Kaunas -8,9 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 13 Vas 2025
Kaunas -8,9 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 13 Vas 2025

Paieškos rezultatai


  • Kol atostogavote, agurkai peraugo?! Uteniškės receptai padės išspręsti problemą

    Neseniai prabėgęs birželis estafetę gausinti ir brandinti daržo bei sodo gėrybes perdavė liepai. Norisi jomis vaišintis ne tik šiandien, bet ir pagalvoti apie atsargas žiemai. Uteniškė Violeta Pavilonė pasakoja, kol keliavo, jos agurkai spėjo peraugti, beliko pjaustytus ir į stiklainius talpinti, bet skonis jų geras, nes i&s...
  • Duonos kepyklos savininkai: „Norime, kad kuo daugiau žmonių valgytų juodą duoną ir prisimintų jos autentiškumą“

    Panevėžyje įsikūrusi kepykla „Velželio duona“ gamina duoną naudojant autentišką, lietuvių liaudies recepto raugą. Idėja įsteigti mažąją bendriją ir vystyti duonos kepyklos verslą kilo dviems panevėžiečiams –  Mariui Sarapui ir Vaidui Baranauskui – susipažinusiems sporto klube, bediskutuojant apie sveiką mitybą...
  • Vasaros vitaminai užšaldyti kubeliuose

    Alytaus rajone gyvenanti Vida Plytnykienė jau pirmosiomis vasaros dienomis skuba pasigaminti prieskoninių žolelių mišinių, tiksliau – vitaminų iš savo daržo, kuriuos užsišaldo kubeliuose. Vida dalinasi labiausiai mėgstamais ir išbandytais receptais.
  • Už jautienos kilogramą 450 dolerių! Tai visai ne pokštas

    Jeigu ieškosite aukščiausios kokybės jautienos, dairykitės pavadinimo „Kobės jautiena“. Bet jos greičiausiai teks paieškoti už Lietuvos ribų. Be to, iš anksto atsidėkite nemenką sumelę, o jei užsimanytumėte paskanauti iš jos pagaminto kepsnio, tai be 1000 dolerių neišsiversite. Bet tai negąsd...
  • Šių rabarbarų desertų skonis privers aiktelėti!

    Rabarbaro rūgštelė nori nenori verčia trumpam susiraukti, bet jo gabaliukai desertinei sriubai, kompotui ar kisieliui visada suteikia gaivaus skonio. O štai šie nauji receptai leis nuostabų augalą atrasti iš naujo, atskeisti geriausias rabarbaro skonio savybes.
  • Mišku ir sakais kvepiantis pyragas

    Žolininkė Jolanta Wittib daug mokosi ir domisi gamtos gėrybių nauda, o asmeniniame tinklaraštyje „Mano žolelės“ dalijasi pačios išbandytais patiekalų receptai. Šįkart ji siūlo išsikepti eglių ūgliukų pyragą, juo labiau, kad dabar pats ūgliukų sezonas. Jie dar švelniai žali, labai vertingi organizmui...
  • Lietuviškuose elektroniniuose receptuose išrašytus vaistus jau galima įsigyti ir Latvijoje, Lenkijoje

    Lietuvos gyventojai elektroniniuose receptuose išrašytus receptinius vaistinius preparatus gali įsigyti ir užsienyje – pirmiausiai kaimyninėse Latvijoje ir Lenkijoje, o visai netrukus ir kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse.
  • Meškinis česnakas ir dilgėlės – pyrage, sriuboje, salotose ir chačiapuriuose

    Šios dienos virtuvės herojai – meškiniai česnakai ir dilgėlės. Sezonas trumpas, bet šių augalų galia dabar pačiame pike. Nepraleiskite progos virtuvės virtuozės idėjas pritaikyti savo virtuvėje arba ieškoti savų sprendimų. Leiskimės į žaliąją kelionę kartu. 
  • Istorija iš gyvenimo: Parkinsono ligą galima suvaldyti

