Kaunas +8,5 °C Dangus giedras
Antradienis, 10 Bir 2025
Kaunas +8,5 °C Dangus giedras
Antradienis, 10 Bir 2025

Paieškos rezultatai


  • VIP ūkyje atokvėpis labai trumpas

    Širvintų r., Jauniūnų kaime „Vasaros ir pievų“ (VIP) ūkį kurianti dr. Ingrida Verbylienė kasmet žingsnis po žingsnio savo beveik 2 ha sodyboje per pievas, sodą, daržą, šiltnamius artėja prie svajonės – turėti uždaro ciklo ūkį. Maždaug pusantro mėnesio pailsėjusi žiemą, ji jau vasarį pradėjo sezoną. Nijolė BARONIENĖ   Tūkstančiai sekėjų ...
  • Nauji reikalavimai kvapams gali tapti pražūtingi agroverslui

    Lietuvos žemdirbiai ir kiti besiverčiantieji paukščių ir gyvulių auginimu patiria didelių nuostolių ne tik dėl mažų jų produkcijos supirkimo kainų bei realizacijos problemų. Jie paskutine vinimi į šio žemės ūkio sektoriaus karstą vadina nuolat griežtėjančius aplinkosauginius reikalavimus, tarp jų – sumažintą kvapų, kurie skli...
  • Aštri sriuba

      500 g maltos jautienos 2 skardinės savo sultyse konservuo­tų pomidorų be odelės 400 g virtų pupelių 300 g virtų kukurūzų 1 raudona paprika 2 svogūnai 1 morka 3 šaukštai aliejaus 3 stiklinės pomidorų sulčių 2–3 česnako skiltelės 1 aitrioji paprika 1 šaukštelis prieskonių mišinio mėsai ½ šaukštelio m...
  • Išvirsiu tau uogienę... iš moliūgų!

    Elžbieta Monkevič: „Tai nuostabi dovana – juk stiklainis naminės uogienės yra ne tik skanėstas, bet ir padovanotas laikas.“ Ar labai gąsdina kvietimas paragauti burokėlių... ne, ne salotų, o uogienės?! Gal reikėtų sakyti burokienės? Gal pasivaišinkite moliūgų ar baklažanų uogiene? Vieniems tai skamba keistai, o kiti jau išbandė ir net tapo d...
  • Žagreniai – puošnūs visais metų laikais

    Žagreniai nuo seno auginami sodybose. Vasarą aplinką puošia įspūdingos formos lapais, kurie rudenį, kai pakanda šalnos, akį traukia ryškiomis spalvomis. Tada ir atsiveria visas šių mažai reiklių augalų grožis. Žagrenių gentyje yra apie 200 rūšių, savaime augančių vidutinio klimato ir paatogrąžių augavietėse. Kai kurios rūšys natūraliai tarpsta Š...
  • Sriuba su kanapių sėklų grietine

    50–100 g baltųjų grybų Fungus 100–200 g avinžirnių 100 g moliūgo 100 g cukinijos 1 paprika 1 svogūnas 1 svogūno laiškai 20 g kalendrų lapelių 10–20 g krapų 10–20 g petražolių 20–50 g žliūgių 20–30 g jūržolių 1 žaliosios citrinos sultys žiupsnelis jūros druskos trintų džiovintų papajų sėklų (vietoj p...
  • Ant viryklės pupsi alembikai…

    Kuo toliau, tuo labiau distiliavimas asocijuojasi jau ne su velnio lašiukais, o su hidrolatų gamyba. Mėgstančios natūralumą namuose, norinčios pažinti, išmokti, atrasti naujų dalykų moterys įsigyja alembikus ir pasikaišiusios padurkus pradeda žoliauti. Ir ne vien dėl to, kad norėtų būti gražesnės, turėti skaistesnę odą. Hidrolatų naudojimo paski...
  • Ne viskas sveika, kas ekologiškai piešiama

    Visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, 58 proc. lietuvių pirkėjų nesupranta, ką reiškia ant maisto pakuočių pavaizduotas žalias lapelis, ir tiki, kad ekologiškuose produktuose nėra jokių maisto priedų. Ar ekologišku vadinamas maistas, už kurį brangiau mokame prekybos centruose ir turguose, tikrai yra ir sveikas? Ar valstybės institucijos nuodugn...
  • Karolina Samalė: „Tai nei floristika, nei kulinarija“

