Ashburn +11,6 °C Debesuota
Sekmadienis, 2 Bal 2023
Ashburn +11,6 °C Debesuota
Sekmadienis, 2 Bal 2023

  • Kokius agurkus į stiklainius dėsite šiemet?

    Daugeliui agurkų augintojų – profesionalų ir mėgėjų – kiekvieną sezoną kyla klausimas, kokias agurkų veisles rinktis, kokios naujos jų veislės galėtų sudominti ir papildyti laukiamą derlių. Tad apžvelgiame  konservuoti ir kitaip perdirbti tinkamas agurkų veisles, šio sezono naujienas. Iškart galime pasakyti  &...
  • Žaliuojanti puokštelė Verbų sekmadieniui

    Jau šį sekmadienį dalis tikinčiųjų eis į bažnyčią – likus savaitei iki Velykų švenčiamas Verbų sekmadienis. Katalikams tai žymi Biblijoje aprašytą Kristaus įžengimo į Jeruzalę įvykį. Bet kaip tai susiję su nuskintų augalų ryšulėliu, nuo seno vadinamu verba, ir kas į jį rišama?
  • Velykinė dovana – kukli, paprasta, bet jausminga

    Tikra tiesa, kad prieš Velykas mažiau skauda galvą dėl dovanų. Ir tai tik į gerą! „Kai aplink viskas atgimsta, nė nepajuntame, kaip išauga gerų emocijų vertė, o daiktiškumas lieka antrame plane“, – pastebi floristikos salono „Nerine“ savininkė, floristė Asta ŠLEKIENĖ ir, dalydamasi patari...
  • Soduose galėtų atsirasti daugiau ukrainietiškų vaismedžių

    Vartant vaismedžių katalogus, dairantis įdomesnių obelų veislių, akis užkliūva už ukrainietiškosios „Slava Peremožcam“ („Garbė Nugalėtojams“). Nors Lietuvoje ji nėra nauja ir po šalies sodus plačiai paplitusi, šiuo metu jos pavadinimas skamba kitaip nei anksčiau. O labiau pasigilinus, matyti, kad gali...
  • Jurginų alėjos ant ežero kranto

    Sodybos – kaip žmonės, visos skirtingos. Kokie šeimininko pomėgiai, toks ir sodybos veidas. Vieni dievina rožes, kiti kolekcionuoja bijūnus, o Daivos GAURILČIKIENĖS didžioji meilė – jurginai. „Tai pats nuostabiausias augalas. Žiedų formų ir spalvų begalės, žydi nuo birželio pabaigos iki pirmųjų šalnų, o pernai &nd...
  • Darbus darže diktuoja gamta

    Joks žmogus taip tiksliai nesudėlios darbų kalendoriaus kaip gamta. Prieš sėdami ir sodindami, matuojame oro ir dirvožemio temperatūrą, vertiname dirvos drėgnumą, stebime, kaip elgiasi natūraliai augantys augalai. Kuo daugiau informacijos surenkame, tuo geresnio derliaus galime tikėtis. Todėl naudinga žinoti, kokiems pavasariniams augalam...
  • Sodininkas: „Tai – tinginio ir ekologinio sodo augalas“

    Aktinidijos – tai lianos, kilusios iš Rytų Azijos. Ten jų natūraliai auga daugybė – mūsų mėgstami kiviai taip pat yra aktinidijų vaisiai. Europoje kai kurios pradėtos auginti tik XIX a. pradžioje, o XX a. atkeliavo ir į Lietuvą. „Sovietiniais laikais aktinidijų plantacijų nebuvo, tačiau sodininkai mėgėjai augino, kažkoki...
  • Sveikiau už medų

    Apie stebuklingą žiedadulkių poveikį parašyta ne viena knyga, o medicinoje jos tapo nepakeičiama priemone imunitetui stiprinti. Kodėl produktą, kurį žmogus savo poreikiams naudoja daugiau kaip 50 tūkstančių metų, verta naudoti ir šiandien, patirtimi dalijasi VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto docentas, patyręs bitinink...
  • Kiekvienai dirvai – savas augalas

    Nuvažiavę į medelyną ir išsirinkę mėgstamų augalų, visada pasiteiraujame, kokią aplinką jie mėgsta. Bet juk galime atlikti „namų darbus“ ir iš anksto išsiaiškinti, kokias gėles tinka auginti saulėtose, kokias pavėsingose ir įvairaus derlingumo dirvose.
  • Daržas taip pat gali būti karališkas

