Ashburn -1,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 5 Vas 2023
Spausdintų leidinių prenumerata
Ashburn -1,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 5 Vas 2023

  • Ar jau žinote, kur sodinsite bulves?

    Žiemos dienos trumpos, o vakarai ilgi, ramiai gurkšnojant šiltą arbatą, galime pasvarstyti, kuris laukas ateinantį pavasarį bus tinkamiausias bulvėms sodinti. Žinoma, geriausia ūkyje laikytis sėjomainos, nes jau iš anksto pagal pasėlių rotaciją planuojama, kur kokios kultūros bus auginamos.
  • Šis produktas ne tik pagerina maisto skonį...

    Augalinis aliejus – būtina suaugusių žmonių kasdienio raciono dalis. Mokslininkai per dieną rekomenduoja suvartoti apie 4 šaukštelius, kad sustiprėtų širdis. Mat augaliniame aliejuje gausu ne tik riebiųjų omega 3 rūgščių, bet ir nepakeičiamosios linoleno rūgšties. Ji svarbi tuo, kad sumažina blogojo chole...
  • Tylūs daržo ir sodo atėjūnai

    Vykstant intensyviems augalų mainams ir pastaraisiais šimtmečiais vis plačiau ir daugiau jiems keliaujant iš vienos pasaulio šalies į kitą, kai kurių kelionės be bilieto tapo gana įprastu reiškiniu. Tarp jų ir svetimžemiai augalais – vienmetė šiušelė, jau pripažinta invazine, ir dirvinis bei status...
  • Kada gi iš tikrųjų sėti paprikas?

    Jau apsirūpinę sėklomis paprikų augintojai senokai domisi, kada tinkamiausias metas joms sėti. Kristina AUSTYNIENĖ iš Tauragės rajono Norkaičių, patyrusi daržovių ir jų daigų augintoja, atsako, kad tai priklauso nuo to, kur auginsime šias daržoves. Tačiau svarbu nedaryti tam tikrų klaidų, tarkim, išsigliaudenti pirktinę papr...
  • Viskas, ko nežinojote apie ananasus

    Prieš trejus metus Kretingos muziejaus Žiemos sodą papildė naujas egzotinis augalas – ananasas. „Savo pačios užaugintą ananasą su jau užsimezgusiu vaisiumi muziejui padovanojo mūsų rajono gyventoja kurmaitiškė Asta Tamošiūnienė, – pasakojo muziejininkė Jurgita Tertelienė. – Tad proga plačiau pa&scaron...
  • Ar bandėte užsiauginti anyžiaus?

    Pasak vaistininkės, žolininkės ir vaistažolių augintojos, Jadvygos Balvočiūtės, prieš Kalėdas namai pakvimpa anyžiais. Jo dedame į kepinius, mėsos ir žuvies patiekalus, užplikiname sveikatą stiprinančios arbatos ar kaitiname vyną su aromatingosiomis žvaigždutėmis. Pasirodo, jo užauginti galime ir savo darželio lysvėje.
  • Prisiminkime žaliąsias cukinijas

    Žiema kaip reikiant įsibėgėjo, daržo derlius sandėliuose jau pamažu tirpsta, bet visada verta prisiminti žaliąsias cukinijas. Jas maistui ruošti galima termiškai neapdorotas ir neluptas, salotoms, sumuštiniams, kepti arba įdaryti mėsa, varške, daržovėmis, virti, troškinti, šaldyti ir konservuoti. Cukinij...
  • Šviežios, traškios, sultingos – iš po sniego

    Tarp augintojų vis dažnėja bandymai lysvėse žiemoti palikti morkas, pastarnokus, kopūstus... Pašnekinome kelias daržovių augintojas, kurios morkų pasikasė ir lapinių kopūstų pasiskynė jau po sniego pūgų, pirmomis sausio dienomis.
  • Šventės baigėsi – kur dėsime eglutes?

