„Daugeliu atveju buvo nustatyti tik smulkūs higienos ir gamybos technologijų pažeidimai, kuriuos įmonės skubiai pašalino. Pagrindinis dėmesys skirtas didžiausią riziką keliančioms viešojo maitinimo įmonėms, atvykstančioms į Kaziuko mugę, bei prekiautojams, kurie prekybą vykdė greitai gendančiais ar nefasuotais maisto produktais“, – sako VMVT Vilniaus departamento patarėja Daiva Ruželienė.
Dažniausi pažeidimai
Pasak patarėjos, inspektoriai prekeiviams turėjo pastabų dėl netinkamai laikytų, nuo išorinės taršos neapsaugotų maisto produktų: mėsos, žuvies ir duonos gaminių. Pasitaikė atvejų, kai dėžės su produktais buvo laikomos ant nešvaraus grindinio, parduodami produktai ne visada buvo tinkamai supakuojami.
Pasitaikė atvejų, kai patiekalų gaminimo viešajam maitinimui vietoje neveikė karšto vandens šildymo įrenginys. VMVT inspektoriams pareiškus pastabas, trūkumai buvo pašalinti. Šventės svečius maitino ar maisto produktais prekiavo daugiau nei 500 prekeivių.
Specialistai pataria
Maisto saugos specialistai mugių lankytojams primena kelis pagrindinius aspektus.
Renkantis maisto produktus šventėse, mugėse ne tik atidžiai perskaityti ženklinimo etiketes, bet ir įsitikinti, kad tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs. Ne mažiau svarbu ir vizualiai įvertinti produktą – ar nepasikeitusi jo spalva, konsistencija. Įvertinti aplinkos taršos poveikį produktui nuo sniego, lietaus ar dulkių.
Patariama nepirkti gaminio, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis nuplėšta, ištaisyta, perklijuota, nes taip gali būti nuslepiamas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas. Nereikėtų pirkti greitai gendančių maisto produktų, jei jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių. Nepirkti produktų su pažeistomis pakuotėmis.
Taip pat rekomenduojama nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekiautojų, kurie šventės metu linkę neprisistatyti, neatskleisti savo pavadinimo, nes tokiu atveju nėra galimybės įvertinti, ar produktai pagaminti registruotuose maisto tvarkymo objektuose, atitinkančiuose teisės aktų reikalavimus.
VMVT informacija
Nuotraukoje – būdingi smulkūs maisto saugos pažeidimai: produktai netinkamai laikomi