Ashburn -3,8 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 29 Lap 2023
Ashburn -3,8 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 29 Lap 2023

  • Kaip įsirengti nuosavą kompiuterinių žaidimų erdvę

    Jei esate užkietėję kompiuterinių žaidimų mylėtojai, ko gero suprantate, kad atskira erdvė, kurioje nevaržomai galėtumėte žaisti įvairius žaidimus yra labai svarbi. Žaidimų kambarys gali būti puiki vieta geram laiko praleidimui su draugais, šeima ar tiesiog tas namų kampelis, kuriame galėtumėte sumažinti per dieną susikaupusią įtampą.
  • Daržininkė į pagalbą pasitelkė kenkėjus atbaidančius augalus

    Žibutė Čiuladienė iš Elektrėnų ir jos šeima, kurdama daržą, siekė ne tik patogios ir naudingos, bet ir natūralios aplinkos, kurioje cheminių priemonių neaptiksi nė pėdsako. Pakeltose lysvėse kuo geriausiai užderėjo netgi bulvės, braškes ir gėles mulčiuoja kanapių lukštų mulčiu, o nuo kenkėjų ir ligų daržą saugo tabaka...
  • Moliūgų pastilės įkandamos ir studentiškai kišenei

    Įgudusios šeimininkės iš užrašų knygelės gali ištraukti ne vieną įmantresnį saldėsio receptą. Bet kaip gyvenimą pasisaldinti sveikesniais gaminiais ir tiems, kurie dar naujokai virtuvėje, dar neturi ilgo išbandytų receptų sąrašo ar tiesiog nori atrasti pusiausvyrą tarp prie puodų praleisto ir pomėgiams s...
  • Floristas pataria, kaip šventėms išsirinkti gražiausią puansetiją

    Prasidėjus žiemos švenčių sezonui, vienas ryškus ir kultinis žiedas užima centrinę vietą namuose ir šventinėse dekoracijose – tai, be abejonės, puansetija. Dėl turtingos kultūrinės istorijos, ryškių raudonų ir žalių atspalvių bei išskirtinių žvaigždės formos lapų puansetija tapusi kalėdinės nuotaikos sino...
  • Arbūzus sėjo tiesiai į dirvą – ir sunoko

    Audronei Žeimantaitei-Kedienei, Kupiškio rajono Naivių kaimo gyventojai, agronomijos studijos visam gyvenimui „įaugo į kraują“, nors dabar dirba kitus darbus. Jos darže niekada nebūna blogo derliaus nei pomidorams, nei agurkams ar kitoms daržovėms, o štai pastarąjį sezoną pabandė tiesiai į dirvą sėti arbūzus – jie...
  • Dirvą atgaivins lubinai

    Pavargusiai daržo žemei atsigauti padės sideraciniai lubinai, kuriuos kuo puikiausiai kaip žaliąją trąšą galima naudoti lysvėse. Lubinai, kurių šaknys prasiskverbia ypač giliai, – vertingas maistas ir vaistas dirvožemiui.
  • Langinės šiuolaikiškam namui: ar tai tik senos architektūros puošmena?

    Jeigu namelis sukrypęs nuo laiko naštos ir apaugęs krūmokšniais, apie tai, kad kadaise sodyboje virė gyvenimas, o šeimininkai buvo ne tik darbštūs, bet ir neskurdo, gali išduoti išlikusios įmantrios langinės ir langų apvadai. Nors šis eksterjero elementas šiais laikais ne toks svarbus kaip ...
  • Kilnusis lauramedis – nemirtingumo simbolis

    Šio Kretingos muziejaus Žiemos sode žaliuojančio augalo tikrai visi esate ragavę ir jo lapų turite namuose. Kas gi jis?
  • Vaško induose – žydinčios pievos

    Kaunietis bitininkas, viešosios įmonės „Sveikim kartu!“ direktorius Virginijus Šaulys iš vaško gamina indus medui, vandeniui ir biriems maisto produktams laikyti, net vazonėlius sodmenims.
  • Raudonosios bulvės – antocianinų šaltinis

    Gražios, skanios ir vitaminingos – taip keliais žodžiais galima apibūdinti raudonąsias bulves, ypač vertinamas dėl antocianinų. Apie jas pasakoja VDU Žemės ūkio akademijos docentė dr. Nijolė Vaitkevičienė.
  • Blakės kareivėliai – sodo puošmena ar pavojus?

