Columbus +19,0 °C Debesuota
Antradienis, 1 Spa 2024
Columbus +19,0 °C Debesuota
Antradienis, 1 Spa 2024

  • Krakėse – didžiausio, gražiausio ir mažiausio moliūgo rinkimai

    Kaip ir kasmet, kai moliūgų derlius jau nuimtas ir pasvertas, tradiciškai Krakėse (Kėdainių r.) organizuojama Moliūgų šventė. Praėjusį šeštadienį jau dvyliktą kartą šventę surengė Krakių bendruomenės centras kartu su Krakių kultūros centru. Šiais metais konkurse išskirtos trys kategorijos – ...
  • „Komforto“ maistu vadinami patiekalai iš kiaulienos: pigu, sotu ir ypatingai gardu

    Rudeniškas meniu pamažu įsilieja į tautiečių, išsiilgusių sočių valgių po vasariškų gaivių ir lengvų patiekalų, virtuves. O kas labiau ir skaniau kvepia namuose nei lėkštė sriubos ar gardaus troškinio, pagaminto su sultinga ir burnoje tirpstančia mėsa? Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kuli...
  • Bulvių augintojus skuta ne tik gamta

    Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) direktorės Indrės Lukoševičienės teigimu, bulvių ir daržovių derlius priklauso nuo oro sąlygų, o augintojai jaučia vis ryškesnius klimato kaitos padarinius. Jau kelinti metai Lietuvoje pasitaiko sausros laikotarpių, itin karštų orų, o kaitra, lydima liūčių, kelia daug iš&...
  • Kaip prižiūrėti savo sodą?

    Sodas – tai vieta, kurioje galima atsipalaiduoti ir pailsėti nuo kasdienių rūpesčių. Malonu leisti laiką gražiame ir tvarkingame, reguliariai prižiūrimame sode. Keli mūsų patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti savo sodą, kad jis džiugintų visus čia apsilankančius.
  • Vakarienei išleisit juokingai mažai: išbandykit dvi lengvai paruošiamo kugelio versijas – patiks ir mėsos gerbėjams, ir vegetarams

    O gal išsikepam kugelio? Ši frazė vis dažniau skamba lietuvių namuose, prasidėjus pačiam bulvių derliaus pikui. Minkštutėlis ir purus viduje, apskrudęs iš išorės – bulvių plokštainis tiesiog neturi lygių. Jam nereikia jokių įmantrių kulinarinių įgūdžių, o sutaupyti mėgstantys žino, kad prireiks vos...
  • Atsisveikinantiems su sodybomis – ekspertas pataria, kaip tinkamai palikti elektros įrenginius

    Vasaros pabaiga daugeliui lietuvių reiškia laikiną atsisveikinimą su sodybomis ir sodais, kuriuose praleidžiame šiltąjį metų laiką. Kai sodybos paliekamos ilgesniam laikui – dažnai mėnesiams – kyla klausimas, kaip tinkamai pasirūpinti elektros įrenginiais ir nemokėti už nesuvartotą elektrą. Ekspertas Mantas Kavaliauskas...
  • Nusikelkite į Japoniją: išbandykite „wok“ patiekalą su ypatingais makaronais

    Japonijos virtuvė yra itin populiari visame pasaulyje. Šios šalies kulinarijoje pabrėžiama produktų įvairovė ir pusiausvyra. Ji kuriama naudojant penkias spalvas: juodą, baltą, raudoną, geltoną ir žalią, taip pat penkis kepimo būdus: žalias maistas, kepamas, atskirai kepamas ant grotelių, ruošiamas garuose ir verdamas. Priju...
  • Česnakai – maistas, vaistas ir grožis akims

    Lietuvoje augalų genetinių išteklių išsaugojimu ir atkūrimu pavesta rūpintis Valstybinei miškų tarnybai. Jos augalų genetinių išteklių specialistai rugsėjo viduryje lankėsi Kauno raj., Babtuose veikiančiame Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės institute, kuriame vert...
  • Egzotiški riešutai – Lietuvoje

    Vis labiau šylant klimatui, egzotiški karijų riešutai taps įprastais Lietuvos sodų augalais, tuo neabejoja retųjų sodo augalų augintojai. Jų nuomonei pritaria ir Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo vyresnysis botaninių kolekcijų kuratorius Kęstutis Obelevičius.
  • Svečiuose pas stiprią moterį

