Pradinuko priešpiečių dėžutė: kas joje?

„Ramiems pusryčiams pasiruošti reikia iš vakaro“, – įsitikinusi Skaidra Kordušienė.

Mokslo metai – tai nauji arba seniai nematyti draugai, naujos viltys, žinios, tobulėjimas. Kad mokslai sektųsi, mamos ir močiutės rūpinasi, jog mažyliai nepraalktų – juk sakoma, kad maistas veikia moksleivio savijautą, gebėjimą įsisavinti žinias ir net elgesį! Svarbūs ir pusryčiai, ir priešpiečiai. Ar jie sveiki? Ar juos valgo? „Pagal Lietuvos mokslininkų atliktas apklausas, maždaug 10 proc. pradinukų pusryčių nevalgo. Tačiau, mano nuomone, gerokai daugiau vaikų, kaip, beje, ir suaugusiųjų, nepusryčiauja“, – sako biomedicinos mokslų daktarė, sveikos mitybos blogo „Daigintos mintys“ autorė Skaidra Kordušienė.

 

Giedrė RYMEIKYTĖ

 

Mokytojai sako, kad iš vaiko elgesio gali suprasti, ar šis pusryčiavo.

Deja, bet reta šeima pradeda rytą ramiai pasitikdama saulę. Dažniausiai vaikai verčiami iš lovų tiesiogine žodžio prasme. Sunku keltis, nes vakare vėlai gulta, vaikai pergyvena dėl būsimų pamokų, tėvai nervinasi dėl transporto spūsčių. Visi verčiasi per galvas, bijodami pavėluoti. Visa tai tampa kasrytiniu chaosu, tad… kokie dar pusryčiai?

Pažįstu vos kelias šeimas, kuriose tėvai su vaikais keliasi anksti ir kartu pusryčiauja. Kiti, deja, pusryčių arba nevalgo, arba rytais dar kariauja, nes vaikas negali paimti nė kąsnio į burną. Kai kuriuos net pykina. Rytais organizmas išsijudina pamažu ir valgyti užsinorime praėjus maždaug dviem valandoms po prabudimo. Tad mokslininkų rekomendacijos ir realybė skiriasi kaip diena nuo nakties.

Ką daryti?

Ramiems pusryčiams pasiruošti jau iš vakaro – anksčiau eiti miegoti, prieš miegą nesinaudoti išmaniaisiais įrenginiais ir

anksčiau atsikelti ryte, kad turėtume laiko ramiai pradėti naują mokslo dieną. Prabudus vaikui pasiūlyti atsigerti paprasto vandens, taip jis greičiau pajus natūralų alkį.

Kokie turėtų būti pradinuko pusryčiai?

Puikiausiai tinka įvairios košės. Suprantu, kad skamba nuobodžiai ir senamadiškai. Juk paprasčiau pienu užpilti saldžių dribsnių ar įduoti į rankas varškės sūrelį. Neapsigaukite. Košę išvirti užtrunka visai neilgai. Kruopas galite vandeniu ar pienu užpilti jau iš vakaro, tad sugaišite vos kelias minutes. Košės gali būti ne saldžios, o su kruopele druskos, prieskoninių žolelių ar kmynų žiupsniu, pomidorais, moliūgais ar cukinijomis.

Smaližiams siūlau jas saldinti ne cukrumi, bet natūraliomis ar šaldytomis uogomis, obuoliais, bananais, kitais vaisiais. Natūralaus saldumo suteikia kviečių gemalų dribsniai, kurių galite dėti ir į varškės patiekalus. Beje, kviečių gemaluose yra daug vitaminų ir mikroelementų, būtinų augančiam organizmui. Aš juos laikau šaldytuve, nes kviečių gemaluose gana daug riebalų, todėl kambario temperatūroje jie greitai oksiduojasi ir apkarsta.

Kokios kruopos geriausios?

Maistas turi būti kuo įvairesnis, todėl rekomenduoju kasdien virti vis kitokią košę. Pasirinkimas juk labai gausus: grikių, ryžių, avižų, miežių, kukurūzų, sorų kruopos. Populiarėjančios spelta kviečių ar bulguro kruopos iš kietųjų kviečių. Taip pat kruopų ir grūdų mišiniai su žaliais, juodaisiais ar raudonaisiais lęšiais, avinžirniais.

