Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Paieškos rezultatai


  • Ar lietuviškiems linams lemta tapti tik muziejų eksponatu?

    Linai lietuvių folklore apdainuoti ne mažiau nei rūtos. Keistoka tai, kad abu augalus šiais laikais laukuose ir gėlių darželiuose retai kada beišvysi... Teigiama, kad tarpukariu tarp šios kultūros eksportuotojų Lietuva pasaulyje buvo trečia, tad kas gi lėmė tokį linų populiarumą anuomet ir kodėl jų auginimas taip staiga sume...
  • Gamtoje galima rasti vaistų nuo visų ligų

    Šilalė („Šilalės artojas“). Vasara persirito į antrąją pusę, bet laukuose ir miškuose dar nesijaučia artėjančio rudens. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros jaunesnysis mokslo darbuotojas dr. Marius Lasinskas tvirtina, kad iki Žolinės augalai išsau...
  • Agurkai aštriai, agurkai švelniai...

    Juk nebūtina visas marinuotų ar kitaip paruoštų agurkų atsargas žiemai, o ir šiaip kasdienai ruošti pagal tą patį, ištobulintą receptą. Žinoma, taip greičiau, patogiau ir jau iš anksto nusiteiksime, kad patiks. Bet nauji receptai – tai juk nuotykis, ragavimo malonumas, įspūdžiai, puiki tema pašneke...
  • Iššūkiai kopūstams – kenkėjai ir sausra

    Kopūstų augintojai, susidurdami su sausros ir kenkėjų iššūkiais, vis mažiau augina kopūstinių daržovių. Tarp jų – ir Širvintų rajone daržininkaujanti Vilma Amulytė, jau atsisakiusi kai kurių kopūstų rūšių, tačiau gana sėkmingai auginanti ištvermingesnes. Ji pasidalino patarimais, kaip užauginti sveikų kop...
  • Klinikinę mirtį išgyvenusi Danutė dalinasi receptais, neleidžiančiais pasenti

    Žolintei Danutei Kunčienei – šešiasdešimt aštuoneri. Prieš penkmetį ji nusprendė palikti savo daugel metų puoselėtus namus Kaune ir susikurti naujus Palangoje. Keturiasdešimt metų sveiką gyvenimo būdą propaguojanti Lietuvos sveikuolių sąjungos narė sako, kad gyvenant prie jūros neįmanoma pasenti. &...
  • Maroko virtuvė Belgijoje – talpus maisto pasaulis

    Sumaya Boujraf, draugų vadinama Maja, – labai aktyvi: dirba ligoninėje, trijų berniukų motina, turi daug užsiėmimų, pomėgių ir hobių. Praktikuoja net trijų rūšių kovos menus, organizuoja renginius, nemoka ilsėtis. Ji marokietė, bet gimė Belgijoje. Maroke gyveno tik vaikystėje keletą metų. Tai labai paveikė jos kulinarinę patirtį ir ...
  • Atsiduokime rožių ir erškėčių malonumams

    Jau nuo istorinių laikų vi­same pasaulyje rožės ger­biamos už gražius žiedus ir nuostabų kvapą. Pasak žolin­tės Raimondos Urbienės, rožlapių antpilai, arbatos, trauktinės nuo seno naudo­jamos kvepalams, vaistams, o žiedlapiai – salotoms, saldumynams, vonios prie­monėms, kvapioms pagal­vėlėms gaminti.
  • Patiekalai su uogomis – nauji skoniai...

