Ashburn +20,0 °C Dangus giedras
Penktadienis, 11 Spa 2024
Ashburn +20,0 °C Dangus giedras
Penktadienis, 11 Spa 2024

  • Į Rasų vainiką įpintos gamtos stichijos – žemė, vanduo ir ugnis

    Floristė ir pedagogė Jolanta Malijonienė sako, kad Joninių arba Rasų šventę svarbu pasitikti savo rankomis pintu vainiku. Jis būtinas tiek merginoms ir moterims, tiek jaunuoliams ir vyrams. Vainiko simbolika tokia pat stipri, kaip ir šios nakties magija, tereikia laisvai atsiduoti gamtos ritmui.
  • Iš daržo lysvės – skaniausi prieskoniai

    Mugėse ar prekybos centruose ieškome populiarių natūralių prieskonių, bet Ukmergėje gyvenanti Vita Velykienė jų pasigamina pati, reikiamų žalumynų parsinešusi iš daržo lysvės. Vikri šeimininkė sako, nesunkiai ir namuose galime pasigaminti česnakinės druskos, persilado ar net populiariosios „Vegetos“.
  • Garstyčios: lengva auginti, nesunku pasigaminti padažo

    Kodėl perkame tai, ko galime pasigaminti namuose? Taip ir skaniau, ir sveikiau. Garstyčių užsiauginti darže nesunku – augalai atsparūs pavasarinėms šalnos ir nereiklūs vasarą, o nauda sveikatai ir patiekalų skoniui didžiulė. Verta nepamiršti, kad garstyčios itin mėgstamos bičių!
  • Kol ne vėlu – išsivirkime puikios Puikiojo bijūno uogienės

    Ši vasara bijūnams ypatinga, mat skirtingo ankstumo veislės turėjo progos ne tik trumpam linktelėti galvas viena kitai pasisveikinant ir atsisveikinant. Sužydę vienu metu žiedai kaip reikiant galėjo pasivaržyti dėl gražiausiojo karūnos. Liūdnoji šios istorijos pusė – sutrumpėjęs žydėjimo laikas. Bet, kaip sakoma, svarbu i&sca...
  • Vasaros vitaminai užšaldyti kubeliuose

    Alytaus rajone gyvenanti Vida Plytnykienė jau pirmosiomis vasaros dienomis skuba pasigaminti prieskoninių žolelių mišinių, tiksliau – vitaminų iš savo daržo, kuriuos užsišaldo kubeliuose. Vida dalinasi labiausiai mėgstamais ir išbandytais receptais.
  • Sūdyti agurkai – traškūs, skanūs ir su rūgštele

    Prasidėjus agurkų sezonui, šviežias salotas mėgstame paįvairinti raugintais agurkėliais. Vis tik nederėtų pamiršti ir sūdytų agurkų receptų. Virtuvėje jie net gi universalesni – tinka ir salotoms, ir sriuboms, ir šiaip smagu sukrimsti, pasimėgauti jų rūgštele išsiėmus tiesiai iš stiklainio. Būtinai...
  • Šių rabarbarų desertų skonis privers aiktelėti!

    Rabarbaro rūgštelė nori nenori verčia trumpam susiraukti, bet jo gabaliukai desertinei sriubai, kompotui ar kisieliui visada suteikia gaivaus skonio. O štai šie nauji receptai leis nuostabų augalą atrasti iš naujo, atskeisti geriausias rabarbaro skonio savybes.
  • Švęskime vasarą!

    Na tai kas, kad gamtoje vasara prasidėjo anksčiau nei kalendorinė. Tai tik dar labiau sustiprina norą šią dieną švęsti gardžiais vasariškais patiekalais. Privalomas ingredientas – sultingos, saldžios arba rūgštokos, bet vis tiek skanios uogos!
  • Prasideda šaltsriubių sezonas – nustebinkime šeimą naujais skoniais

    „Rožinę sriubą“ jau ima atpažinti ir kavinėse jos teirautis net užsieniečiai. Mūsų vasariniame meniu tradiciniai šaltibarščiai, žinoma, yra populiariausi. Tačiau kas norėtų atsisakyti išbandyti ir ką nors naujesnio. Juk pagaminti bet kurią šaltsriubę neužtrunka ilgai, o ir ingredientų sąrašas neilga...
  • Smidrai – ne tik prancūzams...