    Kaunietės Karolinos Samalės sukurtos valgomos puokštės iš daržovių, vaisių ir prieskoninių augalų sukėlė sprogstamąjį efektą – iškart visus sužavėjo. Ji mano, kad sėkmę lėmė idėjos paprastumas: sveiką gyvenseną suderinti su pomėgiu nustebinti draugus originaliomis rankų darbo dovanomis. Ne patiekalas, bet idėja Mintis kurti valgomas puokštes k...
  • Įdomūs ir skanūs lietuviškos vasaros maršrutai

    Pasirinkdami vasaros maršrutus pamėginkime gauti dvigubą naudą: pažinti ir savo kraštą, ir jo kulinarinį paveldą. Tradiciniai patiekalai atskleidžia ne mažiau įdomią istorijos pusę nei pilys, dvarai ar parkai. Skirtinguose regionuose laukia vis kiti skoniai: viduryje Lietuvos, netoli Kėdainių, verdami 17 rūšių koldūnai, iš smėlingoje Dzūkijos že...
  • Suvalkijoje žirnius kūlė kruša (nuotraukų galerija)

    Vidurvasarį Suvalkijos krašto žemdirbiams gamta pateikė nekokių dovanų. Ūkininkai baiminasi, kad prognozuoto gero derliaus gali ir nesulaukti. Be paliovos pliaupiantis lietus tvindo laukus, smarkūs vėjai ant žemės guldo jau kone pribrendusius javus, pastarosiomis dienomis praūžusi kruša daug kur sukapojo cukrinių runkelių lapus, apdaužė žirnių a...
  • Akvilė Garbenčiūtė - Bučienė: „Manyje yra mistiškumo“

    Joninės – mistiška šventė, todėl žurnalo viršelio veidu pasirinkome ne ką kitą, o raudonplaukę skaidraus balso savininkę Kauno valstybinio muzikinio teatro solistę Akvilę Garbenčiūtę-Bučienę, kuriai palyginimas „laumė“ ar „miško fėja“ – didžiausias komplimentas. Fotosesijoje nežemišką jos įvaizdį papildė kauniečio floristo Antano Mažono sukurtas...
  • „Ant rubežiaus“: muzikos tiltai, linksmybės ir rekordai (nuotraukų galerija)

    Šiauliuose birželio 1–3 dienomis vyko XX festivalis „Ant rubežiaus“, kuriame dalyvavo kaimo muzikantai, kapelijos bei kapelos iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Tris dienas Saulės mieste skambėjo linksma liaudiška muzika, kurią atliko 39 kolektyvai bei pavieniai muzikantai. Atlikėjai grojo ne tik didžiojoje scenoje, įrengtoje pėsčiųjų bulvare, mi...
  • Užgavėnių sotumas lemia sėkmę

    Vincentas SAKAS Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Pokalėdinis mėsėdžio laikotarpis trunka iki Užgavėnių. Mėsėdas liaudies metskait­lyje (kalendoriuje) buvo piršlybų, o jeigu ilgesnis, tai ir vestuvių metas, nes su Užgavėnėmis visos linksmybės iki pat Velykų griežtai baigdavosi. O po Velykų – jau pavasaris, darbymečio pradžia.  D...
  • Dingus pienui dingsta dora

    „Pieno tyrimų“ direktorius, biomedicinos bei veterinarinės medicinos srities daktaras Saulius Savickis. Pastaraisiais metais kartas nuo karto Lietuvą užlieja pieno ignoravimo banga, šalies žiniasklaidoje, konferencijose bei verstinėje literatūroje teigiant, jog suaugusieji jo neturėtų vartoti. Neva pienas – mažų vaikų maistas, galįs susargdint...
  • Giedrius Savickas: „Ir septyniasdešimties lipsiu ant stogo žiūrėti fejerverkų“ (nuotraukų galerija)

    „Vien dėl Giedriaus Savicko žiūriu“, – prisipažįsta daugelis žiūrovų, kalbėdami apie televizijos laidas, serialus, filmus. Tikrus benefisus LRT muzikiniame projekte „Auksinis balsas“ surengęs 36-erių aktorius tuščiai nesimėgauja populiarumu. Jis vis dar stengiasi rasti aktorinio meistriškumo raktą. „To neišmokstama, vienintelis būdas – kuo daugi...
  • Advento stalą paįvairins pupelės