    Jeigu kaimynystėje įsikūrė blakės kareivėliai, nevertėtų nerimauti, priešingai – reikėtų rasti laiko pasigrožėti šiais puošniais ir savotiškos elgsenos vabzdžiais.  
  • Nacionalinio patiekalo rinkimuose didžkukuliai įveikė šaltibarščius, vėdarus ir plokštainį

    Vyrauja daug skirtingų įsitikinimų apie tai, kokį patiekalą turėtumėme vadinti nacionaliniu Lietuvos valgiu – vieni mano, kad tai turėtų būti didžkukuliai, kiti teigia, kad lietuviai labiausiai žinomi dėl šaltibarščių, vėdarų arba bulvių plokštainio. Vis dėlto, Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad nacionaliniu &scar...
  • Viešbučiai vabzdžiams – žmogaus ir gamtos sandėris

    Vabzdžių viešbučių Lietuvoje pradėjo rastis ne taip seniai, labiau vaikų edukacijos sumetimais, noro skiepyti meilę gyvajai gamtai, paprastai nė nepagalvojant ir apie kitas jų funkcijas. „Mėgstu formulę „win-win“, kai abi pusės laimi, o štai kompromisas man nėra tinkamiausias sprendimas, nes abi pusės lieka kažkuo...
  • Koks sezonas be naujovių?

    Pomidorai, su kuriais neįmanoma išsiskirti, ir vis naujai atrastieji – tokia kiekvieno sezono kasdienybė. Daiva Rameikienė iš Šilalės rajono, Tūbinių kaimo, juos augina ne tik dėl to, kad mėgsta visa šeima, bet dėl grožio: iš jų ne pirmus metus kuria mandalas ir vadina jas spalvų terapija. O tie, kurie va...
  • Asiūkliai želdynuose: gražu ar per daug vargo?

    „Nors asiūkliai nuo seno laikomi sunkiai išnaikinamomis piktžolėmis, jie yra ir labai naudingi vaistiniai, ir dekoratyviniai augalai“, – sako VU Botanikos sodo Vingio skyriaus vyriausioji botaninių kolekcijų kuratorė Kristina Balnytė. Ji pastebi, kad šis augalas universalus, naudojamas medžiui, kaului, metalui pol...
  • Ybiškės – egzotikos ir dietos mėgėjams

    Saulės mėgėjos valgomosios ybiškės, nors ir lepios auginti, pamažu atkeliauja ir į mūsų daržus, ir ant stalų. Ši nekaloringa daržovė išgarsėjusi dėl dietinių savybių, pasižymi galiomis atjauninti ir tonizuoti. Kodėl verta atrėžti kampelį šioms egzotiškoms daržovėms savo lysvėse, kaip jų užsiauginti, teiravomės ...
  • Bugienis – Kalėdų ir saugių namų simbolis

    Škotijos miestelių gyventojai, taip pat ir ten gyvenantys lietuviai namus puošia senuoju Kalėdų simboliu – bugienio šakele, uogomis ir kompozicijomis iš jų. Dažname kiemelyje pastebime ir bugienio krūmelį. Kodėl tiek išskirtinio dėmesio šiam augalui ryškiaspalvėmis uogomis ir dygiais lapais?...
  • Dievų dovana rudens vakarams ŠOKOLADAS

    Vieni sako, kad kakavmedžio sėklų actekų Mėnulio dievas žmonėms pavogė iš Saulės vaikų šalies... Kiti byloja, kad tų sėklų papuolė iš Rojaus, todėl šie gardumynai suteikia išminties ir jėgos. Kaip bebūtų, kadaise iš tiesų dieviškus pinigus kainavusiu skanėstu šiandien galime mėgautis nuodėm...
  • Ar gėlių svogūnėliai tikrai saugiai laukia pavasario?

    Rudenį ir žiemą želdynuose nuo pelių, o ypač pelėnų gali nukentėti tulpių, narcizų, hiacintų, krokų svogūnėliai. Ne mažesnį pavojų graužikai kelia ir šildomose patalpose žiemą laikomiems kardelių, montbrečių, frezijų, galtonijų gumbasvogūniams bei svogūnams. Kaip juos išsaugoti, patirtimi dalijasi VU Botanikos sodo Vingio skyriaus ...
  • Šildymo sprendimas ne pirmos jaunystės namams

    Šaltuoju metų laiku opiausia pokalbių tema tampa – namų šildymas. Gyvenantieji nuosavuose namuose ir be to turi nemažai sodo priežiūros bei namų rūpesčių. O dar reikia pasirūpinti malkų ar kitokio kuro atsargomis visam šildymo sezonui. Tad nenuostabu, kad esant galimybei rinktis šildymo būdą, kiekvienas pirmiaus...
  • Margaraščiai paprikų sezono atradimai