    Smidrų sezonas jau kaip reikiant įsibėgėjo, bet dar nesibaigė. Tikriausiai išbandytas ir ne vienas receptas. Ką dar naujesnio galima paruošti?
  • Patiekalai su uogomis – nauji skoniai

    Europoje jau prasidėjo naujojo sezono braškių derlius, netrukus ir mes gardžiuosimės lietuviškomis braškėmis. Neužilgo ims nokti ir kitos sodo gėrybės. Tad pats metas atnaujinti receptų knygeles kiek kitokiais patiekalais, kurių akcentas – saldžios, kvapnios uogos.
  • Patiekalai iš grikių – nauji skoniai virtuvėje

    Grikiai yra vienas naudingiausių maistinių augalų. Juose daugiau mineralų nei daugelyje kitų grūdinių kultūrų. Be to, turtingi skaidulų, antioksidantų ir amino rūgščių. Be visų šių ir kitų sveikatą stiprinančių savybių grikiai patiekalams suteikia ir ypatingo poskonio. Išbandykime naujų skonių!
  • Kuklioji saulutė – sveikatos gurkšnis

    Kas gi nepažįsta šio augalo, smulkiais kukliais žiedeliais nusėjančio pievelę dar balandį. Tai daugiametė saulutė (lot. Bellis perennis) – daugeliui gerai pažįstamas augalas. Ji „nepyksta“, kai ją mindai ir džiugina iki rudens. Žolininkė Jolanta Wittib pasakoja, kad saulutė žydi be perstojo – viena pirmųjų pavasarį...
  • Mišku ir sakais kvepiantis pyragas

    Žolininkė Jolanta Wittib daug mokosi ir domisi gamtos gėrybių nauda, o asmeniniame tinklaraštyje „Mano žolelės“ dalijasi pačios išbandytais patiekalų receptai. Šįkart ji siūlo išsikepti eglių ūgliukų pyragą, juo labiau, kad dabar pats ūgliukų sezonas. Jie dar švelniai žali, labai vertingi organizmui...
  • Meškinis česnakas ir dilgėlės – pyrage, sriuboje, salotose ir chačiapuriuose

    Šios dienos virtuvės herojai – meškiniai česnakai ir dilgėlės. Sezonas trumpas, bet šių augalų galia dabar pačiame pike. Nepraleiskite progos virtuvės virtuozės idėjas pritaikyti savo virtuvėje arba ieškoti savų sprendimų. Leiskimės į žaliąją kelionę kartu. 
  • Garsi gėlininkė ir mokslininkė darbą bei naują knygą dedikavo žmonėms ir Lietuvai: „kad gražėtų, gerėtų, turtėtų ir taptų Gėlių šalimi“

    Gėlininkams, selekcininkams, kolekcininkams ir botanikams gerai žinoma Vilniaus universiteto mokslininkė, Lietuvos gėlių selekcininkų draugijos garbės narė dr. Danutė Jadvyga Dainauskaitė šią savaitę pristatė antrąją knygos „Lietuvių gėlės tėvynėje ir svetur“ dalį. Su gėlėmis susipažinti kviečiančioje knygoje autorė apžvelgia ...
  • Mėtas lenkia tik vanilė ir citrusai

    Neretai aromatinius ir vaistinius augalus pirmiausia renkamės pagal jų išvaizdą, nes ne visada tiksliai žinome, kokiomis savybėmis jie pasižymi. Pavyzdžiui, mėtų genčiai mokslininkai priskiria 19 rūšių ir 13 hibridų, o Lietuvoje auga apie 11 rūšių mėtų. Nieko nuostabaus, kad norisi kilstelėti antakį prieš paimant į ra...
  • Topinambų gumbai rūgsta stiklainiuose, o lapai džiūsta arbatėlėms

