Ashburn +8,4 °C Dangus giedras
Antradienis, 27 Vas 2024
Ashburn +8,4 °C Dangus giedras
Antradienis, 27 Vas 2024

  • Upės potvynis nepaskandino noro sukurti gražią sodybą

    Šveicarijos kaimynystėje, Jonavos rajone, erdviame sode šeimininkauja visa Stankų šeima. Sodo grožis, gėrybių gausa ir ramybė – tai gyvenimo būdas. Irena ir Henrikas Stankai pradėjo sodininkauti prieš 35 metus. Vėliau prisijungė sūnus ir dukros šeima, tad plotas nuo 6 arų išsiplėtė iki 18.
  • Vasariniai česnakai: pavasariui pasilikime didesnes skilteles

    Kiekvieną žiemą užkietėjusių daržininkų mintys neišvengiamai sukasi apie ankstyvą pavasarį, kai vos tik pasibaigus dirvos įšalui, sodinsime vasarinius česnakus. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro SDI mokslo darbuotojos dr. Danguolės Juškevičienės pasiteiravome, kaip pasirengti vasarinių česnakų sodinimui, kaip ...
  • Šešios brangiausios sklypo projektavimo klaidos

    Žiema – puikus metas projektuoti sodybos želdinius. Lapai nukritę, sklypo reljefas kaip ant delno, atlydžiai parodo žemesnes ir linkusias užmirkti vietas, o miegant gėlynams, lengva koreguoti jų formas.
  • Trečioji sodininkų karta

    „Esu trečios kartos vaismedžių ir vaiskrūmių augintojas“, – sakė po 17 metų į savo tėviškę Žadžiūnuose (Šiaulių r.) sugrįžęs ir tėvų puoselėjame medelyne dirbti pradėjęs Kęstutis Ralys. Medelyną Klaipėdos krašte netoli Gargždų dar praėjusiame amžiuje buvo įkūręs Kęstučio senelis Feliksas Triušys. ...
  • Skanėstai su medumi

    Pasak VDU Žemės ūkio akademijos docento Algirdo Amšiejaus, šaltuoju metų periodu, kai žmones persekioja ir vargina peršalimo ligos, prisiminkite bitučių suneštą medų. Bitininkas pataria jo vartoti ne tik susirgus, bet ir kaip profilaktinę priemonę, organizmą stiprinti kartu su džiovintais vaisiais, alijošiumi i...
  • Artėja naujas daržo sezonas: nuo ko pradėsime?

    Net ir turint patirties ne visada pavyksta pasidžiaugti geru daržovių derliumi. Ir nebūtinai tai lemia prastos oro sąlygos ar kenkėjai. Dalis sėkmės – mūsų pačių rankose. Agronomė Nijolė Maročkienė primena, ką svarbu žinoti apie sėklų paruošimą, dirvą, trąšas, daržovių kaimynystę.
  • Graži gyvatvorės pati neužaugs – reikia žinoti, kaip prižiūrėti

    Įprasta sodybas puošti ir apjuosti gražiomis apsauginėmis gyvatvorėmis. Jas formuojančių augalų pasirinkimas gausus, o žaliųjų sienelių formos įvairios. Ar tikrai žinome, kaip jas prižiūrėti?
  • Kokias daigų auginimo klaidas vis dar darome?

    Dalis augalų Lietuvoje gali keliauti į dirvą tik prieš tai paauginti daigais. Jeigu daigai ištįso, pakeitė spalvą, susirgo ar visai nunyko, – greičiausiai darėme kažką ne taip. Tad kokios gi daigų auginimo klaidos, kurių neišvengiame, pastebėtos įvairių daržininkų?
  • Atradimas virtuvėje – nasturtė

    Skambiai atradimus vadiname geografiniais, archeologiniais, medicininiais, technologiniais. O štai vilnietės Editos Mačiulaitienės pavyzdys rodo, kad ne mažiau įdomūs atradimai vyksta lysvėje ir virtuvėje. Prieš kelerius metus sėkmingų eksperimentų sąrašą ji papildė valgomosiomis gumbinėmis nasturtėmis, savitai ryškiu...
  • Kada žadinti po žiemos miego spygliuotuosius namų draugus?