    Po Trijų Karalių naujas rūpestis – tenka nupuošti gruodį džiuginusias Kalėdų eglutes, bet kur dėti medelį? Dendrologijos draugijos ekspertės, dendrologės Rimos ŽEBRAUSKAITĖS nuomone, ką su jomis daryti teks spręsti patiems. Jeigu eglutė nukirsta, galite ją nunešti į specialią aikštelę – vėliau žaliaskarės tampa b...
  • Medus iš... saldainių

    Ši istorija nutiko maždaug prieš dešimtmetį, bet aktuali ir pamokanti net šiandien. Pasirodo, bites vilioja ne tik gamtos sukurti medingi augalai. Jos iš žiedadulkių pagamintą medų gali „pagardinti“ ir žmogaus sukurtais maisto produktais. Tik ar tai pagerina medaus kokybę? Europoje nutikęs įvykis ai...
  • Staigmena – alyvų žydėjimas žiemą!

    Jei esate įsirengę žiemos sodą ar didesnę šviesią patalpą, šaltuoju metų laiku aplinką galite papuošti netradiciškai – žydinčių alyvų krūmeliais. Nuostabiomis žiedų kekėmis ir svaiginančiu aromatu tikrai nustebinsite ir namiškius, ir draugus. Prieš daugelį metų Lietuvos agrarinių ir miškų mo...
  • Kiekvienai daržovei sava žiemos rezidencija

    Daržovių derlius seniai nuimtas, saugiai sudėtas sandėlyje, dėžės pamažu tuštėja, regis, nėra dėl  ko sukti galvos. Bet ar tikrai? Daržovių augintoja ir agronomė Milda MIKELIONIENĖ primena, kad eiti į rūsį reikia ne tik tada, kai norime ko nors iš ten parsinešti į virtuvę. Šviežios, sveikos, vertingų maistin...
  • Unikalus ir gyvas kolektyvinių sodų pėdsakas

    Baigiantis metams norisi susitvarkyti namus, grąžinti skolas, nusiųsti linkėjimus artimiesiems ir draugams. Naujųjų išvakarėse bendruomenės ir organizacijos taip pat skumba sukviesti savo narius, prisiminti baigtus darbus, padėkoti už iniciatyvas. Ne išimtis ir Kauno susivienijimas „Sodai“, kasmet drauge su žurnalu &bdq...
  • Artėja šalčiai – apsaugokime sodo augalus

    Žiemos šalčių padariniai dažnai išryškėja tik vasarą. Apšalę vaismedžiai ir vaiskrūmiai pavasarį kartais atrodo normaliai, o vasarą staiga paruduoja dalis arba visi lapai, plonesnės šakutės pradeda džiūti. Kartais po šaltos žiemos augalai visai neišsprogsta, o pakasti šalčio tampa lepesni g...
  • Nuo idėjų iki fantastiškų vaizdų

    Laukinės gamtos ir Jiesios upelio prieglobstyje įsikūrę Rokai (Kauno r.) neatsilieka nuo šiuolaikinių želdinimo tendencijų. Jau prie įvažiavimo į seniūniją pasitinka spalvinga augalų grupė, administracijos pastatą puošia „Žalčio figūros“ kompozicija, supa parkas ir gėlynai. Pasak seniūnės Dalės Žėkienės, prireikė de&sca...
  • Neskubėkime atsikratyti puošniosiomis puansetijomis

    Visame pasaulyje prieš Kalėdas įprasta puošti namus, bažnyčias, biurus ryškiosiomis puansetijomis. Šie augalai suteikia šventiškumo, žavesio, sukuria ypatingą nuotaiką, tad ne veltui vadinami „Kalėdų žvaigždėmis“. Selekcininkų sukurta daugybė įvairių veislių su baltais, gelsvais, geltonais, g...
  • Kaip įsirengti nuosavą kompiuterinių žaidimų erdvę