    Iš tiesų džiugu, kai atsiranda į užsienio šalis išvykusių ir ten ilgokai gyvenančių lietuvių, kurie prisipažįsta: „Kai gyvenau Lietuvoje, skaičiau „Ūkininko patarėją“. Viena iš jų – Austrijoje, Tirolyje gyvenanti Jolanta Wittib. Dabar ji įkūrusi tinklaraštį „Mano žolelės“, ku...
  • Meškinis česnakas – ir vertingas, ir... pavojingas!

    Daug girdime apie organizmui labai naudingą meškinį česnaką. Šis anksti pavasarį miškuose, o kai kur ir sodybose pasirodanti žolinis augalas yra sulaukęs daug pagyrų, vadinamas vitaminų bomba. Natūralu, kad norisi skubėti jo pasiskinti ar nusipirkti turgelyje, tačiau, kaip jį įvairiau paruošti? Austrijoje gyvenanti žo...
  • Spausdinta mėsa apgaus pojūčius

    Lietuvoje dar tik plinta žinia apie galimybę 3D spausdintuvu spausdinti mėsą, o kai kuriose šalyse tokia mėsa jau spausdinama. Ji, girdėti, net tiekiama į rinką ir yra valgoma. Kaip yra iš tiesų? Ir apskritai, kas yra spausdinta mėsa, kada, kodėl ji atsirado?
  • Vaistinės pavasarinių žiedų arbatos

    Žolininku prisistatantis Ramūnas Vaičiūnas pasakoja, kad jau 12 metų domisi augalais. Šį pomėgį paveldėjęs, mat jo prosenelis buvo savo krašto žolininkas, užkalbėtojas, žiniuonis. Vyras atvirai dalijasi vaistažolių arbatų, mažiau žinomų augalų nauda bei praktiniu naudojimu. Prieš rekomenduodamas kitiems, pirmiausia pats jas ...
  • Pagiriamasis žodis jos didenybei – dilgėlei

    Turbūt sunkiai rastume žmogų, nesusidūrusį su dilgėle. Ne vienam likęs nemalonus vaikystės prisiminimas apie dilgėlės „įkandimą“. O iš tiesų, didžioji dilgėlė – neįtikėtinos naudos teikiantis augalas, ypač pavasarį. Žolininkė Jolanta Wittib, tinklaraščio „Mano žolelės“ autorė, neabejoja, kad visi ir vi...
  • Atraskime kitokį vištienos skonį

    Prekybininkai sako, kad pastaraisiais metais dažniausias pirkėjų mėsos pasirinkimas – vištiena, mat ji pigesnė. Mes sakome – vištieną verta rinktis dėl to, kad ji puikiai tinka ir įmantriems patiekalams. Vienas kitas įdomesnis ingredientas ir patiekalas įgaus naujo skonį!
  • Apie tai, kaip obuoliai virsta netradiciniais sūriais

    Į klaipėdietės Birutės Laurinaitienės pagamintas netradicines džiovintų vaisių puokštes sugula vasaros prisiminimai. Sumani šeimininkė žino, kaip išsaugoti ir rudens dvelksmą bei skonį, kurį sugeria jos sodo obuoliai. Moteris dalijasi netradiciniais obuolių sūrio receptais, naudingais patarimais, rodo sūriams neįprastas formas.
  • Pasitikime pavasarį stipresni – 7 pavasariški receptai

    Jau visai netrukus ant mūsų stalo atsiras daugiau spalvų, žalumos. Pasveikinkime pavasarį nuotaikingai atrodančiomis vieno kąsnio užkandėlėmis, kurios kas dieną gali būti vis kitokio skonio, vis kitaip atrodyti, nelygu kokį užtepą joms parinksime. O štai pagrindo paplotėlis telieka visuomet tas pats – paprastas, trapus, sveikas. I&s...
  • Vieni augalai grožiui, kiti – sveikatai

