Kaunas +21,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +21,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Moliūgai smaližiams

2022/11/01


Ar gali būti geresnis rudens simbolis nei geltoni lapai ir didžiuliai oranžiniai moliūgai?! Plačiai pasaulyje pripažinta daržovė ypatingu skoniu, universalumu ir originalumu užkariauja Lietuvoje vis daugiau smaližių. Kas jau kartą prisipažino meilę moliūgui, neišduos jo niekada. Juk moliūgas – tai ne tik sriuba. Tai – ir nuostabūs desertai.


Elžbieta MONKEVIČ

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja

 

 

Moliūgų tyrė

Moliūgus nulupkite, supjaustykite gabalėliais, sudėkite į popieriumi išklotą kepimo skardą, uždenkite aliuminio folija ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas suminkštės. Priklausomai nuo daržovės rūšies, ji keps nuo 30 iki 40 min.

Galite kepti ir neluptus moliūgus: supjaustykite skiltelėmis, apverskite minkštimu į apačią, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite, kol suminkštės. Iškepusius nulupkite.

Iškepusį moliūgo minkštimą sutrinkite trintuvu. Dažniausiai naudojama tiršta tyrė – riebios grietinės konsistencijos, tad jeigu moliūgo masė labai vandeninga, nuvarvinkite iki reikiamos konsistencijos.

Tyrę sudėkite į užtraukiamus maišelius arba šaldyti skirtus indelius (apie 300–500 ml, jei planuotumėte kepti pyragus, gaminti padažus, arba 0,7–1 l, jei norėsite sriubų) ir užšaldykite.

Galite sudėti į sterilizuotus stiklainius ir pasterizuoti. Tačiau tyrę teks gana stipriai pagardinti druska ir cukrumi, taip pat trupučiu rūgšties.

Šaldyta tyrė gali būti visai be prieskonių ir tai suteiks jums didesnę laisvę gaminant.

Svarbu!

Desertams dažniausiai – net galima sakyti beveik visada – naudojama moliūgų tyrė. Ji nepamainoma, kai moliūgų daug, ir užima mažai vietos. O iš anksto paruošta padės sutaupyti laiko ir leis greičiau paruošti gaminį.

Puikiosios moliūginės bandelės su cinamonu

Vienas malonumas jas gaminti ir dar didesnis – valgyti. Iš vakaro užminkykite tešlą, ryte kepkite ir po namus pasklis malonus kvapas.

moliūgai, moliūgų desertai, moliūgų receptai

Reikės:

  • 3 g sausų mielių
  • 280 g miltų
  • 50 g cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 150 g moliūgų tyrės
  • 50 ml pieno
  • 50 g sviesto

Įdarui:

  • 50 g minkšto, tepios konsistencijos sviesto
  • 120 g cukranendrių cukraus
  • š. cinamono
  • 1/2 a. š. kardamono
  • kiaušinio patepti

Glajui:

  • 50 g cukraus pudros
  • grietinėlės sūrio

Visi produktai, išskyrus sviestą, turi būti šalti. Miltus, cukrų, druską ir mieles sumaišykite. Supilkite pieną ir sudėkite moliūgo tyrę. Minkykite, kol tešla taps vienalytė, tada sudėkite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą. Vėl minkykite, kol išsiminkys sviestas. Tešla turi būti glotni, lygi ir truputį lipni. Suformuokite tešlos rutulį, įdėkite į dubenį, uždenkite ir įdėkite 12 val. į šaldytuvą.

Cukranendrių cukrų sumaišykite su cinamonu ir kardamonu. Kepimo popieriumi išklokite formą aukštais kraštais, patepkite dugną sviestu, pabarstykite trupučiu cukraus ir cinamono mišinio.

Tešlą plonai iškočiokite, patepkite minkštu sviestu, gausiai pabarstykite cukrumi su cinamonu. Suvyniokite vyniotinį, supjaustykite nedidelėmis bandelėmis ir sudėkite jas į kepimo formą palikdami tarpus. Uždenkite aliejumi patepta plėvele ir palikite kildintis valandą. Prieš kepdami bandelių viršų patepkite kiaušinio plakiniu.

Kepkite 180 °C orkaitėje (viršus–apačia) apie 30 min. Lengvai pravėsinkite bandeles, tada patepkite viršų grietinėlės sūriu, sumaišytu su cukraus pudra.

Labai šokoladinis moliūginis keksas be gliuteno

Drėgnų ir šokoladinių pyragų mėgėjams.

be gliuteno

Reikės:

  • 250 g saldaus moliūgo tyrės
  • 3 kiaušinių
  • 50 g sviesto
  • 100 g juodojo šokolado (75 proc.)
  • 50 g ryžių miltų
  • 30 g grikių miltų
  • 20 g balkšvųjų gysločių miltų
  • 1/2 a. š. cinamono
  • 1/2 a. š. malto muskato riešuto
  • š. kepimo miltelių be gliuteno

Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. Kekso formą (10 x 22 cm) išklokite kepimo popieriumi. Galite naudoti ir kvadratinę formą brauniui (20 x 20 cm).