    Pasvalys („Darbas“). – Pirmas mano patiekalas – bandelės, kurias penktoje klasėje, kai tėvai buvo darbe, sugalvojome išsikepti su jaunesniu broliu. Matėm, kad mama jas minko iš miltų ir vandens. Mes nieko daugiau ir nedėjome. Bandelės iškepė tokios kietos, kad, kai susipykau su broliu ir mečiau vieną ...
  • Ispaniškos virtuvės deimantas – paelija

    Kai dienos ilgėja ir oras vos pradeda vėsti, norisi bent lėkštėje išlaikyti vasaros prisiminimus ir skonius. Jausmą, tarsi grįžtum į šiltąjį sezoną, gali atgaivinti ne tik kelionė į pietus, bet ir šių kraštų virtuvės patiekalai. Vienas tokių – ispaniškos virtuvės pažiba, paelija, kuri džiugina skon...
  • Nuo ožkų iki vynuogių

    Pavirčiuvės k. (Joniškio r.) ūkininkė Danutė Vilaniškienė šį sezoną augino beveik 400 vynmedžių. Ūkio naujovė – į specialius substrato maišus prieš du mėnesius pasodino remontantinių ‘Malling Ace’ veislės šaldytų braškių daigų. Pirkėjams jau pasiūlė pirmojo derliaus uogų. Užderėj...
  • Pavytusios vasaros gėrybės: ar vis dar tinkamos ant stalo?

    Ankstyvas ruduo – išties puikus metas mėgautis prabėgusios vasaros gėrybėmis: šviežiais, pačių arba ūkininkų užaugintais vaisiais bei daržovėmis. Kasmet kalnais vaisių, daržovių ir uogų daugelį aprūpina giminės, draugai ar net kolegos tiek, kad kartais sunku suspėti viską suvartoti laiku. Ką daryti nespėjus suvalgyti š...
  • Šiltnamius laistysime... nuotekomis?

    Nuotekų vandenį galima išvalyti iki kokybės lygio, tinkamo augalams laistyti. Toks vanduo galėtų būti naudojamas šiltnamių sodininkystės įmonėse. Tokia specialiai šiam tikslui vykdyto projekto išvada.
  • Zefyrinės gėlės – gražu, skanu ir lengva

    „Nedovanokite man gėlių, nes aš jų... pasigaminu pati“, – ne kartą savo artimiesiems ir draugams yra pareiškusi tinklaraščio „Virtuvinės šėlionės“ įkūrėja vilnietė Vaiva Čaplikienė. Kai rudenį galime mėgautis kone populiariausiomis sodo gėrybėmis – obuoliais, Vaiva juos „prita...
  • Atsisakoma perteklinių reikalavimų bitininkams

    Žemės ūkio ministerija mažina administracinę naštą ūkininkams. Pakeistos Paramos teikimo bičių laikytojams už papildomą bičių maitinimą taisyklės. Nuo šiol bitininkai, siekdami paramos už papildomą bičių maitinimą, galės kreiptis ne į vieną savivaldybę pagal žemės ūkio valdos registravimo vietą, bet pasirinktinai į atitinkamą saviv...
  • Bulvinių blynų šventė – bene pirmoji Lietuvoje

    Pirmą kartą Lietuvoje, bent jau taip tvirtina šventės rengėjai, vyko bulvinių blynų kepimo čempionatas. O jį organizavo Plungės rajono Nausodžio seniūnijos Prūsalių kaimo bendruomenė „Liepupė“. Varžytuvėse dalyvavo 7 komandos iš Prūsalių, Žlibinų, Plungės, Klaipėdos: „Bulvių prezidentės“, „Giminės&ldqu...
  • Panevėžiečių šeima renovavo apleistą sodybą ir susikūrė ramybės oazę

    Panevėžys (JP.t). Panevėžiečiai Nona ir Rolandas Tamošiūnai pavargę nuo miesto šurmulio nusprendė ieškoti ramybės atokiau. Prieš keturiolika metų pora Panevėžio rajone įsigijo apleistą sodybą ir ją savo rankomis pavertė svajonių namais. Čia apsigyveno gausus būrys dekoratyvinių paukščių, sodyboje savo vietą rad...
  • Obuolių skynimas vyksta pilnu tempu

    Pasvalys („Darbas“). „Darbuojamės taip, kad net dūmai rūksta“, – smagiai tarė „Aukštikalnių sodų“ direktorius Arvydas Paškevičius, kuomet praėjusios savaitės viduryje telefonu pasiteiravome, kaip klojasi didysis darbymetis – obuolių skynimas. Tam, kad įsitikintume, kaip iš tikr...
  • Gražių ir nebrangių rudeniškų augalų TOP3: kaip prižiūrėti viržius, erikas ir bruknuoles?