Kruopų mišinius rekomenduoju brinkinti iš vakaro, o ruošiant pagardinti lašeliu alyvuogių, riešutų ar sėmenų aliejaus. Jei vaikai nevengia prieskonių, skonį galima paįvairinti kuminu ar saldžiosios paprikos milteliais, baziliku. Net ir manų košė porą kartų per mėnesį gali būti puikus pasirinkimas, jei bus patiekta su uogomis ar vaisiais.

Dažnai tėvai skundžiasi, kad vaikas nevalgo košių. Kaip jį įtikinti?

Pabandykite jas pateikti kitaip! Kur parašyta, kad košė turi būti patiekta nuobodžioje lėkštėje? Gal ji gali būti desertui skirtoje taurelėje? Ar arbatos puodelyje, pasislėpusi po vaisiais? Pirmiausia juk valgome akimis!

Jei ir tokiu būdu nepavyksta?

Tuomet pusryčiams tiks patiekalai iš vištų ar putpelių kiaušinių su daržovėmis, varškės patiekalai, nesaldus jogurtas. Retkarčiais ir sumuštiniai su viso grūdo duonele. Bet, aišku, visada siūlyčiau vaikams stengtis patiekti šilto maisto.

Net ir suvalgęs pusryčius, moksleivis norės užkąsti per pertrauką. Ką manote apie maitinimą mokyklose?

Labai džiugu, kad daug pradinukų jau gauna nemokamą maitinimą. Tokio amžiaus vaikams labai svarbus bendruomeniškumo jausmas, tad valgydami kartu jie gali pradėti ragauti net iki tol nemėgstamų ar jiems įtartinai atrodančių patiekalų.

Jei vaikas nevalgė mokykloje, paklauskite, kodėl. To priežastis gali būti ne tik jam neskanus ar neįprastas maistas. Deja, bet valgyti skirtos pertraukos mokyklose būna per trumpos. Ramesnio būdo vaikas per erzelį gali nespėti. Jam gali būti nedrąsu, jei šalia stumdosi vyresnių klasių mokiniai. Tuomet su meile suruošta maisto dėžutė iš namų būna pati geriausia išeitis.

Kas galėtų būti priešpiečių dėžutėje? Ypač jei vaikas taip ir nepavalgė namuose pusryčių…

Būsiu labai nuobodi, bet ir vėl pasiūlysiu tiesiog pripjaustyti daržovių. Šiaudeliais pjaustytos morkos, paprikos, saulėgrąžų ar žirnių daigai, daigintos pupuolės. Šalia galite įdėti viso grūdo duonelės, sūrio.

Rekomenduoju vietoje rūkytų ar virtų dešrelių įdėti virtos vištienos ar kalakutienos gabalėlį. Pagaminti suktinuką lavaše ar iš vakaro iškepti daržovių blynelių, nesaldžių keksiukų. Bet, aišku, kasdien būtina patik­rinti vaiko kuprinę, kad maisto dėžutėje nerastume užmirštų siurprizų.

Jei vaikas pavalgė pusryčius, be daržovių dar įdėkite vaisių. Juos taip pat geriau supjaustyti. Vaikui bus paprasčiau obuolį valgyti skiltelėmis nei visą ir su draugais galės pasidalyti. Puikus užkandis yra riešutai. Prieš valgant, riešutus būtina nuplauti, bet dar geriau pamirkyti vandenyje bent 12 valandų. Nustebsite, kaip pasikeičia riešutų skonis. Jie tampa traškūs ir gardūs. Džiovintų vaisių ar uogų nesiūlau, nes dažniausiai tai yra cukatai – juose cukraus daugiau nei saldainiuose!

 

Mamų receptai

Alina Gedgaudienė dukrelėms į priešpiečių dėžutę įdeda kiaušinių keksiukų.

Evą ir Lėją auginanti Alina Gedgaudienė dalijasi savo patirtimi ir užkandžiais, kuriuos mėgsta jos dukrelės: „Pusryčiams mergaitės mielai valgo kiaušinienę, omletą, kiaušinių keksiukus, varškėčius, sumuštinius, blynus, kukurūzų košę, geria pieniškus vaisių kokteilius.