    Nijolės Markuckaitės iš Pakruojo vazoninių paprikų kolekcija nuolat plečiasi ir gražėja. Pasiteiravome, kuo nustebino ir nudžiugino pastarasis sezonas. Margavaisės ir margalapės, tamsialapės paprikos – tai dar ne viskas, kas pranoko sezono lūkesčius.
  • Verpstinai – ieškantiems įdomesnių skonių

    Dalia Janušauskienė iš Viduklės (Raseinių r.), nuolat savo daržui beieškanti įdomesnių spalvų ir skonių šakniavaisių, pastaruoju metu atrado verpstinus – ir nenusivylė.
  • Eksperimentų sodas Šakiuose

    „Japonų išmintis sako: jei nori būti laimingas visą gyvenimą – sodink sodą“, – rytietiškos išminties perlą ne šiaip sau primena Šakių pašonėje gyvenanti Aldona Markevičienė. Žmones, Lietuvoje auginančius egzotinius vaismedžius galime vadinti tikrais pionieriais, nes būtent jie pir...
  • Specialistas pataria, ką daryti, kad sodyba nepaskęstų tamsoje

    Pasaulyje daugybė malonių dalykų, kurių nesinori atsisakyti net tada, kai reikia taupyti. Puodelis geros kavos ryte, naujas bijūnas po langu, patogios sūpynės... Tarp šių malonumų ir jaukiai apšviestas kiemas tamsų žiemos vakarą! „Tamsoje skendinti sodyba, ypač grįžtant vakare namo, kelia liūdesį. Nepalaikau sprendimo taupyti...
  • Juodasis ridikas – natūralus antibiotikas

    Nors mūsų šalyje juodieji ridikai nėra populiarūs, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė teigia, kad ši daržovė primiršta nepelnytai. Vertingosios  juodojo ridiko savybės su kaupu kompensuoja jo aitrumą, dėl kurio ši daržovė ...
  • Dygliuota puošmena kartais tarnauja ir apsaugai

    Cilindrinė opuncija – augalas, kuris galėtų būti puikia tvora norintiems apsisaugoti nuo nekviestų svečių. Tačiau mūsų kraštuose ji auga tik namų sąlygomis. O štai cilindrinė opuncija Kretingos muziejaus Žiemos sode per 17 metų pasiekė pustrečio metro aukštį. Ten pat galima pasigrožėti ir trumpašere opuncija.
  • Raugintų burokėlių kerai

    Turbūt nedaug suklysime sakydami, kad burokėliai yra saldžiausia daržovė. Nors iš vaikystės ne vienas prisimename ne itin maloninantį jų sulčių skonį ir rūpestingųjų mamų paaiškinimus, kad šis gėrimas stebuklingas, stiprina kraują. Žaliuose burokėliuose iš tiesų gausu geležies, kalcio, vitaminų A, C, B6, magnio, vario...
  • Lapai vandenyje – romantiška, bet...

    Prisiminkite, kaip buvo malonu per vasaros karščius įmerkti kojas ar pliūkštelėti iki kaklo vandenin ir kaip džiaugėmės, kad vanduo tiesiog po langais, nereikia nei kur eiti, nei važiuoti. Tačiau tiek baseinėlį ar kūdrą, tiek tvenkinį reikia paruošti žiemai, ir šie darbai kartais kelia daug klausimų. „Svarbiausi...
  • Atkakli žemaitė devynerius metus augina artišokus

    Jūratė Šukauskienė, Pagėgių krašto Lumpėnų kaimo gyventoja, jau devintus metus augina artišokus. Ir jeigu ne nuotraukos, gal iškart sunku būtų patikėti, kad šis šiltųjų kraštų augalas žydi ir dera Lietuvoje, tiesa, vakarinėje jos dalyje, kur šiltesnis klimatas. Ir ne mažiau keista, kad žema...
  • Rūgštusis žagrenis – problemiška puošmena

    Vasarą jis gali suteikti malonų pavėsį po plačia laja, rudenį – nudažyti sodybą ryškiomis spalvomis, o žiemos peizažą pagyvinti įdomiu siluetu su styrančiais vaisiais. Šios dekoratyviosios rūgščiojo žagrenio savybės vis dėl to neatperka jo agresyvaus, atkaklaus plitimo požeminiais ūgliais  keliolikos metrų spindul...
  • Svogūnai: vienas aukštas po žeme, kitas aukštas – ore

