Kaunas +17,9 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +17,9 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kimčiai.

Taip paruoštų kopūstų dar neragavote: nekainuoja nė pusės euro, o skonis – it restorane

2024/09/18


Keičiantis metų sezonams kartu viena kitą keičia ir daržovės, tačiau kai kurias jų galima valgyti ištisus metus. Viena tokių – dėl itin patrauklios kainos, naudos sveikatai ir plataus panaudojimo vertinamas baltagūžis kopūstas. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai siūlo šią savaitę iš šios nė pusę euro nekainuojančios daržovės gaminti sriubas, salotas, kepti blynus, kepsnius ar net marinuoti kopūstus žiemai.

Anot mitybos specialistų, kopūstas – ne tik itin universali ir pigi daržovė, bet ir ypač naudinga sveikatai, atšalus orams. Šaltuoju metų laikotarpiu didėjant sergamumui peršalimo ligomis, patiekalai iš šviežių baltagūžių kopūstų padeda sustiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo dalies užkrečiamųjų ligų.

Negana to, kopūste esantys vitaminai C ir A bei antioksidantai turi priešuždegiminių savybių, padeda mažinti tikimybę susirgti ūmiomis ir lėtinėmis ligomis. Ši daržovė taip pat yra ir mažai kaloringa bei turi sotumo jausmą suteikiančių skaidulų. Kopūsto naudą akcentuodavo ir senoliai, kurie sutrikus virškinimui virdavo kopūstų sriubą, o šią daržovę naudodavo net ir sumušimų gydymui.

Keli kopūstai – visos savaitės patiekalams

Kopūsto naudą vertina ir kulinarijos meistrai, mat jis – neabejotinai viena universaliausių ir plačiausiai panaudojamų daržovių. „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė taip pat sutinka, kad iš kopūsto galima virti sriubas, gaminti salotas, troškinius bei kitus patiekalus ir naudoti kaip garnyrą, ar kaip pagrindinį patiekalą.

„Dėl skirtingų šios daržovės paruošimo būdų, įvairiais, kartais net netikėtais patiekalais iš kopūstų galima stebinti nuolat. Kai tiek daug naudų, o laikymui nereikia jokių ypatingų sąlygų ir kaina – išties maža, nestebina, kad šviežias baltagūžis kopūstas dažnai atsiranda ant šalies gyventojų valgomojo stalo: per metus jų parduodame daugiau nei 2,5 mln., o ši prekė patenka į mūsų pirkėjų mėgstamiausių daržovių dešimtuką. Dabar puiki proga susiplanuoti patiekalų su kopūstais, nes mūsų prekybos tinkle šią savaitę kopūstai – už ypač mažą kainą“, – sako prekybos tinklo atstovė.

Be to, I. Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad atvėsus orams dalis pirkėjų kopūstus perka gausiau, mat pasirūpinę didesniu kiekiu jie konservuoja šią daržovę žiemai. „Švieži baltagūžiai kopūstai daugelio pamėgti ir dėl to, kad jie – itin gardūs ir marinuoti, ir rauginti. Pavyzdžiui, korėjietiški fermentuoti kopūstai – kimčiai – dar visai neseniai buvo mėgstami tik siaurame rate tautiečių, o štai dabar jie pastebimi ir populiarėja vis labiau“, – priduria ji ir dalijasi penkiais „Maximos“ kulinarijos meistrų receptais.

Soti ir sušildanti kopūstų sriuba su avinžirniais

sriuba

Reikės:

  • 1 vnt. didelio šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 1 vnt. didelio svogūno;
  • 1 vnt. didelės morkos;
  • 2 vnt. salierų stiebų;
  • 2 vnt. bulvių;
  • 2 v. š. aliejaus;
  • 2 vnt. didesnių česnako skiltelių;
  • 1,7 l daržovių sultinio;
  • 400 g avinžirnių;
  • grietinės patiekimui;
  • rozmarino, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Į puodą su įkaitintu aliejumi suberkite susmulkintą svogūną, morką, bulves ir saliero stiebus, apibarstykite pagal skonį druska bei pipirais ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės (apie 15 minučių). Suberkite susmulkintą kopūstą ir pakepkite dar 5 minutes. Sumaišykite su susmulkintu česnaku ir rozmarinu bei dar šiek tiek pakepinkite.

Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite ir neuždengę virkite apie 20 minučių, tada suberkite avinžirnius ir pavirkite dar 10 minučių. Galiausiai pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, o patiekus – traškia duona ir grietine pagal skonį.

Kopūstų kepsniai

kopustu kepsnys

Šiam paprastam, pigiam ir sočiam receptui reikės:

  • 1 vnt. vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 2 šaukštų aliejaus;
  • 2 skilt. smulkinto česnako;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • citrinos skiltelės ir grietinės patiekimui.

Gaminimas. Nuėmę išorinius kopūsto lapus jį supjaustykite 2,5 cm storio riekėmis. Sudėkite jas vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

Mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, druską ir smulkiai susmulkintą česnaką (galima naudoti ir česnako miltelius). Pusę gauto mišinio patepkite ant kopūstų kepsnių ir skardą šaukite į iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę kepti apie 30–40 minučių. Įpusėjus šiam laikui, atsargiai apverskite kopūstų riekes ir patepkite likusiu mišiniu.

Iškepus kepsniams pagardinkite juos druska ir pipirais pagal skonį. Patiekite su citrinos skiltele ir grietine.

Kopūstų pyragas

kopustu pyragas

Jam reikės:

  • pusės vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 1 vnt. vidutinio svogūno;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 80 g kvietinių miltų;
  • šaukšto aliejaus kepimui;
  • druskos, juodųjų pipirų, šviežių petražolių, grietinės (pagal skonį).

Gaminimas. Smulkiai supjaustykite ir sudėkite kopūstus bei svogūnus į didelį dubenį, pagal skonį pridėkite petražolių, druskos ir pipirų bei išmaišykite. Suplakite ir į dubenį supilkite kiaušinius bei viską sumaišykite į vieną masę. Tą patį pakartokite subėrę miltus.

Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir į ją sudėkite gautą mišinį. Mentele suformuokite pyrago formą. Keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių, kol apačia gražiai apskrus. Tuomet apverskite pyragą ir dar pakepkite maždaug 7 minutes.

Prieš patiekdami pyragą papuoškite jį petražolėmis, pagardinkite grietine ir skanaukite su visa šeima.

Vištienos sumuštiniai su marinuotis kopūstais

Šiam patiekalui reikės:

  • 1 vnt. mažos šviežio baltagūžio kopūsto galvos;
  • 2 vnt. vidutinių svogūnų;
  • 360 ml vandens;
  • 120 ml ryžių ar baltojo acto;
  • 50 g cukraus;
  • 2 šaukštų druskos;
  • 1 vnt. vidutinės aitriosios paprikos;
  • šviežių čiobrelių šakelių;
  • 1 litro talpos stiklainio;
  • 1 vištienos krūtinėlės;
  • kepalo duonos;
  • 60 ml majonezo.

Gaminimas. Dideliame puode sumaišytą vandenį, actą, cukrų ir druską. Užvirinkite kaitinant ant vidutinės ugnies, sudėkite susmulkintus kopūstus, svogūnus ir aitriąją papriką. Daržovės turi būti visiškai apsemtos.

Puodą nuimkite nuo ugnies, gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Gautą mišinį pagardinkite čiobreliais ir supilkite į 1 litro talpos stiklainį. Jį uždenkite ir bent 24 valandoms įdėkite į šaldytuvą. Čia galite pasitelkti fantaziją – įmaišyti apelsino žievelių, aitriųjų paprikų ar net garstyčių.

Paruošę marinuotus kopūstus, juostelėmis susmulkinkite vištienos krūtinėlę ir ją iškepkite keptuvėje. Supjaustykite duoną riekelėmis, užtepkite majonezu, uždėkite vištieną, marinuotus kopūstus ir mėgaukitės.

