Columbus -9,2 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 22 Vas 2025
Columbus -9,2 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 22 Vas 2025

Paieškos rezultatai


  • Violetinis įgulos gyvenimas

    Žurnalistė, biografinių ir istorinių knygų autorė, kelionių organizatorė, gidė Aurelija Arlauskienė yra ir sodybos „Levandų uostas“ šeimininkė. Ji svečiams mielai pasakoja apie išskirtinius Pietry­čių Lietuvos kultūros paveldo ir gamtos objektus, rengia alcheminius gamtos seminarus, kuriuose supažindina su vaistinėm...
  • Nuotykiai kaime prasideda: Atviros dienos kaime

    Lietuvos kaimo turizmo asociacija (LKTA) jau atliko visus namų darbus ir skelbia, jog artėja tradicinė akcija – Atviros dienos kaime. Šiemet ji vyks gegužės 19–21 d.
  • Daržas taip pat gali būti karališkas

    Nerandate kompromiso tarp noro, kad sodybos aplinka būtų estetiškai nepriekaištinga, ir poreikio, kad ant stalo puikuotųsi pačių užaugintos daržovės? Prisiminkite senovinę gėlyno-daržo idėją. Mąstantys, kad daržovės yra negražios, turėtų pagalvoti dar sykį. Parodysime, kaip kurti gėlyną-daržą, o pavyzdžius imame tik geriausius. &Sc...
  • „Šušvės midus“ įvertintas ir auksu, ir bronza

    Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Šalia Plinkaigalio piliakalnio, Šušvės upės slėnyje, įsikūrusi Šušvės sodyba, kurioje bites laiko, medų suka ir iš jo midų gamina Augustinavičių šeima. Ne kartą pasaulio midaus gamintojų geriausiai įvertinti šušviečių midūs apdovanojimu...
  • Kaime miestietę užbūrė ožkos

    Jurgita Briunienė į Kvietkinės kaimą Kalvarijos savivaldybėje atsikraustė 2017 metais. 40 metų ji gyveno Marijampolėje. „Aš – miestietė. Kaimiškų darbų niekada nedirbau“, – prisipažįsta. Dabar Jurgita plečia savo ožkų bandą, svajoja apie ožkų pieno pelėsinio sūrio gamybą, žada pakviesti į degustacijas.
  • Padegustuokime senųjų obelų vaisių

    Joris RAMONAS Sodą matė pro tvorą Paklaustas, ar miško ekologiją Lietuvos žemės ūkio universitete studijavęs, ne viename regioniniame parke dirbęs Simonas Obelynėje rado svajonių darbą, atsakė, kad vieta, kurioje atsidūrė prieš aštuonerius metus, yra mažas unikalus regioninis parkas. „Tenka pavaduoti muziejininkę...
  • Atvirų durų diena: ir idėjos, ir paieškų rezultatai

    Kėdainių rajono Saviečių kaimo jaunosios ūkininkės Eglės Valuckaitės-Stašauskienės šiltnamyje surengta atvirų durų ūkio diena-degustacija-mugė. Eglės ūkis – produktyvus, inovatyvus, minimalus, o jo dydį taikliai apibūdina ūkio logotipas „50 arų. Darbo ir džiaugsmo“. Ji dalyvauja penkių mėnesių tarptautinėje programoje „Empowering Women in Agrifo...
  • Mėsiniai galvijai: paroda, aukcionas, degustacija

    LIETUVOS MĖSINIŲ GALVIJŲ AUGINTOJŲ IR GERINTOJŲ ASOCIACIJA Kiek vėliau žemės ūkio ministro 2001 m. balandžio 5 d. įsakymu asociacija tapo pripažinta veislininkystės institucija ir jai suteikta teisė ruošti ir vykdyti veislininkystės programas, pildyti kilmės knygas ir registrus, išrašyti kilmės pažymėjimus. Įvairiais laikotarpiais asociacijos p...
  • Šaltibarščių gaminimas – tradiciškai ir kitaip

    Šaltibarščiai jau pralenkė cepelinus: ir lietuviai, ir iš užsienio atvykę svečiai su malonumu valgo šaltą rožinės bei kitų spalvų sriubą ir laižo lūpas. Dar skaniau, jei prie šaltų barščių garuoja karštos bulvės, apibarstytos krapais. Lietuvoje šaltibarščių tradicijos nepamirštos – Radviliškio rajono Pakiršinio kaimo bendruomenė praėjusį šeštadi...
  • Tikrai nesame Europos užkampis

    Jau galima ramiai susidėlioti parodos „Agrovizija 2022“ rezultatus. Apie tai, kaip vertina nuveiktą darbą, koks šios parodos galimas poveikis žemdirbystės pažangai, įmonių-eksponentų verslo plėtrai, žemdirbių švietimui, komentuoja viena iš šio renginio organizatorių, Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė Zita VARANAVIČIENĖ: „Po privers...
  • Ar suputos naminio sidro taurė?