    Vilmos Kumpelienės iš Panevėžio pagrindinė veikla yra aprangos moterims kūryba pagal individualius užsakymus, nuo idėjos iki rezultato, arba, kaip sako pati, esanti tiesiog siuvėja-modeliuotoja, kurianti savoje ateljė daugiau nei 20 metų. Tačiau moteris grožį kuria ne tik apranga, bet ir augalų dekoracijomis, kuriomis puošia ir dar...
  • Natūralų maistą siūlo keisti spausdintu

    Vienas didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų pradėjo pardavinėti naują produktą – 3D spausdintuvu spausdintą „lašišą“, pagamintą iš žirnių baltymų. Naujovė nepigi – 1 kg tokios „lašišos“ kainuoja 69,88 Eur. Ar ateityje bus eliminuotas natūralus maistas ir viską spausdinsime tik 3...
  • Ir avinėlį Šv. Velykų stalui suraito...

    Šv. Velykos – pati šviesiausia ir džiugiausia metų šventė. Juk pavasaris! Iš žiemos sąstingio bunda gamta: skaisčia žaluma puošiasi rugio želmuo, skleidžiasi saulės pažadintas pirmas žibuoklės žiedas, tylą nuskaidrina grįžtančių pirmųjų paukščių klegesys. Tūkstantmečius nesutrikdomai besisukantis g...
  • Velykų vaišėms

    Velykų valgiai ir saldumynai – svarbi šios pavasario šventės dalis. Prie stalo susitinka visa šeima, artimieji, kiek vėliau į svečius lauktai ar nelaukti gali užsukti ir draugai. Norisi visus palepinti, pradžiuginti. Kad nereikėtų laužyti galvos, kviečiame išbandyti kelis „Rasų“ receptus. Skanaus!
  • Specialisto akimis: gero skonio midų pagaminti sunkiau nei vyną

    Daugelis lietuviškų pasakų baigiasi žodžiais: „Alų midų gėriau, per barzdą varvėjo...“ Deja, priešingai nei anksčiau, midus dabar nėra toks populiarus kaip alus. Galbūt dėl to, kad trūksta žinių ar galimybės paragauti tikro natūralaus, meistriškai pagaminto midaus... Bitininkas, vynuogininkas, vynininkas ir midud...
  • Pasitikime Šv. Velykas kūrybiškai papuoštais namais

    Kas gi nenori skoningai ir stilingai pasipuošti velykinio stalo. Nuotaiką pakels ir vazoje sulapojusios kelios beržo šakelės, papuoštos vaikučių išpieštais popieriniais margučiais. Bet vieną kitą patarimą ir paslaptį sutiko atskleisti Vilkijoje viešėjusi baltarusių floristė Lora Belobrovik. Ji daug metų ...
  • Neskubėkime pirkti duonos ir picos – namuose gamintos bus skanesnės

    Klaipėdietis Rimas Baukus neslepia, kad virtuvėje mėgsta iššūkius, išbando kitų sugalvotus receptus ir improvizuoja. Neseniai su „Rasų“ skaitytojais jis dalijosi fermentuotų daržovių receptais, o šį kartą pakvietė į namine duona kvepiančią virtuvę. Naujausias ne tik duoną, bet ir picą gaminančio vyro kepin...
  • Ko dar nežinome apie kiaušinius?

    Nors net 78 proc. lietuvių supranta, kad kiaušiniai yra vienas svarbiausių kasdienės mitybos ingredientų, apie pusė mūsų šalies gyventojų nežino apie didelę dalį naudų, kurias šis produktas teikia mūsų organizmams. Tokius duomenis atskleidė projekto „Kiaušiniai yra jėga!“ rėmuose vykusi apklausa. Ko dar ne...
  • Iškepti kepsnį virtuvės šefui lengviau nei sukurti įspūdingą patiekalą iš burokėlio!

