Kaunas +14,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 5 Lie 2025
Kaunas +14,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 5 Lie 2025

Paieškos rezultatai


  • Ūkininkai kaunasi dėl rinkos

    Pastaraisiais metais ūkininkai vis labiau stengiasi priartėti prie miesto žmogaus, prie vartotojo, todėl kuria gamybos cechelius, steigia parduotuvėles, vyksta į turgelius. Stebima, kad vieni ūkininkai geba „okupuoti“ savą rajoną, o kiti – net kaimyninius. Kas nulemia jų sėkmę? Skirtingi rajonai Ukmergės rajono ūkininkė Karolina Valaišienė sva...
  • Maisto kelionė nuo lauko iki stalo gali ir apkarsti

    Ūkininkai  norėtų  savo šviežią produkciją pardavinėti ne tik įvairiuose turgeliuose, bet ir tiekti tiesiai darželiams, mokykloms, ligoninėms, kitoms viešosioms įmonėms. Tik kaip  padaryti, kad ta kelionė nuo lauko iki stalo,  neužstrigtų finansiniuose ir biurokratiniuose brūzgynuose? Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siūlo kurti regioninius logistik...
  • Miestiečiai, o ne kaimiečiai – ūkininkų klientai

    Tiesiogiai iš Lietuvos ūkininkų maisto produktus dažniausiai perka šalies miestų gyventojai, kurių pajamos per mėnesį – daugiau nei 1 000 eurų. Dauguma mažesnes pajamas gaunančių miestelių ir kaimų gyventojų vartoja prekybos centruose įsigytus maisto produktus. Tokią išvadą padarė Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) dr....
  • Kai ūkininkavimas sutampa su hobiu, viskas sekasi gerai

    Jau antras dešimtmetis nedideliame Aušros ir Manto Andrijauskų šeimos ūkyje auginamos įvairios daržovės ir obuoliai. Jauna šeima vos spėja suktis nesibaigiančių darbų sūkuryje, tačiau nesiskundžia. „Mėgstamas darbas nėra sunki našta, tai gyvenimo būdas“, – tikino ūkininkė. Pasirinko ūkininkės kelią Aušrai Andrijauskienei ūkininkavimas ne ...
  • Elektroniką iškeitė į šilauoges

    Vieną didžiausių Sūduvos krašte šilauogių plantacijų šiandien turintis Andrius Eidukaitis jaunystėje svajojo tapti elektronikos inžinieriumi. Tačiau prieš 14 metų Vidgirių kaime (Vilkaviškio r.) senelių žemėje tėvų pasisodintos šilauogės iš esmės pakoregavo vaikino planus. Gausėjantis tėvų šilauogyno derlius ir šių uogų paklausa paskatino ryžtis...
  • Kalėdų stalui – kalakutai, žąsys, antys ir... putpelės

    Šiemet prie šv. Kalėdų stalo susės mažiau šeimos narių, todėl ir patiekalų nebus tiek, kiek būdavo anksčiau. Bet atrodo, kad lietuvaičiai neatsisakys tradicinio kalėdinio patiekalo – kepto kalakuto, žąsies ar anties. Vieni „Ūkininko patarėjo“ kalbinti paukščių augintojai džiaugiasi kalėdine prekyba, kiti ja patenkinti nebuvo. Sėkmė ir nesėkmė ...
  • Akmenų karalystė visame pasaulyje išgarsino Mosėdžio miestelį

    Mosėdžio patrauklumą nulėmė dvi svarbios, laike per tūkstančius metų viena nuo kitos nutolusios aplinkybės. Tai paskutinysis ledynmetis, iš šiaurės kraštų į Lietuvą atstūmęs milijonus riedulių, ir paprastas provincijos gydytojas, miestelyje dirbęs praėjusio amžiaus antrojoje pusėje bei tuos riedulius išvydęs ne per melioratorių, ne per paminklad...
  • Prekyba mėsa kontroliuojama kaip prekyba ginklais