Kimčiai

Reikės:

  • 1 didelio šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 70–80 g druskos;
  • 300 g morkų arba ridikų;
  • 1 pundelio svogūnų laiškų;
  • 1 šaukšto pjaustyto imbiero;
  • 6 skiltelių česnako;
  • 2–6 šaukštų korėjietiškų aitriųjų paprikų miltelių (pagal skonį);
  • 2 šaukštų žuvies padažo;
  • 2 a. š. cukraus.

Gaminimas. Baltagūžį kopūstą perpjaukite į 4 dalis arba stambiai supjaustykite. Kopūstus sumaišykite su druska, užpilkite drungnu vandeniu ir švelniai pamaišykite, kol druska ištirps. Taip kopūstą laikykite 3–5 val.

Tuomet kopūstą ištraukite iš sūrymo ir nuplaukite po tekančiu, šaltu vandeniu. Ridikus arba morkas supjaustykite smulkiomis lazdelėmis. Svogūnus, česnakus, cukrų ir imbiero šaknį sutrinkite grūstuve arba maisto smulkintuvu iki tirštos konsistencijos. Paruoštą masę įmasažuokite į daržoves, viską gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Spausdami kimčius, sudėkite juos į švarų stiklainį ir palikite fermentuotis kambario temperatūroje.

 

Partnerio informacija

Dalintis
2025/07/18

Nei bėgti, nei rėkti. Daržovių auginimo lietuviški ypatumai

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas, pasidžiaugęs, kad viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje, teigė: „Visos ligos – nuo nervų, nuraminti juos gali padėti tik daržovės.&ldq...
2025/07/18

Patvirtintas 18-as ES sankcijų paketas, nutaikytas į Rusijos karo mašiną – energetikos ir finansų sektorius

Šiandien, liepos 18 d., Europos Sąjungos (ES) Taryba priėmė 18-ą ekonominių ir individualių sankcijų paketą, skirtą riboti kritiškai svarbių Rusijos naftos ir finansų sektorių veiklą ir toliau visapusiškai varžyti režimo galim...
2025/07/18

Kubiliaus amatas perduodamas iš kartos į kartą

Šilalė („Šilalės artojas“). Kasmetiniame Bilionių plenere „Šimtmečio veidai ir vardai“ visada galima sutikti įdomių užsi­ėmimų turinčių žmonių. Šiemet prie tvenkinio šeimininkavo kubil...
2025/07/18

Europos Komisija saugos plieno sektorių

Europos Komisija pradėjo tikslines konsultacijas, siekdama padėti nustatyti būsimas priemones, skirtas apsaugoti ES plieno sektorių nuo nesąžiningos prekybos praktikos ir neigiamo pasaulinio plieno pertekliaus poveikio.
2025/07/18

Aplaidaus sutarčių vykdymo aukomis tampa vaikai, permokėdami už kotletą

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atliko 8 ugdymo įstaigų Kaune ir Vilniuje maitinimo sutarčių vertinimus: Kauno Kazio Griniaus progimnazijos; Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos; Kauno Varpo gimnazijos; Kauno Maironio ...
2025/07/18

Pieno supirkimo kaina: birželis

Žemės ūkio duomenų centras (ŽŪDC) paskelbė informaciją apie vidutines pieno supirkimo kainas ir supirktą pieną Lietuvoje 2025 m. birželio mėnesį.
2025/07/18

Moksleivių fizinis aktyvumas – ką nustatė profilaktiniai jų sveikatos patikrinimai?

Daugėja ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigas lankančių vaikų, kuriems profilaktinio sveikatos patikrinimo metu nustatoma pagrindinė fizinio ugdymo grupė. Tai rodo Higienos instituto administruojamos Vaikų sveikatos stebėsenos informacinės sis...
2025/07/18

Mėšlo eksportas: lyderiai ir autsaideriai

Lietuvoje gyvulininkystės sektorius yra gilioje krizėje, o štai Nyderlandai veržliai plečia mėšlo eksportą. 2025 m. pirmąjį pusmetį jis smarkiai išaugo ir yra 27,4 proc. didesnis nei 2024 m. pirmąjį pusmetį. „Ūkinin...