    „Kaktusai – palyginti nereiklūs augalai. Dažniausiai jie žūsta dėl per didelės globos negu dėl dėmesio stokos. Svarbiausia laikytis priežiūros sezoniškumo“, – primena Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos mokslo darbuotoja dr. Rimanta Vainorienė.
  • Vitaminų kokteilis viduržiemyje: burokėlių apkepas su morkomis ir riešutais – skanu, sveika, modernu

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų: pradedant maltinukais ir apkepais, baigiant šokoladiniais pyragais ir keksiukais.
  • Kokių veislių agurkus sėsime šiemet?

    Kada jei ne dabar padiskutuoti apie geriausias daržovių veisles?! Agurkai – viena tų, be kurių neįsivaizduojame nei vasaros, nei žiemos. Kasmet bandome naujų veislių, greta pasėjame ir jau išbandytų, bet ne vienas daržininkas yra pastebėjęs, kad senųjų veislių derlius ne toks, kaip anksčiau. Apie atradimus ir „praradimus&ldquo...
  • Mažai pažįstami, bet vertingi

    Kalesninkų kaimo ūkininkas, mokslininkas, fizikos mokslų dr. Alfonsas Peckus nuo 1990 m. savo idėjas įgyvendina tėviškės žemėje, įkūręs javų ir žolinių kultūrų sėklininkystės ūkį, kur augina vertingų sveikatai grūdinių kultūrų. Tarp jų – ir maistingųjų italinių šeryčių bei sėjamųjų judrų.
  • Ką verta žinoti, renkantis bičių šeimą?

    Pradėti bitininkauti vien noro neužtenka. Pirmieji žingsniai gali būti tokie skausmingi, kad jau po pirmų metų nesinorės ir į medų pažiūrėti. Kad taip nenutiktų, daugiau nei keturis dešimtmečius bitininkaujantis Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos doc. dr. Algirdas Amšiejus pataria ir knygas paskaityti, ir pas patyr...
  • Voratinklinių erkių apetitas didėja. Ką daryti?

    Vasarą vis dažniau vyrauja sausi ir šilti orai, tad itin plinta paprastosios voratinklinės erkės. Prieš porą dešimtmečių jos daugiausia žalojo šiltnamių augalus, o dabar kenkia ir lauko agurkams, moliūgams, cukinijoms, pupelėms, dekoratyviniams augalams, obelims, braškėms – ir tai dar ne viskas. Ši...
  • Ar patikrinote rūsyje laikomus obuolius? Į juos gali įsimesti puviniai

    Į sandėliuojamus obuolius įsimetę puviniai sufleruoja, kad juos laikome ne visai taip, kaip derėtų. Specialistai perspėja, kad jeigu šiais vaisiais norime gardžiuotis ilgiau, sandėlyje neturėtų būti kvapų, kuriuos jie sugeria iš aplinkos. Taigi daržovės – prastos kaimynės vaisiams, tačiau tai ne vienintelė priežastis, lemiant...
  • Raktas į cimbidžio širdį

    Kai paskutiniai žiedai nuvysta kieme, ant palangės pradeda skleistis cimbidis. Ruduo ir žiema – puikus laikas pažinčiai ir draugystei su šia orchidėjų rūšimi. Prieš kelis dešimtmečius buvę pažįstami kaip egzotiški žiedai gėlių puokštėse, dabar orchidėjų krūmai lengvai prieinami ir kaip kambariniai ...
  • Keičiantis poreikiams, keitėsi ir sodybos vaizdas

