Ashburn +25,9 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 31 Geg 2023
Ashburn +25,9 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 31 Geg 2023

  • Sodininkų gegužė

    Pagaliau tikrasis pavasaris! Jau išgenėti, išretinti vaismedžiai ir vaiskrūmiai, dekoratyviniai augalai su lapais, daugelis ir su žied­pumpuriais, veja žaliuoja, tulpės ir narcizai kvepia, darbai sode verda! Visi augalai, ilgai bandę pražysti, bet baiminęsi vėsaus balandžio, ryžosi! Sodininkai į žiedus žiūri ne tik su pasigėrėj...
  • Ką reikia žinoti renkantis ir perkant naujus augalus?

    Saulėtos dienos visus sodininkus išginė į lauką, šiltnamius ir sodus, kur niekada nesibaigia darbai: tai apkirpti reikia, tai papurenti žemę, patręšti, pasodinti, padauginti ir t. t. Dauguma ima planuoti pokyčius gėlynuose, naujų augalų pirkimą ir sodinimą savo kieme – juk labai svarbu, kad išėjęs į savo kiemą m...
  • Klevo žiedai – iki galo dar neatskleista paslaptis

    Nors visame pasaulyje klevų sirupas puikiai žinomas, šio medžio žiedai – tikra paslaptis. Tenka pripažinti, kad valgių ir gėrimų receptūroje nėra tekę jų matyti, tad nieko nuostabaus, kad galimybė juos derinti su kitais ingredientais, patraukė dėmesį. Vieną kitą šio netikėto atradimo detalę sutiko atskleisti „Pakruojo d...
  • Agurkai ir pomidorai dera – kambaryje

    Konditere ir virėja Vilniuje dirbanti ir sodybą Molėtų rajone su šeima prižiūrinti Valė Petrauskienė ir namuose eksperimentus su augalais atlieka ištisus metus. Ne pirmą sezoną sėkmingai prie palangių augina agurkus, kurie ūgliais kartais apsuka net karnizus, o kiek anksčiau trejus metus sėkmingai derėjo tas pats balkoninių pomidor...
  • Iš gėlyno į keptuvę

    Grybavimas lietuviams tarsi futbolas brazilams. Tačiau nedažnas šių miško gėrybių ieško pavasarį, o dar retesnis jų tikisi rasti – nuosavame gėlyne! Kauno rajone besikurianti Neringa Ramanauskė ir pati pirmąkart nustebo pavasarį tarp kiemo želdynų radusi briedžiukų.
  • Dovana mamai – žydintis levandos medelis

    Jeigu norite nustebinti mamą artėjančios šventės proga, tikrai nesuklysite dovanodami levandą ant vieno stiebo. Medelio formos augalas ne tik bus nestandartinė puošmena namams ar kiemui, bet ir ilgai žydės, kvepės. Kuo ypatingi tokie augalai ir kaip juos prižiūrėti, teiravomės Kristinos Balnytės, Vilniaus universiteto Botanikos sod...
  • Agrastų bėdos

    Didelėje uogakrūmių šeimoje agrastai nėra patys ryškiausi, vietą šiuo metu užleido kitoms sodo naujienoms. Tačiau ištikimi agrastų mėgėjai jų augina ne vieną krūmą ir ne vieną veislę. Bet net ir geriausiam sodininkui nutinka netikėtų dalykų. Ne vienam šis išsiskiriančio skonio uogas nokinantis krūmas jau...
  • Maža sodyba – nestandartiniai sprendimai

    Kuo mažesnė erdvė – tuo svarbiau, kaip išnaudoti kiekvieną kvadratinį metrą, kiekvieną augaliuką ir vazoną, kiekvieną grindinio plytelę. Ribotas plotas skatina kūrybiškai mąstyti, tačiau nereiškia, kad galutinis rezultatas nebus puikus. „Jei sklypas mažas ir suprantate, kad vejai teliko du kvadratiniai metrai &nd...
  • Kuriame rožyną