    Ateivėmis iš Amerikos paprastai vadiname bulves. Tačiau tokios pat pas mus prigijusios, sotinančios ir įvairinančios mūsų stalą „amerikonės“ yra ir pupelės. Nuo seno šeimininkės iš jų verda sriubą, maišo į virtų daržovių salotas, deda į troškinius per daug nesusimąstydamos, kokių vertingų savybių yra sukaupusios pupelės. Pasirodo, šio ankštini...
  • Turistinė Airija pranoko lūkesčius

    Aktorė Nijolė Narmontaitė su vyru Pauliumi Kovu šią vasarą atrado Airiją. Šalis nustebino savo grožiu ir paneigė mitą, kad tai emigrantų kraštas. „Kai parodžiau kelionės nuotraukas, sulaukiau daug atsiliepimų, skambučių, visi kaip vienas tvirtino – keliausime ir mes į Airiją“, – sako N. Narmontaitė. Paskatino kvietimas į šventę Keliauti į Airi...
  • Žagarės pieninė: pirmieji veiklos metai

    Praėjusių metų balandžio 9-ąją į Joniškio rajono Skaistgirio miestelį susirinko daug svečių. Įvykis buvo tikrai neeilinis: atidaryta Žagarės pieninė. Toks pavadinimas – tai simbolinis žvilgsnis į praėjusius šimtmečius, mat Skaistgiris priklausė Žagarės valsčiui, čia buvo Žagarės dvaro, kurį valdė grafas Platonas Zubovas, o vėliau grafų Naryškinų...
  • Vilkaviškio duona – kaip sava

    Kepėja Marija Kučinskienė pasistengs, kad šakočio ragai „išaugtų“ kuo ilgesni. Prieš kelis dešimtmečius vilkaviškiečiai negalėjo pasigirti skania duona, ji buvo pigi, bet negardi, tad dažniau kaimiečiai ja paršelius penėdavo, nei ant savo stalo dėdavo. Tačiau kai prieš penkiolika metų kepyklą įsigijo iš Žemaitijos į Suvalkiją atkakęs verslinin...
  • Žemdirbiams skolą už cukrinius grąžins trąšomis?

    Žemdirbiai balsavo už tai, kad, jei pažadai nebus vykdomi, kreipsis į atitinkamas tarnybas, kad padėtų pinigus išieškoti. Suvalkijos regiono cukrinių runkelių augintojų susirinkime vasario 9 d. įvyko akistata su „Arvi“ įmonių grupės vadovu Vid­mantu Kučinsku ir UAB „Arvi cukrus“ atstovais. Dėl vėluojančių atsiskaitymų ir nevykdomų pažadų ūkini...
  • Janina ir Algirdas Butkevičiai: „Svarbiausia, kad visi būtume kartu“

    Paprastai Algirdo ir Janinos Butkevičių namuose visa šeima susirenka savaitgaliais. Tačiau šįsyk jų dukra Indrė su vyru Evaldu ir dukrelėmis Kamile bei Emile užsuko šiokiadienio vakarą, kad padėtų mamai papuošti kalėdinę eglutę. Erdvi premjero rezidencija beregint prisipildė smagaus šurmulio. Kol močiutė su Kamile puošė didžiulę, iki pat lubų eg...
  • Ruduo moliūgų karalystėje

    Daržuose subrendo moliūgai – nuo mažų iki didelių, įvairių spalvų ir raštų odele. Jie tikri daržo karaliai – išvaizdūs ir labai vertingi. „Rasos“ lankėsi pas daržininkę, moliūgų augintoją Salviną KIEVINIENĘ, kuri mielai sutiko su skaitytojais pasidalyti savo patirtimi. Daržininkė, įsikūrusi Gintautų viensėdijoje (Ramygalos sen., Panevėžio r.), s...
  • Gauromečiai: bitei – nektaras, žmogui – vaistas

    Gauromečių sąžalynas Dzūkijos miško skynime. – Nenašiose dzūkų žemėse šiemet sodriai žydėjo ožkarožės, dar vadinamos gauromečiais, – pasakoja Metų bitininkas Algis Milius, – tai ir medingieji, ir vaistingi augalai. Pats saldžiausias Bičiulio teigimu, tai ypač vertingas, dirvai nereiklus augalas. Jo sąžalynų gausu ne tik Druskininkų, Lazdijų ...
  • Morkų ir prieskoninių daržovių mišinys

