Ashburn +28,2 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Lie 2024
Ashburn +28,2 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Lie 2024

Trūliškio sodyboje „Miško krantas“ – ir švęsti, ir pailsėti

2023/09/09


Pasvalys („Darbas“). „Sodyba „Miško krantas“ – gražios gamtos apsupty ant Pyvesos kranto. Pavadinimą teko greitai sugalvoti, bet jis puikiai atspindi sodybos vietą ir šiame miško prieglobstyje tvyrančią nuotaiką bei skleidžiamą emociją, – pripažįsta šią vasarą Trūliškyje šventėms ir poilsiui duris atvėrusios jaukios sodybos šeimininkės Ingrida Jatužienė su dukra Elida. – Iš tiesų tai mūsų šeimos verslas.“

Kadangi ši atoki sodyba bent jau pastaraisiais metais buvo nenaudojama, prireikė gero pusmečio ir vyrų meistrų pagalbos ją atnaujinti, nemažai tvarkyti.

Tačiau vidurvasarį tik paskelbus apie nuostabų „Miško kranto“ kampelį, žmonės tuoj susidomėjo, pradėjo klausinėti ir jau po savaitės čia buvo švenčiamas gimtadienis.

– Sodyba sukurta tiek švęsti, tiek poilsiauti. Salėje komfortiškai gali jaustis 30–35 svečiai, iš jos atsiveria natūralios gamtos, miško ir šalia tekančios upės vaizdas. O antrame aukšte įrengti septyni patogūs miegamieji kambariai, kurie jaukūs kaip namuose, – sodybos šeimininkės atskleidžia, jog pagal pageidavimą gali pasirūpinti ne vien maitinimu, bet ir visa švente – dekoru, tekstile, desertais, pramogomis.

Be to, nereikia ir šventės, kad ramioje „Miško kranto“ sodyboje būtų galima tiesiog pailsėti, atsipalaiduoti su šeima ir draugais savaitgalį ar šiaip laisvalaikiu. Ir patiems siūloma maisto išsikepti.

Taigi „Miško krantas“ – kone tobula vieta žmonėms, norintiems pabėgti nuo miesto triukšmo ir pasidžiaugti visiška ramybe, privatumu bei didinga gamta, labai gražiai nuaugusiais šimtamečiais ąžuolais.

– Vis rasdavom išterliotus langus. Išaiškėjo, kad stirnos juos nulaižo, – šypsosi Elida. – Bandėm lauke gėlių pasodinti, tačiau greit supratom, kad čia reikia tiesiog prisitaikyti prie natūralios aplinkos, prie gamtos.

Ir prie klientų pageidavimų. Todėl dabar čia statoma dar ir pirtis.

– Žmonės vis paklausia, ar nėra kubilo, ar nėra pirties. Pačios esam mačiusios daug sodybų, – pasakoja Elida, kuri yra farmacininkė, dirba „Norfos“ vaistinėje, bet laisvalaikiu jai labai įdomu organizuoti šventes, priėmimus, renginius ir turi savo įmonę „Eliventus“. – Man labai patinka bendrauti, rūpintis organizaciniais reikalais. Vaistinėje esu įpratusi tarp žmonių, bendravimas mane džiugina.

Taip kartu šeimininkauja dvi įmonės – mamos Ingridos Jatužienės 2015 metais Krinčine įkurta „Šalia parko“ ir dukters Elidos „Eliventus“.

dekoracija
Išlikusi sena dekoracija.

Susilieja, viena kitą papildo motinos brandi patirtis ir dukters jaunatviška energija bei gausybė idėjų.

Ingrida profesionali kulinarė-konditerė nuo aštuoniolikos metų. Pirmoji darbo vieta – kavinė „Lukas“ Pasvalio kultūros namuose. Būdama dvidešimtmetė savininko paprašyta drąsiai sutiko pasienyje dar prieš „Pakelės namus“ nuo nulio atidaryti kavinę.

Vėliau Ingrida dirbo kavinėje „19 km“. Ištekėjo už krinčiniečio Audriaus, kuris dabar dirba Panevėžio įmonėje vairuotoju, gimė Elida.

Beje, Ingrida norėjo atsikvėpti nuo kavinių ir Pasvalio sūrinėje dirbo fasuotoja. Tačiau mažinant etatus buvo atleista, nes dar jauna, susiras darbą.

– Tada su vyru svarstėm, ar pirkti namą, ar darbo vietą. Nusipirkom Krinčine, prie parko, pastatą, kuriame anksčiau yra buvusi parduotuvė ir valgykla, įsirengėm dvi sales ir savo įmonę pavadinau „Šalia parko“, – Ingrida prisiminė, kaip prieš aštuonerius metus pradėjo verslą.

Pradžioje nemažai reikėjo investuoti, dar mokesčiai, o balių – vos pora. Bet klientai pradėjo prašyti vieno kąsnio sumuštinukų, kitokio pagaminto maisto atvežti.

Pokylių sales Krinčine paprastai užsisako vietiniai žmonės – nuo vestuvių iki šermenų. Mama – virtuvės šefė, o jau šešiolikmetė Elida – padavėja. Ji prisimena, kad ir į miestelio šventes atvykdavo daugiau atlikėjų, kuriuos teko vaišinti, tarkim, grupę „Rondo“:

– Šis pastatas daug visko matęs. Jo virtuvėje gaminam maistą.

Maisto gaminimas – Ingridos stichija, pomėgis, darbas. Ji turi sukaupusi daugiau nei šimtą knygų šia tema, taip pat ir anglų kalba, negali nepažiūrėti, jei pamato gaminant ką nors naujo ir įdomaus.

Beje, indai, vazos – irgi Ingridos silpnybė.

O ko ši puiki šeimininkė nepagamintų? Prisipažįsta atsisakiusi padaryti didžiulį gal metro sušių tortą. Tiesiog per daug juvelyrinio darbo. Be to, desertus patiki gaminti „Saldritai“. Kai reikia, ir pati saldumynų sukuria…

ant Pyvesos karnto
Ingrida ir Elida Trūliškio sodyboje, ant Pyvesos kranto.

– Pasidomim, kas ko nevalgo. Būna ir vegetarų, ir veganų, ir netoleruojančių laktozės, ir dar daug įvairių niuansų, prie kurių prisitaikom, – atskleidžia Elida.

Jeigu svečių daugiau nei, tarkim, keturiasdešimt, ir sodyboje tiek jau nesutalpina?

– Tuomet siūlom Pasvalyje „Lėvens“ salę, – pasirodo, buvusiame „Lėvens“ restorane irgi šeimininkauja Ingrida su Elida, net yra išsaugotas šešių dešimtmečių meniu, sako, būtų įdomu atgaivinti kokį tų laikų patiekalą.

Elida išsitaria, jog „Lėvens“ salėje teko priimti ir premjerę Ingridą Šimonytę, buvo naujos patirties su apsaugos darbuotojais.

– Man ir įdomiausia bendrauti, susitikti su įvairiais žmonėmis, išgirsti jų pageidavimus, – entuziazmu trykšta Elida.

 

Autorius Asta BITINAITĖ/DARBAS

Aidos GARASTAITĖS nuotraukos

Dalintis
Politika