    Sodininkai kalba, kad ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo braškės šiemet derėjo kartu ir jų lysvės jau apytuštės. Bet dar spėsite pasimėgauti vėlyvesnėmis – jų sezonas kaip tik dabar! Dalį jų dėkite į šaldiklį žiemai arba išvirkite uogienės, nes vėlyvųjų veislių braškės kvapnesnės ir sodresnio sko...
  • Padažai iš sodo

    Šiltajam sezonui įsibėgėjus, jau galima mėgautis užderė­jusiomis gėrybėmis: žalumynais, uogomis, daržovėmis. Kai derlius dosnus ir reikia sukti galvą, kaip suvartoti, puikus sprendimas – pasigaminti padažų. Juos užšaldę patiekalus pagardinsite ir žiemą. Tereikia pasidairyti po sodą ir daržą! Žurnalo „Rasos“ sk...
  • Sveikuoliški paparčių patalai

    Per patį vasaros gražumą žiedais vainikuotos dainomis nuskamba Joninės. Pasak „Žolinčių akademijos“ vadovės Danutės Kunčienės, vidurnaktį mūsų senoliai laukdavo didžiausio stebuklo – pražystančio paparčio žiedo. Sako­ma, kad tuo metu sustiprėja ir šių augalų vaistinės savybės, galima pradėti skinti lapus.
  • Begėdiškai skanūs ledai - lengvai įkandami receptai!

    Tikriausiai mažai atsiras žmonių, nemėgstančių ledų. Ypač karštą vasaros dieną! Dažnai ieškome to ypatingo, vaikystę arba romantišką istoriją primenančio skonio, bet kam vaikščioti ratais, jeigu galime šio šaltojo deserto pagaminti namuose? Tai kur kas mažiau sudėtinga nei gali pasirodyti ar rašom...
  • „Linas Agro Group“ atskleidė, kodėl siekia įsigyti dalį „AUGA group“ maisto verslo

    AB „Linas Agro Group“ valdoma AB „Kauno grūdai“ birželio 7 d. pasirašė kooperatinės bendrovės „Grybai LT“ pajų pirkimo-pardavimo sutartis su šios įmonės pajininkais dėl 100 proc. pajų įsigijimo. Sandoris bus užbaigtas tik tuo atveju, jeigu tam bus gautas Konkurencijos tarybos leidimas vykdyti kon...
  • Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

    Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar ...
  • Keičiasi receptų rašymo ir tam tikrų receptinių vaistų išdavimo tvarka

    Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad nuo birželio 1 dienos keičiama kompensuojamųjų vaistų receptų išrašymo tvarka, gydytojams supaprastinant kompensacijos rūšių kodų pasirinkimą. Taip pat siekiant skatinti racionalų tam tikrų vaistų vartojimą griežtinama receptinių vaistų, kurių veiklioji medžiaga yra semagl...
  • Augaliniai dažai sveikesni žmogui

    Raminta Beržanskytė, jau dešimt metį tekstilę dažanti augalais, sako, kad iš jų galima išgauti visas spalvas: nuo subtilios žalios iki tamsiausios mėlynos ar akį rėžiančios fuksijų. „Šiandien natūralaus dažymo technikos išgy­vena pakylėjimą, kokio nebuvo nuo pat XIX a.“, – pasakojo Ra...
  • Gražios, kvapnios ir skanios

    Pasaulis pilnas skanių ir valgomų dalykų. Taip jau surėdytas pasaulis, kad žvelgdami į ką nors gražaus, nė nepajuntame, kaip pagalvojame, kad „skaniai atrodo“. O ką jau kalbėti apie gėlės – laimei, jų žiedai ne tik išvaizdūs, bet kai kurių ir skanūs! Tad kodėl gi jomis ne tik puošti patiekalus, bet jas ir valgyti....
  • „DeLaval“ pristato naują autonominio šėrimo robotą

    Šį pavasarį „DeLaval“ pristato naują šėrimo sistemos dalį, t. y. pašarų paskirstymo robotą „OptiWagon“.
  • Žilakrūmiai soduose

    Žilakrūmiai nedažni Lietuvos soduose, nors labai vertingi ne tik jų vaisiai, bet ir lapai ar šaknys. Šie augalai itin jautrūs šaltoms lietuviškoms žiemoms, tačiau besikeičiantis klimatas žilakrū­mius, kaip ir kitus šiltesnių kraštų sodo augalus, jau leidžia auginti mūsų soduose. Japonai žilakrūmį lai...
  • Ant Velykų stalo kiaušinių šiemet gali būti mažiau