    Žiemą ir ankstyvą pavasarį be­vartant naujausių rožių veislių katalogus, nejučia pagauna azartas – jų norisi ir savo kieme ar sodyboje. Kaip ir kur sodinti, kaip nepasiklysti tarp gausaus asortimento, ką daryti, jeigu ro­žes gauname labai anksti pava­sarį ir dėl oro sąlygų dar negali­me sodinti į nuolatinę augimo vietą, pat...
  • Džiovintos daržovių sriubos: idėja, parviliojusi namo

    Egidijaus ir Robertos KARDONŲ idėja – grįžus iš Škotijos į Lietuvą, į Lungelių kaimą (Zarasų r.), auginti daržoves ir džiovinti jas sriuboms. Kai jaunų ūkininkų verslo ratas įsisuko, jie net patys sunkiai patikėjo, kaip jiems, šių sričių naujokams, tai pavyko. Nepalyginamas malonumas dirbti sau – smalsiai, eksper...
  • Sodybos žemėlapis: skirtingose erdvėse – nauji pojūčiai

    Kauniečių Vilmos ir Povilo VEBELIŪNŲ sodyboje, kurią kraštovaizdžio architektė nutarė atgaivinti senelių žemėje, jau dabar galima įkvėpti ne tik tyro oro gurkšnį, bet ir pasisemti ramybės, gamtos palaikymo ir įkvėpimo. Ovalo ir banguojančiomis formomis susodinti augalai, subtilūs spalvų deriniai, lanksčiai išraityti takai su...
  • Drambliniai česnakai skaniausi kepinti

    Daiva POCIENĖ iš Šiaulių dramblinius česnakus pabandė auginti prieš gerą dešimtmetį, kai šie buvo dar didelė naujiena ir retenybė. Skiltelė po  skiltelės – ir jų prisidaugino ne tik mūsų pašnekovė, bet ir dažnas retenybėmis besidomintis lietuvis. Tad kokia gi šiauliškės patirtis ...
  • Lysvėse iš durpių briketų ir gėlės, ir daržovės

    Tikriausiai sodybos skendėtų žieduose, jei gėlynų nereikėtų nuolat ravėti ir laistyti. Žalieji vejos kilimai užkariauja vis didesnius kiemo plotus, o dekoratyvūs ir ne itin reiklūs spygliuočiai monotoniškai keičia pavasario ir vasaros spalvų šėlsmą. Tai neprastas sprendimas, bet mažai malonumo teikiančius darbus galime sumažinti ir...
  • Japoninis kopūstas: auga ne tik žemėje ir vandenyje

    Retenybių mėgėjams metas atkreipti dėmesį į japoninius kopūstus, išvaizda primenančius gražgarstes, o skoniu – kopūstus ar garstyčias. Vilniaus rajono Gudelių kaime šios daržovės auginamos šeimos ūkyje. Kalbinome šio ūkio atstovę Juliją JUOZAPAVIČIENĘ.
  • Saldi meditacija

    Pievose ir gėlynuose pasipylus gėlių žiedams, kodėl gi nepasidomėjus ne tik estetinėmis jų savybėmis! Kas seniau buvo skirta tik aukštuomenei, šiandien gali puošti ir jūsų stalą, džiuginti vaizdu, kvapu, skoniu. Cukruoti gyvų gėlių žiedlapiai yra subtilus puošybos elementas, primenantis būties trapumą, tobulą gamtos k...
  • Kambarinių augalų atostogos

    Pašvietus pavasarinei saulei ir gam­tai pradėjus busti, gėlininkai ima planuoti, kada perkels kambarinius augalus į balkoną ar terasą, nes gryną orą mėgstame ne tik mes, bet ir mūsų mylimi augalai. Ką reikėtų žinoti ir kokių klaidų vengti, kaip įkurdinti augalus laikinojoje vietoje, kad atsiskleidęs jų grožis suteiktų jaukumo naujai e...
  • Kodėl gi neauginti paprasčiau?!