    Sodų bendrijoje „Atžalynas“ Dalios ir Vidmanto Užų tvarkoma erdvė dvelkia gamtos įaustu paprastumu ir jaukumu. Joje nuo pavasario iki vėlyvo rudens džiaugiamasi pražydusiu žiedu, prisirpusia ankstyva uoga, sunokusiu vėlyvu obuoliu ir natūraliomis žaliosiomis skulptūromis.
  • Žalieji kokteiliai sveikai ir skaniai dienai

    Atrodytų – tai sveikata, stilius ir skonis vienoje stiklinėje! Bet ar tikrai žalieji kokteiliai yra vaistas nuo visų ligų? Biomedicinos mokslų daktarė, populiaraus tinklaraščio „Daigintos mintys“ autorė Skaidra Kordušienė teigia, kad žalieji kokteiliai gali puikiai papildyti mūsų valgiaraštį, tik svarbu tai...
  • Pas ūkininkę atvilioja naminių sūrių skonis

    Rasa Jarmalienė iš Stebulių kaimo (Lazdijų r.) sukasi savo ūkelyje. Ne toks jau ir ūkelis – visai nemažas šeimos ūkis: melžia 3 karves, augina apie 20 mėsinių galvijų, turi visą reikiamą techniką, kad aprūpintų gyvulius pašarais. O ūkininkės gaminamų sūrių skoniai viliote vilioja čia savus žmones.
  • Temperatūra lauke krenta – kaip jaučiasi bitės?

    Meteorologų prognozuojami šalčiai mažiau patyrusiam bitininkui gali kelti nerimą. Ar, žemiau 10 °C šalčio nukritus temperatūrai, aviliuose žiemojančioms bitėms nebūna per šalta, ar joms jauku ir nieko netrūksta, teiravomės gerai žinomo bitininko Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos doc. dr. Algirdo Am&scar...
  • Medelių skiepijimui ruoškimės jau dabar

    Viduržiemį soduose įsivyrauja gilioji ramybė, tik retsykiais ją sudrumsčia miško paukščiai, ieškodami užsilikusių uogų. Šaltymečiu sniegas, ledas ir šaltis kuria įmantrias skulptūras, keičia jų formas, o pasitaikantys atlydžiai jas tobulina iki begalybės. Dažnas sodininkas užmigdytas žiemiškų orų, pamir&...
  • Kol laukiame žiedų, pasidžiaukime uogytėmis

    Galima išvardyti daug nuostabių augalų, gražių ne žiedais, o ryškių spalvų uogomis. Būtent jos šiuo metų laiku mažais žaismingais akcentais puošia namų interjerą. Šį kartą prisiminkime smulkią samanėlę su lyg pabirusiais karoliukais uogytėmis primenančias nerteras ir saulamėges kiauliauoges, kurios net praūžus ...
  • Sėdami paprikas, įberkite ir baklažano sėklų – auginti nebus sunku

    Jeigu pirmais metais baklažanų derlius nedžiugins, nenuleiskite rankų. Netoli Šakių gyvenanti Aldona Markevičienė atskleidė tris šios daržovės silpnybes, tad tinkamai parinktoje vietoje jos augs, derės ir puoš aplinką.
  • Traškioji sultenė – ir šiltnamiui, ir lysvei

    Salotinių sultenių prekybos vietose ieškome vis dažniau. Tačiau nebūtinai jas turėtume valgyti įvežtines. Šių lietuviams vis dar naujų salotų galime pasisėti ir šiltnamyje ar lysvėje – ne tik pavasarį, bet ir  vasarą.  Ir nuo šalnų jos dažniausiai nenukenčia. Tad ką mano apie sultenes pabandžiusieji ja...
  • Miela dovana – bet kaip ja pasirūpinti?