    Jei esate užkietėję kompiuterinių žaidimų mylėtojai, ko gero suprantate, kad atskira erdvė, kurioje nevaržomai galėtumėte žaisti įvairius žaidimus yra labai svarbi. Žaidimų kambarys gali būti puiki vieta geram laiko praleidimui su draugais, šeima ar tiesiog tas namų kampelis, kuriame galėtumėte sumažinti per dieną susikaupusią įtampą.
  • Paprikų veislės: verta išbandyti naujesnes

    Nors augintojai jau pasiilgo daigų meto, specialistai pataria sausį dar neskubėti sėti paprikų, palaukti vasario pabaigos ar kovo pradžios. Besidairydami naujesnių paprikų veislių, atkreipkite dėmesį, kad dažnos jų saldėja... Pažvelkime, ties kokiomis veislėmis sėklų parduotuvėse kviečia stabtelėti ir atidžiau pasidomėti dr. Audronė ŽEBRAUSKIENĖ...
  • Nustebinkite kaimynus ir gimines retais augalais!

    Mėgstate tai, kas dar nauja, neįprasta, mažai matyta ir norite tai turėti savo sodyboje? Tikrai dar turite iš ko rinktis! „Brolių Vrublevskių medelyno“ sodininkai Romas ir Edmundas VRUBLEVSKIAI vieni pirmųjų Lietuvoje pradėjo auginti iki šiol retus augalus: šilkmedžius svyruokline laja, lekėčius, dekaisnėjų ...
  • Plaušenė, arba kaip darže užauginti kempinę...

    Daigų ūkis „Tavo daržas“ metų prasme dar nuėjo neilgą kelią, tačiau patirties resursai traukia naujovėmis, domina ne tik daržininkus mėgėjus. Vienas iš tų įdomesnių augalų yra plaušenė, kurią jaunutę galima valgyti kaip cukiniją, o iš subrendusios pasigaminti kempinę maudymuisi, virtuvei, buičiai... Apie neįprast...
  • Ar tikrai žiemą skleidžiasi pakalnučių žiedai?

    Daugelis prisimename pasaką apie piktą pamotę, kuri per pūgą ir speigą geraširdę podukrą išsiuntė į mišką žibuoklių parnešti. Bet šįkart papasakosime apie pakalnutes. Pakalnutes žiemą! Ne tik pasakos gali baigtis laimingai. Išradingieji botanikai sukūrė receptą, kaip pasidžiaugti šiais ankstyvos v...
  • Suteikime duonai antrąjį kvėpavimą

    Šį kartą, mieli skaitytojai, visas mūsų dėmesys skiriamas duonai. Po švenčių jos dažnai lieka, bet praktiška šeimininkė stengiasi duonos neišmesti: iš jos pasidaro džiūvėsėlių ar užraugia girą. Ką reiškia duona, kiekvienam lietuviui nereikia ir aiškinti, o po šventinių pyragų laikas ...
  • Dialogas su augalais

    Šis tekstas – tiems, kurie tiki, kad pabendravus su augalu ar net pasišnekėjus, jis tiesiog suklesti. Kiti žmonės linkę pasikliauti chemija – klestės, kai tinkamai tręši ir laistysi. Dar kiti linkę laikytis vidurio – derina viską. Kad ir kaip ten būtų, gal net skeptikams įdomu patikrinti, ar tiesa yra tai, ...
  • Kokie metai, toks ir vynas

    Vynuogė – keista uoga, kasmet vis kitokia. Vyno mėgėjas pasakys, kad metų vynuogėms būna geresnių ir blogesnių. Ragaujant prancūziškus, itališkus, ispaniškus vynus, galima nuspėti, kokių metų vynas, kokia buvo vasara. Ką apie tai mano lietuviškų vynų gamintojai? Kaip veikia vynuoges lietuviškos vasaros? A...
  • Kas žiemoja vertikaliosiose lysvėse?