    Ar kada nors susimąstėte, kodėl lėkštėje pagrindiniu smuiku groja mėsos ar žuvies patiekalas, o visa kita tarsi „patalas“ jam? Kodėl gyvūninės kilmės produktams restoranų virtuvėse skiriama tiek daug dėmesio, išradingumo, su jais nuolat eksperimentuojama kuriant naujus receptus, o daržovių patiekalai lieka tik jų priedu...
  • Suktinukai: mes sufleruojame, kaip gaminti, o jūs fantazuokite, kuo pagardinti

    Suktinukas – tai ne suktinis, bet jeigu labai skanus, galva tikrai apsisuks. Tokiuose patiekaluose daugiau ingredientų, todėl jų skonis įdomesni ir turtingesnis, o viena kita rūgštesnė uoga suktinukui suteiks pikantiškumo ir gaivos. Beje, receptai puikiai tiktų ir artėjančių Velykų šventei.
  • Vietoj natūralios mėsos – išauginta laboratorijoje?

    Valgysime laboratorinę mėsą, vabzdžių miltus, gersime sojų gėrimą, o mūsų pievos ir laukai virs negamybiniais plotais, kur už paramą ganysime tik paukštelius ir drugelius? Panašu, kad tokiai krypčiai gali būti plačiau atveriami vartai, todėl Europos agrarininkai siunčia SOS signalą ir kviečia visuomenę bei politikus atsibusti. Dar ...
  • Kepimo aliejų išpilate į kriauklę? Dėl to gali tekti plačiai atverti piniginę

    Vis dar yra manančių, kad nieko blogo panaudotą kepimo aliejų ar jo likučius išpilti į kriauklę ir paprasčiausiai nuplauti vandeniu. Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Tvarumo centro dėstytoja doc. dr. Aušra Zigmontienė teigia, kad tokio įpročio pasekmės – ne tik nuolat „užsikimšusi“ kr...
  • Virtuvės klasika – mėsa ir daržovės

    Kol laukiame šviežių daržovių derliaus, kepame ir troškiname pernykščias, kurias pavyko išlaikyti sandėlyje arba esame užraugę, šios ypač geros, nes prikaupė šiuo metu organizmui labai reikalingo vitamino C. Na, o kad būtų sočiau – šiltasis sezonas juk dar neįsitvirtino, – pasistiprink...
  • Fermentuotos daržovės – ir aistra, ir natūralių vitaminų kąsnis

    Šiuo metu Rimas Baukus gyvena Švedijoje, bet tuoj pat patikslina, kad dirba Švedijoje, o gyvena Klaipėdoje, nes kaskart čia grįžta atostogų. Prisipažįsta, kad mėgsta iššūkius, mėgsta bandyti ką nors nauja. „Kepu, marinuoju, raugiu, valgau. Išbandau kitų sugalvotus receptus, improvizuoju. Tai man sm...
  • Beveik pusė lietuvių nežino, ką reiškia žymėjimas ant kiaušinių

    Praėjusių metų pabaigoje atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa atskleidė, kad 44 proc. lietuvių nežino, ką reiškia ES standartinis kiaušinių žymėjimas. Įdomu tai, kad projekto „Kiaušiniai yra jėga!“ rėmuose vykusi apklausa rodo, jog vos 8 proc. šalies gyventojų teigė tiksliai suprantantys, ką rei&scar...
  • 5 sriubų receptai: jie tikrai paįvairins jūsų virtuvę

    Dėl sriubos naudos skrandžiui nesiginčija niekas, bet ką daryti, jeigu įprasti receptai nusibodo?! Štai penki pavasariu kvepiantys netradicinių sriubų receptai – bent vienas tikrai patiks.
  • Grybavimo sezonas Dzūkijoje atidarytas: pasirodė pirmieji bobausiai

