Columbus +7,9 °C Debesuota
Antradienis, 22 Bal 2025
Columbus +7,9 °C Debesuota
Antradienis, 22 Bal 2025

Zanavykų kepėjai įtinka išrankiausiems smaližiams

2016/03/29


Šakių krašto kepėjai nuo seno garsėja pyragais, pynėmis, riestėmis ir kitais gardžiais mieliniais kepiniais. Nuo praėjusio pavasario tvyrantis kepamų pyragų kvapas smaližius vilioja į UAB „Gulbelė“ cukrainę „Laimė“, kur nuo pyragėlių, tortų bei bandelių gausos raibsta akys ir sąla širdis.

Laimei reikia visai nedaug Ko reikia žmogui, kad jis pasijustų laimingas? Kartais – tik burnoje tirpstančio torto kąsnelio, kvapios kavos gurkšnio. Atrodo, kad Šakiuose gyvena vien laimingi žmonės, nes cukrainėje „Laimė“ nuo pat ryto neužsidaro durys: trumpam užbėga pasikalbėti mieste susitikusios draugės, aptarinėja reikalus bendradarbiai, bandeles perka iš mokyklos grįžtantys vaikai. Smalsiausieji gali pažvelgti ir į kepykloje triūsiančias moteris, nes visi skanėstai kepami ten pat, kur parduodami. „Nesigirsiu, bet šios cukrainės Šakiams pavydi visi atvykstantieji – sako, kad ir didžiuosiuose miestuose norėtų rasti tokią vietelę“, – visų pamėgta „Laime“ džiaugiasi „Gulbelės“ direktorius Arūnas Tarnauskas. Cukrainės populiarumo priežastis – skanūs ir kokybiški kepiniai. Tik atvykėliams atrodo, kad viskas gaminama iš užšaldytų pusgaminių, o šakiečiai žino, jog kiekvienas kepinys yra čia pat, vietoje cukrainės konditerių pagamintas produktas. Prancūziški sviestiniai rageliai ir kanelės čia tokie pat skanūs kaip Paryžiaus kavinukėse. Kiekvieną savaitę lankytojams stengiamasi pasiūlyti po naują gaminį, dėl to šakiečiams išrinkti patį skaniausią tortą ar pyragėlį būtų labai nelengva. Tortuose „Rojaus vaisius“ sūri karamelė dera su obuoliu, gaivų „Madam“ skonį garantuoja citrinų kremas ir pertepimuose esanti natūrali aviečių tyrė. Vasaros sezono metu tortai skaninami šio krašto ūkiuose užaugintomis uogomis. „Šakiečiai ir miesto svečiai mėgsta saldumynus – ir mes tuo džiaugiamės. Kasdien iškepame po 50–60 tortų, o prieš šventes – ir keliskart daugiau. Visi žino, kad mūsų gaminiai yra patys šviežiausi ir skaniausi“, – užtikrina cukrainės darbuotojos. „Laimės“ asortimentą sunku būtų išvardyti, nes cukrainėje yra visko: nuo saldžių tortų ir bandelių iki prancūziškų ragelių su marcipanais, orinių sausainėlių ir florentinų. Išskirtinės duonelės su morkomis ir įvairiomis sėklomis bei grikių duona pirkėjų itin pamėgtos. Cukrainės asortimentą taip pat papildo įvairios apkepėlės, salotos ir kiti užkandžiai. UAB „Gulbelė“ direktorius A. Tarnauskas neslepia, kad, norint atlaikyti didžiulę konkurenciją, reikia dirbti lanksčiai, siūlyti pirkėjams kuo didesnį pasirinkimą. „Laikas keičia žmonių skonį ir mitybos įpročius. Nors visi sakome, kad skaniausi yra močiutės virti barščiai ar blynai, jaunesni žmonės nori paragauti įdomesnių kepinių, todėl stengiamės jiems pasiūlyti tai, kas geriausia ateina iš Vakarų šalių. Bet nepamirštame ir tradicijų“, – „Ūkininko patarėjui“ garantavo įmonės vadovas A. Tarnauskas.