    Minint Pasaulinę sergančiųjų Parkinsono liga dieną, ligonių kasos kartu su Kauno apskrities Parkinsono draugija ragina nenumoti ranka į pirmuosius ligos simptomus ir nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją. Ši lėtinė progresuojanti liga šiandien jau gali būti valdoma ir gydoma ne tik reabilitacijos priemonėmis, vaistais, bet i...
  • Apie tai, kaip obuoliai virsta netradiciniais sūriais

    Į klaipėdietės Birutės Laurinaitienės pagamintas netradicines džiovintų vaisių puokštes sugula vasaros prisiminimai. Sumani šeimininkė žino, kaip išsaugoti ir rudens dvelksmą bei skonį, kurį sugeria jos sodo obuoliai. Moteris dalijasi netradiciniais obuolių sūrio receptais, naudingais patarimais, rodo sūriams neįprastas formas.
  • Pasitikime pavasarį stipresni – 7 pavasariški receptai

    Jau visai netrukus ant mūsų stalo atsiras daugiau spalvų, žalumos. Pasveikinkime pavasarį nuotaikingai atrodančiomis vieno kąsnio užkandėlėmis, kurios kas dieną gali būti vis kitokio skonio, vis kitaip atrodyti, nelygu kokį užtepą joms parinksime. O štai pagrindo paplotėlis telieka visuomet tas pats – paprastas, trapus, sveikas. I&s...
  • Specialisto akimis: gero skonio midų pagaminti sunkiau nei vyną

    Daugelis lietuviškų pasakų baigiasi žodžiais: „Alų midų gėriau, per barzdą varvėjo...“ Deja, priešingai nei anksčiau, midus dabar nėra toks populiarus kaip alus. Galbūt dėl to, kad trūksta žinių ar galimybės paragauti tikro natūralaus, meistriškai pagaminto midaus... Bitininkas, vynuogininkas, vynininkas ir midud...
  • Neskubėkime pirkti duonos ir picos – namuose gamintos bus skanesnės

    Klaipėdietis Rimas Baukus neslepia, kad virtuvėje mėgsta iššūkius, išbando kitų sugalvotus receptus ir improvizuoja. Neseniai su „Rasų“ skaitytojais jis dalijosi fermentuotų daržovių receptais, o šį kartą pakvietė į namine duona kvepiančią virtuvę. Naujausias ne tik duoną, bet ir picą gaminančio vyro kepin...
  • Suktinukai: mes sufleruojame, kaip gaminti, o jūs fantazuokite, kuo pagardinti

    Suktinukas – tai ne suktinis, bet jeigu labai skanus, galva tikrai apsisuks. Tokiuose patiekaluose daugiau ingredientų, todėl jų skonis įdomesni ir turtingesnis, o viena kita rūgštesnė uoga suktinukui suteiks pikantiškumo ir gaivos. Beje, receptai puikiai tiktų ir artėjančių Velykų šventei.
  • Netradicinėse džiovintų vaisių puokštėse – vasaros prisiminimas

    Klaipėdietė Birutė Laurinaitienė turi nemažą sodą, todėl viską, kas jame užauga ir ko nespėja  suvartoti vasaros metu, džiovina. Taip prieš ketverius metus gimė vienas iš maloniausių moters hobių – netradiciniai džiovintų vaisių gaminiai, vadinamos pastilės. Įvairiaspalvių, saldžių ir pikantiško skonio netradicini...
  • Žinoma daržininkė primena, ką pamirštame arba ko nepaisome ruošdami derlingą dirvą

    Specialistai, patyrę daržininkai noriai ir atvirai dalijasi sėkmingos daržininkystės receptais, patarimais, kuo pakeisti chemines trąšas, kad sulauktume ne tik gausaus, bet ir ekologiško derlius. Tačiau dalis labai svarbių dalykų lieka paraštėse. Gamtinio ūkio „Vilkės ūkis“ savininkė Vaida Tulabaitė-Vilkė pasakoj...
  • Fermentuotos daržovės – ir aistra, ir natūralių vitaminų kąsnis

    Šiuo metu Rimas Baukus gyvena Švedijoje, bet tuoj pat patikslina, kad dirba Švedijoje, o gyvena Klaipėdoje, nes kaskart čia grįžta atostogų. Prisipažįsta, kad mėgsta iššūkius, mėgsta bandyti ką nors nauja. „Kepu, marinuoju, raugiu, valgau. Išbandau kitų sugalvotus receptus, improvizuoju. Tai man sm...
  • Ar mišrus ūkininkavimas išgelbės žemės ūkį?

    Tūkstantmečius koja kojon žengę gamta ir ūkininkas dabar, regis, neranda bendros kalbos. Didėjanti gyventojų populiacija skatina auginti daugiau, plėsti dirbamos žemės plotus, didinti pasėlių derlingumą ir gyvulininkystės produkciją, bet gamtoje vykstantys procesai kelia naujų mįslių. Pastaraisiais metais tarsi šiaudo bandoma griebtis tva...
  • 5 sriubų receptai: jie tikrai paįvairins jūsų virtuvę

    Dėl sriubos naudos skrandžiui nesiginčija niekas, bet ką daryti, jeigu įprasti receptai nusibodo?! Štai penki pavasariu kvepiantys netradicinių sriubų receptai – bent vienas tikrai patiks.
  • Ūkio vystymo strategijų daug. Kur link sukti?

    (VDU ŽŪA langas) Žemės ūkis yra sudėtingesnis nei daugelis kitų verslų, su kuriais paprastai lyginamas. Tai sąlygoja betarpiškas žemės ūkio sąryšis su gamta. Moksliniuose darbuose ir politiniuose dokumentuose bei sprendimuose pažymima, kad vyraujantis agroindustrinis aprūpinimo maistu modelis patiria krizę, o žemės ūkio industriali...
  • Paauglystėje susikurtą svajonę apie maitinimo verslą padėjo pasiekti studijos

    Už motyvaciją studijuoti konkrečioje studijų programoje vardine agroverslo įmonės stipendija skatinamas studentas, nuosavą verslą jau suspėjęs sukurti verslininkas, vadybininkas, politikas, vienas jauniausių šalyje savivaldybių tarybų narių, sporto entuziastas… Ir visa tai – tik dalis darbų, įsipareigojimų ir pomėgių, &scaron...
  • Pas ūkininkę atvilioja naminių sūrių skonis

    Rasa Jarmalienė iš Stebulių kaimo (Lazdijų r.) sukasi savo ūkelyje. Ne toks jau ir ūkelis – visai nemažas šeimos ūkis: melžia 3 karves, augina apie 20 mėsinių galvijų, turi visą reikiamą techniką, kad aprūpintų gyvulius pašarais. O ūkininkės gaminamų sūrių skoniai viliote vilioja čia savus žmones.
  • Ekologiškų skanumynų gamintojas: „Parduodame tai, ką valgome patys“

    „Mes parduodame tai, ką valgome patys, – apie tai, kaip gamina ekologišką maistą: duoną, sausainius, tortus ir įvairius skanumynus, pasakoja Prienų rajone šeimos verslą sėkmingai plėtojantis Vytautas Račickas. – Nieko nėra sudėtingo – viskas iš gyvenimo, būtinybės ir noro pasigaminti sau, bet ne dėl t...
  • Svajonių darbas – iš tėvų perimtame ūkyje

    Plungė („Pasvalys“). Sunkus ir varginantis darbas be išeiginių ar atostogų jaunus žmones atgraso nuo karvių auginimo. Neretas perėmęs tėvų ūkį skuba atsisakyti karvučių ir tik vienas kitas pasiryžta tęsti šią veiklą. Tarp jų – Rietavo savivaldybės Jankaičių kaimo jaunasis ūkininkas Artūras Jurkus. Vyras yra ryžtin...
  • Lietuviškiems vaisiniams vynams vien obuolių nebeužtenka

    Ne visos vasarą sode nokstančios gėrybės patenka ant stalo, į stiklainius ar sudžiovinamos. Dalis derliaus panaudojama gaminant vaisinius vynus. Artėjant šventėms vynininkystės entuziastai ir mėgėjai pradeda ragauti, vertinti šiųmetį darbą, o kantresni iš rūsio atsineša ir kelis metus išlaikyto gėrimo. Vaisių v...
  • Ūkininkė V. Šlapkauskienė: „Mums nebuvo sudėtinga gauti „Kokybės“ produktų ženklinimą“

    „Ar mes būtume sertifikuoti, ar ne, visą laiką stengiamės auginti ir gaminti pakankamai aukštos kokybės uogas, gaminius, kuriuos valgome ir patys. Be to, jei esi įprastinis ūkininkas, vartotojų ir pirkėjų lengvai nepriviliosi. Uogininkų yra nemažai, o Lietuva nėra didelė. Uogos – ne mėsa, ne bulvės, o desertas, kuris turi kuo ...
  • Morkos „brolis" pastarnokas

    Pastarnokus auginti dar aštuonioliktame amžiuje savo ,,Metuose“ kvietė Kristijonas Donelaitis, Mažosios Lietuvos lietuvių grožinės literatūros pradininkas. Kodėl ir kaip reikėtų auginti pastarnokus, dėl kokių maistinių ir vaistinių savybių jiems verta rasti vietos darže, teiravomės Romos Starkutės, LAMMC Sodininkystės ir daržininkys...
  • Skaniausia pasaulio virtuvė

    „CNN Travel“ savo tinklalapyje kasmet apklausia dešimtis tūkstančių žmonių – tiria, kokie 50 patiekalų laikomi skaniausiais pasaulyje. Prieš dvejus metus pirmąją vietą, aplenkęs picą, kruasanus, lazaniją, šokoladą, užėmė tailandietiškas troškinys Massaman curry. Ir tai ne vienintelis prip...
  • Nacionalinio patiekalo rinkimuose didžkukuliai įveikė šaltibarščius, vėdarus ir plokštainį

    Vyrauja daug skirtingų įsitikinimų apie tai, kokį patiekalą turėtumėme vadinti nacionaliniu Lietuvos valgiu – vieni mano, kad tai turėtų būti didžkukuliai, kiti teigia, kad lietuviai labiausiai žinomi dėl šaltibarščių, vėdarų arba bulvių plokštainio. Vis dėlto, Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad nacionaliniu &scar...
  • Afrikietiškos gudrybės ant lietuviško stalo

    Pažintis su bet kurios šalies nacionaline virtuve visada primena kelionę: naujos žinios, kulinariniai atradimai, įdomūs faktai. Taip yra ir su tadžinu, kilusiu iš Magribo (Šiaurės vakarų Afrikos) regiono – keliautojų pamėgto Maroko. „Šis indas jau seniai populiarus ne vien kilmės šalyje. Sunkiai ras...
  • Ant mūsų stalo – ruduo

    Ruduo – metas, kai požiūris į maistą staiga pasikeičia. Visi nusisuka nuo lengvų, gaivių glotnučių ir ledų, užsimano šviežių pyragų, sausainių su kakava, šiltų sriubų ir troškinių – kai už lango vėsta, reikia kažkaip laikytis! Apie receptus ir idėjas, labiausiai tinkančias rudeniškiems orams, pasakoja mais...
  • Gydytoja atsakė, kodėl sergant vėžiu reikia riboti perdirbtą maistą

    Kuomet onkologine liga sergantis žmogus jaučiasi prarandantis apetitą, artimieji skuba jam padėti, pasiūlydami jo mėgstamiausio maisto. Šeimos narių pagalba yra ypatingai svarbi, tačiau ruošiant tokio tipo lauknešėlį svarbu atkreipti dėmesį, kas įeina į jo sudėtį. Gydytoja dietologė  pažymi, kad perdirbti maisto produkt...
  • Šokiai aplink daržovių laukus

    Permainingo klimato metai nepraėjo be pasekmių ir daržovių augintojams. Šaltas ir vėlyvas pavasaris, užsitęsusi sausra ir galiausiai kruša, nuniokojusi pasėlius. Šilta rudens pradžia, kuria taip džiaugėsi Lietuvos gyventojai ir kai kurie ūkininkai, taip pat nepradžiugino auginančiųjų daržoves. Juk tuomet daržovių nuėmimas t...
  • Dabar kopūstai skaniausi – ar jau žinote ką iš jų gaminsite?

    Kol dar ne visi kopūstai užraugti ir suguldyti sandėliuke, stverkime vieną kitą gūžę ir pasigaminkime ką nors paprasto, greito, neįmantraus – juk šiandien šeštadienis laisvadienis!
  • Susirito bulvės aruodan…

    Bulvės skaniausios dukart metuose – vasarą, kai iškasamos šviežios ir valgomos su įvairiomis šaltsriubėmis, ir rudenį po bulviakasio, kai virtuvėse kaista krosnys su skaniu plokštainiu, o puoduose garuoja cepelinai. Šių patiekalų niekas nepamokys daryti geriau nei mamos ir močiutės, o mes į bulves pažiūrė...
  • Subalansuota vegetarams, bet patiks visiems

    Kasdieniai produktai, nekaprizingi receptai, bet gaivūs ir skanūs patiekalai, o svarbiausia – lengvai ir greitai. Štai toks meniu galėtų pradžiuginti ir vegetarus, ir norinčiuosius pailsėti nuo sunkių mėsiškų valgių.
  • Valgant žvėrieną galima užsikrėsti raumenų parazitais visam gyvenimui

    Interneto svetainėse medžiotojai ir šeimininkės dalijasi įvairių žvėrienos patiekalų receptais, taip pat ir barsukienos valgių. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, jog barsukų skerdeną rekomenduojama patikrinti dėl trichineliozės parazito užkrato.
  • Nepakeičiamieji agurkai ‘Pasalimo H’

    Retas agurkų augintojas nežino ‘Pasalimo H’ veislės, kitaip dar vadinamos agurkų karaliais. Kad jie nusipelnė šio titulo, užtenka dirstelėti į tauragiškės Dalios Latožienės derlinguosius „augintinius“. Dalį sėkmės ji priskiria genėjimo būdui, trąšų balansui – menui jas parinkti ir nutaikyti, kad...
  • Mažutėlis daržas – didelis džiaugsmas

    Alytiškė Neringa Ažukienė pastebėjusi, kad su džiaugsmu ir meile užaugintos daržovės dera dosniau, o jeigu sodas bus tik pareiga, geriau nė nepradėti... Mažutėlis sodas malonumų mums gali teikti daugiau negu didesnis, nes nuvargina ir jėgų atima mažiau. Be to, ir nedideliame darže gali tilpti spalvinga įvairovė.
  • Ar lietuviškiems linams lemta tapti tik muziejų eksponatu?

    Linai lietuvių folklore apdainuoti ne mažiau nei rūtos. Keistoka tai, kad abu augalus šiais laikais laukuose ir gėlių darželiuose retai kada beišvysi... Teigiama, kad tarpukariu tarp šios kultūros eksportuotojų Lietuva pasaulyje buvo trečia, tad kas gi lėmė tokį linų populiarumą anuomet ir kodėl jų auginimas taip staiga sume...
  • Gamtoje galima rasti vaistų nuo visų ligų

    Šilalė („Šilalės artojas“). Vasara persirito į antrąją pusę, bet laukuose ir miškuose dar nesijaučia artėjančio rudens. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros jaunesnysis mokslo darbuotojas dr. Marius Lasinskas tvirtina, kad iki Žolinės augalai išsau...
  • Agurkai aštriai, agurkai švelniai...

    Juk nebūtina visas marinuotų ar kitaip paruoštų agurkų atsargas žiemai, o ir šiaip kasdienai ruošti pagal tą patį, ištobulintą receptą. Žinoma, taip greičiau, patogiau ir jau iš anksto nusiteiksime, kad patiks. Bet nauji receptai – tai juk nuotykis, ragavimo malonumas, įspūdžiai, puiki tema pašneke...
  • Iššūkiai kopūstams – kenkėjai ir sausra

    Kopūstų augintojai, susidurdami su sausros ir kenkėjų iššūkiais, vis mažiau augina kopūstinių daržovių. Tarp jų – ir Širvintų rajone daržininkaujanti Vilma Amulytė, jau atsisakiusi kai kurių kopūstų rūšių, tačiau gana sėkmingai auginanti ištvermingesnes. Ji pasidalino patarimais, kaip užauginti sveikų kop...
  • Maroko virtuvė Belgijoje – talpus maisto pasaulis

    Sumaya Boujraf, draugų vadinama Maja, – labai aktyvi: dirba ligoninėje, trijų berniukų motina, turi daug užsiėmimų, pomėgių ir hobių. Praktikuoja net trijų rūšių kovos menus, organizuoja renginius, nemoka ilsėtis. Ji marokietė, bet gimė Belgijoje. Maroke gyveno tik vaikystėje keletą metų. Tai labai paveikė jos kulinarinę patirtį ir ...
  • Atsiduokime rožių ir erškėčių malonumams

    Jau nuo istorinių laikų vi­same pasaulyje rožės ger­biamos už gražius žiedus ir nuostabų kvapą. Pasak žolin­tės Raimondos Urbienės, rožlapių antpilai, arbatos, trauktinės nuo seno naudo­jamos kvepalams, vaistams, o žiedlapiai – salotoms, saldumynams, vonios prie­monėms, kvapioms pagal­vėlėms gaminti.
  • Patiekalai su uogomis – nauji skoniai...

    Sodininkai kalba, kad ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo braškės šiemet derėjo kartu ir jų lysvės jau apytuštės. Bet dar spėsite pasimėgauti vėlyvesnėmis – jų sezonas kaip tik dabar! Dalį jų dėkite į šaldiklį žiemai arba išvirkite uogienės, nes vėlyvųjų veislių braškės kvapnesnės ir sodresnio sko...
  • Padažai iš sodo

    Šiltajam sezonui įsibėgėjus, jau galima mėgautis užderė­jusiomis gėrybėmis: žalumynais, uogomis, daržovėmis. Kai derlius dosnus ir reikia sukti galvą, kaip suvartoti, puikus sprendimas – pasigaminti padažų. Juos užšaldę patiekalus pagardinsite ir žiemą. Tereikia pasidairyti po sodą ir daržą! Žurnalo „Rasos“ sk...
  • Sveikuoliški paparčių patalai

    Per patį vasaros gražumą žiedais vainikuotos dainomis nuskamba Joninės. Pasak „Žolinčių akademijos“ vadovės Danutės Kunčienės, vidurnaktį mūsų senoliai laukdavo didžiausio stebuklo – pražystančio paparčio žiedo. Sako­ma, kad tuo metu sustiprėja ir šių augalų vaistinės savybės, galima pradėti skinti lapus.
  • Begėdiškai skanūs ledai - lengvai įkandami receptai!

    Tikriausiai mažai atsiras žmonių, nemėgstančių ledų. Ypač karštą vasaros dieną! Dažnai ieškome to ypatingo, vaikystę arba romantišką istoriją primenančio skonio, bet kam vaikščioti ratais, jeigu galime šio šaltojo deserto pagaminti namuose? Tai kur kas mažiau sudėtinga nei gali pasirodyti ar rašom...
  • „Linas Agro Group“ atskleidė, kodėl siekia įsigyti dalį „AUGA group“ maisto verslo

    AB „Linas Agro Group“ valdoma AB „Kauno grūdai“ birželio 7 d. pasirašė kooperatinės bendrovės „Grybai LT“ pajų pirkimo-pardavimo sutartis su šios įmonės pajininkais dėl 100 proc. pajų įsigijimo. Sandoris bus užbaigtas tik tuo atveju, jeigu tam bus gautas Konkurencijos tarybos leidimas vykdyti kon...