Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Romaldas ABUGELIS
 

Pusė savo gyvenimo – ekologiškam verslui

2024/02/17


Netoli Vilniaus, Vaidotuose gyvenantys Gražina ir Mindaugas Vyskupaičiai per tris dešimtmečius sukūrė tikrą stebuklą. 1989 m. įkūrę vieną pirmųjų Lietuvoje ekologinį ūkį „Mėta“, per 35 metus jį išaugino iki UAB „Mėta“, kuri dabar jau gamina daugiau kaip 200 įvairių produktų rūšių. Tai aukščiausios kokybės maisto produktai, SPA, pirties ir buities prekės.

Prioritetas vietinei žaliavai ir natūralumui

Verslas kurtas galvojant apie ateinančias kartas, siekiant natūralumo, ekologijos. Pirmenybė visuomet teikiama lietuviškoms žaliavoms. M. Vyskupaitis, kalbėdamas su „Ūkininko patarėju“, pabrėžia, kad dabartiniame vartotojiškame pasaulyje labai svarbu mąstyti savo galva, rinktis sąmoningai, neskubant. Tai savotiškas jo gyvenimo kredo.

Toks požiūris į gyvenimą pasiteisino su kaupu. Bendrovės produkcija populiari ne tik mūsų šalyje, bet vis tvirtesniais žingsniais žengia ir į užsienio rinkas.

O viskas prasidėjo nuo nedidelio mėtų lauko. Mat dar sovietmečiu biologo išsilavinimą turinčiam M. Vyskupaičiui labai magėjo pabandyti iš augalų išgauti eterinių aliejų. 1990 m. iškapsėjo pirmieji lašai.

Pamažu gamyba plėtėsi. Dabar bendrovė gamina 3 rūšių eterinius aliejus, skirtus vonioms, masažui, aromatinėms lempoms. Gaminama ir 13 rūšių vandeninių ekstraktų vonioms, SPA procedūroms, kūno priežiūrai, garinėms pirtims. Į ekstraktus nededama jokių sintetinių konservantų. Unikalus gamybos procesas užtikrina, kad ekstraktai išliktų stabilūs daugiau nei dvejus metus.

mėta
UAB „Mėta“ pastatas traukia akį jau iš tolo.

Produkcija pripažinta ir užsienyje

Nuo 2000 m. įmonė gamina natūralius, sveikatai ir aplinkai nekenksmingus buities produktus. Rankų ir indų ploviklis „Gamta valo“, purškiklis nuo augalų kenkėjų „Gamta saugo“ yra puiki alternatyva tokios paskirties cheminiams produktams.

2010 m. bendrovė pradėjo gaminti girą, ekologiškas sultis, daržovių konservus, bemielę viso grūdo ruginę ir kvietinę duoną, kitus viso grūdo miltų gaminius, natūralius saldumynus iš morkų, moliūgų ir kitų daržovių. Itin kruopščiai gaminamos aromatingos vaistažolių arbatos, nes jos reikalauja daug rankų darbo.

M. Vyskupaitis jau seniai yra trumposios maisto tiekimo grandinės šalininkas. Mat kuo mažiau tarpininkų nuo gamybos iki vartotojo, tuo produkcija bus šviežesnė, kokybiškesnė ir biologiškai vertingesnė.

Bendrovė dalyvauja „Copernicus“, „Eureka“ moksliniuose projektuose, bendradarbiauja eterinių aliejų ir ekstraktų moksliniuose tyrimuose, plečia partnerių tinklą kitose Europos šalyse. Jose „Mėtos“ produkcija sulaukia vis didesnio pripažinimo. Štai augalinis ekstraktas kūdikiams populiaraus Jungtinės Karalystės žurnalo „The Green Parent“ prieš trejetą metų buvo įvertintas kaip vienas geriausių rinkoje esančių produktų ir pelnė sidabro medalį.

Išsamiau susipažinus su šia įvairiapusiškumu, išskirtinumu ir natūralumu pasižyminčia įmone, taip ir norisi ją klonuoti, kad tokių pat rastųsi kiekvienoje apskrityje bent po vieną.