    Vertikalusis apželdinimas leidžia vidaus patalpoms ir pastato sienoms, kolonoms, įvairioms pertvaroms suteikti gyvybės. Toks ūdas leidžia išspręsti tiek mažų, tiek didelių plotų problemas: vienus padeda estetiškai išskaidyti zonomis, kituose sutalpina tai, ko nepasodinsi įprastu būdu. Bet artėja vasara baigiasi ir kyla kitų ...
  • Gyvenimas su bambukais

    „Bandydamas tai, kas iki tol atrodė abejotina, atrandi ką nors naujo,“ – sako mėgstantis eksperimentuoti Nerijus Žilinskas. Kartu su žmona Sigita (Kėdainių r.) jie augina Lietuvoje dar nepaplitusius augalus – bambukus. Taip, tai tiesa, bambukai gali augti ir mūsų klimato sąlygomis! Tad keliaujame sužinoti visko išs...
  • Skanu, kad net seilė varva...

    Gineso rekordų knygoje 2011 m. užfiksuota pati didžiausia kriaušė – ji svėrė beveik 3 kg! Tai buvo azijinė ‘Atago‘ kriaušė, idealiai auganti 6 klimatinėje zonoje ir mėgstama japonų. Kokios kriaušės populiariausios Lietuvoje ir kodėl, pasakoja „Malinausko medelyno“ savininkas dr. Kęstutis Malinau...
  • Virusines ligas bulvėse platina ir amarai

    Gal kai kas nustebs, bet bulvėmis mėgsta gardžiuotis ir virusinę infekciją platinantys amarai – nuo jos  nukenčia derlius. To galima išvengti, svarbu amarus naikinti. Kokie efektyviausi būdai?
  • Kad ir kur pažvelgsi – obuoliai!

    Kai pro rudenėjančio sodo šakas pradeda žvelgti raudonskruosčiai obuoliai, vis dažniau išgirstame: „Gal kam obuolių?“ Dabar vis dažniau užsukame į sandėlį pasirinkti jų žiemos stalui. Gaminti iš obuolių – vienas malonumas. Jie patiekalą pasaldina arba suteikia rūgštumo. Rūgštūs geriausiai tink...
  • Liūdnas legendas nustelbė mylinti širdis

    Nuostabiame gamtos kampelyje savo sodybą puoselėjantys Janina ir Česlovas Stoniai laimingi, suradę ramybės oazę, ir kuria ją tarsi žydintį parką. Ten pabuvojęs negali neprisiminti Kazio Binkio eilėraščio eilučių: „Ant kalno tulpės, pakalnėj ievos, miške žibutės šilkinės žydi. Po lygius laukus, po slėnias pievas žiedai ...
  • Tikslus planas padės sutalpinti visus norus

    Į medelyną vis dažniau užsuka ne tik sodininkai, bet ir jaunos šeimos su vaikais, nusprendusios įrengti nedidelį sodelį. Didžiulis malonumas – ne tik poilsis terasoje, bet ir galimybė nusiskinti ekologinių vaisių. Vaikams tai irgi smagi pramoga. Specialistai patvirtina, kad sodas teikia naudos, ir rekomenduoja suaugusiam žmogui per ...
  • Kvapiosios dedešvos žydėjimo magija

    Ypatinga gėlelė yra dedešva, savo švelniais šilkiniais žiedeliais visą vasarą kantriai puošianti gėlynus. Pasisodinę gėrėsitės jų ilgu, gausiu žydėjimu, nereiklumu ir švelniu, muskusą primenančiu aromatu. Suprasite, kodėl šios gėlės, kartais vadinamos roželėmis, buvo visuomet mėgstamos ir nuo seniausių l...
  • Dryžuotųjų pomidorų era prasidėjo nuo Tomo Wagnerio