    Tikrai neatsispirsite smalsumui pamatyti daugiaaukščių svogūnų! Jie nedidukes ropeles subrandina ne tik žemėje, bet ir ore. Laiptuota struktūra, nors įdomi ir patraukli, nėra lemiamas faktorius rinktis šio tipo svogūnus. Išskirtinis skonis glūdi laiškuose, o jų minkštumas nedingsta per visą pavasario– vas...
  • Afrikietiškos gudrybės ant lietuviško stalo

    Pažintis su bet kurios šalies nacionaline virtuve visada primena kelionę: naujos žinios, kulinariniai atradimai, įdomūs faktai. Taip yra ir su tadžinu, kilusiu iš Magribo (Šiaurės vakarų Afrikos) regiono – keliautojų pamėgto Maroko. „Šis indas jau seniai populiarus ne vien kilmės šalyje. Sunkiai ras...
  • Tokių gražių pelargonijų – dar nematėte!

    Pelargonijomis dr. Rimanta Vainorienė susižavėjo prieš kelis metus. Pirmiausia dėmesį patraukė kvapiosios­ tada atrado pačius netikėčiausius kvapus. Vėliau susižavėjo pelargonijų rūšimis, po to negalėjo atsispirti margalapių veislių grožiui. Šiuo metu ją labiausiai žavi žvaigždėtosios ir miniatiūrinės pelargonijos. Savo ...
  • Įstabiausi momentai kartais per akimirksnį praskrenda pro akis...

    „Kol nepradėjau fotografuoti paukščių, tikriausiai nebūčiau galėjusi išvardyti nė dvidešimties jų“, – atvirauja Jūratė Jodeikienė. Ji su vyru ūkininku Artūru jau ilgiau nei dešimtmetį šeimininkauja sodyboje Taučiūnų kaime (Kėdainių r.) prie Juodkiškių tvenkinio. Šeimos namai i&sc...
  • Riedantiems keliu iš tolo moja saulėgrąžų laukas

    Jau antrą sezoną iš eilės važiuojantiems keliu Biržai–Vabalninkas iš tolo mojuoja geltonos saulėgrąžų galvos, linguojančios ant ilgų, šakotų stiebų. „Sėmkų lauks“ – štai ir žaisminga medinė, savadarbė rodyklė, kviečianti pasigrožėti šiuo reginiu, pasifotografuoti, o gal ir namo parsivežt...
  • Vasara nepagailėjo įspūdingo figų derliaus

    Po šio rudens net ir tie sodininkai mėgėjai, kurie vengia auginti egzotinius vaismedžius, nes ne visus lengva prižiūrėti ir ne visada sulaukiame vaisių, pradės auginti figmedžius. Tokio gausaus ir gardaus figų derliaus, kaip šiųmetis, Lietuvoje dar nebuvo! Pasirodo, šis augalas itin atsparus. „Figmedis vienas nereiklia...
  • Olekynėje į bitininkystę kopia jau šešta karta

    Nuo šių metų pavasario Lietuvos bitininkų sąjungai (LBS) vadovauja europarlamentaras, medicinos mokslų daktaras doc. Juozas Olekas. Jį kalbina žurnalistė Jolanta Kažemėkaitytė.
  • Petražolės: dar spėsite pasėti žiemai

    Jeigu dar nespėjote žiemai pasodinti į vazonėlius petražolių ir parnešti namo, tai paskubėkite. Jas per žiemą sėkmingai galima laikyti rūsyje ar užšaldytas šaldiklyje, konservuotas ar džiovintas. Ir tikrai verta, nes petražolė – aromatinga, maistinga daržovė ir prieskonis, be to, vertinamos visos dalys.
  • Egzotika namuose: smagu ne tik auginti, bet ir gelbėti

    Jaunas kambarinių egzotinių augalų kolekcionierius Marius Kenikas iš Alytaus mėgsta ne tik juos auginti, nevengia eksperimentuoti ir gelbėti skurstančius parduotuvėse. Jo kolekcijoje galima pasigrožėti išpuoselėtu banano augalu, kavamedžiu, apelsinmedžiu, keliomis citrinmedžių rūšimis, figa, ananasu, mimoza, gardenija...
  • Ant mūsų stalo – ruduo

    Ruduo – metas, kai požiūris į maistą staiga pasikeičia. Visi nusisuka nuo lengvų, gaivių glotnučių ir ledų, užsimano šviežių pyragų, sausainių su kakava, šiltų sriubų ir troškinių – kai už lango vėsta, reikia kažkaip laikytis! Apie receptus ir idėjas, labiausiai tinkančias rudeniškiems orams, pasakoja mais...
  • Bulvių veislės – vis naujesnės ir įdomesnės

