Ashburn +14,2 °C Debesuota
Trečiadienis, 28 Vas 2024
Ashburn +14,2 °C Debesuota
Trečiadienis, 28 Vas 2024

Daržas

  • Dirvą atgaivins lubinai

    Pavargusiai daržo žemei atsigauti padės sideraciniai lubinai, kuriuos kuo puikiausiai kaip žaliąją trąšą galima naudoti lysvėse. Lubinai, kurių šaknys prasiskverbia ypač giliai, – vertingas maistas ir vaistas dirvožemiui.
  • Raudonosios bulvės – antocianinų šaltinis

    Gražios, skanios ir vitaminingos – taip keliais žodžiais galima apibūdinti raudonąsias bulves, ypač vertinamas dėl antocianinų. Apie jas pasakoja VDU Žemės ūkio akademijos docentė dr. Nijolė Vaitkevičienė.
  • Koks sezonas be naujovių?

    Pomidorai, su kuriais neįmanoma išsiskirti, ir vis naujai atrastieji – tokia kiekvieno sezono kasdienybė. Daiva Rameikienė iš Šilalės rajono, Tūbinių kaimo, juos augina ne tik dėl to, kad mėgsta visa šeima, bet dėl grožio: iš jų ne pirmus metus kuria mandalas ir vadina jas spalvų terapija. O tie, kurie va...
  • Ybiškės – egzotikos ir dietos mėgėjams

    Saulės mėgėjos valgomosios ybiškės, nors ir lepios auginti, pamažu atkeliauja ir į mūsų daržus, ir ant stalų. Ši nekaloringa daržovė išgarsėjusi dėl dietinių savybių, pasižymi galiomis atjauninti ir tonizuoti. Kodėl verta atrėžti kampelį šioms egzotiškoms daržovėms savo lysvėse, kaip jų užsiauginti, teiravomės ...
  • Margaraščiai paprikų sezono atradimai

    Nijolės Markuckaitės iš Pakruojo vazoninių paprikų kolekcija nuolat plečiasi ir gražėja. Pasiteiravome, kuo nustebino ir nudžiugino pastarasis sezonas. Margavaisės ir margalapės, tamsialapės paprikos – tai dar ne viskas, kas pranoko sezono lūkesčius.
  • Verpstinai – ieškantiems įdomesnių skonių

    Dalia Janušauskienė iš Viduklės (Raseinių r.), nuolat savo daržui beieškanti įdomesnių spalvų ir skonių šakniavaisių, pastaruoju metu atrado verpstinus – ir nenusivylė.
  • Juodasis ridikas – natūralus antibiotikas

    Nors mūsų šalyje juodieji ridikai nėra populiarūs, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė teigia, kad ši daržovė primiršta nepelnytai. Vertingosios  juodojo ridiko savybės su kaupu kompensuoja jo aitrumą, dėl kurio ši daržovė ...
  • Atkakli žemaitė devynerius metus augina artišokus

    Jūratė Šukauskienė, Pagėgių krašto Lumpėnų kaimo gyventoja, jau devintus metus augina artišokus. Ir jeigu ne nuotraukos, gal iškart sunku būtų patikėti, kad šis šiltųjų kraštų augalas žydi ir dera Lietuvoje, tiesa, vakarinėje jos dalyje, kur šiltesnis klimatas. Ir ne mažiau keista, kad žema...
  • Svogūnai: vienas aukštas po žeme, kitas aukštas – ore

    Tikrai neatsispirsite smalsumui pamatyti daugiaaukščių svogūnų! Jie nedidukes ropeles subrandina ne tik žemėje, bet ir ore. Laiptuota struktūra, nors įdomi ir patraukli, nėra lemiamas faktorius rinktis šio tipo svogūnus. Išskirtinis skonis glūdi laiškuose, o jų minkštumas nedingsta per visą pavasario– vas...
  • Riedantiems keliu iš tolo moja saulėgrąžų laukas

    Jau antrą sezoną iš eilės važiuojantiems keliu Biržai–Vabalninkas iš tolo mojuoja geltonos saulėgrąžų galvos, linguojančios ant ilgų, šakotų stiebų. „Sėmkų lauks“ – štai ir žaisminga medinė, savadarbė rodyklė, kviečianti pasigrožėti šiuo reginiu, pasifotografuoti, o gal ir namo parsivežt...
  • Bulvių veislės – vis naujesnės ir įdomesnės