    Vilnius, balandžio 8 d. (BNS). Per Velykas gyventojai kiaušinių perka daugiau nei įprastai, todėl tam prekybininkai ruošiasi iš anksto, pavyzdžiui, kai kurie, paprastai nesiūlantys kiaušinių baltu lukštu, prieš Velykas jų atsiveža. Visgi kai kurie ekspertai mano, kad dėl augančių kainų kiaušinių v...
  • Vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimo skatinimas: jau šešeri metai

    Nors tėvai vaikų mitybai skiria vis daugiau laiko ir dėmesio, ugdymo įstaigos taip pat nelieka nuošalyje. Mokyklų ir darželių bendruomenės tiki: tai vieta, kur taip pat formuojasi vaikų sveikos mitybos įpročiai. Stebuklingo ir greito būdo vaikus supažindinti su sveika mityba nėra, tik nuoseklus, kantrus darbas, kurio ėmėsi visi: ugdymo įs...
  • Studentiškoje virtuvėje ne tik bulvės ir makaronai

    Apie studentišką virtuvę sklando legendos, apie jos šedevrus ar ten įvykusius nuotykius kalbama prisimenant linksmus jaunystės metus. Kažkada buvo įprasta matyti sovietinių laikų studentą, iš autobuso išlipantį su dviem sunkiais krepšiais kaimiškų bulvių, morkų, mamos iškeptų kotletų ar susuktų ba...
  • Pomidorai vazonuose – vietoj gėlyno

    Alytiškė Sandra ŠIMKEVIČĖ jau senokai augina retų veislių pomidorus vazonuose. Moteris juokauja, kad jie pakeitė kiemo gėlynus, bet iš tiesų ši istorija prasidėjo visai rimtai, o augintojos išradingumas leido sukurti žaismingą ir spalvingą į saulę besistiebiančių, svyrančių ar kaskadomis krintančių krūmelių ir ...
  • Pastarnokų derlių kasė iš po sniego

    Eglės VALUCKAITĖS-STAŠAUSKIENĖS, suvalkietės zanavykės ūkininkės iš Saviečių (Kėdainių r.), šeima pernai vasarį iš po sniego kasė pastarnokus, kurie skoniu ir sultingumu nenusileido rudens derliui – buvo, anot jos, gal net skanesni. Kaip kilo toks sumanymas ir kaip pavyko? Kas augi­na, žino, kad pastarnokai ...
  • Užgavėnių blynai iš senojo vandens malūno

    Jau rytoj Užgavėnių šventė! Kažkas jau linksminosi ir blynus valgė prieš kelias dienas, savaitgalį, kažkas jų dar keps tikrąją žiemos mėsiedo dieną. Vienas iš traukos centrų – Šlyninkos kaime, Zarasų rajone, išlikęs vandens malūnas, kuriame pagal savitą receptūrą blynus kepa bei renginiams diriguoja Regin...
  • Ne visi žiemą nuobodžiauja

    Žiemą bitininkams darbų mažiau, bet nereikėtų prarasti budrumo ir akylumo. Klysta manantieji, kad bitės kaip meškutės užmiega žiemos miegu ir pakirsta tik išal­kusios. Jos ir šaltuoju metų laiku augina perus, rūpinasi, kad avilyje nebūtų per drėgna. Kaip užtikrinti ramesnį ir saugesnį šių darbš­tuolių ž...
  • „Kunionių rūkyklėlės“ gaminiuose – šeimos tradicijos ir iš kartos į kartą perduodami receptai

    Patirtis, perduodama iš kartos į kartą – tokiu principu vadovaujasi Kėdainių rajone, Kunionių kaime, veikiančios „Kunionių rūkyklėlės“ įkūrėjas ir vadovas Dainius Kižauskas. Jis pasakoja, kad prieš vienuolika metų veiklą pradėjo, kaip pats sako, norėdamas perimti tėvuko šaltai rūkytų mėsos gaminių gamybos p...
  • Morkos brolis pastarnokas

