Derlingumas ir skonis, regis, yra svarbiausia, kai renkamės, ką sėsime ir sodinsime šiais metais. Tačiau oranžinių morkų, raudonų burokėlių ir pomidorų, žalių agurkų ir šparaginių pupelių, apvalių ridikėlių ir svogūnų galima nusipirkti kiek tik nori. Pusę nedidelio daržo savininko malonumo sudaro išskirtiniai augalai – įdomu pasižiūrėti, kas išaugs, ar bus skanu. Todėl šįsyk, dairydamiesi, kokia yra sėklų pasiūla, didžiausią dėmesį skyrėme neįprastoms spalvoms ir formoms. Apie jas teiravomės įmonių, kurios jau daug metų importuoja ir fasuoja sėklas parduotuvėms, bei prekiaujančiųjų internetu – čia svajones galima išpildyti sėdint tarp pusnių atokiausiame Lietuvos kampelyje.
Populiariausi ir keisčiausi tarp įprastų Net didžiausi egzotikos mėgėjai būtinai nori užsiauginti pomidorų. Jie rūpi net tiems, kurie neturi šiltnamių, tik kampelį balkone. Na, o arbūzas, kurio minkštimas geltonas ar oranžinis, vis dar atrodo ganėtinai įtartinas. Ką jau ir sakyti – gana nepatikimai atrodo ir pati galimybė Lietuvoje lauke auginti arbūzų. Jolanta Vaitkevičienė, UAB „Originalios Erfurto sėklos“ direktorė, tarp šiemet pirkėjams siūlomų 68 pomidorų veislių išskiria kelias, kurios galėtų būtų įdomios ieškantiesiems neįprastų spalvų ir formų. Pradedame nuo spalvos, kuri jau kelerius metus sparčiai veržiasi į įprastinių pomidorų gretas. Tai juodi pomidorai ‘Bombonera F1‘ – ankstyva, labai derlinga, aukštaūgė, atspari ligoms, hibridinė vyšninių pomidorų veislė, augintina šiltnamyje, balkone. Vaisiai vienodi, 40 g svorio, labai saldūs, skoniu primena saldainius, todėl galėtų būti idealus daržovių užkandis vaikams. Didžiausiam kontrastui – balti pomidorai ‘White Beauty‘ – vidutinio ankstyvumo, apie 1,5 m aukščio veislė, augintina šiltnamyje ir lauke. Vaisiai sveria iki 200 g, mėsingi, plokščiai apvalūs, labai saldūs. Sniego baltumo tikėtis neverta, tačiau, palyginti su kitais, labai šviesūs. Rožinės spalvos ‘Pink Charmer F1‘ – aukštaūgė, labai atspari pomidorų ligoms, gausiai deranti (kekėje apie 40 pomidoriukų) hibridinė vyšninių pomidorų veislė, augintina šiltnamyje ir lauke. Oranžinės spalvos ‘Orange Slice F1‘ – aukštaūgė, labai atspari pomidorų ligoms hibridinė veislė, augintina šiltnamyje. Vaisiai sveria 250 g, mėsingi, kvapūs. Jei patiktų pomidorų lėkštėje grožėtis visa spalvų palete, vertėtų atkreipti dėmesį į ‘Limetto F1‘ (Lycopersicon esculentum) – labai ankstyvi, gausiai derantys, ypač atsparūs ligoms. Tai aukštaūgis vyšninių pomidorų hibridas. Vaisiai žali, blizgūs, 20–25 g svorio, citrinų aromato, saldūs. ‘Yellow Stuffer‘ (Lycopersicon esculentum) – vidutiniškai ankstyva, aukštaūgė, derlinga veislė, augintina šiltnamyje. Vaisiai atrodo kaip paprika stora žieve, yra tuščiaviduriai, todėl puikiai tinka įdaryti. Vaisių sienelės miltingos, storos, labai skanios, sėklų mažai, jas lengva pašalinti. Ši įmonė jau 20 metų šalies rinkoje ir ypač gerai žinoma dėl didžiausio Lietuvoje gėlių, per 650 veislių, per 400 veislių daržovių, prieskoninių ir vaistinių augalų sėklų, pateikiamų originaliose pakuotėse, asortimento iš garsių Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Lenkijos sėklininkystės bendrovių.
