Kaunas +21,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +21,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

„Te lietuvis lietuviška mėsa sotinasi“

2014/04/05

Regina STUNDIENĖ

Tokius žodžius, dar pridurdamas, kad didysis kaimynas, kai gerai išalks ir pats paprašys, tarė Utenos r. Sirutėnų kaimo ūkininkas Arnoldas Šveckus, prieš du mėnesius šalia miesto turgavietės atidaręs mėsos krautuvėlę. Tai ne pirmas bandymas pačiam realizuoti užaugintą kiaulieną – anksčiau vežė į kitame miesto gale atsidariusį turgelį, bet dabar, pasak jo, kai dėl menamo afrikinio kiaulių maro „grėsmės“ gyveni lyg ant parako statinės, norisi kuo greičiau parduoti tai, kas užauginta.

Savi grūdai, tikra mėsa Su žmona Zita, abu zootechnikai, ūkį valdo draugiškai pasidaliję: jai – karvės ir galvijai, jam – 500 kiaulių. Iš Bandeliškio ŽŪB nusipirkę pastatus, turintys nuosavą malūną, jie gamina ekologišką kiaulieną, penėdami savais pašarais. „Lenkai 120 kg sveriantį bekoną sugeba kaip švarcnegerį „pripumpuoti“ per pusketvirto mėnesio, o tikrą, brandžią mėsą skanausi per septynis užauginto, - tikino šmaikštus A. Šveckus. - O kas lenkiškąją siūlo meluodami, jog lietuvišką pardavinėja, patikrinti paprasta: šiosios ir vartyti nereikia, pati po keptuvę šokinėja, taukuotame vandenyje šnypšdama.“ Neturėdamas savos skerdyk­los ūkininkas jau apie dvidešimt metų bendradarbiauja su UAB „Alantos agroservisas“, kurioje ne tik skerdžiami bekonai, bet ir išrūkoma dalis mėsos, taip pat čia kemšamos ir rūkomos dešros, lašiniai. „Nors kelias iki Molėtų r. Alantos nėra trumpas: perdien per kelis kartus suvažinėju apie 200 kilometrų, tačiau tai patikimi partneriai, - džiaugėsi ūkininkas. - Svilinama senoviškai, o nešutinama. Svilintos kiaulės odelę nagą užkišęs be jokio įnagio nuplėši, o nušutintos kietos kaip šikšna, ir peilis neima. Kai atsivežu alantiškių rūkytus gaminius, visa parduotuvė pakvimpa: druska, pipirai ir česnakai – jokio marmalo, ir tikru dūmu išrūkyti“, - pasakojo A. Šveckus. Ūkininkas paminėjo, jog jam labiau sekasi bendradarbiauti su kitų rajonų partneriais nei su savo. Galvijus daug metų parduoda biržiečiams – UAB „Agaras“. Kaip ir su alantiškiais – jokio vargo neturi, o štai viena perdirbimo įmonė savame, Utenos rajone, netikėtai paskelbusi bankrotą, už priduotus bekonus greičiausiai nuneš kaip šuniui ant uodegos keliolika nesugrąžintų tūkstančių litų.