    Sezonas baigėsi, bulvės sandėliuose – metas aptarti naujienas. Kokios gi veislės atkeliauja į Lietuvą ir kaip jos čia pasiteisina, teiravomės dr. Audronės Žebrauskienės, Žemės ūkio akademijos docentės, ir ūkininkės Alvytės Valuckienės iš Ramoniškių (Vilkaviškio r.).
  • Kiekvienas moliūgas – naujas atradimas ir „sportas“

    Ūkininkė Skaidra Slibinskienė iš Vilkaviškio rajono, Talkiškių kaimo, moliūgus daug metų augina ne tiek dėl naudos, kiek dėl įdomumo ir, jos žodžiais tariant, sporto. O iš virtuvės sklindantys šių daržovių kvapai provokuoja ne tik paragauti, bet ir pasiteirauti, ką netikėto iš jų galima būtų pasigaminti....
  • Bulvė – ne tokia paprasta kaip kartais atrodo

    Vilnietės valstybės tarnautojos Danutės Spudaitės kolekcijoje šį sezoną buvo 25 bulvių veislės. Augina jas daugiausia ne dėl naudos, o dėl įdomumo, anot pašnekovės, bulvė – paslaptinga ir netgi savaip graži daržovė. Šioje kolekcijoje tikrai pastebėsite Jums dar nematytų, negirdėtų bulvių veislių.
  • Derlingieji senoviniai česnakai

    Elvyra Glebova iš Vilniaus rajono Savičiūnų kiekvienam spaliui baigiantis sodina dar tėvų ir senelių augintus vadinamuosius mėlynuosius česnakus. Ji sutiko pasidalyti patirtimi, kaip juos puoselėti, kad derlius būtų kuo didesnis ir namuose išsilaikytų kuo ilgiau.
  • Sveikų ir didelių kopūstų sėkmės formulė

    Keturiasdešimt trejus metus šeimos poreikiams daržoves auginanti žemės ūkio specialistė Rimutė Bartusevičienė žino, kaip užauginti sveikus, 4–5 kg sveriančius vėlyvuosius kopūstus. Ji sutiko pasidalinti ir kopūstų rauginimo receptu, kurio į jokį kitą neiškeičia jau keturis dešimtmečius.
  • Braškės ir česnakai su lašeliu prakaito – puikus derinys

    Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos (KKŪS) 30 kartą organizuotame „Metų ūkio“ konkurse Erika ir Ramūnas Bagdonai užėmė trečiąją vietą. Jauni ūkininkai palyginti nedideliame žemės plote verčiasi uogininkyste bei daržininkyste, tačiau turi nemažų ir ambicingų planų.
  • Derlius nuimtas, bet darbelių dar liko...

    Šis mėnuo – nei ruduo, nei žiema, nors kartais vadinamas gruodžio broliu. Dar anksti ilsėtis, bet didžioji dalis sodo darbų jau nudirbti. Derlius nuimtas, rūsys pilnas daržovių ir vaisių. Supuvę vaisiai surinkti, jų mumijos nuskintos ir sunaikintos, vaismedžių šakų atramos tvarkingai sudėtos sandėlyje laukia kito sezono. Bet ...
  • Moliūgėliai tamsiu minkštimu: tik nemanykite, kad sugedę

    ‘Guatemalan Green’ – kriaušės formos moliūgėliai neįtikėtinai tamsiai žaliu minkštimu. Jų šiemet prisiaugino retųjų daržovių žinovė ir mėgėja Genovaitė Kudrevičienė iš Kauno rajono Akademijos gyvenvietės. Ir nors šių moliūgų vidus gali pasirodyti kone juodas, – neskubėkite jų išme...
  • Menas auginti

    Patyrę daržovių augintojai Salomėja ir Kęstutis Žemguliai iš Plungės savo šiltnamyje jau daug metų augina ir dekoratyvių koloninių pomidorų ‘Palka’, atsparių netgi sausroms. Šiltnamyje puikuojasi ir įspūdingo ilgio agurkai ‘Flamingo’, kurių derliaus sulaukti pavyksta toli gražu ne visiems mėgėjams. Pr...
  • Valgomieji danteniai: tobulumas slypi paprastume

    Ūkininkė Ernesta Bružienė iš Rokiškio rajono, Greviškių kaimo, sutiko pasidalinti valgomųjų dantenių auginimo patirtimi ir netgi nepagailėjo konkrečių patarimų, kaip žingsnis po žingsnio jų užsiauginti. Įdomu, kad pašnekovė dantenius vadina vaistiniais grybais. Jos įsitikinimu, šie bene dažniausiai pasaulio rin...
  • Plaušenė nuo daigo iki kempinės: eksperimentas pavyko

    Lazdijų rajono gyventoja kulinarė konditerė Ramunė Andruškevičienė, sėkmingai pabandžiusi auginti plaušenes, daiginusi jas kaip arbūzus, prižiūrėjusi kaip agurkus, kitą sezoną pasisės jų dar daugiau. Kempinių užteko ir saviems, ir jau suruoštoms dovanėlėms.
  • Agurklė atgaivins, pamaitins, pagydys, papuoš...

