Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Iš daržo lysvės – skaniausi prieskoniai

2024/06/22


Mugėse ar prekybos centruose ieškome populiarių natūralių prieskonių, bet Ukmergėje gyvenanti Vita Velykienė jų pasigamina pati, reikiamų žalumynų parsinešusi iš daržo lysvės. Vikri šeimininkė sako, nesunkiai ir namuose galime pasigaminti česnakinės druskos, persilado ar net populiariosios „Vegetos“.

Česnakinė druska

Susismulkinkite česnakų žiedkočius ir sudžiovinkite džiovyklėje 60 °C temperatūroje. Po to sumalkite kavamale. Gautą sausą žaliąją masę sumaišykite su akmens druska pagal skonį. Šia pagerinta druska galima sūdyti viską, kur tik norisi česnako prieskonio.

Persilado prieskoniai

Persilado prieskoniams petražolių lapelius (nesmulkintus) išdžiovinkite, po to juos sutrinkite rankomis. Išdžiovinkite ir smulkiai pjaustytą česnaką. Įberkite jūros druskos ir viską gerai išmaišykite. Laikykite sandariame inde.

Naminė „Vegeta“

V. Velykienė pasakoja, kad visą vasarą džiovina įvairias prieskonines žoleles, vėliau iš daro mišinį. „Dedu krapų, petražolių, svogūnų laiškų, smulkintų svogūnų galvų, česnakų, bazilikų, porų, kalendros, paprikos, salierų stiebų, – ingredientus vardija ukmergiškė. – Į mišinį dedu ir smulkiai dantytu peiliu pjaustytų morkų. Tokios man gražesnės.“

Visas daržoves ir žoleles reikia smulkiai supjaustyti ir džiovinti elektrinėje džiovyklėje. Šį mišinį būtina laikyti stikliniame inde. Atidarius indą, pasklinda malonus prieskonių aromatas. Šie prieskoniai tinka visur: sriuboms, padažams, net faršui.

„Kažkuriais metais tokį prieskonių mišinį buvau supylusi į plastikinį indą, tačiau prieskoniai, matyt, gavę drėgmės, suminkštėjo – teko džiovinti iš naujo, bet dingo aromatas, – nesėkmingą nutikimą prisimena V. Velykienė. – Tai naminė „Vegeta“, ją ruošiu be druskos. Dedant į sriubas, šiuos prieskonius reikia pavirti, nes jie turi pabrinkti.“

Daug daržovių ji užsiaugina pati, prireikus, kai kurių – porų, salierų ar paprikų – nusiperka.

V. Velykienė džiovina ir pomidorus. Apibarsto juos persilado prieskoniais arba česnakine druska. Pasak moters, anūkės juos valgo vietoj traškučių. Dažniausiai ji džiovina mėsingus pomidorus (‘Jaučio širdis‘). Juos plonai supjausto ir džiovina 50 °C temperatūroje, pavartydama, kol išdžiūsta. Džiovinti ir aliejumi užpilti pomidorai šeimos ne itin mėgstami.

 

ŪP redakcijos archyvo nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Grėsmė spygliuočių miškams

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos pristato Europos Sąjungos prioritetinių karantininių kenkėjų sąraše įtrauktą drugį – Dendrolimus sibiricus. Šio kenkėjas Lietuvoje kol kas neaptiktas, tačiau ...
2025/07/19

Baltijos šalyse pigiausi degalai yra Lietuvoje, o benzinas Lietuvoje pigesnis nei Lenkijoje

Praėjusią savaitę Lietuvoje benzino vidutinė kaina sumažėjo 0,8 procento, o dyzelino kaina padidėjo 0,3 procento. Europos Sąjungos šalių vidutinė svertinė benzino kaina nepakito, o dyzelino vidutinė kaina padidėjo 1 procentu. Palyginti su E...
2025/07/19

Žemės ūkio produkcijos ir trąšų prekybos grupeii metai buvo nuostolingi

Žemės ūkio produkcijos ir trąšų prekybos grupė „Imlitex Holdings“ po pelningų 2023-ųjų pernai patyrė 1,86 mln. eurų grynojo nuostolio (užpernai – 757 tūkst. eurų pelno), jos konsoliduotos pajamos mažėjo 9,8 proc. iki 306 m...
2025/07/19

Nematomas pavojus duše: kodėl svarbu po atostogų bent minutei atsukti karšto vandens čiaupą?

Lietuvoje kiekvienais metais fiksuojama legioneliozės atvejų. Dėl šios priežasties gyventojams svarbu neužmiršti laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios padės apsisaugoti. Efektyviausias būdas išvengti šios infekcijos...
2025/07/19

Rusijos alkoholio pramonė traukiasi

Rusija – keistų paradoksų šalis: nors rusai apskritai vartoja daugiau alkoholio, nei 2024 m., tačiau alkoholinių gėrimų gamyba smarkiai sumažėjo. Dėl to jau kenčia šalies biudžetas.
2025/07/19

Valstybės kontrolė: taikydama dirbtinį intelektą valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko

Pritaikydama dirbtinį intelektą (DI) valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko, bet tik 15 proc. institucijų juo naudojasi. Lietuvos viešajame sektoriuje neužtikrinama DI sistemų veikimui reikalinga infrastruktūra. 2021–...
2025/07/19

Rankų darbo „Su meile IKI“ tortus ruošiančioje kepykloje klientai pamatė tai, ko nesitikėjo

Šviežiai kepamas biskvitas, čia pat tepami burnoje tirpstantys kremo sluoksniai, daug meilės, rankų darbo ir net senus įsitikinimus pakeitęs stulbinančiai skanus tortas – tokius įspūdžius išsinešė prekybos tinklo „...