    Arbūzų ir melionų augintojai turėtų suklusti! Ukmergiškė Gabija GRAKAVINAITĖ pasidalijo patirtimi, kaip arbūzus ir melionus užauginti patogesniu ir greitesniu būdu. Kukliai save vadinanti daržininke mėgėja, jauna augintoja, pastebi, kad perteklinis dėmesys šiems šiltųjų kraštų augalams gali netgi pakenkti.
  • Ginkmedis – solidus sodybos akcentas, alėjų ir net alpinariumų puošmena

    Prasidėjus naujam sodininkavimo ir miško sodinimo sezonui, šurmuliuojant mugėms, bruzdant kaimynams, kyla noras ir savo kieme pasodinti vieną kitą medelį. Neretai dairomės kažko įdomesnio, retesnio mūsų kraštuose. Tikrai neapsiriksite sodyboje pasodinę ginkmedį – graži medžio laja suteiks jaukaus pavėsio vasarą, o rude...
  • Afrikietiški agurkai skaniausi marinuoti

    Odeta PETRAUSKIENĖ iš Kauno, dar ne taip seniai pamėgusi įvairias naujoves darže, prieš kelis metus pradėjusi auginti afrikietiškus agurkėlius, tobulą jų skonį atrado marinuodama.
  • Išretėjusi veja – dar ne pasaulio pabaiga

    Išretėjusi veja – nemažas galvos skausmas. Tokia nei graži, nei smagi vaikščioti basomis vasarą. Ne mažiau rūpesčių ir pamačius dėmių, kurios atsirado mylimam augintiniui pamėgus „kilnoti koją“ netinkamoje vietoje. Suprantama, kiekvienai problemai yra savas sprendimas, bet kartais kompromisą rasti. ne taip lengva.
  • Nepelnytai primiršti kambariniai smidrai

    Dažniausiai žodis „smidras“ mums asocijuojasi su virtuvės gurmanų ir sveikuolių mėgs­tama ir vertinama, ryšulėliais parduodama daržove, dar vadinama šparagu. Bet šįkart papasakosiu apie kitus smidrus – kambarinius augalus, kuriuos mūsų močiutės ir prosenelės augino namuose nuo senų senovės.
  • Botanikos sode Kaune prasideda didysis tulpių žydėjimas

    Prasideda ryškiausias ir didžiausią tulpių įvairovę pristatantis žydėjimas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune: daugiau kaip 500 veislių ir rūšių tulpių, tarp kurių – ir įspūdingiausios, per pastaruosius kelerius metus sukurtos veislės, ir Lietuvos selekcininkų darbai, ir botanikams įdomiausios retos tulp...
  • Glotnus glotnučių pasaulis

    Tai gana naujoviškas pasaulis, bet kas gi nemėgsta šio minkšto, tiršto, aksominio gėrimo iš uogų, vaisių ar daržovių, praturtinto pienu, sultimis, riešutais, žaliąja arbata?! Neperdėsime sakydami, kad visi, bent kartą gyvenime paragavę švelnų ir gaivų glotnutį, pamėgsta jį, juolab, kad ne tik papr...
  • Auginti nelengva, bet verta

    Nors mūsų šalies klimatas ne itin palankus baklažanams, ekologiniame ūkyje Paežerės kaime (Plungės r.) ūkininkaujanti Rasa BATAVIČIENĖ jų sėkmingai užsiaugina. Ūkyje natūraliais metodais auginamos tiek tra­dicinės lietuviško daržo gėrybės, tiek retos daržovės. Kaipgi užsiauginti žuvį kvapu ir skoniu šiek tiek primenančią...
  • Paragavę būtinai pasisodinsite