    Turgavietės dabar dėl karantino gerokai nukraujavusios, į jas sugrįžo dar ne visi prekeiviai bei pirkėjai. Tačiau šis segmentas susiduria ir su kitais iššūkiais. Jau trečius metus po didinamuoju stiklu: šios kadencijos Vyriausybė yra įsipareigojusi iš šešėlinės ekonomikos ištraukti milijonus, o prekyba mėsa ir mėsos gaminiais tapo vienu iš prior...
  • Turguose mažiau žmonių, bet ne produktų

    Turgūs, ypač tokie, kuriuose prekiaujama maisto produktais, visada buvo visuomenės barometras. Ir seniau, ir dabar jie atspindi, kaip šalies žmonės gyvena. Kadangi pastaraisiais metais didžiumos Lietuvos maisto turgaviečių pagrindiniais klientais tapo pensinio amžiaus žmonės, suprantama, kodėl jos šiuo metu pustuštės. Senjorai, suvokdami, jog ko...
  • Krizė Kinijoje, o kiaulienos kainos kyla Lietuvoje

    Nors visai neseniai Vyriausybės vadovai džiaugėsi mąžtančiomis maisto produktų kainomis, gyventojai pastaruoju metu stebi priešingą tendenciją – pavyzdžiui, smarkiai kylančias kiaulienos kainas. Per kelias savaites kai kurių rūkytų mėsos produktų kilogramas pabrango net keliais eurais. Į pavasarinį, su kepsnių sezono pradžia siejamą kainų svyrav...
  • Daržuose karaliauja žalumynai

    „Man labai patinka auginti, kas dieną eiti į šiltnamį ir matyti, kaip kalasi daigeliai. Širdis dainuoja žiūrint į žalią – ne pilką spalvą“, – sako Jovilė Kuzmickaitė. „Radome savo nišą – turime savitą veidą“, – pasididžiavimo, kad gana greitai pasisekė užkariauti rinką, neslepia jauni ūkininkai Jovilė Kuzmickaitė ir jos gyvenimo draugas Eivy...
  • Natūrali rūgštelė – paklausus verslas

    Ketvirtus metus kopūstų rauginimu užsiimantys Plutiškių seniūnijos (Kazlų Rūdos sav.) ūkininkų Anelės ir Vito Paužų natūraliai perdirbami kopūstai jau prisijaukino savo vartotoją. Dar prisimename laikus, kai kiekvienos lietuvės šeimininkės garbės reikalas buvo spalio pabaigoje, lapkričio pradžioje (nelygu kada stos Mėnulio delčia) raugti kopūs...
  • Dalia Šimokaitienė: „Savo prigimtimi esu dvarininkė“

    Persikrausčiusi į naujus namus kėdainietė Dalia Šimokaitienė neskuba jų apstatyti, kruopščiai viską renkasi – baldai, daiktai, detalės turi derėti. Be to, ir namai neįprasti – juose sklando Viktorijos laikų dvasia. „Mane traukia viskas, kas dvelkia senove“, – sako D. Šimokaitienė. Ir savo kurtas lėles ji puošia senovinių prancūziškų audinių apda...
  • Kai putpelių „duona“ – sviestu tepta

    Daiva Urbonavičiūtė savo išplėstame, moderniai įrengtame putpelyne. „Putpelės – mūsų šeimos gerovės šaltinis“, – neslėpdama džiaugsmo, tvirtina putpelių ūkio šeimininkė Daiva Urbonavičiūtė, gyvenanti Vievininkų kaime, Vievio seniūnijoje, Elektrėnų savivaldybėje. Verslo pradžioje, daugiau nei prieš dvidešimtį metų, ji buvo kitokių nuotaikų. Gal...
  • Lietuviškų riešutų užteks tik iki Naujųjų metų

    Sodą, kuriame iš viso auga apie 11 tūkst. lazdynmedžių, prižiūrėti padeda visa Norų šeima. Lazdynų riešutus 12 metų auginantis Rimas Norus šią ūkininkavimo nišą jau perkando ir metai iš metų pelnytai džiaugiasi atsiperkančiu triūsu. Derliai kasmet didėja, plečiasi klientų ratas, džiugina ir susidomėjimas iš užsienio. Iš prigimties darbštus d...
  • Boikoto naudą ne turgus gaudo...