    Pastarnokus dar XVIII a. auginti kvietė Kristijonas Donelaitis, Mažosios Lietuvos lietuvių grožinės literatūros pradininkas. Kodėl ir kaip reikėtų auginti šias daržoves, teiravomės Romos Starkutės, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų sektoriaus mokslininkės.
  • Moliūgai smaližiams

    Ar gali būti geresnis rudens simbolis nei geltoni lapai ir didžiuliai oranžiniai moliūgai?! Plačiai pasaulyje pripažinta daržovė ypatingu skoniu, universalumu ir originalumu užkariauja Lietuvoje vis daugiau smaližių. Kas jau kartą prisipažino meilę moliūgui, neišduos jo niekada. Juk moliūgas – tai ne tik sriuba. Tai – ir nuost...
  • Dijokų ūkyje – moliūgų savitarnos kalnelis

    Radviliškio rajono Daugėlaičių kaime jau antrą savaitę visus stebina moliūgų savitarnos kalnelis. Ūkininkai Žygimantas ir Modesta Dijokai pievelėje netoli savo ūkio gamybinių pastatų iš laukų per dieną keletą kartų atveža belukščių aliejinių moliūgų ir sukrauna į nemažas krūvas. Daug pravažiuojančių žmonių čia užsuka nusipirkti moliūgų: į medinę...
  • Saulė lėkštėje

    Jeigu iš aukštai pažvelgtumėte į moliūgų lauką, pamatytumėte daugybę oranžinių saulučių. Parsinešus šią daržovę į virtuvę, darosi jaukiau, šilčiau, žaismingiau. Jei paklausčiau Jūsų, koks patiekalas pirmiausia ateina į galvą išgirdus žodį „moliūgas“, neabejoju, kad daugelis atsakytumėte: „Moliūgų sriuba.“ Tad nuo jos ir pradėkime. Elžbiet...
  • Obuolių pyragai – tarsi rudenėjantis rimas

    Kai soduose atsisveikindami su šakomis tyliai į minkštą žolę krinta obuoliai, ženklas, kad atėjo obuolių pyragų metas. Nors esame iškepę jų daugybę, vis tiek ieškome paties pačiausio recepto, kuris pavergs kiekvieno širdį. Elžbieta MONKEVIČ Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja „Pavlova“ su obuoliais Atėjus rudeniui gaminame rud...
  • Skanėstai anūkams

    Prienų rajone gyvenanti agronomė Vilija Juškevičienė, kasmet sulaukianti gražios pomidorų ir kitų daržovių įvairovės, šiemet anūkus džiugina gardžiomis žemaūgėmis dumplūnėmis ir švelnaus skonio baltaisiais agurkais. Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ Šie agurkai nustebino švelniu, geru skoniu, bet netinkami konservuoti. Dera iki pat šalnų Kol...
  • Iš meilės gimusiam sūriui – auksas

    Lietuvės Eglės ir latvio Roberto šeima kelerius metus gyveno tarp dviejų šalių: vyras gamindavo sūrius Latvijoje, o moteris rankdarbius – Lietuvoje. Vieną dieną jie nusprendė pastatyti sūrinę Lietuvos kaime ir gaminti sūrius kartu. Šiandien jų gaminiai – vieni geidžiamiausių šalyje. Eglė ir Robertas nesigaili ėmęsi siūrių verslo. Gamina n...
  • Tarsi feniksai atgyjančios gėlės

    Ramondos ir haberlėjos – alpinariumo augalų kolekcijos perliukai. Apie šias uolų gyventojas ne tik pasakojamos legendos, neįprastas jų savybes atidžiai tyrinėja botanikai ir ne šiaip sau lygina su mitiniu Feniksu. Tokius įdomius augalus verta įsileisti į savo gėlyną ir stebėti jų gyvenimą. Jei sode rasite pavėsingą vietą, jie taps ilgaamžiais jū...
  • Kaulavaisių TOP su specialisto komentarais

    Feisbuko grupės „Stilingo sodo augalai“ narių teiravomės, kokias vyšnių ir trešnių veisles geriausiai žino ir augina sodybose. Atsakymas buvo vienareikšmis – žagarvyšnė tapo šių vaismedžių lydere. Įdomu, koks slyvų pavadinimas dažniausiai minimas lietuviškuose soduose? Jei pagalvojote apie vengrines slyvas, vadinamąsias „vengerkas“, pataikėte į ...
  • Cukinijų sezonui pasiruošę?!