Nauja serija – „Exotica“ UAB „Sėkluva“ sėklomis prekiauja nuo 1999 metų, jas perka iš žymiausių Nyderlandų, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Čekijos, Lenkijos ir Austrijos firmų. Asortimente – per 400 daržovių, 25 prieskoninių augalų, apie 150 gėlių veislių. Įmonės direktoriaus pavaduotoja Rasa Davidavičienė, pakalbinta apie šių metų sėklų naujoves, pasidžiaugia, kad įmonė išleidžia naują pakelių seriją „Exotica“, o joje – įdomesnių ir retesnių augalų sėklos. Pomidorų sėklų šioje serijoje – net šešios iš turimų 70. Šiemet asortimentas iš viso papildytas 57 įvairių augalų veislėmis. Tarp jų – 47 daržovių, 9 – gėlių. „Nuo kitų pomidorų veislių pateikiamos šioje serijoje skiriasi vaisių forma, spalva, skoniu ar kitomis savybėmis. Forma išsiskiria geltoni ‘Yellow Stuffer‘ ir raudoni ‘Red Cavern‘. Jie panašūs į paprikas, tuščiaviduriai, beveik be sėklų, tinkami įdaryti ir kepti. Pomidorų ‘Black Trifele 2‘ vaisiai raudonai rudi, itin skanūs. Tai patobulinta ‘Japanese Black Trifele‘ veislė. ‘Oxheart Orange‘ subrandina oranžinius širdies formos vaisius, kurie užauga iki 300 g svorio ir didesni“, – vardija Rasa.
Neįprasti arbūzai UAB „Sėklos ir apželdinimas“ internetinę parduotuvę „e–Sėklos“ įkūrusi ir jai vadovaujanti Lilija Tubienė mini, kad dabar siūloma apie 1 000 veislių. Kasmet pateikiama apie 10 proc. naujovių. Šiemet atkreipėme dėmesį į gana didelę arbūzų ir melionų pasiūlą. Dauguma sėklų yra lenkiškos ir čekiškos, tad smalsu, ar arbūzai išties užauga ir mūsų krašte. „Užauga, nes būtent toms veislėms nereikia ypač karštos vasaros. Pati asmeniškai išmėginau, kaip auga arbūzai mums gana neįprastu geltonu ir oranžiniu minkštimu. Pasodinau užuovėjoje, prie gyvatvorės ir, galima sakyti, patikėjau Dievuliui. Palaistydavau tik per pačias didžiausias sausras. Žinoma, nereikia palikti per daug užuomazgų. Apskabiau, palikau tik po keturias ant kiekvieno augalo. Jos ir užaugo, vaisiai svėrė maždaug po 1 kg. Tačiau šių veislių vaisiai ir turi būti mažesni“, – sako L. Tubienė. Paprikų spalvų ir formų įvairove nustebinti jau sunku, tačiau gana įdomi J. Vaitkevičienės paminėta ‘Sweet Chocolate‘ (Capsicum annuum) – vaisiai šokolado spalvos, labai saldūs, mėsingi. Derlinga, vidutinio ankstyvumo, žemaūgė veislė auginama šiltnamyje. R. Davidavičienės nuomone, labai įdomios paprikos ‘NuMex Suave Red‘. Jų vaisių forma panaši į mažas karūnėles. „Veislė priskiriama aitriosioms paprikoms, bet firma augintoja rašo, kad jie yra švelniai aštraus skonio (1 balas iš 10)“, – tikina Rasa. J. Vaitkevičienė dar atkreipia dėmesį į agurkus ‘White Wonder‘ – ankstyvą, derlingą veislę, tinkamą auginti atvirame grunte. Vaisiai originalūs, baltos spalvos, 8–10 cm ilgio, labai dailūs, retais kauburėliais. Vartojami švieži, konservuojami kaip kornišonai. Ta pačia veisle prekiauja ir „e–Sėklos“, o kitų baltų agurkų aptikti prekyboje nepavyko, nors agurkų skonio egzotiškų daržovių veislių yra ir daugiau.