mėsaSava parduotuvė – savas vargas Jei ne kiaulių maro grėsmė, pirkėjų ūkininkas nestokojo: kas tiesiai iš namų visą bekoną pirkdavo, kas perpus pasidalydami. Bet šiuo įtemptu laiku, pasak jo, norisi kuo greičiau išsiparduoti. Parduotuvė atidaryta jau du mėnesius, bet didelio pelno neatnešė: kone „ant“ lygiųjų. Patalpų nuoma, elektros energija, kurios vasarą poreikiai padidės du kartus, nes teks jungtis ir kondicionierius: šaldytuvai prikaitina patalpą - atriekia savąją išlaidų dalį. Tačiau tai tik pradžia, uteniškiai jau žino kelią į parduotuvę, pirkėjai iš turgelio laikų atvažiuoja kelis kilometrus iš miesto galo. O siūloma visa, kas tik iš skerdienos „išspaudžiama“: lydyti taukai, spirgučiai, malta ir pjaustyta taukinė, pažandės, liežuviai, subproduktai, faršas, šonkauliai ir kauliukai. Ir mėsos kaina pasiutpolkės nešoka – brangiausia iš visų išpjova už 18 Lt. Kai kurie miestiečiai taupumo sumetimais noriai perka žalius lašinius, šoninę ir patys rūko. Kaip ir didžiuosiuose prekybos centruose, tik dažniau, ūkininko parduotuvėlėje akcijos vyksta kiekvieną dieną. Tik, kaip tikram lietuviui, kuk­liau sekasi su reklama. „Lietuviui kartais pirštu prikišamai reikia parodyti, - bandau tikinti A. Šveckų, neradusi niekur užrašyta, kad tai ūkininko užauginta mėsa, ir besispyriojantį priremiu patirtu įspūdžiu. - Teko pabuvoti Didžiosios Britanijos ambasadoje Vilniuje per karalienės Elžbietos II gimtadienį. Vaišino jų šalies patiekalais, o prie kalno sūrių lietuvių ir anglų kalbomis puikavosi užrašai su ūkininkių, juos gaminusių, pavardėmis ir vietovėmis, kur tos karvutės ganosi. Štai kokia pagarba ūkininkui, o mūsiškiai iš kuklumo nesunkiai numirtų...“ Šmaikštus ūkininkas Arnoldas lyg ir sutinka. Jo ūkyje netrukus turėtų paršiuotis apie 12 paršavedžių: kur paršelių tiek reikės realizuoti – nors siūlyk ponų stalui juos kepti. Teko maloniai pastebėti, kad parduotuvėlėje Edita Jakimavičienė dirba labai stropiai. O ji, pasirodo, iš tiesų turi asmeninės patirties – tose pačiose patalpose buvo atidariusi individualią maisto krautuvėlę, kuri pelną nešė devynis mėnesius. Ūkininko atidarytajai moteris linkusi prognozuoti ilgesnį gyvavimo laiką, nes produktai ekologiški, o šeimininkas A. Šveckus ketina prekiauti ir savo ūkio pieno produktais. Kol kas čia atėjusieji išeina nusipirkę mėsos ir duonos, dar sausainių, koldūnų, pradėtos pardavinėti ir Lietuvoje užaugintos paukštienos. Ūkininkas stebisi, kad Utenoje beveik nėra kur nusipirkti šviežios jautienos, todėl auginantys per 20 mėsinių galvijų ketina pasiūlyti ir jų mėsos. „Perdirbimo įmonėms, už natūralios mėsos kilogramą mokančioms vos tris litus, parduoti tiesiog širdį skauda“, - atsidūsta darbštusis Arnoldas Šveckus.

kaimo_laikrastis Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

E. Stonkutė. Ar JAV rinka tampa Europos akligatviu?

Jau pusmetį pasaulyje verda prekybos karas, tačiau kol kas Europos Sąjungos (ES) pramonė ir eksportas demonstruoja nemenką atsparumą. Šių metų pradžioje ES apdirbamosios gamybos apimtys ėmė augti – gegužę Vokietijos pramonė pirmą kart...
2025/07/19

Pagerbti 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesoriai

Liepos 16 d., kai minima Agronomų diena, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre surengta 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesorių pagerbimo popietė.
2025/07/19

Žvėrys mieste

Meškos pasilakstymas Vilniaus gatvėse sukėlė nemažą šurmulį ir įplieskė plačias diskusijas visose žiniasklaidos priemonėse. Žinoma, Lietuvai tai buvo neeilinis įvykis, turint galvoje, kad tik pastaraisiais metais gauruotosios vis daž...
2025/07/19

Nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų r...
2025/07/19

Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina ES daugiamečio biudžeto pasiūlymą

Europos Komisijai trečiadienį pristačius ES daugiamečio biudžeto 2028-2034 m. pasiūlymą, Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina pasiūlymo apimtį, ambicingumą ir finansavimą konkrečioms sritims.
2025/07/19

Garbanoti persikų lapai signalizuoja pavojingą ligą

Pavasarį sprogstant persikų lapams galima pastebėti, kad jauni lapeliai garbanojasi, keičia spalvą, sustorėja, formuojasi pūslės. Tai – tafrinozė. Ši liga gali pažeisti ir besiformuojančius vaisius, o pats kaulavaisis kitais metais ne...
2025/07/19

NMA: svarbu nuo plėšrūnų siekiantiems apsisaugoti ūkininkams

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informuoja paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Apsaugos priemonės nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos“ pla...