    Ar gali būti kas maloniau, nei gauti dovanų žydinčių gėlių – ypač žiemą! Bet ką daryti, jei gėlė auga vazonėlyje? Juk dažniausiai šaltuoju metu augalams ramybės laikotarpis. Kaip pasirūpinti ne laiku žydinčiomis gėlėmis, ar įmanoma grąžinti natūralų jų ciklą ir kitas gudrybes pasakojo Klaipėdos universiteto Botanikos sodo koordinato...
  • Kas brandina kedrines pinijas?

    Be šių puikių sėklų neapsieina joks Sibiro gyventojas ir visai nesvarbu, mieste ar mažesnėje gyvenvietėje jis gyvena, jaunas ar senas. Visi vaišinasi šiais gero skonio ir labai turtingais maisto medžiagų vaisiais. Yra tekę kurį laiką gyventi Altajaus krašte, vėliau čia grįžti atostogų, ir visuomet vietiniai jomis vai&...
  • Patisonai ir cukinijos: spalvos įvairėja, veislės tobulėja

    Vasara kvepiančios cukinijos ir patisonai vertingiausi nuskinti jauni, dar nesulaukę fiziologinės brandos. Doc. dr. Audronė Žebrauskienė, VDU ŽŪA Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto darbuotoja, kartais vien iš šių daržovių spalvos gali nuspėti, kokia bus jų žievelė ar minkštimas. Specialistės teiravomės, kaip įvairėja ne t...
  • Gamtos artumas – darbe ir kiekviename žingsnyje

    Gebėjimas prognozuoti ateinančio sezono orus pagal vieno ar kito augalo žydėjimą – jokie burtai, bet fenologijos dalis. O kad šio mokslo žinios itin naudingos daržininkams mėgėjams, patvirtina ir dr. Danuta ROMANOVSKAJA, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Žemdirbystės instituto Vokės filialo vyresnioji mokslo d...
  • Aromatinga ir gardi žalioji palangė

    Šaltuoju metų laiku norisi žalumynų, kuriais galėtume pagardinti salotas ir kitus  patiekalus, dėti į kokteilius. Klaipėdos universiteto Botanikos sodo koordinatorė dr. (hp) Asta Klimienė teigia, kad įvairiausių žolelių nesudėtinga užsiauginti ir žiemą. Tereikia žinoti, kokias pasirinkti ir kaip prižiūrėti. „Sunkiausiai ant pal...
  • Valsas, sausainiai ir dešrelės su šampanu

    Austrija vilioja snieguotomis Alpėmis, tvarkingais miesteliais ir imperatoriškąja Viena, garsia didingu Habsburgų paveldu. Tai šalis, padovanojusi pasauliui daugybę kompozitorių, dailininkų ir mokslininkų. Ji traukia viso pasaulio kalnų ir operos mylėtojus, istorikus. Artėja šventės, pasmalsaukime, ką austrai gamina kasdien,...
  • Egzotika paslaptingoje dėžėje

    Augalų terariumas – skamba itin neįprastai. O kaipgi iš tiesų? Koks gyvenimas ten vyksta ir kaip palaikoma savotiška ekosistema? To klausėme patyrusios kambarinių gėlių augintojos Viktorijos Zabotkienės iš Kauno rajono, Akademijos gyvenvietės.
  • Šaltalankiai ir sodybai papuošti ir ant odos tepti

    Estetiški, vitaminingi ir atsparūs šaltalankių krūmai jau seniai išsikovojo vietą lietuviškose sodybose, bet, pavyzdžiui, JAV tik dabar ateina į madą. Šis išvaizdus, nereiklus augalas tinka nederlingiems plotams apsodinti. Ką kalbėti apie ryškių oranžinių uogų naudą sveikatai. Jei jų nenurinksite,...
  • Aitriąsias paprikas vadina gėlėmis

    Jurgita Čirienė Kauno rajone, savo namų kieme, kasmet aitriąsias paprikas augina labiau dėl grožio negu dėl praktinės jų paskirties. Ji sako vazonus su spalvingais vadinamaisioais „čili pipiriukais“ rikiuojanti vietoj gėlių. Ir iš tiesų kai kurių aitriųjų paprikų grožis pranoksta gėles…
  • Glotnus glotnučių pasaulis