    Nuo seno šermukšnis sodin­tas prie vartų, kad joks blogis nepatektų į kiemą, iš jo gaminti ir amuletai. Etnologai juokauja, kad po langu šio gražaus me­džio nesodindavo, nes augda­mas per arti apsaugos taip, kad net dukros neištekės! O štai apie sodo (naminį) šermukšnį ne dažnas...
  • Kerintis fuksijų grožis

    Neįprastai šaltas vasaris kelia nerimą fuksijų augintojams. Šios nuostabios gė­lės sunkiai žiemoja, todėl retas gėlininkas gali pasigirti gausia kolekcija. Vilniuje gyvenantis mokslininkas, genetikas, selek­cininkas Juozas Proscevičius, sukūręs daugybę nuostabiųjų lelijų veislių, augančių ir Vil­niaus universiteto Botan...
  • Taip norisi skaidraus it veidrodis...

    Vandens telkinys net mažame sklype – tai ir grožis, ir ramybės oazė, ir drėgnesnis, švaresnis sodybos oras. Bet pirmiausia, atėjus pavasariui, reikia pasirūpinti jo švara. Svarbiausius darbus vardija ir naudingais patarimais dalijasi sodo inžinierius, UAB „Sodo“ vadovas Ramūnas Rėderis.
  • Dzūkijos nacionaliniame parke puoselėjamos tradicijos

    Dzūkijos nacionaliniame parke puoselėjamas senovinis amatas – drevinė bitininkystė. Čia vyksta daug iniciatyvų, siekiant išsaugoti autentiškąją tamsiąją bitę.
  • Liofilizuotos daržovės – vertingesnės

    Kai susitinka kūrybiškai mąstantys žmonės, galima tikėtis tik pačių geriausių rezultatų. Tokios sėkmės istorija gali pasidalyti ir trečius metus Dakčiuose (Šiaulių r.) veikiančio „Daržovių ūkio“ savininkas bei netoliese, Kairių miestelyje, liofilizuojančios ir sultis spaudžiančios įmonės vadovė. Greta šaltyje dži...
  • Lauko kinrožės – meilė iš pirmo žvilgsnio

    Vos pravėrus Anastazijos ir Igorio KRIVOROTOVŲ sodybos vartelius, dėmesį užkariauja nuostabaus grožio žieduose skendintys kinrožių krūmai. Jie puošia pagrindinį įėjimą į namą ir puikiai dera prie balto fasado, ornamentuoto juodo metalo balkonų rėmo. Šių augalų nedažnai pamatysime mūsų krašto kiemuose, todėl vešantys k...
  • Geltoni kaip saulė, blyškūs kaip mėnulis: kas?..

    Kas daugiau, jeigu ne pomidorai. Geltonieji ir baltieji – švelnaus skonio, nuo kurių tikrai nenukentės skrandis, netoleruojantis rūgščių pomidorų. Šios grupės pomidorų TOP-10 – iš alytiškės Sandros ŠIMKEVIČĖS pomidorų kolekcijos. O kol dar auga mūsų daigai, ji perspėja: nepersistenkime jų gau...
  • Jeigu mėgstate gražią lapiją – rinkitės pilėjas

    Lapų forma ir margumu pilėjos kai kuriems asocijuojasi su ateiviais iš kosmoso. Ši dekoratyvi žaluma papuoš bet kuriuos namus, tik ne pro šalį žinoti, kurios rūšys lepesnės. Kuo jos ypatingos, teiravomės Kristinos BALNYTĖS, VU Botanikos sodo vyresniosios botaninių kolekcijų kuratorės.
  • Žemaitiška virtuvė – sava ir kitokia

    Keliaudami po pasaulio virtuves, šįkart stabtelėkime Žemaitijoje. „Juk tai Lietu­va!?“ – tikriausiai nusistebėsite, bet tikras žemaitis jausis turįs autonomijos privi­legiją. Ir taip jau šimtmečius. Net šilkinė košė čia verdama kitaip... „Vaikystėje tai buvo populiarus patiekalas! Girdė...
  • Ankstyvą daržą įkurdino namuose