Kopūstai ir kiti lapiniai Įvairiaspalvės lapinės ir gūžinės salotos mus džiugina jau senokai, kaip ir prieskoniniai augalai. Nesunkiai jų aptiksime ir sėklų parduotuvėse, tereikės pasirinkti pagal grožį, atspalvį ar derliaus laiką. Nutarėme verčiau pasigilinti į rečiau pastebimų, o gal ir vartojamų pasiūlą. „Šiemet savo klientus pradžiuginsime garbanotųjų lapinių kopūstų – ‘Bolshoi F‘ (Brassica oleracea var. acephala) sėklomis – lengvai augantis, labai atsparus šalčiui hibridas, galima palikti žiemoti. Lapai dideli, gražiai karpyti, raudonomis gyslomis, švelnaus, saldoko skonio. Maistui naudojami žali, virti ir kepti. Taip pat įdomūs savojiniai kopūstai ‘January King 3‘ (Brassica oleracea var. capitata), atsparūs šalčiui. Gūžės rausvos spalvos, standžios, tinka sandėliuoti. Lapai gražios tekstūros, puikaus skonio. Tinka salotoms, sriuboms, balandėliams gaminti“, – vardija J. Vaitkevičienė. Jos nuomone, verti dėmesio ir lapkotiniai salierai ‘Giant Red‘ (Apium graveolens) – lapkočiai rausvos spalvos, stori, traškūs, švelnaus skonio, aromatingi. Gausūs A, C vitaminų ir ląstelienos, puikiai tinka įmaišyti į įvairiausias salotas ar pateikti prie pagardų užkandžių stalui. „e–Sėklos“ taip pat siūlo lapkotinius salierus ‘Giant Red‘ ir mini, kad jie tinka ne tik salotoms, bet ir sriuboms, kepti, troškinti, gerai išsilaiko. „Žiedinių kopūstų ‘Di Sicilia Violetto‘ žiedynai violetiniai, itin gražiai atrodo darže tarp baltų. Svogūnų ropeles esame įpratę rauti apvalias ar plokščiai apvalias, o veislė ‘Tosca‘ jas išaugina ilgas (14–17 cm) kaip agurkus. Bet kaip tokias patogu pjaustyti griežinėliais!“ – gundo nebijoti įvairovės R. Davidavičienė. „Mes galime pasiūlyti sėklų, kur į vieną pakelį subertos net kelių spalvų veislės, pavyzdžiui, žiediniai kopūstai: ‘Sunset‘ – oranžiniai, ‘Graffity‘ – violetiniai, ‘Universal‘ – žali. Taip pat siūlome kelių skirtingų veislių įvairių spalvų svogūnų sėklų, subertų į vieną pakelį. Verti dėmesio ir briuseliniai kopūstai ‘Red‘ – vidutinio vėlyvumo veislė violetinėmis gūželėmis. Galima virti, kepti, troškinti, konservuoti ir šaldyti. Briuseliniai kopūstai vertingesni nei gūžiniai, nes sukaupia daugiau vitamino C, kalio, magnio, geležies, fosforo. Tinka žmonių, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, mitybai. Virti yra malonaus brokolių skonio“, – giria sveikatai naudingą daržovę L. Tubienė. Verta paminėti, kad vidutiniškai ankstyvų švelnaus skonio salotinių svogūnų įvairiaspalvis mišinys yra pateikiamas dirvoje greitai tirpstančioje juostelėje. Pasėti pavyks itin greitai ir nereikės retinti. „Atkreipčiau dėmesį ir į lapinių burokėlių (mangoldų) mišinį. Jis labai dekoratyvus, nes lapkočiai balti, geltoni, raudoni. Salotoms pjaustomi jauni lapeliai, o į didelius lapus gali būti įvyniojama mėsa, žuvis. Iš lapkočių verdami barščiai, gaminami troškiniai. Galima konservuoti kartu su rūgštynėmis. Gausu gyvybiškai reikalingų mineralų ir vitaminų“, – dar vieną naudingą daržovę, kuri puikiai atrodytų ir didelio gėlyno pakraštyje, rekomenduoja Lilija. Juolab kad rudenį nukastas jų šaknis, susodintas į dėžutes, žiemą galima atželdinti ir pjaustyti salotoms. Gana ilgai kiemą puoš žalioje vejoje pasodinti garbanotieji kopūstai ‘Scarlet‘ (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica) rausvais lapais. Dekoratyvūs lapai tinka sriuboms, salotoms, garnyrui, stalui papuošti, po pirmųjų šalnų krakmolas lapuose pavirsta į cukrų ir dingsta kartumas.