    Kliūčių gaminti naminį sidrą neliks, jeigu Seimas pritars Alkoholio kontrolės įstatymo (AKĮ) pataisai, kuri panaikintų diskriminacinę sąlygą, taikomą šio gėrimo gamybai. Visgi jaučiamas sidro ir jam panašių gėrimų importuotojų bei pramoninkų nepasitenkinimas galimu ūkininkų atėjimu į šią rinką. Nepagrįstai išskiriamas Seimo Ekonomikos k...
  • Vyndarys Jānis Mikans: paragavę svarainių vyno, beveik visi nori jo nusipirkti

    „Važiuojam pas Jānį!“ – po šių žodžių daugelis ekskursijų Gaujos slėnyje, nacionaliniame parke, Siguldoje, Turaidos pilyje baigiasi vyno degustacija. Greta esančiame Krimuldos dvare veikiančios vyno daryklos „Cremon“ savininkas Jānis Mikans pažįstamas tiek kaimyninių, tiek tolimų kraštų turistų. Kalbama, kad Jānis iš bet ko gali pagaminti skanų ...
  • Gal kada nors turėsime ir savo „sveikatos laboratoriją“

    Lietuvos politinis klimatas jaunimui, su geru uždarbiu grįžtančiam iš emigracijos ir ieškančiam savo investicijoms verslo nišų regionuose, kurtis, įsigyti žemės, pradėti veiklą nėra tinkamas, todėl ne vienas lietuvis randa palankesnę dirvą kaimyninėje Latvijoje. Ten perkamos sodybos su joms priklausančiais neprižiūrėtos žemės sklypais, imamasi s...
  • Sigutėnų kaimo darbštuoliai gražų gyvenimą kuriasi patys

    Visas Sigutėnų kaimas, įsikūręs kairėje Kruojos upės pusėje netoli Pakruojo miesto, 2005 metais susibūrė į bendruomenę. Dabar jai priklauso 111 narių, kurių pagrindinis veiklos principas: ,,Niekas kitas už mus nepadarys“. Iš tiesų, nedidelis Sigutėnų kaimas ir darni bendruomenė daug ką padarė: pastatė bendruomenės namus, įgyvendino 25 projektus,...
  • Liepa pakvipo medumi

    Šiemet liepos sukrovė tiek žiedų, kad, dar jiems neprasiskleidus, jau lūžta šakos. Vos nušvitus saulei, varvėte varva saldus nektaras, medžiuose dūzgia tūkstančiai bičių – prasideda pats didžiojo medunešio įkarštis. Saldžiai kvepia ir greta kelio Kaunas–Jurbarkas esantis „Medaus slėnis“, kuriame šeimininkauja bitininkas profesionalas Ovidijus JA...
  • Vyno taurėje – Kidulių gamtos dovanos (nuotraukų galerija)

    „Vynas ne geriamas, o ragaujamas. Viena taurė per dieną – ne daugiau. Tokia šio gėrimo dienos norma. Ragauti vyną reiškia mėgautis gamtos dovanomis maloniai bendraujant“, – teigia Kiduliuose, Šakių r., gyvenantis vyndarys Juozas Vilkenis. Didžiuodamasis priduria, jog lietuviai moka gaminti gerą vyną. Pastarąjį teiginį patvirtina turistų srautai ...
  • Erdvė pasimokyti

    Metų bitininkas Algis Milius teigia, jog midaus gamybos bičiuliai imasi siekdami išlaikyti senovines tradicijas ir taupiai sunaudoti savo ūkio medaus likučius, o gėrimą paskaninti galima aromatingų uogų sultimis. – Midus vakar buvo kunigaikščių ir jaunavedžių, o šiandien – išmintingųjų ir ilgaamžių gėrimas, – sako Metų bitininkas, Druskininkų ...
  • Lietuviško vyno kelias „į laisvę“

    Yra kraštų, kur keliaudamas dažnokai gali sustoti ir paragauti vietinių maisto produktų – sūrių, alyvuogių, pašteto, kumpio ir vyno. Visiems smagu – keliautojai jaučiasi vaišinami, o šeimininkai tų gardumynų negaili, nes žino, kad tai puikiausia reklama ir rinkodaros priemonė. Juk jei vaišės žmogui pasirodo labai skanios, jis jų nori ir įsigyti....
  • Jurgos ir Pauliaus Jurkevičių itališkos pamokos: kaip arti viena kitos mada ir virtuvė

    Giedrė Budvytienė Žurnalistai, mados ir gastronomijos ekspertai Jurga ir Paulius Jurkevičiai Romoje gyvena jau du dešimtmečius. Per tą laiką sava jiems tapo ne tik Italijos sostinė, bet ir italų gyvenimo būdas, tradicijos, virtuvė. Per tą laiką sukauptomis žiniomis ir patirtimi pora pasirengusi pasidalyti su lietuviais. Neseniai jie pradėjo org...
  • „Tikras sūris gaminamas tik mažame ūkyje“

    Justinas ADOMAITIS - Mano ūkyje pagamintą varškės sūrį prancūzai ragavo, teiravosi karvių veislės, kokių augalų gausu ganykloje, ar prie gamybos prisilietė žmogaus rankos, - pasakoja Padrečių kaimo (Prienų r.) ūkininkas Jurgis PAŽĖRA. Praėjusį rudenį, Lietuvai pirmininkaujant Europos Tarybai, jis su žmona Lina savo pieno ūkio produkcij...