    Ypatingas „Rasų“ žurnalo pašnekovas – garsus pasaulio pomidorų ir bulvių selekcininkas Tomas Wagneris iš Vašingtono valstijos Evereto miesto (JAV). Šių dienų įvairiausių spalvų, formų, dydžių dryžuotųjų pomidorų veislių genuose galima rasti T. Wagner’io 1973 m. sukurtojo garsiojo ‘Green Z...
  • Augalai, kuriems būtinas poilsis

    Kvepiantys Viduržemio jūros regiono prieskoniai, dailios gėlės vilioja mus, bet kaip juos prižiūrėti šaltomis tamsiomis žiemomis? Pastangų reikės. Didžiausias keblumas, kad žiemą jiems reikalingas poilsis ir vėsesnė temperatūra. Sudaryti tokias sąlygas šildomuose namuose tikrai sudėtinga. Kaip kuo geriau patenkinti šių augal...
  • Gardi sriuba – meistriškumo įrodymas

    Daug kam gali pasirodyti, kad sriubos virimas – tai nesudėtingas ir daug pastangų nereikalaujantis procesas. Anaiptol, tituluoti kulinarijos meistrai teigia, kad išvirti skanią sriubą nėra paprasta, o jei tai pavyksta padaryti nepriekaištingai, laikoma didelio meistriškumo išraiška.
  • Ją dievini arba nekenti

    Turbūt pritarsite, kad kalendros abejingų nepalieka. Vieni raukosi jas vos užuodę, kiti valgo saujomis. Kalendros būdavo dedamos į faraonų kapus, vadinasi, valdovai neįsivaizdavo, jog aname gyvenime būtų galima be jų apsieiti. Taigi, pamėkite kalendras. Jei to nepadarėte, tai visai nesunku: juk nuo neapykantos iki meilės dažniausiai tik vienas ž...
  • Senųjų dievų palaiminti

    Retas kuris nesvajoja auginti bičių ir jomis rūpintis. Matyt, taip jau priimta nuo seno lietuvių širdyse – rūpi jos ir naujai įkurtos, ir senos sodybos šeimininkui. Ypač jos svarbios gyvenantiesiems kaime, nes ir sąlygos auginti bites čia kur kas palankesnės. Bitelės ne tik medų neša, jos labai vertingos ir gausinant s...
  • Senoviškos Kūčios

    Jau šiandien mūsų šeimos susės prie šventinio Kūčių stalo. Ant jo rasime visko – ir tai, kas pasiekė mus per šimtmečius, ir tai, ką siūlo šiuolaikinė virtuvė. Bet neprošal dar kartą prisiminti senovinius lietuviškus gardumynus, dabar atrodančius itin kukliai, bet praeityje žmonėms teikusius ...
  • Habil. dr. Edvardas ARMOLAITIS – mokslininkas, skleidęs naujoves sodininkystėje

    Gruodžio 22 dieną būtų sukakę 100 metų, kai gimė Edvardas Armolaitis – žymus mokslininkas, gabus agronomas, savo gyvenimą paskyręs sodininkystės mokslui ir verslinės bei mėgėjiškos sodininkystės plėtrai.
  • Kalėdoms saldiniai obuoliai

    Kas sieja Kalėdas ir saldinius obuolius? Kalėdoms nuo seno eglutės puošiamos natūraliomis puošmenomis, vienos iš jų – obuoliai, na taip pat šiaudiniai žaisliukai, o smaližių mėgėjams – dar ir saldainiai. O kodėl obuoliai – saldiniai? Todėl, kad gali pavaduoti saldainius. Apie saldinių obuolių savybes...
  • Šventiniai kambariniai augalai

    Prieš visų laukiamas žiemos šventes ryškiu raudoniu nusidažo visų mylimos ir nusipelniusios Kalėdų žvaigždės vardo puansetijos. Šiomis populiariomis gėlėmis papuošti mūsų namai užburiami laukimo nuotaika, jaukumu, šiluma ir trapia ramybe. Puošiamos ir bažnyčios, biurai, parduotuvės. Tad Vytauto Di...
  • „Sužibėk Botanikos sode!“