Kitokios šakniavaisių spalvos Vaikystėje visi atskyrėme, kuri spalva yra „morkinė“ ir „burokinė“, tik vėliau sužinojome, kad tikrasis pavadinimas – oranžinė, o burokėlius ėmėme vadinti tiesiog raudonais. Tačiau morka vadinti visiškai kitokios spalvos daržovę liežuvis verčiasi sunkiai. Taip pat glumina kitokių spalvų burokėliai – gal jie jau net ir ne burokėlaii? Ar jie gali būti geltoni? Šiais klausimais linksminame žymios olandų firmos „Bejo Zaden“ sėklomis prekiaujantį „Baltic Seeds“ direktorių Žilviną Vaišvilą. „Išties neįprastų spalvų daržovės tarp ūkininkų nėra labai paklausios. Tiksliau, visiškai nepaklausios, nes jų parduodame iki 1 proc. Turime tik dėl asortimento, nes bendradarbiaujame su pasaulinio garso firma, kuri tarp profesionalų garsėja savo selekcijos darbais. Jie vien morkų yra išvedę 200 veislių. Tarp jų net vaivorykštinių, ką jau sakyti apie baltas, raudonas ir violetines. Tačiau mes jomis neprekiaujame, esame atsirinkę 100 paklausiausių tarp profesionalų augintojų veislių. Pakuojame tokiais kiekiais, kurie tinka mėgėjams. Tačiau geltonų burokėlių turime“, – sako direktorius. Šie burokėliai – nauja firmos „Bejo Zaden“ vidutiniškai ankstyva veislė, užauginanti geltonus šakniavaisius. Vegetacija trunka apie 105 dienas. Augalai gyvybingi ir vešlūs, šakniavaisiai lygesni ir vienodesni, ryškiai geltonos spalvos, saldaus, įprasto burokėlių skonio. Pasėti vėliau ir nukasti rudenį tinka laikyti. „Įprastiniai burokėliai ne visiems patinka dėl savo specifinės dažančios spalvos. Dėl to jų nenorima pjaustyti žalių daržovių salotoms ir konservuoti maišant su kitomis daržovėmis. Geltonieji burokėliai puikiai tinka konservuoti ir šviežiai vartoti – sriuboms, salotoms. Jie ir kraujo krešėjimo neveikia taip, kaip raudonieji“, – sako Žilvinas. „Morkų ‘Atomic Red‘ šakniavaisiai... raudoni! Jų spalva tokia ryški dėl didelio likopeno kiekio. Burokėlių ‘Burpees Golden‘ šakniavaisiai oranžiškai geltoni, bet labai skanūs, saldūs. Jaunus jų lapelius galima vartoti kaip špinatus. Burokėlių veislė ‘Sniežna Kula‘ išaugina baltus šakniavaisius. Minkštimas labai skanus, tinka konservuoti, šaldyti, troškinti, baltiems barščiams virti“, – vardija R. Davidavičienė. „Morkos ‘Purple Haze F‘ – vidutiniškai ankstyvas, derlingas hibridas, o jų šakniavaisiai ilgi, saldūs, sultingi, violetinės spalvos, oranžine šerdimi. Puikiai tinka salotoms paįvairinti, sultims gaminti, užšaldyti, konservuoti“, – rekomenduoja J. Vaitkevičienė. L. Tubienė atkreipia dėmesį į morkas ‘Deep Purple F‘ – vidutiniškai vėlyvas, ilgas, tamsiai purpurinės spalvos, saldžias ir sultingas. Taip pat giria ridikus ‘Red Meat‘, kurių odelė balta, o minkštimas ryškios rubino spalvos. Tai labai nereikli rudeninė daržovė, tinka ilgai laikyti. Ridikėlių ‘Lutea‘ šakniavaisiai geltoni, ilgai neperauga, neišpursta. Burokėlių ‘Burpees Golden‘ šakniavaisiai geltoni, švelnaus skonio, neturi kraujo krešumą didinančios medžiagos.
Daiva VALEVIČIENĖ Nuotraukos iš pašnekovų archyvų