    Nerandate kompromiso tarp noro, kad sodybos aplinka būtų estetiškai nepriekaištinga, ir poreikio, kad ant stalo puikuotųsi pačių užaugintos daržovės? Prisiminkite senovinę gėlyno-daržo idėją. Mąstantys, kad daržovės yra negražios, turėtų pagalvoti dar sykį. Parodysime, kaip kurti gėlyną-daržą, o pavyzdžius imame tik geriausius. &Sc...
  • Meškinio česnako stebuklai

    Jau nekantriai laukiame, kada po žiemos ramybės pasirodys pirmieji meškinio česnako ūgliai. Nuo seno sakoma, kad jų ieško meškos, o dabar šie mišku kvepiantys česnakai vis labiau domina ir žmones, tad neretai jų galite pastebėti ir sodeliuose, daržuose, sodybose. Svarbu nepražiopsoti tinkamiausio laik...
  • Kokie sodinukai geriausi?

    Neretai sodininkai mėgėjai skundžiasi, kad pirkti sodinukai neprigyja arba blogai auga, juos puola ligos arba nuvilia derlius. Ką svarbu žinoti perkant vaismedžių ir vaiskrūmių sodmenis internetu, medelynuose ar parodose?
  • Sodyba – tai gyvenimo būdas

    Žvilgsnis į žemės sklypą gali būti skirtingas. Vieni matys daug sunkaus, nesibaigiančio fizinio darbo, kiti įžvelgs naudos, treti mėgausis, klausydamiesi paukščių čiulbėjimo, bičių dūzgimo, atgaivindami pėdas žydinčioje pievelėje, grožėdamiesi pavasario, vasaros ir rudens žiedais. Dalytė ir Vitas RUDZEVIČIAI – gražus pavyzdys, kaip ...
  • Pavasariniai žiedų kilimai

    Sakydami „pirmieji pavasario žiedai“, dažniausiai pagalvojame apie snieguoles, scyles, žydres, krokus, žibutes, šalpusnius. Bet kur kas rečiau prisimename erikas – ir visai be reikalo. Jų įvairovė tokia didelė, kad tinkamai pasirinkus veisles, žydėjimu galima grožėtis kone metus. Beje, nereikėtų jų painioti su virži...
  • Geriausi daržovių kaimynai

    Tema nėra nauja, bet ne prošal prisiminti, kad kai kurie augalai kitų draugijos nepakenčia arba, atvirkščiai, kaip tik mėgsta. Specifiniai junginiai – fitoncidai gali teigiamai veikti greta augančius augalus: reguliuoti jų sėklų dygimą, daigų vystymąsi, atbaidyti kenkėjus ir padėti apsisaugoti nuo ligų. Taigi, artėj...
  • Patiekalai be glitimo

    Parduotuvių lentynose galima išvysti produktų pakuočių su užrašu „neturi glitimo“. Vadinasi,  maiste nėra pagrindinių javų (kviečių, miežių, rugių). Kai kam šis užrašas gyvybiškai svarbus, o kai kam tai posūkis sveikesnės mitybos link. Pabandykime maisto be glitimo pasigaminti namie.
  • Ir kuklūs žiedai gali užkariauti širdį

    Gulsčiosios sanvitalijos nepretenzingi augalai, tačiau jos želdynuose atlieka neįkainojamą darbą. Neaukšti krūmeliai driekiasi tankiu kilimu, o ryškūs ir gausūs žiedeliai šviečia iš tolo. VU Botanikos sodo Vingio skyriaus vyr. kolekcijų kuratorė Zita BRAŠKIENĖ siūlo grožio mylėtojams šių vienmečių gėlių ...
  • Veja: kiek patręši, tiek ir pjausi?!

    Tręšti veją ar ne, tenka spręsti patiems, bet jeigu žaliojo kilimo vaizdas liūdina, išsiaiškinkime, ko jai trūksta. „Išgirdę, kad net ir ekstensyvų žolyną reikia bent minimaliai tręšti, žmonės neslepia nepasitenkinimo, manydami, kad reikės dažniau pjauti. Todėl perspėju, kad tai daryti reikia saikingai ir...
  • Idealaus virto kiaušinio receptas – vertas aukso!

    Kiaušinis yra vienas universaliausių ir populiariausių pasaulyje maisto gaminimui naudojamų produktų. Be to, tai paprasčiausiai pagaminamas produktas – nuostabiam patiekalui dažnai pakanka kiaušinio, puodo ir vandens, arba kiaušinio ir keptuvės, gal dar truputį sviesto arba aliejaus. Iš kiaušinio baltymų ...
  • Kada gi galėsime „išpakuoti“ rožes?!

    Rožių fanai gerai žino, kiek kantrybės, darbo ir sumanumo reikia auginant šias nuostabias gėlės. Bet jų grožis to tikrai vertas! Šiems žodžiams pritaria Šiaulių „Aušros“ muziejaus rožių kolekcijos vadovė Anastasija Ruta ABUKAUSKAITĖ ir primena, kad vėlyvą rudenį prieš šalčius patikimai uždeng...
  • Abrikosai: pavasarį laukiame žydėjimo, vasarą – vaisių

    Pirmieji vaismedžių žieduose paskęs sodai, kuriuose auga abrikosai. Šie kaulavaisiai tikri pavasario pirmūnai ir, jeigu pavyksta juos apsaugoti nuo šalnų, ankstyvųjų veislių vaisiais galime mėgautis jau liepos viduryje, o vėlyvesniųjų – dar ir rugpjūtį. Tačiau yra kelios sąlygos: sodinti reikėtų naujesnes, šalčiui atsp...
  • Saldžios morkytės vaikams

    Ne dažnas vaikas mėgsta daržoves, nors jos – pats geriausias vitaminų šaltinis. Per lysvę eidamas nusiskins pomidorą ar agurką, retas susivilios morka. Tačiau dr. Ingė AUŽELIENĖ ragina tėvelius nenuleisti rankų ir paieškoti veislių, kurių skonio savybės patrauks mažylius. Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos d...
  • Studentiškoje virtuvėje ne tik bulvės ir makaronai

    Apie studentišką virtuvę sklando legendos, apie jos šedevrus ar ten įvykusius nuotykius kalbama prisimenant linksmus jaunystės metus. Kažkada buvo įprasta matyti sovietinių laikų studentą, iš autobuso išlipantį su dviem sunkiais krepšiais kaimiškų bulvių, morkų, mamos iškeptų kotletų ar susuktų ba...
  • Avokadas apsipylė pumpurais ir žiedais

    Eksperimentuoti su augalais pamėgusi  Stasė JOKŠIENĖ avokadą iš kauliuko užsiaugino ne tiek dėl naudos, kiek dėl įdomumo. Atsidėkodamas egzotiškas šiltųjų kraštų augalas šį kovą apsipylė žiedais, bet šilutiškės bandymams – dar ne pabaiga...
  • Svarbiausia – išmokti džiaugtis ir netapti vejos tarnais

    Akivaizdu, kad pilkų, asfaltuotų privačių kiemų era baigėsi ir jau neįsivaizduojame sodybos be žolynėlio. Diskusijos dėl vejos praktiškumo liko antrame plane, bet vis dažniau karštai pasiginčijame, kaip ji turėtų atrodyti, ar būtina pjauti kas savaitę, ar reikia tręšti, kovoti su „savavališkai“ joje i&scar...
  • Jauni sodinukai laukia daugiau sodininko dėmesio

    Visi sutaria, kad vaismedis būtų gražus, patogus prižiūrėti ir sveikas, reikia jį genėti, šalinti vilkūglius, retinti šakas, formuoti vainiką su aiškia viršūne. Bet neaišku tampa tada, kai nepatyręs sodininkas žiūri į medelį, kurį ką tik pasodino. Kada ir kaip genėti pačius jauniausius sodinukus, pataria &bdquo...
  • Invaziniams augalams – ne vieta gėlynuose

    Pavasarį želdynų projektuotojai, apželdinimo specialistai, dekoratyvinių augalų pardavėjai ir mėgėjai ruošiasi naujam sezonui. Vis dar pasitaiko atvejų, kai į platų dekoratyvinių augalų asortimentą patenka ir invazinės rūšys ar veislės, pavyzdžiui, baltažiedė robinija, gausialapis lubinas, raukšlėtalapis erškėtis, uos...
  • Paprikos: skonių ir spalvų beieškant

    Žinoma pomidorų kolekcininkė iš Prienų rajono agronomė Vilija JUŠKEVIČIENĖ vis sunkiau atsispiria ir paprikų kraitelei: įvairėja ne tik skoniai, bet ir spalvų vaivorykštė, bet pirmenybės niekam neužleidžia saldžiosios paprikos, gardžios ir suaugusiems, ir vaikams. Šviežios, konservuotos ar farširuotos paprikos ...
  • Persikai ir abrikosai – ne naujokai lietuviškuose soduose

    Ne taip seniai retam sode galėjome pamatyti derančius abrikosus ir persikus, nes jie lepūs, bijo šalčių ir ne kasmet pradžiugindavo derliumi. Vis tik pastaruoju metu vis daugiau sodininkų mėgėjų laužo stereotipus ir sėkmingai augina naujas, šalčiui atsparias latviškos ir kanadietiškos selekcijos šių vaismedžių ...
  • Imbieras ir ciberžolė – kantriems augintojams