    Pildosi grybautojų svajonė: pasirodė pirmieji bobausiai. Tiesa, gal labiau akims pasidžiaugti, nei pintinėn dėti. Ir vis tik šiemet pirmieji bobausiai Dzūkijoje pasirodė kaip niekada anksti.
  • Sūrininkė iš Punsko neslepia – kolegos ne visada nuoširdžiai dalijasi patirtimi

    Punsko apylinkių gyventojai Jolantą Aleksienę, prieš 25-erius metus atitekėjusią iš Marijampolės krašto, pažįsta kaip sūrininkę. Juos ji gamina tik iš savų karvučių pieno ir, kaip pati sako, per savo gyvenimą jo nė litro nėra pardavusi supirkėjams, visas sunaudojamas šeimos reikmėms ir sūrių gamybai. Karvių ban...
  • Europos Sąjungoje aušta vabzdienos era?

    Kai kuriose Europos Sąjungos (ES) šalyse jau prekiaujama duona, makaronais, šokoladu, kitais maisto produktais, kurių sudėtyje yra ingredientų iš vabzdžių. Tokius produktus tiekti ES rinkai gali tik įmonės, kurių paraiškas patvirtina Europos Komisija (EK).
  • Pusryčiai – hamletiškas klausimas

    Valgyti pusryčius ar nevalgyti? Tokios mintys aplanko bent pusę mūsų ryte. „Pusryčius suvalgyk pats“, – teigia patarlė, o jai pritaria ir šiuolaikinė dietologija. Kai reikia skubiai nuspręsti, ką valgyti, o laikrodis rodo, kad jau turime būti darbe ar mokykloje, taip ir liekame be pusryčių. Tinkamai subalansuoti pusryčia...
  • Dirvinis asiūklis – piktžolė ar vaistažolė?

    Net neabejoju, kad daugeliui daržininkų dirvinis asiūklis visuomet išliks piktžole, kovojant su ja daržovių lysvėje ar gėlyne, nusvyra rankos. Asiūklio stiebas nariuotas, iš kiekvieno narelio kyšo aplink išsidėsčiusios plonos šakelės, todėl augalas primena eglutę. Tai piktas augalas, iš dirvos paimantis ...
  • Lietuviai valgo mažiau kiaušinių nei latviai

    Naujausias tyrimas atskleidė, kad vištų kiaušinius kasdien valgo vos penktadalis lietuvių, latviai šį maisto produktą į savo mitybą įtraukia daug dažniau: kiekvieną dieną juos valgantys pasisakė beveik trečdalis apklaustų gyventojų iš kaimyninės šalies.
  • Šiltas sultinys – didžiausias skrandžio džiaugsmas

    Nesvarbus, koks metų laikas, nesvarbus – rytas ar vakaras, sultinys organizmui bus ir maistas, ir vaistas, ir prevencinė priemonė. Svarbiausia jį virti lėtai ir ilgai. Na, o išvirus, leisti dar šiek tiek „pailsėti“ – palikite pastovėti 10–20 min., per šį laiką jis taps sodresnio skonio.
  • „Rimti“ ir „linksmi“ patiekalai su šokoladu

    Šokoladas universalus gaminys, jis ir „linksmas“, ir „rimtas“ – kartais mėgaujamės kaip desertu, kartais įmaišome į padažus prie mėsos ar žuvies patiekalų. Parinkome 3 receptus, kurie tiks ir pietums, ir maloniam desertui. 
  • Lopinėlis praeities, lopinėlis dabarties...

    Danutė Blažienė – profesionali tekstilininkė, skiautinius siuvanti jau daugiau nei 15 metų. Moteris sako, kad į savo gaminius įsiuva praeities detalių, širdies šilumos ir lietuvišką identitetą atspindinčių elementų. Tradicijas ji siekia atskleisti naujoviškai ir patraukliai: „Noriu, kad mūsų močiučių, prom...