors prekyviečių ir parduotuvių lentynos lūžta nuo pomidorų įvairovės, beveik kiekvienas, turintis bent lopinėlį žemės ir jame suformavęs bent vieną lysvę, neįsivaizduoja jos be pomidorų. Bet patyrusi daigų augintoja perspėja dar neskubėti sėti: „Turime laiko iki vasario ar kovo.“ Bet jau metas šnektelėti apie daigų sveikatą. Tad koks turėtų būti startas, kad sulauktume derlingo finalo?

Daigui reikia šilumos, šviesos ir net vėjelio

„Gyvenant kaime savaime susiklostė, kad ėmėmės ūkininkauti ir auginti daigus – iš pradžių braškių, vėliau ir gėlių, agurkų, paprikų ir, žinoma, kaipgi be pomidorų, – štai tokios 15 metų patirties šiandien sukaupusi daigų augintoja E. Bendikienė. – Daigų poreikis nuolat auga, nes kiekvienas kaimo gyventojas nori suformuoti savo daržiuką, įrengti šiltnamį, auginti daržoves naudojant tik minimalų chemijos kiekį, žinoti, ką valgo šeima.“

Pašnekovė pomidorus sėja vasarį arba kovą į dėžutes ir jas laiko namuose. Išdygus daigeliams, juos išretina, susodina po vieną į indelius ir perkelia į šildomą šiltnamį. Kadangi šilumos reikia ten žiemojančioms gėlėms, tad jos užtenka ir pomidorams. Naujuose namuose pomidorai auga, stiebiasi tol, kol persodinami į dirvą ar šiltnamį, tai yra, iki gegužės vidurio.

Edita Bendikienė daigus augina jau penkiolika metų.

Kokią žemę šilališkių šeima naudoja pomidorų daigams? „Kad daigai būtų sveiki ir tvirti, auginame juos durpėse, o šaknis stipriname laistydami šaknų aktyvatoriumi, kiek vėliau lapams naudingas bent truputis azoto trąšų,“ – atsako E. Bendikienė.

Jos perspėjimu, dažniausios pomidorų daigų augintojų klaidos yra šios: perlaistymas, per tankus daigų susodinimas, vėdinimo trūkumas. Augantiems pomidorams rekomenduojama net daryti skersvėjį.

O kad pirkdami atskirtume nesveiką, pažeistą daigą, šilališkė pirmiausia pataria atkreipti dėmesį į spalvą: pageltonavęs ar pajuodavęs daigas nebus geras.

Pomidorų daigelius teks pikuoti.

Įvairiam skoniui – spalvų vaivorykštė

Bendikų daigyne galima rasti pomidorų įvairiam skoniui. Šiltnamis atspindi ir madas, ir spalvų naujoves. Stiproko, ryškaus skonio Dwarf serijos pomidorai jau ne naujiena jokiame kaime. Šių nykštukinių veislių daigų žmonės nori vis daugiau. Ne mažiau poluliarūs ir kekiniai, vadinamieji „vyšniniai“ pomidoriukai, vertinami ir dėl saldesnio skonio, tinkami vaikams.

„Ankstyvo ir vidutinio ankstyvumo veislės pačios geriausios, nes vėlyvosios dažniausiai nespėja prinokti arba suserga maru, miltlige – dėl dažno lietaus ir atvėsusio oro rudenį,“ – atkreipia dėmesį E. Bendikienė.

Skystas, miltingas ar mėsingas pomidoras – jų netrūksta bet kokiam pasirinkimui, o ką jau kalbėti apie skonių atspalvius. Kas ieško naujovių ir įvairovės niuansų, Bendikų pomidorų daigynu tikrai nenusivils.

‘Betalux’ veislės raudoni pomidorai – ankstyvi, skanūs, žemaūgiai, greičiausiai prinoksta, nuolat paklausūs kaimo vietovėse.

‘Orkado’ veislė – irgi ankstyva, augalai aukštaūgiai, vaisiai raudoni, sveria apie 130–150 g.

‘Tolstoj’ – dar viena populiari ankstyvų pomidorų veislė: vaisiai sveria apie 100–110 g, gražios raudonos spalvos, galima skinti kekėmis.

‘Brooklyn H’ vaisiai mėsingi, raudoni, apie 150–170 g svorio, hibridiniai, atsparūs ligoms.

‘Polfast H’ vaisiai stambūs, sveria apie 100–150 g, ankstyvi, greitai prinoksta, irgi hibridiniai.

‘Raissa’ vaisių svoris siekia apie 140–160 g, tinka transportuoti, malonaus skonio.

‘Promyk’ – ankstyva veislė, kurios ryškiai raudonas vaisius sveria apie 80 g, ypač svarbu, kad jie atsparūs žemai temperatūrai.

‘Marmande’ – ankstyvos veislės aukštaūgiai augalai, vaisiai sveria apie 150–170 g, dideli ir mėsingi, skanūs, plona odele.

Bendikų šeima ir jų kaimynai taip pat mielai augina avietinius rausvus, geltonus, juodus pomidorus.

‘Malinowy Kapturek’ vaisiai avietiniai, kekiniai, sveria apie 70–80 g, išskirtinai skanūs.

‘Malinowy Rodeo’ vaisiai avietiniai, mėsingi, sveria apie 500–600 g, širdies formos.

‘Ananas’ vaisiai geltoni, saldoko skonio, sveria apie 120–130 g, aukštaūgiai.

‘Black Prince’ – senovinė veislė, vaisiai dideli, juodi, odelė plona, juose yra karotinoido likopeno – vieno stipriausių natūralių antioksidantų.

‘Blackball’ pomidorai aukštaūgiai, vaisiai sultingi, juodos spalvos odele, sveria apie 50–55 g. Tinka vieno kąsnio užkandžiams.

Dar vertėtų atkreipti dėmesį į pomidorų marinavimą. Jis nėra toks populiarus kaip agurkų, bet Editos teta skaniai marinuoja būtent šiuos vaisius: sluoksniuoja raudonus, geltonus pomidorus ir agurkus. Marinatą paruošia su žele. Taip marinuoti pomidorai atrodo patrauklesni akiai ir labai skanūs.

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis