Columbus +9,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 9 Lap 2024
Columbus +9,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 9 Lap 2024

Maisto sauga turi būti užtikrinta net ir mažiausiame ūkyje

2023/03/04


Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Šiaulių departamento inspektoriai Kuprių kaime neplanine tvarka patikrino gyvulių laikytoją. Šiame smulkiame pieno ūkyje nustatyta sanitarijos bei higienos pažeidimų. Ūkyje pamelžtu pienu buvo prekiaujama daugiabučių namų kiemuose.

„Pažeidimų pasitaiko ir ten, kur maisto ruošimo bei pateikimo procesas yra maksimaliai trumpas, o santykiai su pirkėju grįsti pasitikėjimu ir sąžiningumu, aukšta produkto kokybė turi būti svarbiausiu verslo sėkmės ir kliento pasitenkinimo kriterijumi. Pienas yra vienas jautriausių aplinkos sąlygoms produktų. Kad jis ilgiau būtų tinkamas vartoti, būtinas ne tik tinkamas atvėsinimas, bet ir nepriekaištinga higiena nuo pat pamelžimo iki išpilstymo“, – akcentuoja VMVT Šiaulių departamento direktoriaus funkcijas vykdanti Daiva Kazlauskienė.

Maisto sauga, higiena bei sanitarija trumpoje maisto tiekimo grandinėje yra vienas svarbiausių reikalavimų ūkiuose siekiant užtikrinti ne tik šviežią, bet ir saugų pieną bei iš jo pagamintus produktus.

Vadovė primena, jog prieš vartojant įsigytą žalią pieną, saugumo tikslais jį būtina užvirinti. Be to, pagal vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarijos reikalavimų įgyvendinimo gaires, pieno produktų saugumui yra svarbūs ir šie veiksniai:

  • Pieno gamintojas tiekiantis į rinką pieną ir pieno produktus mažais kiekiais turi būti registruotas VMVT.
  • Pieno gamintojas, parduodantis pieną, turi užtikrinti taros, kurioje laikomas pienas, higieną.
  • Pieno gamintojas ūkyje pagamintą žalią pieną gali parduoti tik paženklintą, supakuotą arba iš paženklintų ženklinimo etiketėmis cisternų ar talpyklų. Ženklinimo etiketėje būtina nurodyti gamintojo vardą, pavardę, jei atstovaujama – juridinio asmens teisinę formą ir pavadinimą, registracijos numerį, pieno laikymo sąlygas, melžimo laiką, nuorodas „žalias pienas“ ir „vartoti tik virintą“.
  • Pieno pardavimo metu jo temperatūra negali būti aukštesnė kaip 6 laipsniai Celsijaus.
  • Pienas turi būti gautas tik iš sveikų karvių.

Vartotojas turi būti budrus pasirinkdamas tokį produktą. VMVT pabrėžia, jog visos šios nuostatos sukurtos tam, kad galutinis vartotojas galėtų vartoti ūkininkų produkciją nesibaiminat dėl jo saugos.

Smulkiems maisto produktų gamintojams VMVT yra parengusi Mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų vietinei rinkai gyvūninių produktų gaires.

 

VMVT informacija

123rf nuotrauka

Dalintis