    Valdonė GUDAITIENĖ iš Ringaudų (Kauno r.) – grafikos dizainerė, Co2 lazerio programuotoja – save vadina tiesiog žemės mylėtoja ir namų žmogumi, mat profesija tiesiogiai nesusijusi su augalais. Šiais metais ji netikėtai nusprendė paankstinti daržų laikotarpį: nediduką, simbolinį daržą pasodinti savo name, daugiausia prie...
  • Lietuviškos slyvos lietuviškam sodui

    Slyvos mūsų soduose jau taip seniai, kad, regis, jei nėra bent vieno vaismedžio, tai ir nėra sodo. Šalies mokslininkai yra sukūrę gausią šių vaismedžių veislių įvairovę, todėl renkantis sodinuką tenka gerai pasukti galvą arba ieškoti žinovų patarimo.
  • Uodeliai iš žemės

    Su žaluma, bitėmis ir drugeliais atgyja ir mažiau džiaugsmo teikiantys gyviai. Kai kurie jų pridaro ir nemažai vargo. Štai žemės muselėmis dar vadinami daiginiai uodeliai daž­niausiai į lysves patenka su žeme ir gali pakenkti sanpau­lijoms bei kitoms gėlėms. O agurkiniai uodeliai geba nustekenti agurkų daigus ir ant palangės, ir &...
  • Svarbiausia – laiku padėti tašką

    Vos prieš porą savaičių taškavome ir visaip kitaip gražinome margučius. Pasirodo, tokią techniką, tik akriliniais dažais, galima taikyti kuriant nuostabaus grožio paveikslus. Pažvelkime iš arčiau, kaip atsiranda mandalas primenantys raštai, svarbūs ne tik estetine funkcija, bet ir teikiantys atsipalaidavimo, susitelki...
  • Japoninės vyšnios: nuo kvepiančių frezijomis iki žavinčių šimtais žiedlapių viename žiede

    Išgirsti žodį „vyšnios“ – ir burnoje pajunti jų skonį, užuodi kvapą. Tačiau 19 a. sakuroms, japoninėms vyšnioms, apsigyvenus europiečių soduose, skambėjo nepasitenkinimas: jos neveda maistui tinkamų, gardžių, didelių uogų! Vis dėlto grožis nugali pasaulį: nuostabūs žiedai pamažu pakerėjo Europą, Ameriką ir ...
  • Leiskime įkvėpti oro ir vejai

    Kuo veja intensyviau mindžiojama, tuo tankesnis tampa dirvožemis, prastėja jo struktūra, augalų šaknims ima trūkti deguonies, jos silpsta, žolynas blogai įsisavina trąšas, skursta. Ši problema nėra neišsprendžiama – tereikia pavasarį veją aeruoti, kaip sakant pavėdinti.
  • Kulinarinė fantazija laužo stereotipus apie vegetarišką maistą

    Organizmai išsiilgo vitaminų, o mes vis dažniau dairomės į daržovių lentynas ar lysves, tad stabtelėkime vegetariškoje virtuvėje. Kad ir kur gyventume, šios mitybos taisyklės tos pačios. O kur dar žiema, kuri tikrai nėra dosni žaliavalgiams ir vegetarams – už lango nežaliuoja daržovės, vaismedžių ir vaiskrūmių š...
  • Nebijokime valgyti raudonžiedžių pupelių

    Kai kurie sėklų parduotuvių pardavėjai pastebi, kad lietuviai konservatyvesni, atsargesni valgydami daržoves, palyginti, tarkim, su anglais, kuriems nė nekyla abejonių, ar galima valgyti raudonžiedes pupeles, nors kai kurios jų žydėdamos atrodo kaip dekoratyvinės. Tad nemaža dalis lietuvių raudonai žydinčias pupeles ir augina kaip dekoratyvines,...
  • Žilakrūmiai soduose

    Žilakrūmiai nedažni Lietuvos soduose, nors labai vertingi ne tik jų vaisiai, bet ir lapai ar šaknys. Šie augalai itin jautrūs šaltoms lietuviškoms žiemoms, tačiau besikeičiantis klimatas žilakrū­mius, kaip ir kitus šiltesnių kraštų sodo augalus, jau leidžia auginti mūsų soduose. Japonai žilakrūmį lai...
  • Kambarinių augalų pavasaris – koks jis?