    Tai gana naujoviškas pasaulis, bet kas gi nemėgsta šio minkšto, tiršto, aksominio gėrimo iš uogų, vaisių ar daržovių, praturtinto pienu, sultimis, riešutais, žaliąja arbata?! Neperdėsime sakydami, kad visi, bent kartą gyvenime paragavę švelnų ir gaivų glotnutį, pamėgsta jį, juolab, kad ne tik papr...
  • Paprastasis kurklys – daržininko rykštė ar miela egzotika?

    Kurkliai, kuriuos dar kitaip galėtume vadinti svirpiančiais kurmiais ir kitais įdomiais pavadinimais, darže yra dideli slapukai, juos pamatyti itin sunku, bet niekada nepraslysta pro akis jų darbų pėdsakai – išrausti urveliai, primenantys labirintus, ir apgraužtos daržovės. Tiems, kurie jau nuleido rankas bekovodami su šiais ...
  • Jeigu mėgstate gražią lapiją – rinkitės pilėjas

    Lapų forma ir margumu pilėjos kai kuriems asocijuojasi su ateiviais iš kosmoso. Ši dekoratyvi žaluma papuoš bet kuriuos namus, tik ne pro šalį žinoti, kurios rūšys lepesnės. Kuo jos ypatingos, teiravomės Kristinos BALNYTĖS, VU Botanikos sodo vyresniosios botaninių kolekcijų kuratorės.
  • Kova už vietą po saule

    Kaip naujas teritorijas užkariauja vyrai, žinome. Moterys irgi tai daro, bet kitaip. Alytaus rajone prie Noso ežero vasarojanti Rasos Sakalauskienės šeimyna žino, kad mamos ir močiutės okupuojami žemės plotai bus vis didesni ir gražesni. Pasivaikščiojimas po Rasos labirinto kambarius – meditacija, kuriai mažai kas gali prilyg...
  • Žemaitiškos šventės su spirgine ir kastiniu

    „Kas bus, kas nebus, bet žemaitis nepražus“, – sako populiarus liaudiškas posakis. Ir tai tiesa. Žemaitija – savitas Lietuvos kraštas, turbūt labiausiai iš etninių regionų išlaikęs savo veidą. Suvalkiečiams ir dzūkams žemaitiškos tradicijos palieka neišdildomą įspūdį, nes kitokios...
  • Vienas naujausių vardų pomidorų pasaulyje – ‘Alvita’

    Praėjusieji metai baigėsi gražiu akcentu itin gausiame pomidorų pasaulyje. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Komunikacijos skyrius tada pranešė, kad šios įstaigos Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkas dr. Audrius Radzevičius sukūrė naują valgomųjų pomidorų veislę ‘Alvita’. Ji registr...
  • Kaip tvariai supakuoti dovanas: vienos idėjos pavydėtų net Salvadoras Dali

    Jei dovanos artimiesiems jau supirktos, belieka jas dailiai supakuoti: po eglute sudėti ir su meile suruošti tokie siurprizai namuose sukurs dar daugiau kalėdinės nuotaikos. Visada praverčia nuo dovanų likusios juostelės, kaspinai, spalvingi maišeliai, tačiau net jei jų nekaupiate, namie tikriausiai turite kepimo popieriaus, folijo...
  • Vyndarys: lietuviškas vynas yra savito, bet turtingo ir įdomaus skonio

    Kintant klimatui ir vynmedžių selekcijai sparčiai žengiant pirmyn, lietuvių vyndarystės tradicijos atranda naują nišą. Gausų vaisių ir uogų gėrimų asortimentą papildo iš Lietuvoje auginamų vynuogių gaminami vynai. Įdomu, ar galime tikėtis, kad kada nors jie galėtų varžytis su tradicinių vyno šalių gėrimais? Kuo ypatinga vynu...
  • Išsaugoti seną sodybą skatina stiprus darbščios giminės genas