Bendruomeniškumo puoselėtojai

M. Vyskupaitis yra ne tik sumanus verslininkas, bet ir aktyvus visuomenininkas, tikras savo Tėvynės patriotas. Jis yra žodžio žmogus, todėl itin vertina pasitikėjimą. Vyskupaičių šeima, suprasdama tautinės savimonės stiprinimo svarbą, dažnai teikia paramą Vilniaus krašto švietimo ir kultūros renginiams, geranoriškai bendradarbiauja su lietuvių švietimo draugija „Rytas“, yra aktyvi vietos bendruomeninių organizacijų narė ir rėmėja.

Vyskupaičiai buvo vieni iš lietuvių pradinės mokyklos steigimo Vaidotuose iniciatorių, daug prisidėjo prie jos patalpų įrengimo. Dabar M. Vyskupaitis kartu su bendraminčiais „suka“ dokumentinį filmą apie Vilnijos švietimo istoriją. Filmo herojai – ilgametis „Ryto“ draugijos vadovas Algimantas Masaitis, žymus istorikas ir knygų autorius Bronius Makauskas ir kitos iškilios asmenybės.

G. ir M. Vyskupaičiai, nepaisant didžiulio užimtumo, spėja pabūti ir su šeima. O ji gausi – trejetas vaikų ir jau devyni anūkai. Klega, dūzgia namai, kai visi susirenka krūvon. Švenčia ne tik tradicines tautos šventes, bet kuria ir savas.

2018 m., kai mūsų valstybė šventė Vasario 16-osios šimtmetį, Vyskupaičiai pasodino 100 obelų sodą. Jis jau sutvirtėjo ir duoda gražų derlių. Auga, stiebiasi ir anūkai. Vis dar judrus ir energingas verslininkas, šiais metais švęsiantis septyniasdešimtmetį, viliasi, kad šeimos sukurtą ir išpuoselėtą verslą perims vienas iš anūkų.

Nuoširdžiai palinkėkime Vyskupaičiams, kad ne vieną šimtmetį skaičiuojančios šeimos ūkininkavimo tradicijos tęstųsi dar ilgai.

 

Gražinos ir Mindaugo VYSKUPAIČIŲ nuotraukos

Titulinėje nuotr. – Mindaugas ir Gražina Vyskupaičiai natūralių produktų gamybai paskyrė 35 metus.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Nematomas pavojus duše: kodėl svarbu po atostogų bent minutei atsukti karšto vandens čiaupą?

Lietuvoje kiekvienais metais fiksuojama legioneliozės atvejų. Dėl šios priežasties gyventojams svarbu neužmiršti laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios padės apsisaugoti. Efektyviausias būdas išvengti šios infekcijos...
2025/07/19

Rusijos alkoholio pramonė traukiasi

Rusija – keistų paradoksų šalis: nors rusai apskritai vartoja daugiau alkoholio, nei 2024 m., tačiau alkoholinių gėrimų gamyba smarkiai sumažėjo. Dėl to jau kenčia šalies biudžetas.
2025/07/19

Valstybės kontrolė: taikydama dirbtinį intelektą valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko

Pritaikydama dirbtinį intelektą (DI) valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko, bet tik 15 proc. institucijų juo naudojasi. Lietuvos viešajame sektoriuje neužtikrinama DI sistemų veikimui reikalinga infrastruktūra. 2021–...
2025/07/19

Rankų darbo „Su meile IKI“ tortus ruošiančioje kepykloje klientai pamatė tai, ko nesitikėjo

Šviežiai kepamas biskvitas, čia pat tepami burnoje tirpstantys kremo sluoksniai, daug meilės, rankų darbo ir net senus įsitikinimus pakeitęs stulbinančiai skanus tortas – tokius įspūdžius išsinešė prekybos tinklo „...
2025/07/19

Auga elektroninių varžytynių ir aukcionų populiarumas

Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale antrąjį šių metų ketvirtį parduota įvairaus kilnojamojo ir nekilnojamojo turto už 28,5 mln. eurų.
2025/07/19

E. Stonkutė. Ar JAV rinka tampa Europos akligatviu?

Jau pusmetį pasaulyje verda prekybos karas, tačiau kol kas Europos Sąjungos (ES) pramonė ir eksportas demonstruoja nemenką atsparumą. Šių metų pradžioje ES apdirbamosios gamybos apimtys ėmė augti – gegužę Vokietijos pramonė pirmą kart...
2025/07/19

Pagerbti 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesoriai

Liepos 16 d., kai minima Agronomų diena, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre surengta 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesorių pagerbimo popietė.