Šokoladą ir sviestą pakaitinkite iki 35 °C temperatūros, svarbu neperkaitinti. Masė turi būti beveik skysta. Plakite šluotele iki vientisos masės. Moliūgo tyrę sumaišykite su kiaušiniais iki vientisos masės ir sujunkite su sviesto ir šokolado mišiniu.

Visas miltų rūšis sumaišykite, suberkite prieskonius, druską ir kepimo miltelius, sumaišykite abu mišinius. Tešla bus gana tiršta. Sukrėskite ją į formą, tolygiai paskleiskite, išlyginkite paviršių. Kepkite 170 °C temperatūroje apie 45 min. Ar keksas iškepęs, tikrinkite mediniu iešmeliu – jei sausas, galite traukti. Aušinkite 15 min. formoje, paskui ant grotelių.

Iškepusį keksą galite pabarstyti kakavos milteliais arba paglaistyti šokoladiniu glajumi.

Sviestinė moliūginė „bulka“

Būtent taip iš paprasto pyrago padaromas šventinis. Tinka ir saldiems sumuštiniams, pudingams, ir atsilaužti gabaliuką.

Reikės:

  • 7 g sausų mielių
  • 100 ml pieno
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 200 ml moliūgų tyrės
  • 80 g minkšto sviesto
  • 350 g miltų
  • š. apelsino žievelės
  • kiaušinio trynio patepti

Trupiniams:

  • 20 g cukraus
  • 30 g šalto sviesto
  • 30 g miltų
  • saujelės migdolų riekelių pabarstyti
  • sviesto ir cukranendrių cukraus formoms paruošti

Paruoškite dvi 25 cm ilgio kekso formas, patepkite jas minkštu sviestu, pabarstykite migdolų riekelėmis ir cukrumi.

Mieles sumaišykite su miltais ir druska.

Kiaušinius suplakite su cukrumi iki tirštos masės, sumaišykite su moliūgų tyre ir pienu. Suberkite tarkuotą apelsino žievelę. Pradėkite minkyti tešlą, dalimis dėkite sviestą. Tešla turi tapti glotni ir blizganti. Suformuokite rutulį ir palikite šaldytuve 6 arba daugiau valandų.

Trupiniams pagaminti sudėkite visus produktus į smulkintuvą ir įjunkite jį minutei – kol susidarys trupiniai.

Tešlą padalykite į 12–14 dalių, suapvalinkite ir suformuokite apvalias bandeles. Dėkite jas į formas, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kad kiltų. Pyragas turi padvigubėti. Atsargiai patepkite paviršių tryniu (jei labai tirštas, galima atskiesti šaukštu vandens arba pieno), užberkite trupinių ir migdolų riekelių.

Kepkite maždaug 40 min. iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje. Patikrinkite mediniu iešmeliu, ar pyragas iškepęs. Jeigu viršus greitai apkeps, apdenkite maistine aliuminio folija. Aušinkite 15 min. formoje, paskui ant grotelių.

 

Elžbietos Monkevič nuotraukos

2022-11-01 Susijusios temos - skaitykite: moliūgai, moliūgų desertai, moliūgų receptai

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

E. Stonkutė. Ar JAV rinka tampa Europos akligatviu?

Jau pusmetį pasaulyje verda prekybos karas, tačiau kol kas Europos Sąjungos (ES) pramonė ir eksportas demonstruoja nemenką atsparumą. Šių metų pradžioje ES apdirbamosios gamybos apimtys ėmė augti – gegužę Vokietijos pramonė pirmą kart...
2025/07/19

Pagerbti 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesoriai

Liepos 16 d., kai minima Agronomų diena, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre surengta 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesorių pagerbimo popietė.
2025/07/19

Žvėrys mieste

Meškos pasilakstymas Vilniaus gatvėse sukėlė nemažą šurmulį ir įplieskė plačias diskusijas visose žiniasklaidos priemonėse. Žinoma, Lietuvai tai buvo neeilinis įvykis, turint galvoje, kad tik pastaraisiais metais gauruotosios vis daž...
2025/07/19

Nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų r...
2025/07/19

Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina ES daugiamečio biudžeto pasiūlymą

Europos Komisijai trečiadienį pristačius ES daugiamečio biudžeto 2028-2034 m. pasiūlymą, Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina pasiūlymo apimtį, ambicingumą ir finansavimą konkrečioms sritims.
2025/07/19

Garbanoti persikų lapai signalizuoja pavojingą ligą

Pavasarį sprogstant persikų lapams galima pastebėti, kad jauni lapeliai garbanojasi, keičia spalvą, sustorėja, formuojasi pūslės. Tai – tafrinozė. Ši liga gali pažeisti ir besiformuojančius vaisius, o pats kaulavaisis kitais metais ne...
2025/07/19

NMA: svarbu nuo plėšrūnų siekiantiems apsisaugoti ūkininkams

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informuoja paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Apsaugos priemonės nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos“ pla...