    1 didelė morka 1 mažas gabalėlis saliero gumbo 2 nedidelės petražolių šaknys 15 cm ilgio baltoji poro dalis 1 vidutinio dydžio svogūnas ryšelis petražolių 4–5 laurų lapeliai 1 šaukštelis smulkios arba 1 šaukštas rupios druskos Morką, salierą, svogūną ir petražolių šaknis nulupkite ir sutarkuokite stambia trintuve. Porą išil...
  • Kviečių gemalai – kasdienei energijai ir prevencijai nuo vėžio

    Kviečių gemalai šiandien žmonių atrandami iš naujo kaip maistas ir net vaistas nuo vėžio. Naujausi Italijos Bari universiteto ir Vokietijos Martin Luther universiteto mokslininkų atlikti tyrimai patvirtino, kad fermentuoti kviečių gemalai, ypač naudojant raugo fermentacijos metodą, yra perspektyvus vėžio gydymo būdas, kuris gali sustabdyti vėžin...
  • Jaunojo kulinaro knygoje – improvizacijos klasikinės virtuvės tema

    Paulius Strasevičius virtuvėje jaučiasi lyg žuvis vandenyje. „Virtuvė – mano pašaukimas. Niekam kitam nejaučiu tiek aistros, kaip jai... Kai dirbu virtuvėje, jaučiu didžiausią malonumą pasaulyje, – prisipažįsta jaunasis kulinaras Paulius Strasevičius. – Tai labai sunki profesija, bet itin įdomi, mat atveria begalines erdves improvizacijai.“ ...
  • Turkiškas linkėjimas – sveikata jūsų rankose!

    Laimės svetur paieškos turi savo kainą: iki smulkmenų keičiasi viskas – ne tik aplinka, gyvensena, tradicijos, bet ir maistas. Ar lengva pamiršti juodos duonos kvapą, keisti mitybos įpročius ir tradicijas? Apie tai kalbamės su šešerius metus Turkijoje gyvenančia lietuve Jolita Koruklu. Gyvenimo vingiai Jus nuvedė į tolimą kraštą. Ar jau priprat...
  • Nuo seklumos – ant bangos

    Kelmės rajono Budraičių kaimo bendruomenė žinoma ne tik savame krašte, bet ir visoje Lietuvoje. Žinia apie ją pradėjo sklisti prieš ketverius metus, kai įkurtas ekologiškų produktų perdirbimo cechelis. Budraitiškių raugti kopūstai su kmynais ir kadagių uogomis, su obuolių sultimis konservuoti burokėliai, uogų tyrės, svarainių sirupas, sūdomi pri...
  • Ketvirčio amžiaus arimų vagos

    Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse (1989 m.) pasirodęs sovietmečiu uždarytas kaimo žmonių laikraštis „Ūkininko patarėjas“ per 25 gyvavimo metus ne tik įtvirtino tarpukariu ėjusio šio laikraščio principus, bet ir labai išplėtojo savo veiklos sritis. Be įprastų patarimų, atkurtas laikraštis daug dėmesio skyrė kaimo žmonių kultūrinio gyv...
  • Goji uogos – ožerškio vaisiai

    Goji, arba godži, uogų naudingosios savybės itin išgirtos, tad ima atrodyti, kad būtų keista jų neišmėginti. Išmėginusieji dažnai trauko pečiais – skonis nėra ypatingas, tačiau jei jau taip sveika... Kitas žingsnis – užsiauginti jų patiems, juolab kad už krūmelį reikia mokėti kelis kartus pigiau nei už kilogramą džiovintų uogų. Šįsyk nutarėme iš...
  • Edita Mildažytė: „Žmonės turėtų norėti tikrų dalykų“

    Kai matuoji, ką užgyvenai, pagalvoji, kad meti meti į pečių malkas, o jis vis greičiau kūrenasi, ir tu jautiesi kaip tas pečkurys, kuris net neturi laiko sustoti ir pagalvoti. Šiek tiek keista iš žurnalistės Editos Mildažytės lūpų išgirsti, kad norėtų tiek daug nebedirbti. Įpratome ją matyti nenustygstančią, pasinėrusią į įvairialypę veiklą. S...
  • Barbora Adamonytė puoselėja ugniakuro tradicijas

    Interneto portale designboom.com, pateikiančiame dizaino naujienas iš viso pasaulio, lietuviškų pavardžių nedažnai išvysi, o Barboros Adamonytės kūriniai į jį pateko net du kartus: pernai – šviestuvas „SAULĖ-tekis/-lydis“, o šiemet – kepsninė-krosnelė. Industrinio dizaino studijas Vilniaus dailės akademijoje ką tik baigusi mergina svajoja pradėt...
  • Žalio maisto ambasadoriai