    Saulė dar lepina šiltais spinduliais, bet įsibėgėjant rugsėjui daugeliui jau norisi sodą ar namus papuošti kažkuo ypatingu, jaukiu ir rudenišku. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, ieškantys nebrangios ir lengvai prižiūrimos spalvingos puošmenos, pirmiausia į pirkinių...
  • Miesto darže Šnipiškėse – derliaus nuėmimo metas

    Ruduo – derliaus metas. O savo užaugintas daržoves raško ne tik kaimo gyventojai, bet ir miestiečiai – miesto daržai tampa vis populiaresni. Vilniuje pirmąjį derlių skina Verkių daržininkai. Pilaitės, Antakalnio, Užupio, Žvėryno ir net senamiesčio gyventojai jau ne pirmus metus puoselėja bendruomeninius daržus. Valgomasis gėly...
  • Taip paruoštų kopūstų dar neragavote: nekainuoja nė pusės euro, o skonis – it restorane

    Keičiantis metų sezonams kartu viena kitą keičia ir daržovės, tačiau kai kurias jų galima valgyti ištisus metus. Viena tokių – dėl itin patrauklios kainos, naudos sveikatai ir plataus panaudojimo vertinamas baltagūžis kopūstas. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai siūlo šią savaitę i&sca...
  • Susirūpinimą kelia Europoje pasirodžiusi invazinė azijinė bitė

    Europoje pasirodė nauja invazinė bitė iš Azijos – nykštukinė raudonoji medunešė bitė. Mokslininkai tvirtina, jog invazinės rūšies įsitvirtinimas gali pridaryti daug naujų bėdų.
  • Atsargos žiemai – iš vėlyvųjų daržovių

    Tiems, kas savo daržuose, soduose ar šiltnamyje dar turi vėlyvųjų daržovių, Vida Skardžiuvienė iš Biržų siūlo pasiruošti atsargų tam laikotarpiui, kai šviežiomis gėrybėmis jau negalėsime mėgautis. Užtat į šiltus vasaros prisiminimus sugrįšime skanaudami ryškiaspalves marinuotas paprikas, slyvų ir ...
  • Lietuviškų riešutų rinka dar alkana

    Augintojai teigia, kad lazdynų riešutai šiemet subrendo 2–3 sav. anksčiau, todėl riešutų kekėmis surinkimo sezonas jau baigėsi. Šiais metais lietuviškų riešutų rinkoje buvo mažiau, nes vasarą praūžusi audra vienur pasiglemžė 20 proc., kitur – 60 proc. derliaus. Šiuo metu vartotojai gal...
  • Sodininkų padangėje – prošvaistė

    Prastas obuolių derlius, paskutinius dvejus metus į ožio ragą rietęs sodininkus, šį sezoną jiems jau leidžia atsikvėpti. Ir nors derlius nėra rekordinis, augintojai vienu balsu tvirtina, kad tiek obuolių kiekis, tiek jų kokybė džiugina, tik perdirbėjai piktinasi, jog obuolius turi pirkti iš lenkų.
  • Aplinkai saugus žaliųjų atliekų tvarkymas: svarbiausi žingsniai, kuriuos reikia žinoti

    Rudenį lauko darbai nesibaigia. Pjaunama žolė, genimos nudžiūvusios šakos, raunamos piktžolės. Taip susidaro biologiškai skaidžios atliekos dar vadinamos žaliosiomis atliekomis. Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, ką apie biologiškai skaidžių atliekų tvarkymą reikia žinoti, ir kokia atsakomybė laukia tų, kurie nesilaiko rei...
  • „Nudžiovintas“ šaltalankių verslas gręšis nuo ekologijos?

    Šaltalankių derliaus nuėmimas vienuose šalies regionuose baigtas, kituose dar tik įsibėgėja, tačiau visi kalbinti augintojai tikina, kad šiais metais jų derlius mažesnis. Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos (LŠAA) prezidentas Gediminas Radzevičius, sugrįžęs iš Europos šaltalankių augintojų ...
  • Kodėl tokios netikusios bulvės?