    Balandį aukštyn bekopianti saulutė ne tik šildo, bet ir žadina augalų gyvybę. Šį mėnesį reikia labai kruopščiai atlikti kambarinių augalų priežiūros darbus. Dar galima persodinti įvairias gėles, apgenėti, išretinti šakas. Balandį būtina augalus paruošti aktyviam augimui.
  • Gamtos artumas – darbe ir kiekviename žingsnyje

    Gebėjimas prognozuoti ateinančio sezono orus pagal vieno ar kito augalo žydėjimą – jokie burtai, bet fenologijos dalis. O kad šio mokslo žinios itin naudingos daržininkams mėgėjams, patvirtina ir dr. Danuta ROMANOVSKAJA, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Žemdirbystės instituto Vokės filialo vyresnioji mokslo d...
  • Valgomosios viksvuolės – žemės migdolai

    Uteniškė Akilina ALESIŪNIENĖ, metaforiškai apibūdindama valgomųjų viksvuolių skonį, vadina jas žemės migdolais. O Vilma RAKAUSKAITĖ-ŽUKIENĖ iš Bartkūnų (Panevėžio r.) sumaltus riešutėlius naudoja vietoje kavos. Tad kuo gi ypatingas šis augalas, kurį dėl grožio galima pasisodinti ir vietoj gėlių?
  • Kuo kvepia žydinti palmė?

    Aplankyti tropinius drugius į šimtmečio gimtadienį švenčiančio Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo oranžeriją Kaune gausiai plūstantys lankytojai pastarosiomis dienomis nustebę ilgėliau stabteli centrinėje oranžerijos dalyje – palminėje, smalsiai dairydamiesi ir klausdami: „Kas čia taip kvepia“? Erd...
  • Pumpure – lašelis stiprybės

    Pavasaris – laikas, kai tiek gamta, tiek žmogus pabunda iš žiemos sąstingio. Pasak profesionalaus vaistininko-fitoterapeuto Virgilijaus SKIRKEVIČIAUS, norą gyventi ir veikti pažadina vis skaisčiau šviečianti saulė: „Gamta laiku pasiūlo dovanų – pirmiausia išbrinkusius medžių pumpurus paskui ir vaistinguo&sh...
  • Apžiūrėkime veją – gal reikia „pašukuoti“

    Pavasarį veja ne visada džiugina akį. Neretai tarp žalių atželiančios žolės ūgliukų galime pastebėti apmirusių senų lapelių, kurie  tarsi susivėlę į rudą veltinį. Plonas tokių lapų ir nesuirusio smulkintos žolės mulčo sluoksnis vejai nekenkia, tačiau storas veltinis gali pridaryti  žolynui nemažai žalos.
  • Kaip gelbėti kiškių apgraužtas obelaites?

    Kiškiai žiemą apgraužė jau­nas obelis – ką daryti? Specialistų nuomone, svarbu atidžiai apžiūrėti kamienus: jeigu pažeidimų daug ir jie gilūs, paprasti sprendimai gali ir nepadėti.
  • Jos pražysta pirmosios

    Po ankstyviausių pavasarinių žiedų, nebijančių nei naktinio šaltuko, nei vėlyvo sniego, taureles atveria tulpės.  Vis dažniau sodybų kiemuose pasirodo Kaufmano, Hofmano, Greigo tulpės. O štai prieš dvejus metus Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo parke Kaune viena po kitos sužydo per dvi dešimtis ankstyv...