    Vaistinė agurklė vietoj agurkų...Tiesa ar mitas? Kai kurios galimybės panauditi agurkles gali nustebinti, o auginti jas visai nesunku, teigia Nijolė Maročkienė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja.
  • Prieš užveriant šiltnamio duris

    Kai žiema jau klebena duris, šiltnamį ruošti poilsiui kiek vėloka. Dauguma daržininkų žino: žaliąsias trąšas į šiltnamį geriausia sėti rugsėjį, kad ūgtelėjus dar spėtume sukasti žemę. Bet jeigu nespėjote to padaryti, šiltnamyje dar yra ką nuveikti. Svarbu pasirūpinti, kad žiemą ir naują sezoną jis pasitiktų tva...
  • Šakniavaisiai, kokių galbūt dar neragavote

    Ūkininkė Benutė Baronienė iš Anykščių rajono Svėdasų krašto pastaraisiais metais augina tokią retesnių šakniavaisių ir jų veislių įvairovę, kokią galėtum pamatyti retame darže. Skirtingos, neįprastos daržovių spalvos, įvairi ir vitaminų bei mineralų puokštė. Ką jau bešnekėti apie pomidorus, tarp kurių už...
  • Kaip apsaugoti bulves nuo ligų rūsyje?

    Šis klausimas aktualus kasmet ir kiekvienam: ir tam, kuris savo darže užsiaugino, ir tam, kuris didesnį kiekį visai žiemai nusipirko iš ūkininko. Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos doc. dr. Elenos Survilienės patarimai tikrai bus naudingi.
  • Nuskinti, bet vis dar noksta

    Genovaitė Kudrevičienė yra patyrusi retųjų daržovių augintoja. Tad pro jos akis negalėjo prasprūsti ir šiais metais elektroniniame žurnale „Rasos“ pasirodęs straipsnelis apie ‘SIKKIM’ veislės agurkus ruda, tarsi kiek sutrūkinėjusia žieve. Užsienyje gyvenančios dukters rūpesčiu jų sėklos pavasarį pasiekė mamą, o rug...
  • Egzotika namuose – pasisekusios improvizacijos

    Kristina Lukauskienė, emigravusi į Daniją, jau daug metų drąsiai eksperimentuoja, namuose augindama egzotinius vaisius – imbierus, kavamedį, raguotuosius melionus ir ne tik. Tai ne tokie bandymai, kai prisiskaitoma įvairios literatūros ir viskas daroma paraidžiui, o tiesiog į vazonėlius patenka sėklytės ar šaknelės iš pirktin...
  • Ką galima pasigaminti iš arbūzų?

    Kaipgi nepaklausti, koks arbūzų sezonas buvo, jų auginimo pradininkės Lietuvoje. Vilma Rakauskaitė-Žukienė yra sukaupusi daugiau nei dvi dešimtis metų auginimo patirties. Dar viena sritis, kurioje per daugelį metų ji spėjo atsiskleisti ir kitiems patarti, yra tai, ką skanaus galima pagaminti iš arbūzų, kaip juos konservuoti. Tuo la...
  • Jeigu užbūrė paprikos, tai ilgam

    Vilnietę Emiliją Baltrūnienę visą gyvenimą lydi močiutės daržo lysvių prisiminimas. Praėjo daug metų, kol pradėjo rimčiau daržininkauti. Pirmosios ją užbūrusios daržovės buvo paprikos, ne itin lengvai auginamos, bet dosnios įvairiais skoniais ir galimybėmis.
  • Verpstinai ir viksvuolės – nauja, sveika ir gardu

    Loreta Bardiuk iš Šilutės rajono Jurkaičių ne pirmus metus augina įdomius ir vitaminingus šakniavaisius – verpstinus ir viksvuoles, išskirtinius savo skoniais.  
  • Kieta kopūsto galva – pusė darbo, tad kaip ją saugiai išlaikyti žiemą?