    Į mūsų redakciją kreipėsi skaitytojas dėl viename prekybos centre įsigytų bulvių. Dideliam vyro nusivylimui, nepaisant jo kulinarinių sugebėjimų, bulvės pasirodė niekam tikusios.
  • Sodybos šeimininkei iki senatvės gėlės – visas gyvenimas

    Pasvalys („Darbas“). „Įstojau mokytis floristikos tiesiog savo malonumui, nes patinka gėlės, augaliukai, esu prie meno, kaip ir močiutė“, – šypteli Paulina, Panevėžyje dirbanti logopede-specialiąja pedagoge, o dabar ją sutikome Daujėnuose vasarojančią pas 87 metų močiutę Danutę Butkienę jos gražiojoje sodyboj...
  • Ekologinio bityno nemažina

    Nemažai Lietuvos bitininkų dėl kritusių medaus supirkimo kainų sumažino ir toliau mažina savo bitynus, atsisakydami mažesnės ar didesnės dalies bičių šeimų. To neskuba daryti bitynų, kurių nesupa intensyviai dirbami laukai, šeimininkai.
  • Prasidėjo vynuogių sezonas: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

    Vynuogės – vienos saldžiausių uogų, todėl dažnai klaidingai manoma, kad jos visai nevertingos. Tačiau prasidėjus rudens vynuogių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį mitą ir sako, kad vynuogės pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, yra puikus vitaminų šaltinis, o k...
  • Kūrė sau, sukūrė visiems

    Panevėžio rajono gyventojai hortenzijas sodino norėdami gėrėtis gražiu vaizdu pro sodybos langus, tačiau nutiko taip, kad žydinti gėlių jūra tapo visuotiniu traukos objektu. Šiandien į Hortenzijų parką pasigrožėti įstabiais vaizdais plūsta tūkstančiai turistų iš visos Lietuvos ir ne tik. Parko lankytojai džiaugiasi patirtais įspūdž...
  • Uogas jau skina robotai

    Žemės ūkyje vis intensyviau pritaikomi robotai – viena britų kompanija  sukūrė dirbtinio intelekto technologiją, kuri pati gali rinkti prinokusias uogas.
  • Kokie šie metai bitininkams ir kiek mokame už medų?

    Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Pavasario medus jau paragautas ir parduotas arba puikuojasi lentynose laukdamas žiemos, o vasaros žolynai bitutes dar vilioja. Koks antrasis sezonas bitininkams ir koks bus visų metų derlius, teiraujamės krašto bitininkų.
  • Ūkius siaubia invaziniai žaladariai: pasakė, kokius būdus pasirinkti kovai

    Keičiantis klimatui Lietuvoje vis daugėja atkeliaujančių invazinių rūšių kenkėjų, kurie ne tik laikui bėgant gali išstumti vietinius gyvūnus, bet ir padaryti didelę žalą daržoves, vaisius ar dekoratyvinius augalus auginantiems gyventojams. Ekspertai pažymi, kad šylant klimatui su šiais kenkėjais susidurs vis daugiau ž...
  • VMVT apie prasidedantį bičių deklaravimo laikotarpį: kaip tai padaryti paprastai ir greitai?

    Valstybinės maisto  ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atkreipia bitininkų dėmesį, kad jau nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. bičių šeimų laikytojai  turi pateikti informaciją Ūkinių gyvūnų registrui apie savo laikomų bičių šeimų skaičių.
  • Plečiasi lietuviškų svogūnų rinka

    Pastaraisiais metais ėmė populiarėti svogūnų auginimas. Šių daržovių plotai per  dešimtmetį padidėjo ne tik specializuotuose prekiniuose ūkiuose, bet ir smulkesni ūkiai bando neatsilikti: augina žiemojančius svogūnus, kurių derliaus sulaukiama mėnesiu anksčiau, negu tradiciškai užderančių ankstyvųjų svogūnų veislių. &Sc...
  • Stogo renovacija. Kodėl verta rinktis banguotus lakštus?

    Stogas – vienas svarbiausių tiek gyvenamojo namo, tiek ūkinio pastato elementų. Jis užtikrina ne tik estetiką, bet ir saugumą. Laikui bėgant, stogo konstrukcija pradeda silpnėti, jis tampa mažiau sandarus ir nebegali atlikti savo pagrindinių funkcijų. Nusprendus atnaujinti stogą, dažnai kyla dilema – kokią dangą pasirinkti, kad ji...
  • Australijoje įteisintas vietinių bičių medus

    Australijos aborigenai jau tūkstančius metų vartojo vietinį begeluonių bičių medų maistui ir vaistams. O legaliai šio medaus, kuris išsiskiria tamsia spalva, vartotojai gali įsigyti tik nuo šios vasaros.
  • Pomidorai gali virsti drebučiais ar net pudra