Į mokyklą dedu sumuštinių iš ruginės duonos, kumpio, sūrio ir daržovių (agurkų, pomidorų, salotų), vaisių (obuolį, kriaušę, bananą). Kad nepabostų sumuštiniai, įdedu lavašo suktinukų su lašiša / krabų lazdelėms / vištiena ir daržovių, vaisių. Kartais įdedu varškėčių su jogurtu, vaisių. Mėgsta ir nesaldžius keksiukus.“

Kiaušinių keksiukai

Juos kepant nebūtina tiksliai laikytis recepto – ingredientus galite dėti pagal skonį, ką turite šaldytuve: kukurūzų, krabų lazdelių, dešros, ir, žinoma, nepamiršti šalia įdėti daržovių.

12 keksiukų reikės:

6 kiaušinių

50 g tarkuoto sūrio

Morkos

Ketvirtadalio paprikos

Druskos ir pipirų

 

Kiaušinius išplakite, sudėkite tarkuotą morką ir sūrį, gabaliukais supjaustytą papriką, suberkite prieskonius. Viską išmaišykite, sudėkite į formeles ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje.

 

3. Eglės Ostreikienės apkepas skanus ir šaltas.

Jonavietė Eglė Ostreikienė džiaugiasi, kad jos septynmetė Miglė pusryčiams valgo virtus putpelių kiaušinius, vyšninius pomidoriukus ir salotas su Beatos duona. Mėgsta čiobrelių arbatą su medumi! Į mokyklą priešpiečiams nešasi daržovių, riešutų, uogų ar vaisių. Puikiai tinka supjaustytas varškės apkepas.

Varškės apkepas

Tinkamas tiek pusryčiams, tiek į moksleivio dėžutę, nes skanus ir šaltas. Reikės:

4 v. š. manų kruopų

4 kiaušinių

2 v. š. cukraus

20 g sviesto

2 pakelių varškės

Šiek tiek pieno

 

Manų kruopas užpilkite pienu ir palaikykite 20 min. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Išplakite trynius su cukrumi, įpilkite ištirpinto sviesto ir sudėkite varškę. Tada supilkite išmirkytus manus. Išmaišykite iki vientisos masės.

Išplakite baltymus iki standumo, dėkite į paruoštą masę ir atsargiai maišykite. Tada tešlą dėkite į kepimo formą ir kepkite 30–40 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.

 

Į mokyklą leidžianti trečiokę Kotryną, Jurgita Klimai­tienė pasakojo, kad savaitgaliais pusryčiams kepa visų vaikų mėgstamus blynelius, pagardintus sveikesniais ingredientais: „Gaminu blynelius su cukinija, varške, obuoliais, pagardinu uogomis. Iš košių dukrytės mėgstamiausia – grikių! Bet į mokyklą paprastai išeina tuščiu skrandžiu. Vaikui pabudus pusvalandžiui iki išėjimo, pusryčių nesinori. Tad keliaudama vėsiais rudens rytais atsigeria šiltos aviečių arbatos su medumi. Ją visada pilu į gertuvę, o maistas – po trijų pamokų!”

Traški tortilijos picutė

Ją pagaminti užtruksite tik 10 minučių! Reikės:

Tortilijos lakšto

6 griežinėlių vytinto kumpio arba saliamio

50 g sūrio

4 vyšninių pomidoriukų

2 v. š. pomidorų pastos

Žiupsnelio džiovintų žolelių mišinio

Šviežių (geriausia ką tik nuskintų) baziliko lapelių

Sutarkuokite sūrį. Tortiliją patepkite pomidorų pasta iki pat kraštų, pabarstykite žolelių prieskonių, berkite 3/4 tarkuoto sūrio. Išdėliokite vytinto kumpio ar saliamio griežinėlius, perpus perpjautus vyšninius pomidoriukus, pabarstykite likusiu sūriu. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 5–8 min., kol sūris ištirps ir ims skrusti padas. Tada picutę papuoškite baziliku, leiskite kelias minutes atvėsti, tuomet pjaustykite gabalėliais.

 

Skaidros Kordušienės, Alinos Gedgaudienės, Eglės Ostreikienės, Jurgitos Klimaitienės nuotraukos

 

 

 

 

 

 

 

mokinuko priešpiečiai, užkandukai į mokyklą, priešpiečių dėžutė