    Kopūstai į žieminius namus sukeliauja, kai ten jau supiltos šakinės daržovės. Vėlyvieji daržo augalai bręsta ilgiau, šiek tiek užsibūna lysvėse, tad nepražiopsokime ir nepalikime jų pirmosios šalnoms pakandžioti. O jeigu sulaukėme gausaus ir sveiko derliaus, pasirūpinkime, kad rūsyje kopūstų nepažeistų ligos. Kaip teisingai ...
  • Daug kartų nepasilenkęs smidro neužauginsi

    Neseniai smidrų ūkį įkūrę Ernesta ir Andrius Bružai nuo pirmųjų žingsnių susidūrė su iššūkiais, bet juos sėkmingai atlaikė. Anot Ernestos – smidras yra tokia daržovė, prie kurios tenka lankstytis gerokai daugiau nei prie bet kurios kitos.
  • Pomidorų sezonas pranoko lūkesčius

    Alytiškės Sandros Šimkevičės pastebėjimu, pastarojo sezono pomidorų derlius nustebino gausumu, nors ir teko susidurti su tam tikrais iššūkiais. Pavyko atrasti iki šiol dar neaugintų, bet kuo puikiausiai pasiteisinusių veislių.
  • Afrikietiškieji agurkai – labiau dėl grožio negu skonio

    Pastarąjį sezoną Laimutė Gainienė, Trakų rajono Tiltų kaimo gyventoja, daržo lysvėje užsiaugino afrikietiškųjų agurkų. Nors jų skonis nenuvylė, dekoratyvumas pranoko lūkesčius.
  • Ar rūsyje daržovės tikrai saugios?

    Įvairių daržovių derlių nuimame skirtingu laiku, tačiau visoms galioja ta pati taisyklė – reikia sulaukti tinkamos brandos. Suprantama daržovės žiemą laikysis geriau ir tada, kai nuimant oras yra sausesnis. Kaip teisingai sandėliuoti ir saugoti nuo ligų svogūnus, česnakus ir šakniavaisius, pasakoja Kauno miškų ir aplinkos inž...
  • Daržovių sėja prieš žiemą

    Patyrę daržininkai žino, kad prieš žiemą galima pasėti morkų, svogūnų, tuščialaiškių česnakų, lapinių salotų, krapų, lapinių petražolių, salotinių sultenių, gelteklių, šatreinių, agurklų. Pasėję vėlyvą rudenį arba žiemos pradžioje, vitaminais galėsite džiaugtis jau pavasarį ir vasaros pradžioje, kol naujojo sezono der...
  • Kaip išlaikyti sveikas daržoves rūsyje?

    Nors dabar ne tik įprastų, bet ir retesnių daržovių galima įsigyti ištisus metus parduotuvėse, nėra geriau, kai žiemą gali iš rūsio atsinešti neapvytusią morką, burokėlį, neapgleimijusę kopūsto gūžę, čežančių svogūnų, česnakų. O svarbiausia – kad tai yra savame darže išaugintos gėrybės, žinant, kad jei ir n...
  • Iš savų paprikų – skani uogienė

    Kaunietė Vida Rutkauskienė nuolat atnaujina paprikų kolekciją, kurioje išskirtinį dėmesį teikia retesnėms, bet nereiklioms veislėms. Besidairydama ir kitokių įdomesnių daržovių, pašnekovė dumplūnių užsiaugino, paprasčiausiai nuėmusi „uogą“ nuo torto ir išėmusi sėklas.
  • Sveikos morkos – nuo sėklų iki stalo

    Morkoms dirvą pradedame ruošti rudenį. Kaip užsiauginti ekologiškų morkų, pataria Roma Starkutė, LAMMC specialistė. Pristatome reikalavimus ir žingsnius, kurie padės morkoms ant jūsų stalo atkeliauti sveikoms.
  • Mieliausias daržas – gražus, naudingas, ekologiškas ir įvairus

    Raminta Barauskaitė, LRT ir LNK žurnalistė, su vyru Vytautu ir trimis vaikais daržą kaip mielą laisvalaikio užsiėmimą puoselėja dešimtmetį – ne tik dėl naudos, bet ir grožio, įdomumo. Sezono metu daržui ir gėlynams svarbu atrasti bent valandą kasdien – itin užimtiems žmonėms tai pavyksta.
  • To greičiausiai nežinojote apie moliūgų naudą sveikatai