    Šiltųjų kraštų augalų auginimas Lietuvoje reikalauja ypatingų sąlygų. Tad ką svarbu žinoti ruošiantis auginti imbierą ir ciberžolę ant palangės ne tik dėl grožio, bet ir dėl derliaus?
  • Vorai pagalbininkai

    Žmonių baimė vorams – viena iš dažniausiai pasi­reiškiančių fobijų. Tačiau pasirodo, jie gali būti rimti pagalbininkai žmonėms, norin­tiems užauginti sveiką ir gausų derlių. Kuo šie nariuotakojai naudingi? Vorai gali būti natū­ralūs kenkėjų priešai. Lietuvos laukuose pastebėta ir iki šiol mūsų...
  • Dauginimas žaliaisiais auginiais: naudingi patarimai

    Lietuvoje kaip vienmečių auginamų gėlių kerelius per žiemą galima sėkmingai išlaikyti, o pavasarį padauginti žaliaisiais auginiais. Šitaip galima dauginti pelargonijas, Valerio spriges ir Naujosios Gvinėjos hibridus, amerikines lantanas, verbenas, svyrančiąsias begonijas, sundaviles, šlamučius, fuksijas. Svarbu tai padaryti ...
  • Depresijos neišgydys – bet nuotaiką pakels

    Kadaise buvo įprasta aviečių pasirinkti miške, bet, ar pasimėgausime šiomis pasakiškomis uogomis, paprastai priklausė nuo mums nepavaldžių aplinkybių. Dabar turime galimybę paaviečiauti nepraverdami kiemo vartelių. Uogas skiname kada norime, valgome iškart arba ruošiame žiemai – esame mažiau susaistyti įv...
  • Smidrų veislių margumynas

    Prienų rajone, Patamulšio kaime, Reda ir Dominykas BARISAI prieš aštuonerius metus ryžosi įsteigti smidrų ūkį. Šiandien jie ne tik perpratę šios populiarėjančios daržovės auginimo gudrybes, bet ir išbandę auginti didelę veislių įvairovę.  Tad belaukiant šių itin ankstyvų daržovių derliaus, ve...
  • Ar galima valgyti parudavusius avokadus?

    Avokadas – pastaruoju metu ypač vartotojų pamėgtas, maistingas ir dažnai neatsiejamas patiekaluose vaisius. Prieš perkant avokadus atkreipkite dėmesį, ar vaisius yra būdingas savo išvaizdai, ar yra nepažeistas, ar nėra atsiradę gedimo požymių.
  • Apie bites, fortus ir filosofiją

    Žmonės dažnai lyginami su bitėmis. Tada, kai sunkiai dirba ir pasiekia rezultatą, tada, kai tvarkingai dirba komandoje, tada, kai „dūzgia“ ir „gelia“. Žvelgiant filosofiškai, bitės ir žmonės turi daug bendro. „Ar žinojote, kad bitės-žvalgės grįžta į avilį perduoti kitoms naujų medingų laukų koordinačių? Jomis...
  • Su šimto metų gimtadieniu pasveikino pražydęs „šimtmečio augalas“

    Panašu, kad su šimtuoju gimtadieniu Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodą Kaune sveikina ir augalai: sodo oranžerijoje pražydo ypač retai žiedais nustebinanti agava. Jau du dešimtmečius botanikos sode auginamas augalas žiedynkotį išleido dar rudenį ir į viršų stiepėsi visą žiemą, o nuostabiais geltonais ...
  • Juodieji kukurūzai – saldybių mėgėjams

    Juodieji kukuruzai ‘Black Aztec’, kelis tūkstantmečius auginami ir valgomi Amerikoje, kuo puikiausiai dera ir Lietuvoje. O auginti verta dėl puikaus, saldoko skonio ir nestandartinio akcento darže. Šiais kukurūzais kviečia susidomėti  Artūras SOIKINAS, Kauno rajone, Smiltynų 1-ajame kaime, su šeima puoselėjantis da...
  • Laukiant pirmojo vynuogių derliaus

    Lietuvoje populiarėja vynuogių auginimas. Šiltėjant klimatui, atsirandant naujoms veislėms, daugėja vynuogių entuziastų, iš­bandančių ir auginančių įvairias veisles, supažindinančių su jomis ir kitus augintojus. „Jei reikėtų rinktis vieną veislę, imčiau bet kurią gerai augančią. Į ją priskiepyčiau 100 kitų veislių ir turė...
  • Salotų auginimo ypatumai

