Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Pirmieji sumanaus kaimo projektai jau suplanuoti

2022/12/06


Europos Sąjungos paramos lėšomis pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą (KPP) kasmet projektus įgyvendina Lietuvos vietos veiklos grupės (VVG), kurių veiklos sritys varijuoja itin plačiai – nuo infrastruktūros atnaujinimo darbų iki svarbių socialinių projektų. Pirmą kartą imtasi ir naujos iniciatyvos – VVG kvies teikti paraiškas sumanių kaimų bandomiesiems projektams įgyvendinti. Šią naujovę paversti realybe ryžosi net 15 Lietuvos VVG – Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA) jau įvertintos ir Žemės ūkio ministerijoje patvirtintos vietos plėtros strategijos (VPS).

Sumanus kaimas – modernus ir atviras naujovėms

Sumanaus kaimo kūrimo idėja apima modernaus, iniciatyvaus, pažangaus, į pokyčius orientuoto kaimo sąvoką, kuriame, panaudojant vietos išteklius ir galimybes bei taikant ekonomiškai, socialiai ir technologiškai pažangius (inovatyvius) sprendimus, būtų gerinama gyvenimo kokybė, didinamas kaimo vietovių patrauklumas. Sumanaus kaimo gyventojas – tai turintis gerus elektroninio raštingumo įgūdžius, jam lengvai prieinamos socialinės paslaugos, jis naudojasi novatoriškais sprendimais aplinkosaugos klausimais, atsinaujinančiais energijos ištekliais. Sumaniame kaime kuriamos ir palaikomos trumposios maisto tiekimo grandinės, taikomi žiedinės ekonomikos principai žemės ūkio ir maisto atliekoms. Taip pat labai svarbu sudaryti galimybes kurti verslą ir darbo vietas, toks kaimas yra atviras turizmui, jame yra išsaugotas vietos kultūros paveldas bei patraukli infrastruktūra.

Projektų „vedliai“ – vietos veiklos grupės

Ne vieną KPP projektą įgyvendinusios VVG jau puikiai išmano vietines problemas, pažįsta gyventojus ir žino jų ryšius, yra sukaupusios projektų administravimo patirties, tad tikimasi, kad jos nesunkiai sutelks aktyvius visų kaimo vietovių atstovus ir paskatins įvairių sričių atstovų partnerystę bei sumanių idėjų, kurios galėtų tapti realiais projektais, kūrimą.

Daugiausia – ne  pelno siekiantys projektai

Sumanių kaimų projektai galės būti įgyvendinami įvairiose Lietuvos vietose – paraiškas priims Dzūkijos VVG, Joniškio VVG, Kaišiadorių VVG, Kupiškio VVG, Šilutės r. VVG, Molėtų VVG, Pakruojo VVG, Pasvalio r. VVG, Skuodo VVG, Šiaulių VVG, Šilalės VVG, Švenčionių VVG, VVG „Nemunas“, Pajūrio krašto VVG, Šiaurės Vakarų VVG. Beveik visi jie, išskyrus tris, – ne pelno siekiantys, daugiausia orientuoti į infrastruktūros tvarkymą, aplinkos patrauklumo didinimą, skatinant turizmo ir paslaugų vietos gyventojams plėtrą. Tokius tikslus savo strategijose numatė didžioji dalis VVG, siekdamos stipresnio vietos socialinio gyvybingumo, draugiškumo aplinkai, didesnės socialinės įtraukties. VVG, kurių vietos plėtros strategijas su numatytomis lėšomis ir projektų atrankos principais jau patvirtino Žemės ūkio ministerija, buvo atrinktos pagal VVG rezultatyvumo rodiklius ir yra pažangios.

Inovatyvūs sprendimai – tai, kas būtina šiuolaikiniam gyventojui

Tikimasi, kad didesnis kaimo vietovių patrauklumas bei modernumas džiugins ne tik vietos gyventojus, bet ir pritrauks vietos ar užsienio lankytojus. Visų patogumui, atsižvelgus į vis didėjančius Lietuvos gyventojų poreikius, numatoma įrengti elektromobilių įkrovimo stoteles, „Wi-Fi“ zonas, elektrinių paspirtukų ir dviračių įkrovimo vietas, vandens stoteles, išmanųjį apšvietimą, kuris naudotų atsinaujinančius energijos išteklius, objektuose sudaryti galimybes atsiskaityti mokėjimo kortelėmis, padaryti draugišką aplinką su gyvūnais keliaujantiems turistams ir kt. Skaitmenizuotus sprendimus numatoma pritaikyti ir kuriant naujas arba atnaujinant esamas edukacines programas.

Dalis VVG, pvz., Kaišiadorių, Dzūkijos VVG, tikslus orientavo į jaunąją kartą, numatydamos didinti jaunimo užimtumą – vykdyti edukacines programas, kurti jaunimui skirtas erdves, steigti mobilius jaunimo centrus.

Pajūryje numatoma kurti inovacijų centrą

Pajūrio krašto VVG parengtas projektas orientuotas išskirtinai į neformalaus mokymo ir konsultavimo sistemos kūrimą – numatoma kurti paslaugų ir inovacijų centrą, skirtą neformaliajam švietimui, kai ugdymo reikmėms panaudojamos pažangios skaitmeninės technologijos. Planuojama plėtoti 3 veiklos kryptis, susijusias su vietos išteklių (gamtinių, infrastruktūros, žmogiškųjų ir pan.) panaudojimu neformaliajam švietimui ir edukaciniam turizmui vystyti, organizuojant praktinius mokymus, kurių metu bus siekiama šių rezultatų: parengti centro vystymo modelį, kuris atitiktų ne mažiau kaip trijų skirtingų sektorių veiklos plėtros galimybes; panaudojant naujausias technologijas parengti centro infrastruktūros viziją, kuri atlieptų šių dienų ekologijos idėją; remiantis viešosios ir privačios partnerystės modeliu parengti investicinį paketą; įrengti centro bandomąją simuliacijų laboratoriją.

Bendradarbiavimas labai svarbus

Rengiant ir įgyvendinant sumanaus kaimo vystymo projektus labai svarbu bendradarbiauti, tad visi projektai bus įgyvendinami kartu su partneriais: nevyriausybinėmis organizacijomis, atitinkamos VVG teritorijoje registruotais ir veikiančiais viešaisiais bei privačiais juridiniais asmenimis. Kai kuriuos projektus koordinuosiančioms VVG padės mokslo atstovai bei kiti inovacijas pritaikyti gebantys asmenys.

Projektai jau vertinami

Sumaniųjų kaimų projektams įgyvendinti pagal KPP priemonės „LEADER programa“ veiklos sritį „Parama vietos projektams įgyvendinti pagal VPS“ skirta 3,6 mln. Eur. Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginiame plane sumanaus kaimo projektams įgyvendinti numatyta 15 mln. Eur paramos lėšų. Dar lapkričio viduryje buvo patvirtintos VVG pateiktos vietos plėtros strategijos, kuriose integruotos sumanių kaimų priemonės ir veiklos sritys, tad visos 15 VVG pagal savo sudarytą planą skelbs kvietimus rinkti paraiškas dėl sumanių kaimų projektų įgyvendinimo. Kvietimai bus skelbiami atitinkamos VVG ir NMA interneto svetainėse (NMA svetainėje kvietimus rasite čia).

Projektai turės būti įgyvendinti iki 2025 m. pabaigos.

Naudinga informacija

NMA informacija

208/7

Dalintis