    „Tikėjomės, jog bent jau didžiųjų prekybos centrų boikoto dienomis turguje daržovės bus gerokai pigesnės, – atviravo Jonavos miesto turguje sutikti pirkėjai. – Deja, kainos panašios, tad perkame čia labiau iš solidarumo...“ Nei savo augintomis daržovėmis prekiaujantieji, nei jas perpardavinėjantieji irgi nes...
  • Balbieriškyje – kaip Prancūzijoje

    Danutės Buliauskienės dukra Žermena ir žentas Mantas Balbieriškio kepyklėlės produkciją pristato parodoje „Sprendimų ratas“ prie Aleksandro Stulginskio universiteto. Kiekvieną rytą Balbieriškio (Prienų r.) pagrindinėje Vilniaus gatvėje esančioje Danutės Buliauskienės parduotuvėje-kepyklėlėje galima nusipirkti ne tik naminės duonos, pyragų, bet...
  • Ko šypsosi Petronių pienininkės

    Aptarusios pieno reikalus, pakalbėjusios apie kaimo sopulius, pienininkės su malonumu prisimena savo atostogas Egipte, Turkijoje ar Latvijos paplūdimiuose. Tąkart su „ŪP“ korespondentu bendravo Emilija Zvicevičienė, Angelė Astikienė, Alvyda Talailienė, Angelė Maskoliūnienė ir Audronė bei Gražina Kazlauskienės. Tuo metu, kai Lietuvos pienininky...
  • Sodo paunksmėje gyvenimas oresnis

    „Vien iš atlyginimų namo tikrai nebūtume apšiltinę, atnaujinę, – tikina Alma ir Vytautas Okockiai. – Ant kojų atsistojome pradėję perdirbti savo sodo vaisius ir uogas.“ „Smagi, skani sritis, padedanti gyventi oriai“, – taip savo verslą – uogų ir vaisių auginimą bei gardumynų iš jų gaminimą apibūdina Raseinių rajono Girkalnio miestelio gyventoj...
  • „Smidrų festivalis“ – dar ne festivalis, bet jau gražus daigelis

    Smidrų festivalio organizatorė Genovaitė Sakalauskienė su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene. Jau prieš trejus metus į Vilniaus Tymo turgelį atsivežus pirmojo derliaus smidrų, Genovaitei Sakalauskienei pradėjo suktis mintis, kad valgytojams reikėtų surengti šventę, skirtą prabangiai pavasarinei daržovei populiarinti. Praėjusį šeštadien...
  • Žemės ūkis – Turkijos pasididžiavimas

    Turkijoje įprastas vaizdas – prie gausybės prekių kainos nenurodytos. Kai Lietuva įvairiais būdais bando nusimesti žemdirbiško krašto pavadinimą ir stengiasi tapti, bent mūsų pačių vaizduotėje, modernių technologijų valstybe, Turkijos gyventojai didžiuodamiesi kalba apie savo šalies žemės ūkį bei demonstruoja ir kviečia ragauti jų žemėje užaug...
  • Edita Mildažytė: „Žmonės turėtų norėti tikrų dalykų“

    Kai matuoji, ką užgyvenai, pagalvoji, kad meti meti į pečių malkas, o jis vis greičiau kūrenasi, ir tu jautiesi kaip tas pečkurys, kuris net neturi laiko sustoti ir pagalvoti. Šiek tiek keista iš žurnalistės Editos Mildažytės lūpų išgirsti, kad norėtų tiek daug nebedirbti. Įpratome ją matyti nenustygstančią, pasinėrusią į įvairialypę veiklą. S...
  • Jurgos ir Pauliaus Jurkevičių itališkos pamokos: kaip arti viena kitos mada ir virtuvė

    Giedrė Budvytienė Žurnalistai, mados ir gastronomijos ekspertai Jurga ir Paulius Jurkevičiai Romoje gyvena jau du dešimtmečius. Per tą laiką sava jiems tapo ne tik Italijos sostinė, bet ir italų gyvenimo būdas, tradicijos, virtuvė. Per tą laiką sukauptomis žiniomis ir patirtimi pora pasirengusi pasidalyti su lietuviais. Neseniai jie pradėjo org...