    Sezonas baigėsi, bulvės sandėliuose – metas aptarti naujienas. Kokios gi veislės atkeliauja į Lietuvą ir kaip jos čia pasiteisina, teiravomės dr. Audronės Žebrauskienės, Žemės ūkio akademijos docentės, ir ūkininkės Alvytės Valuckienės iš Ramoniškių (Vilkaviškio r.).
  • Terasa savomis rankomis: nesunku, bet gali įsivelti ir klaidų

    Naujesnės statybos namo jau turbūt neįsivaizduojame be terasos. Šioje erdvėje visais metų laikais smagu prisėsti su puodeliu arbatos, žvilgsniu „apeiti“ kiemą, pasišnekučiuoti su artimaisiais, draugais ar kaimynais. Tarsi pratęsdama namo gyvenamąją erdvę, terasa tampa dar vienu jaukiu kambariu. Bet kaip ir visas pastato...
  • Lapkritis bityne

    Apmirštant gamtai, ilgam žiemos periodui ruošiasi ir bitės. Kartais ir lapkričio mėnesį dar pasitaiko gražių, saulėtų dienų. Pasak LŽŪKT bitininkystės konsultantės  Meilutės Močiškytės, kuo vėliau bitės gali skraidyti, tuo geriau žiemoja.
  • Lietuvoje plinta raudonieji auksabaravykiai: kas jie?

    Į elektroninį žurnalą „Rasos“ kreipėsi skaitytojai, prašydami plačiau paaiškinti, kas tie naujieji grybai – vadinamieji raudonieji baravykai arba „balsevičiukai“, gausiai renkami ne tik Kuršių nerijoje, bet jau pastebimi ir Dzūkijoje. Klausimas aktualus, nes raudonojo auksabaravykio istorij...
  • Neprašyti įnamiai – graužikai: kaip nuo jų apsisaugoti?

    Iš sodo ar daržo užauginti vaisiai ir daržovės jau sukeliavo į sandėliavimo patalpas, o kartu su derliumi į jas, ieškodami maisto ir šiltesnio prieglobsčio, braunasi ir užkrečiamųjų ligų sukėlėjų nešiotojai bei platintojai – graužikai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kokias dažniausiai ...
  • Kiekvienas moliūgas – naujas atradimas ir „sportas“

    Ūkininkė Skaidra Slibinskienė iš Vilkaviškio rajono, Talkiškių kaimo, moliūgus daug metų augina ne tiek dėl naudos, kiek dėl įdomumo ir, jos žodžiais tariant, sporto. O iš virtuvės sklindantys šių daržovių kvapai provokuoja ne tik paragauti, bet ir pasiteirauti, ką netikėto iš jų galima būtų pasigaminti....
  • Gamta ir glostė, ir baudė

    Šie metai uogų augintojams tapo tikru išbandymu. Pavasarinės šalnos skaudžiai pakandžiojo augalus, o ilgai trukusi stichinė sausra daugeliui sunaikino paskutinę viltį sulaukti bent pusės planuoto derliaus. Vis dėlto tie, kurie profesionaliai augina ir perdirba savo derlių, ašarų nelieja ir džiaugiasi didėjančia savo p...
  • Gurmanams ir ieškantiems naujų potyrių – teminis žemėlapis „Skonių ir istorijų GASTROlės po Lietuvą“

    Ar žinojote, kad per gyvenimą žmogus vidutiniškai praleidžia beveik ketverius metus valgydamas? Toks svarbus mums yra maistas – kai skiriame tiek laiko, norisi, kad valgymą lydėtų įdomūs potyriai. Artėjant gurmanų šventei, Gastronomijos savaitei – lapkričio 6–12 d., – nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, ...
  • Bulvė – ne tokia paprasta kaip kartais atrodo

    Vilnietės valstybės tarnautojos Danutės Spudaitės kolekcijoje šį sezoną buvo 25 bulvių veislės. Augina jas daugiausia ne dėl naudos, o dėl įdomumo, anot pašnekovės, bulvė – paslaptinga ir netgi savaip graži daržovė. Šioje kolekcijoje tikrai pastebėsite Jums dar nematytų, negirdėtų bulvių veislių.
  • Rudeniu alsuojantis Vytaro Radzevičiaus trupinto pyrago receptas: pavyks kiekvienam

    Pirmadienį švenčiama Pyragų diena – neįmanoma be pyragų, o ir jų yra tiek saldžių, tiek sūrių. Neretas tądien mėgsta save palepinti ir kitais gardumynais, kai kada – kiek neįprastais, pavyzdžiui, bulvinių blynų „tortu“, suteptu uogiene. Tačiau Pyragų dienos esmė – padėti išpildyti vaikų svajones ir, be...