    Salotos – vieni populiariausių lapinių daržo augalų, vertinamos dėl greito augimo, skonio savybių įvairovės ir maistingumo. Dažniausiai salotos valgomos žalios, termiškai neapdorotos, o užsiauginti galima ištisus metus. Tai ir viena pirmųjų daržovių, kurios sėklas pasėjus lauke anksti pavasarį, mūsų šalies klimato sąly...
  • Gėlynas nuo nulio

    Kas svarbiausia sode? Architektas atsakys – projek­tas, erdvių suplanavimas, stilių dermė. Nekilnojamo­jo turto agentas įvardys sodybos dydį, vietą, sutvarky­mą. Šį klausimą uždavus pradedantiems sodininkams, daugelis atsako – gėlynas. „Nestebina dažni klausimai, kaip įrengti gėlyną. Į jį akys krypsta pirmiau...
  • Aštri tema virtuvėje

    Nevengiame pasiginčyti įvairiomis temomis, bet tikriausiai visi sutaria, kad nepagaminsime patiekalo, nepasmulkinę jo ingredientų. Papjaustome, tarkuojame, o kai reikia, ir sukarpome. Bet smulkinimo įrankių tokia galybė, kad visai nesunku tarp jų pasimesti. Tad pakalbėkime aštriai.
  • Sodyba šlaite kuria savas istorijas

    Pasak sodybos šeimininkės Vilioetos GRINIENĖS, skoningai sutvarkyta, estetiška aplinka mūsų šlaituotoje sodyboje – tai džiaugsmas širdžiai ir malonumas akims, kai pavyksta suderinti gamtos ir gyvenimo dėsnius.
  • Daigai: daugiau skonio, daugiau vitaminų, daugiau energijos

    Ringauduose (Kauno r.) jau dešimtmetį klesti ir populiarėja šeimos ūkis „Žali žali“, kurios puoselėtojai Indrė ir Vincas BENEVIČIAI greta įprastų daržovių ir augalų želmenų augina ir tokių, kurių nė nepagalvotume ragauti daigų pavidalu. Geras skonis, vitaminai, mineralai, mikroelementai – štai tokie privalu...
  • Augalai sinoptikai

    Darže, o ypač ekologiniame, stebėdami gamtos siunčiamus signalus, galime numatyti oro prognozes. Gamtos pasaulyje ­žinoma apie 400 nuostabių augalų-barometrų, pagal kuriuos galima nuspėti orų permainas.
  • Dvispalviai pomidorai – vis naujesni ir įdomesni

    Visą kovą galite skirti pomidorų sėjai, bet jei nespėjote nusipirkti norimų sėklų, po mėnesio ar dviejų dairykitės mėgstamų arba dar nebandytų, skanių arba patikimų veislių daigų. O šįkart pristatome gausėjančią dvispalvių pomidorų šeimą – grožis akims ir malonumas skrandžiui!
  • Žemuoginė avietė: gražuolė su charakteriu

    Artūras SOIKINAS su žmona Laura puoselėjantys daigų ūkį „Tavo daržas“, kviečia susidomėti ir reto grožio žemuogine aviete, kuri pirmiausia yra avietė, tik skoniu kažkiek primena žemuogę.
  • Kovas: darbai darbus veja

    Kovas prasidėjo, tad raitojam rankoves, maunamės pirštines, aunamės patogius batus ir kimbam į darbus! Tikriausiai daugelis jau išgenėjo sodus, nukirpo pernykščius varpinius augalus, bet jeigu to dar nepadarėte – paskubėkite, nes paskui gali būti per vėlu. Nors pavasaris ateina lėtai, jau dabar paruoškite &scaro...
  • Baltas it nuotaka – gausiažiedis stefanotis

    Malonus ir net svaigus stefanočio aromatas iškvėpins jūsų namus, o baltas žiedų žavesys kambarius pripildys šviesos ir nuteiks šventiškai. Vien dėl šių priežasčių verta taikytis prie menkiausio šio augalo kaprizo, o jų ne vienas... Jis skirtas moterims, kurios nebijo iššūkių.
  • Dievų dovana - ŠOKOLADAS

    Vieni sako, kad kakavmedžio sėklų actekų Mėnulio dievas žmonėms pavogė iš Saulės vaikų šalies... Kiti byloja, kad kakavmedžio sėkla papuolė iš Rojaus, todėl šie gardumynai suteikia išminties ir jėgos. Kaip bebūtų, kadaise iš tiesų dieviškus pinigus kainavusiu skanėstu šiandien mes galime mė...