    Ne veltui sakoma: pasakyk, ką valgai, pasakysiu, kas tu. Ieškantieji kelio į sveiką mitybą ir gyvenseną rinkosi į savaitės mokymus „Gyvo maisto programa“. Pasak Ann Wigmore fondo įkūrėjo ir sveikatos entuziasto Pauliaus Jaruševičiaus, kiekvienas savo tūkstančio mylių kelionę tobulėjimo ir sąmoningumo link pradeda nuo pirmo žingsnio... Jūratė Kl...
  • Agurkinė sriuba su karamelizuotomis morkomis

    INGREDIENTAI: Sriubai: 200 g agurkų 500 ml natūralaus jogurto arba kefyro 1 mėtų šakelė 1 česnako skiltelė druskos maltų pipirų smulkintų žalumynų Karamelizuotoms morkoms: 200 g šviežių nedidelių morkyčių 1 šaukštas rudojo cukraus 1 šaukštas sojų padažo 1 šaukštas balzaminio acto 2 šaukštai alyvuogių aliejaus druskos, maltų pi...
  • Ilzė Butkutė: tekstai bręsta drauge su manimi

    Giedrė Budvytienė Trijų knygų: dviejų poezijos ir praktinio vadovo „Atleisk savo šefą“, autorė Ilzė Butkutė laužo stereotipus, kad menininkai – nepraktiški, už save nesugebantys pakovoti žmonės, plaukiojantys padebesiais. Veikli moteris užsiima tuo, kas džiugina sielą, ir visą laiką ieško ko nors naujo. Naujausia Ilzės idėja – veiksmingų žinuči...
  • ENERGINĖ SRIUBA PAGAL Ann Wigmore

    INGREDIENTAI: 50 g morkų 50 g cukinijos 2 šaukštai daigintų lęšių 150 ml redžiuvelako  (arba vandens su citrina) 50 g laukinių žolių (kiaulpienių, kartenių, dilgėlių ar pan.) 320 g saulėgrąžų daigų 70 g grikių daigų  Pirmiausia elektriniu trintuvu sutrinkite morkas, cukiniją, lęšius ir redžiuvelaką. Paskui dalimis dėkite d...
  • Jurgos ir Pauliaus Jurkevičių itališkos pamokos: kaip arti viena kitos mada ir virtuvė

    Giedrė Budvytienė Žurnalistai, mados ir gastronomijos ekspertai Jurga ir Paulius Jurkevičiai Romoje gyvena jau du dešimtmečius. Per tą laiką sava jiems tapo ne tik Italijos sostinė, bet ir italų gyvenimo būdas, tradicijos, virtuvė. Per tą laiką sukauptomis žiniomis ir patirtimi pora pasirengusi pasidalyti su lietuviais. Neseniai jie pradėjo org...
  • Lyg iš gyvybės šaltinio

    Kalnelyje rymo brandūs klevai. Jie dar visai nuogi. Rodos, nei saulei, nei vėjams nejautrūs. Po didingų medžių kojomis dar pašalas, įsismelkęs į dirvos raumenis, neleidžia sujudėti gyvasčiai. Blyškiai šviečia saulė pro debesų šydą. Nuotaikingai skambina kanklėmis zylės, nardydamos šakose it gyvasis sidabras. Medžiai tyli, ir aš susičiaupęs. Toks...
  • KO PRAŽYLA MIŠKAI

    Fantastiškai atrodo miškas, kur gausu apkerpėjusių medžių. Kerinti girinio karalystė! Kai kas galvoja, jog kerpės kenkia medžiams, sekina jų gyvybingumą. Tokia nuomonė galėjo atsirasti dėl to, kad daugiausia kerpių matome ant džiūstančių, gumbuotų, kreivų, ruplėtų medžių. Iš tikrųjų medžiai – kerpių prieglobstis, o ne ...
  • Aušra Kilkuvienė: „Televizija yra tik darbas“

    Daiva BUDRIENĖ Buvusi pradinių klasių mokytoja, kaunietė, anuomet naujoviškos laidos „TV pagalba“ vedėja, dabar – socialinių projektų vadovė ir „Lietuvos ryto“ televizijos veidas, laidos „Kitoks pokalbis“ vedėja Aušra Kilkuvienė nemėgsta viešumo. Galima tik spėlioti, kodėl. Ji pat...