    Širdyse suskambant šventinėms melodijoms, Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos botanikos sodas draugus ir gamtos mylėtojus tradiciškai pakvietė į gamtos grožiu spinduliuojantį renginį „Sužibėk Botanikos sode!“ Šventėje daug dėmesio skirta „gyvai“ šviesai: fakelų, laužų ir žibi...
  • Valsas, sausainiai ir dešrelės su šampanu

    Austrija vilioja snieguotomis Alpėmis, tvarkingais miesteliais ir imperatoriškąja Viena, garsia didingu Habsburgų paveldu. Tai šalis, padovanojusi pasauliui daugybę kompozitorių, dailininkų ir mokslininkų. Ji traukia viso pasaulio kalnų ir operos mylėtojus, istorikus. Artėja šventės, pasmalsaukime, ką austrai gamina kasdien,...
  • Medis visai šeimai

    Nuo seno žmonės eksperimentavo į vieną vaismedį ar vaiskrūmį įskiepydami skirtingas veisles. Tai ypač naudinga turint nedidelį sodą, tuomet vienas medis, vedantis skirtingus vaisius, įtiks įvairiems šeimos narių skoniams. Ne veltui šiam reiškiniui prigijo šeimos ar giminės medžio pavadinimas. Jų galite pirkti medelynu...
  • Saldus Kalėdų prisilietimas

    Ateina stebuklų, dovanų ir gerumo metas, taigi laikas pradžiuginti artimuosius naujais ir gardžiais skanėstais – juk didžiąsias šventes sunku įsivaizduoti be saldumynų. Namai šiuo laikotarpiu pakvimpa cinamonu, kardamonu ir apelsinais, o mes bendraujame ir džiaugiamės buvimu kartu. Kad šventės taptų dar smagesnės, siūl...
  • Saugus ir iš anksto suplanuotas šventinis vaišių stalas

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, kaip šventinį vaišių stalą pasiruošti saugiai ir planuoti iš anksto.
  • Morkos brolis pastarnokas

    Pastarnokus dar XVIII a. auginti kvietė Kristijonas Donelaitis, Mažosios Lietuvos lietuvių grožinės literatūros pradininkas. Kodėl ir kaip reikėtų auginti šias daržoves, teiravomės Romos Starkutės, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų sektoriaus mokslininkės.
  • Žalia šviesa jūsų augalams

    Baigiantis lapkričiui iš lauko atsinešti prieskoninių daržovių kereliai ima atrodyti vis liūdniau, o iš parduotuvės parsineštas rozmarinas vazonėlyje ima skursti... O kaip kitaip, kai už lango vis daugiau tamsos? Žalumynams suvešėti trukdo nuolatinis šviesos stygius. Paieškokime būdų, kaip &scaron...
  • Terasoje - aitrus, bet sveikas grožis

    Garliaviškė Dalia Verbylienė-Maskelytė namų virtuvės niekada neįsivaizdavo be aitriųjų paprikų. Jau ketverius metus jas augina terasoje vazonuose, kaip ir pomidorus. Atidžiai prižiūrimos daržovės dekoratyvumu pradėjo varžytis net su gėlėmis. Aitriųjų paprikų nenukonkuruoja niekas, nes jos ne tik traukia akį, bet ir yra skanus, sveikas pag...
  • Nulipdykime sniego senį...

    Nors gražiausios metų šventės laukia visi, tačiau kone labiausiai tas laukimas prailgsta mūsų mažiesiems. Kad šventinis Kalėdų stalas atpirktų visas laukimo kančias, nulipdykime jiems po gardų sniego senį. Be kita ko, tai bus ne tik skanus bei maistingas patiekalas iš kiaušinių ir žalumynų, bet ir puiki stalo puo&scar...