    Kuo arčiau ruduo, tuo dažniau išgirstame: „Gal nori cukinijos?“ Ir, neduok Dieve, į šį klausimą atsakysite teigiamai. Nes kalbama ne apie vieną arba dvi mažas, o bent apie penkias banginio formos ir dydžio cukinijas. Stengdamiesi neatskleisti šio švento siaubo, kuris paralyžiavo visus mūsų refleksus vien nuo minties „Ką aš su jomis darysiu?“, ma...
  • Skani ne tik braškių uogienė!

    Kai sezonas gausiai dovanoja braškių, norisi jį pratęsti. Tam labiausiai tinka konservavimas. Verdame uogienes, džemus, kompotus, šaldome, vėl uogienes, kompotus, šaldome ir... Gal kiek nuobodoka. Nors stiklainis tradicinės braškių uogienės visuomet turi būti, bet kodėl nepabandžius ir kitokių konservavimo būdų?! Elžbieta MONKEVIČ Instagramo...
  • Kur slypi laimė..?

    Kai saulė nelepina šiluma, o gamta primygtinai siūlo paklausyti lietaus muzikos, jauku pasėdėti su draugėmis. Kad sąžinė negraužtų dėl papildomų kalorijų, smagu prisiminti legendinius personažus. „Senelis visada sakydavo, kad jeigu turi problemų, kurių negali išspręsti, mesk jas iš galvos. O pyragas padės!“ – taip paprastai iškilusį klausimą spr...
  • Jums kriaušę su kadagio prieskoniu ar tradicinę konferencinę?

    Retoje sodyboje nepamatysi kriaušės, tačiau lietuviškas klimatas ne itin svetingas šiems sultingus ir saldžius vaisius mezgantiems augalams. Į pagalbą smaližiams ateina šio vaismedžio selekcija užsiimantys mokslininkai. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos s...
  • Vasariniai pamąstymai apie burokėlius

    Burokėliai. Sakysite, nesezoniška. Anaiptol! Išeinate į daržą ir retinate burokėlius. Surinkę kelias saujas, dažnai nežinote, ką su jais daryti. Ir taip visą birželį. Įspūdinga lapija tiesiog varo iš proto! Dar neseniai turguje ketindami nusipirkti burokėlių, matydavome, kaip pardavėja vienu mostu nulaužia margaspalvę burokėlių puošmeną – kam ti...
  • Ar pamėgsime itališkas pupeles?

    Kad lietuviai augintojai nebijo eksperimentuoti ir bando jau itališkas margaraštes Borlotti pupeles su kaštonų ar riešutų prieskoniu, parodė praėjusių metų derliaus kraitė. Nenuostabu – karštėjant ir sausėjant vasaroms, į mūsų daržus atkeliauja ne tik arbūzai ir melionai... Pradedame dairytis į pietietiškas pupelių rūšis ir veisles. Jolanta TAM...
  • Jų karališkoji didenybė – smidrai

    Per pastaruosius penkerius–šešerius metus apie smidrus pasakyta viskas. Jei 2014-aisiais Lietuvoje jų augintojus galima buvo suskaičiuoti ant vienos, geriausiu atveju ant dviejų rankų pirštų, dabar smidrai auginami ne tik stambiuose ūkiuose, bet ir prie namų. Smidrai – labai švelnūs ir lepūs, jie turi patekti ant stalo kuo šviežesni. Prekyboje j...
  • Batatai skaniausi... žali?!