    Mažame jaukiame Varėnos rajono kaimelyje Maceliuose įkurtoje sodyboje kone pusantro šimto metų gyvena ta pati giminė. Iš kartos į kartą perduodama meilė tėviškei leido iki šių dienų išsaugoti prisiminimus, kaip keitėsi vieta, kokie žmonės gyveno. Ir dabar sodyboje susirenkančios trys kartos randą apie ką pasika...
  • Saugūs kailinukai augalams

    Visiškai atsparių augalų beveik nėra: vieni nukenčia nuo šalčio, kiti – nuo žiemos saulės, sniegolaužos ar vėjų, dar kiti – nuo pavasario šalnų. Kaip poilsiui paruošti augalus, kad kitais metais vėl džiugintų, pataria dendrologas, želdynų ekspertas, UAB „Želdynėlis“ įkūrėjas Arvydas Rutkauskas ...
  • Dar spėsite namuose iškepti tikrų kūčiukų ir burnoje tirpstantį aguonų pyragą

    Kūčios ypatinga atmosfera apgaubia kiekvieną iš mūsų, jaukiai suburia šeimas ne tik prie vaišių stalo, bet ir atveria prisiminimų skrynią, kurioje ir vaikystės nuotykiai, ir laimės atnešusios praeinančių metų akimirkos. Džesika Dargužienė iki šiol drauge su tėveliais ir savo šeima ruošia šv...
  • Lietuviškiems vaisiniams vynams vien obuolių nebeužtenka

    Ne visos vasarą sode nokstančios gėrybės patenka ant stalo, į stiklainius ar sudžiovinamos. Dalis derliaus panaudojama gaminant vaisinius vynus. Artėjant šventėms vynininkystės entuziastai ir mėgėjai pradeda ragauti, vertinti šiųmetį darbą, o kantresni iš rūsio atsineša ir kelis metus išlaikyto gėrimo. Vaisių v...
  • Pilką sodybos vaizdą nudažo gražuolės efedros

    Vasarą, kai žalumos apstu, regis, ir želdynams nieko netrūksta, bet šaltuoju metų laiku ilgimės spalvų. Jei želdynuose nedaug visžalių augalų, jų draugiją galite papildyti melsvai žaliomis efedromis. Žavingi, neįprastos išvaizdos augalai, primenantys asiūklius, tinka modernaus, savito stiliaus sodyboms. Keletas krūmokšnių pu...
  • Kaip nepaklysti tarp moliūgų?

    Moliūgai įspūdingi dydžių ir formų įvairove: nuo per šimtą kilogramų sveriančio iki į delną telpančio, nuo apvalaus kamuoliuko iki primenančių beisbolo lazdą. Skiriasi ir jų skoniai, todėl rinkdamiesi veislę ir rūšį kitam sezonui, pagalvokime, kokiu tikslu juos auginsime. Beje, Gamtos tyrimų centro vyresnioji mokslo darbuotoja dr. ...
  • Pristatyta knyga apie Užutrakio dvaro sodą

    Gruodžio pradžioje Užutrakio dvare vykusios konferencijos „Istoriniai vaismedžių sodai Europos kultūriniame kraštovaizdyje“ metu pristatyta knyga „Užutrakio dvaro vaismedžių sodas – gyvoji istorija“.
  • Terasoje - aitrus, bet sveikas grožis

    Garliaviškė Dalia Verbylienė-Maskelytė namų virtuvės niekada neįsivaizdavo be aitriųjų paprikų. Jau ketverius metus jas augina terasoje vazonuose, kaip ir pomidorus. Atidžiai prižiūrimos daržovės dekoratyvumu pradėjo varžytis net su gėlėmis. Aitriųjų paprikų nenukonkuruoja niekas, nes jos ne tik traukia akį, bet ir yra skanus, sveikas pag...