    Rudens sezonas neabejotinai žymi ir gausų moliūgų derlių. Ši spalvinga, apvali ir maistinga daržovė yra ne tik puikus dekoro elementas rudens šventėms, bet ir svarbus ingredientas įvairiuose patiekaluose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog dėl maistinės vertės moliūgas yra vi...
  • Obuoliniai agurkai neapkarsta

    Apvalaini ir žalsvi arba gelsvi agurkėliai ‘Apple’ jau ir Lietuvoje sėkmingai pabandyti auginti, dera gana gausiai, nors yra šilumamėgiai, spėja sunokti. O štai Airijoje, kur sąlygos ne prastesnės, juos sekasi auginti Jolantai Miliūnienei – ir skonis ne prastesnis nei tradicinių agurkų, be jokio kartumo.
  • Vijoklinės pupelės – margos it putpelių kiaušinukai

    Kaunietė Vilija Bacevičienė šį rugsėjį galėjo džiaugtis gražiu vijoklinių margaspalvių pupelių ‘Borlotto Lingua di Fuoco 2’ derliumi, subrandintu Dzūkijoje. Nors šių pupelių vegetacijos periodas ilgokas, pastaroji vasara buvo palanki derliui sunokti.
  • Apžiūrėkime rūsius: ar tikrai bulvės saugios?

    Laukuose daugiausia liko tik šalnų nebijančios daržovės, likusios jau baigiamos krauti sandėliuose, kur ir liks žiemoti. Vis tik apsaugotos nuo šalčių ne visada daržovės ilgesnį laiką išlieka sveikos. Pavyzdžiui, bulves gali pažeisti sausasis (grybinė liga) ir šlapiasis (bakterinė liga) puviniai – labiausiai pap...
  • Didelės daržovės auga ne ant mielių

    Tokio dydžio senovinius daugiagalvius svogūnus, kokių galbūt nė neregėjote, ir kitas daržoves Ramutė ir Ignas Kanapieniai nedideliame ūkelyje užaugina be cheminių priemonių, tręšdami vien perpuvusiu vištų mėšlu. Gero derliaus paslaptimis R. Kanapienienė pasidalijo ir su skaitytojais.
  • Ūkininkų gyvenimo būdas – dirbti, kai kiti atostogauja

    Jaunoji ūkininkė Violeta Salmanovič, skaičiuojanti vos antrus daržininkystės metus, tam tikra patirtimi jau gali dalintis ne vien su pradedančiais daržininkais. Svogūnų laiškai žiemą, saldieji kukurūzai ir retesnių rūšių kopūstai vasarą, rudenį – štai kas galėtų sudominti augintojus, nebijančius iššūkių. ...
  • Nepabūgo pasukti į ekologinį ūkininkavimą

    Ernesta ir Andrius Bružai – jauna ūkininkų šeima iš Rokiškio rajono, Greviškių kaimo. Kalbiname Ernestą, kuri sėkmingą darbą sostinėje iškeitė į ūkininkavimą. Posūkis į kaimą buvo nelengvas, bet prasmingas. Nors statistika rodo, kad ekologinių ūkių šalyje mažėja, jauna šeima nepabūgo sukti b...
  • Jei dirbi darže, turi jausti palaimą, o ne vargą

    Gražina Lazdinienė, su vyru Miroslavu ir visa šeima Adutiškyje (Švenčionių r.) beveik 40 metų puoselėjanti sodybą ir daržą, su augalais mielai bendrauja ne vien todėl, kad gyvenimą skyrė biologijos ir chemijos mokytojos darbui. Jos teigimu, daržininkavimas teikia didelį džiaugsmą, kai net nuovargis malonus, antraip ši...
  • Istorijos labirintais paskui bulvę

    Jei žinomiausias lietuviškos gastronomijos žinovas, istorikas ir tyrinėtojas Rimvydas Laužikas bulves vadina poniomis, tai, matyt, jos išties nusipelnė būti ant mūsų stalo. Bemaž 15 metų gastronominį paveldą tyrinėjantis ir šia tema keturias knygas rengęs profesorius R. Laužikas bulvių patiekalų protėvių ieško už Liet...
  • Ar tiesa, kad patisonai geriausiai auga naktimis?

    Dėl formos prancūzai patisonus pavadino augaliniu pyragu, o šios daržovės aromatas primena grybų ir agurkų skonį. Jų veislės augintos ir tyrinėtos LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto bandymų laukuose.