    Kol pomidorų sezonas dar nesibaigia, vilnietė Vaiva Čaplikienė, tinklaraščio „Virtuvinės šėlionės“ įkūrėja, ragina pomidorų derlių suvartoti neįprastai – pagaminti drebučių ar netgi „pudros“. Moteris pasakoja, kad pomidorus augina ne tik šiltnamyje, bet ir terasoje. Jau sausio vasario mėnesį ber...
  • Bitės maitina, gydo ir moko

    Medicinos psichologu VšĮ Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centre dirbantis Donatas Lučunas ne blogiau nei žmonių psichologiją išmano ir bičių elgseną. Bitininkystė jam tapo gyvenimo būdo dalimi ir malonia priklausomybe. Kėdainių rajone, Kalnaberžės kaime bitininkaujantis Donatas pripažįsta, kad pradėjęs nuo nulio šiand...
  • Augina ir duoną, ir gėles

    Pakruojo r. Linkuvos seniūnijos ūkininkas Eimutis Cesevičius ir ūkininkaujanti jo žmona medikė Mirga didelį dėmesį skiria savo sodybos grožiui. Jų skoningai tvarkoma aplinka prieš keletą metų du kartus pelnė gražiausios sodybos nominaciją. Šią vasarą jų valdas vėl aplankė vertinimo komisija ir džiaugėsi gėlių, augalų, sukurtų kompo...
  • Agronomės Aušros virtuvės „burtai“

    Jurbarke gyvenanti agronomė Aušra Aleknaitė prisipažįsta, kad jau gal 15 metų nebeverda įprastų uogienių. ,,Kompotų ir visokių daržovių mišrainių tikriausiai vaikystėj atsivalgiau tiek, kad net pažiūrėti ton pusėn negaliu. Bet ,,burtai“ virtuvėje man patinka: kai gamini kažką kitaip, ne kaip visi, ne taip, kaip kažkada gamind...
  • Šilauogių verslas: ar nepasikartos juodųjų serbentų istorija?

    Pastaraisiais metais pelninga šilauogių verslo vizija ima tolti. Labai sparčiai  Lietuvoje išaugus šilauogynų plotams ir atitinkamai krentant šių uogų pardavimo kainoms, augintojai svarsto, ar šilauogių neištiks juodųjų serbentų likimas. „Nemaža dalis augintojų – patys kvaili ir kalti dė...
  • Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai – apie ne itin populiarių, bet vertingų uogų naudą

    Apie aktinidijų naudą – trumpas interviu su LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais prof. dr. Pranu Viškeliu, dr. Jonu Viškeliu ir dr. Dalia Urbonavičiene. 
  • Pomidorai su žalumynais, želatina, savo sultyse

    Baigiantis vasarai, dažnos šeimininkės virtuvės darbastalį ,,užkariauja“ pomidorai. Kas juos augino, gali pasigirti tikrai neblogu šiemetiniu pomidorų derliumi. Užtenka ir šviežiais pasimėgauti, o derliaus likučius – ir žiemai išsaugoti. Kas marinuoja, kas savo sultyse konservuoja ar kitaip juos apdoroja &...
  • Ši vasara palanki plisti vaismedžių bakterinei degligei

    Apie vaismedžių bakterinę degligę ir šios ligos sukeltus padarinius žinome nemažai. Šios augalų ligos sukėlėjas daro didelę žalą sodininkystėje ne tik dėl to, kad sumažina derlių, bet ir pražudo pačius augalus šeimininkus, atkreipia dėmesį Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT). 
  • Augindamas arbūzus, pamiršta žmoną

    Elektrėniškiai Justina ir Nelijus Zaleckiai – arbūzų ūkio šeimininkai. Šiemet juos augina 20 a žemės plote – dvigubai didesniame nei pernai, kad derliaus užtektų visiems klientams. Pernai neužteko. Sutuoktiniai arbūzus parduoda kaime, kuriame juos užaugino, arba nuveža užsakovams.
  • Grožis ir verslas žengia drauge

    Biržų rajone, Mockūnų kaime, gyvenanti Giedrė Rybalko levandas auginti pradėjo ir „Levandų ūkį“ įkūrė daugiau kaip prieš dešimtmetį. Žiedynais, kvapu ir elegancija žavintys augalai auginami dėl grožio, iš jų gaminami įvairūs kosmetiniai produktai, laukuose vyksta edukacijos, o paskutiniais metais levandų verslas ...