    Retųjų daržovių augintoja Vilma Rakauskaitė-Žukienė, gyvenanti Bartkūnų kaime (Panevėžio r.), pastaraisiais metais savo ūkio lysves papildė valgomaisiais batatais, vadinamosiomis saldžiosiomis bulvėmis. Visa jos šeima batatus valgo tik žalius, nors internete siūloma keptų ar kitaip apdorotų jų receptų. Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ Vietoje morkų Li...
  • Ko bijo stalo aristokratai

    Penktą sezoną aristokratiškas daržoves auginanti Pakruojo r. Klovainių miestelio ūkininkė Oksana Gelčienė nusiteikusi optimistiškai: orai jau baigia sušilti, smidrai atkakliai kelia aukštyn savo stiebus. Kai saulėtos dienos, skynėjai pluša nuo ryto iki vėlyvo vakaro. Smidrų fiesta tęsiasi – gardūs šių daržovių patiekalai jau puikuojasi ant mėgėj...
  • Spalvotos morkos – nauji skoniai

    Kaišiadorių rajone, Kruonio seniūnijoje, įsigytoje sodyboje jau penktą sezoną šeimininkauja Aistė ir Edmundas Leonaičiai, įkūrę „Laimingų daržovių ūkį“. Jame puikuojasi daugybė spalvotų morkų, pomidorų, bulvių ir burokėlių. Šįkart stabtelėkime prie morkų lysvių: kokių naujų veislių pavyko užauginti ir kaip jų skonį keičia spalvos? Jolanta TAMAŠ...
  • Kopūstų augintojai raitoja rankoves

    Nepaisydami sausrų ir kitų kopūstinėms daržovėms auginti nepalankių sąlygų, didelio Zakų šeimos ūkio (Joniškio r., Gataučių k.), šiais metais mininčio veiklos 20-metį, savininkai ir darbuotojai ne tik nesiliovė auginti jas šviežiam vartojimui, bet ir džiaugiasi atradę daug patikimų veislių, tinkamų raugti ar perdirbti. Vienas iš ūkio įkūrėjų ir ...
  • Marinuoti putpelių kiaušinukai ir ne tik...

    Pačių mažiausių kurapkinių šeimos paukštelių – putpelių – auginimas yra vienas iš daugelio Vilkijoje gyvenančių ūkininkų Vido ir Ritos Budrevičių užsiėmimų. „Prieš 20 metų, kai vaikai dar buvo maži, net neįsivaizdavau, kad kada nors ūkininkausiu. Sakydavau: mano visos daržovės auga turguje! Tačiau kai maisto pramonė susijungė su chemijos pramone...
  • Pastarnokų derlių kasė iš po sniego

    Eglės Valuckaitės-Stašauskienės, suvalkietės zanavykės ūkininkės iš Saviečių (Kėdainių r.), šeima dar vasarį iš po sniego kasė pastarnokus, kurie skoniu ir sultingumu nenusileido rudens derliui – buvo, anot jos, gal net skanesni. Kaip kilo toks sumanymas ir kaip pavyko? Kas augina, žino, kad pastarnokai yra viena iš sunkiau dygstančių daržovių. ...
  • Moliūgai tarsi iš raštų

    Itališki dekoratyvūs kvapieji (muskatiniai) moliūgai ‘Tromba d’Albenga’, žmonių praminti trombonais, stebina netikėtomis formomis: natūraliai išsilankstę primena raides, o kūrybingos šeimininkės namuose gali tapti net interjero dekoracijomis. Kai kuriomis savybėmis jie panašūs į cukinijas, tad virtuvėje galima panaudoti ne tik kaip moliūgus, bet...
  • Nusibodo daržovės iš stiklainiukų? Daiginkite sėklas!

    Skaidra Kordušienė, biomedicinos mokslų daktarė, tinklaraščio „Daigintos mintys“ autorė, sako, kad žiemą ar ankstyvą pavasarį daigintos sėklos yra pats geriausias pasirinkimas, jei norite gauti vitaminų ir reikalingų mikroelementų. Specialistė tikina, kad užsiauginti daigų gali kiekvienas. „Daiginti sėklas paprasta. Lengviausiai dygsta kviečių, ...