Unikalūs receptai – išskirtiniam skoniui Šakių konditerijos cechas jau 16 metų vadinasi „Gulbelės kepyklėle“, o tokį vardą gavo dėl to, kad pro pastato langus matyti miesto tvenkinys ir jame plaukiojančios gulbės. Įmonės vadovas didžiuojasi, kad vyriausioji kepėja pyragus šakiečiams, o dabar jau ir ne tik jiems, kepa nuo 1970 m. Nemažai „Gulbelės kepyklėlės“ gaminių kepami pagal autentiškas Lukšių, Plokščių ir kitų Šakių rajono kampelių moterų išsaugotas zanavykiškas receptūras ir turi tautinio paveldo sertifikatą. Toks yra visų pamėgtas „Zanavykų“ pyragas, kaimiški sviestiniai sausainiai, „Gardžioji“ boba, riestės, pynės, aguonų vyniotinis. „Stengiamės visus mūsų kepinius gaminti iš natūralių produktų – aukščiausios kokybės kvietinių miltų, pieno, kiaušinių, sviesto. Receptūrų nekeičiame, todėl pirkėjai žino, kad jų pamėgti pyragai visada bus tokio pat skonio ir natūralūs. Gal kam keista, bet kiekvieną pynę, kiekvieną pyragą mūsų kepėjos formuoja rankomis, net ir sviestiniai sausainiai kaip ir anksčiau, gaminami sukama mašinėle“, – neslėpė „Gulbelės“ rinkodaros vadybininkė Vaida Blekaitytė. Tautinio paveldo gaminiai – naminiai sviestiniai sausainiai, aguonų vyniotinis ir, žinoma, ruginė naminė duona, visada yra ir ant kulinarinio projekto „Zanavykų ragaučius“ stalo. Pernai Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos projekte „Europos turizmo traukos vietovės (EDEN)“ „Zanavykų ragaučių“ pripažino vienu geriausių Lietuvoje.

Duona išsiskiria net ir forma Pats tikriausias įmonės pasididžiavimas – konkurse „Metų gaminys 2010“ aukso medaliu apdovanota natūraliai rauginta „Ruginė“ duona, kepama 4 kg kepalais ir parduodama supjaustyta ketvirčiais. Tautinio paveldo sertifikatą turinti „Proginė“ duona išsiskiria ne tik skoniu, bet ir forma: apvalūs, šonuose rankomis padarytais įspaudais kepalai yra nepakeičiama dovana ar lauktuvės ne tik vietiniams, bet ir užsienyje gyvenantiems artimiesiems. Ši duona jau yra buvusi ir ant Prezidentės stalo, ne kartą vežta kaip dovana svarbių susitikimų dalyviams. „Dažnai tenka šią duoną pardavinėti mugėse. Daugelis lietuvių jau pamiršo arba net niekada ir nežinojo tradicinės duonos skonio – sako, per rūgšti, per šlapia. Tada siūlome paragauti „Grūdelio“ duonos, iškeptos iš ruginių ir kvietinių miltų. Šis Tautinio paveldo gaminys yra švelnesnio skonio, malonaus kvapo ir patinka beveik visiems pirkėjams“, – džiaugėsi „Gulbelės“ rinkodaros vadybininkė V. Blekaitytė. Išskirtinis „Gulbelės kepyklėlės“ kepinys – duoniukai. Anksčiau šiuos miniatiūrinius duonos kepalėlius šakiečiai kepdavo tik pagal užsakymus, tačiau labai greitai jie tapo įvairių šeimos švenčių simboliu. Duoniukų galima nusipirkti daugelyje „Gulbelės“ parduotuvių. Nors mažieji kepaliukai kepami iš to paties duonos raugo, jų skonis visiškai kitoks nei nuo didžiulio kepalo atriektos riekės. „Ne be reikalo sakoma, kad kiekviena šeimininkė turi savo duonos receptą – duonos tekstūrą ir skonį lemia ne tik raugas, bet ir krosnis, kepimo temperatūra, skardos dydis ir kiti veiksniai“, – neslepia Vaida. Viskas, ką iškepa Šakių kepėjai ir konditeriai, patenka į prekybos centro „Gulbelė“ parduotuves – dabar jų Lietuvoje yra kone pusšimtis. „Mūsų kepėjai visa širdimi atsidavę savo darbui. Labai tuo džiaugiamės, nors ir negalime parduoti savo gaminių rinkos kaina, nes turime derintis prie mažesnės perkamosios galios gyventojų galimybių“, – sakė A. Tarnauskas. Nors cukrainė „Laimė“ ir „Gulbelės kepyklėlė“ yra ne pagrindinė įmonės veiklos šaka, bet „Gulbelės“ vadovas neslepia, kad širdžiai ji labai miela ir jiems patiems, ir kitiems. Žmonėms gera žinoti, jog Šakiuose yra tokia vieta, iš kurios visada sklinda svaiginantis kepamų pyragų kvapas.

Daiva BARTKIENĖ „ŪP“ korespondentė

Autorės nuotrauka

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis