Columbus +8,1 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 20 Bal 2024
Columbus +8,1 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 20 Bal 2024

Daržas

  • Vienas naujausių vardų pomidorų pasaulyje – ‘Alvita’

    Praėjusieji metai baigėsi gražiu akcentu itin gausiame pomidorų pasaulyje. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Komunikacijos skyrius tada pranešė, kad šios įstaigos Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkas dr. Audrius Radzevičius sukūrė naują valgomųjų pomidorų veislę ‘Alvita’. Ji registr...
  • Kaip nepaklysti tarp moliūgų?

    Moliūgai įspūdingi dydžių ir formų įvairove: nuo per šimtą kilogramų sveriančio iki į delną telpančio, nuo apvalaus kamuoliuko iki primenančių beisbolo lazdą. Skiriasi ir jų skoniai, todėl rinkdamiesi veislę ir rūšį kitam sezonui, pagalvokime, kokiu tikslu juos auginsime. Beje, Gamtos tyrimų centro vyresnioji mokslo darbuotoja dr. ...
  • Terasoje - aitrus, bet sveikas grožis

    Garliaviškė Dalia Verbylienė-Maskelytė namų virtuvės niekada neįsivaizdavo be aitriųjų paprikų. Jau ketverius metus jas augina terasoje vazonuose, kaip ir pomidorus. Atidžiai prižiūrimos daržovės dekoratyvumu pradėjo varžytis net su gėlėmis. Aitriųjų paprikų nenukonkuruoja niekas, nes jos ne tik traukia akį, bet ir yra skanus, sveikas pag...
  • Morkos „brolis" pastarnokas

    Pastarnokus auginti dar aštuonioliktame amžiuje savo ,,Metuose“ kvietė Kristijonas Donelaitis, Mažosios Lietuvos lietuvių grožinės literatūros pradininkas. Kodėl ir kaip reikėtų auginti pastarnokus, dėl kokių maistinių ir vaistinių savybių jiems verta rasti vietos darže, teiravomės Romos Starkutės, LAMMC Sodininkystės ir daržininkys...
  • Balkoną „perleido“ paprikoms ir pomidorams

    Panevėžietė Viktorija Barisienė daržoves daugiabučio namo pirmame aukšte, įstiklintame balkone, augina antrus metus. Nors sako, kad dar tiktai eksperimentuoja, paprikų ir pomidorų derlius sunoko nemenkas. Tad pasiteiravome, kaip jai tai pavyksta.
  • Ką pasisėsime, tą ir auginsime

    Brangstant energetiniams resursams, didėja ir augalų auginimo išlaidos. Pigiau yra daržoves auginti lauke. Aktualu pasirinkti auginti kuo daugiau ir įvairesnių ankstyvųjų daržovių. O kad darbai pavasarį sektųsi kuo geriau, juos pradėkite planuoti jau šiandien, teigia Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro SDI mokslo darbu...
  • Kodėl verta pamėginti skiepyti arbūzų daigus?

    Arbūzus auginti jau išmokome, tad atėjus žiemai, kai daržininkams atsiranda daugiau laiko, verta pasvarstyti – galbūt kitą sezoną bandyti skiepyti arbūzų daigus. Ir kaipgi tai daroma? Kaip liežuvėliais jų daigeliai skiepijami į juosvasėklio moliūgo ar ilgamoliūgio daigus? Į šiuos klausimus atsako gerai žinoma arbūzų augintoja...
  • „Sidabriniai“ moliūgėliai nustebino ne tik spalva

    Giedraitiškės (Molėtų r.) fototechnologės Sigitos Kilnienės šeima, pastarąjį sezoną pasiauginusi originalios spalvos ir skonio kvapnių moliūgėlių, tai vadina sezono atradimu ir jau pasiruošusi sėklų kitam sezonui.
  • Kad namai kvepėtų daržu

    Lysvės  tuščios, o kažką auginti norisi ir žiemą. Kad daržo nostalgija neprislėgtų, šaltuoju metu galime džiaugtis ne tik prieskoniniais augalais ant palangės, bet ir daržovėmis šiltame balkone. Patarimais dalijasi Nijolė Maročkienė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instit...
  • Paprikos lauke – įdomesnės ir saldesnės

    Ar visi esame matę vadinamųjų pomidorinių arba spiralinių paprikų, auginamų lysvėje? Tokių radome Salvinos Kievinienės ūkyje (Panevėžio r., Ramygala): čia paprikos pastaraisiais metais stebino derliumi ne tik šiltnamyje, bet ir lauke. Pašnekovės teiravomės, kur slypi tokios sėkmės raktas, kokiais atradimais vertėtų susidomėti kitie...
  • Neskubėkime išmesti bulvių lupenų – jos dar gali praversti

    Kodėl patyrę daržininkai pataria neišmesti bulvių lupenų? Pasirodo, jos gali praversti lysvėse. Ir ne tik. Patarimais dalijasi daržininkė mėgėja Daiva L.  
  • Kraujažolinio grublio pokštai – atsitiktinumas ar klimato kaitos pasekmė?

    Pastaraisiais metais vis dažniau pavasarines daržoves atakuojantys juodi, kuproti „kirminai“ verčia nerimauti daržininkus, ypač tuos, kurie daržoves augina mažuose sklypuose ir nenaudodami insekticidų. Tai kraujažolinio grublio (Galeruca tanaceti) lervos.
  • Kaip išsirinkti tinkamiausią salierų veislę?

    Kad savo darže verta rasti vietos aromatingiesiems salierams, kuriuos žmonės augino dar Antikos laikais, įtikino Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė. Ir salierų veislių sukurta tiek, kad tikrai yra iš ko išsirinkti tinkamiausią.  
  • Galvos skausmas dėl sveikų daržovių

    Ką daryti, kad nedingtų ryžtas auginti ekologiškas daržoves? Kaip kuo mažesnėmis pastangomis pasiekti kuo geresnio rezultato? Apie tai pasakoja Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro SDI mokslo darbuotoja Roma Starkutė.
  • Daržininkė į pagalbą pasitelkė kenkėjus atbaidančius augalus

    Žibutė Čiuladienė iš Elektrėnų ir jos šeima, kurdama daržą, siekė ne tik patogios ir naudingos, bet ir natūralios aplinkos, kurioje cheminių priemonių neaptiksi nė pėdsako. Pakeltose lysvėse kuo geriausiai užderėjo netgi bulvės, braškes ir gėles mulčiuoja kanapių lukštų mulčiu, o nuo kenkėjų ir ligų daržą saugo tabaka...
  • Arbūzus sėjo tiesiai į dirvą – ir sunoko

    Audronei Žeimantaitei-Kedienei, Kupiškio rajono Naivių kaimo gyventojai, agronomijos studijos visam gyvenimui „įaugo į kraują“, nors dabar dirba kitus darbus. Jos darže niekada nebūna blogo derliaus nei pomidorams, nei agurkams ar kitoms daržovėms, o štai pastarąjį sezoną pabandė tiesiai į dirvą sėti arbūzus – jie...
  • Dirvą atgaivins lubinai

    Pavargusiai daržo žemei atsigauti padės sideraciniai lubinai, kuriuos kuo puikiausiai kaip žaliąją trąšą galima naudoti lysvėse. Lubinai, kurių šaknys prasiskverbia ypač giliai, – vertingas maistas ir vaistas dirvožemiui.
  • Raudonosios bulvės – antocianinų šaltinis

    Gražios, skanios ir vitaminingos – taip keliais žodžiais galima apibūdinti raudonąsias bulves, ypač vertinamas dėl antocianinų. Apie jas pasakoja VDU Žemės ūkio akademijos docentė dr. Nijolė Vaitkevičienė.
  • Koks sezonas be naujovių?

    Pomidorai, su kuriais neįmanoma išsiskirti, ir vis naujai atrastieji – tokia kiekvieno sezono kasdienybė. Daiva Rameikienė iš Šilalės rajono, Tūbinių kaimo, juos augina ne tik dėl to, kad mėgsta visa šeima, bet dėl grožio: iš jų ne pirmus metus kuria mandalas ir vadina jas spalvų terapija. O tie, kurie va...
  • Ybiškės – egzotikos ir dietos mėgėjams

    Saulės mėgėjos valgomosios ybiškės, nors ir lepios auginti, pamažu atkeliauja ir į mūsų daržus, ir ant stalų. Ši nekaloringa daržovė išgarsėjusi dėl dietinių savybių, pasižymi galiomis atjauninti ir tonizuoti. Kodėl verta atrėžti kampelį šioms egzotiškoms daržovėms savo lysvėse, kaip jų užsiauginti, teiravomės ...
  • Margaraščiai paprikų sezono atradimai

    Nijolės Markuckaitės iš Pakruojo vazoninių paprikų kolekcija nuolat plečiasi ir gražėja. Pasiteiravome, kuo nustebino ir nudžiugino pastarasis sezonas. Margavaisės ir margalapės, tamsialapės paprikos – tai dar ne viskas, kas pranoko sezono lūkesčius.
  • Verpstinai – ieškantiems įdomesnių skonių

    Dalia Janušauskienė iš Viduklės (Raseinių r.), nuolat savo daržui beieškanti įdomesnių spalvų ir skonių šakniavaisių, pastaruoju metu atrado verpstinus – ir nenusivylė.
  • Juodasis ridikas – natūralus antibiotikas

    Nors mūsų šalyje juodieji ridikai nėra populiarūs, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė teigia, kad ši daržovė primiršta nepelnytai. Vertingosios  juodojo ridiko savybės su kaupu kompensuoja jo aitrumą, dėl kurio ši daržovė ...
  • Atkakli žemaitė devynerius metus augina artišokus

    Jūratė Šukauskienė, Pagėgių krašto Lumpėnų kaimo gyventoja, jau devintus metus augina artišokus. Ir jeigu ne nuotraukos, gal iškart sunku būtų patikėti, kad šis šiltųjų kraštų augalas žydi ir dera Lietuvoje, tiesa, vakarinėje jos dalyje, kur šiltesnis klimatas. Ir ne mažiau keista, kad žema...
  • Svogūnai: vienas aukštas po žeme, kitas aukštas – ore

    Tikrai neatsispirsite smalsumui pamatyti daugiaaukščių svogūnų! Jie nedidukes ropeles subrandina ne tik žemėje, bet ir ore. Laiptuota struktūra, nors įdomi ir patraukli, nėra lemiamas faktorius rinktis šio tipo svogūnus. Išskirtinis skonis glūdi laiškuose, o jų minkštumas nedingsta per visą pavasario– vas...
  • Riedantiems keliu iš tolo moja saulėgrąžų laukas

    Jau antrą sezoną iš eilės važiuojantiems keliu Biržai–Vabalninkas iš tolo mojuoja geltonos saulėgrąžų galvos, linguojančios ant ilgų, šakotų stiebų. „Sėmkų lauks“ – štai ir žaisminga medinė, savadarbė rodyklė, kviečianti pasigrožėti šiuo reginiu, pasifotografuoti, o gal ir namo parsivežt...
  • Bulvių veislės – vis naujesnės ir įdomesnės

    Sezonas baigėsi, bulvės sandėliuose – metas aptarti naujienas. Kokios gi veislės atkeliauja į Lietuvą ir kaip jos čia pasiteisina, teiravomės dr. Audronės Žebrauskienės, Žemės ūkio akademijos docentės, ir ūkininkės Alvytės Valuckienės iš Ramoniškių (Vilkaviškio r.).
  • Kiekvienas moliūgas – naujas atradimas ir „sportas“

    Ūkininkė Skaidra Slibinskienė iš Vilkaviškio rajono, Talkiškių kaimo, moliūgus daug metų augina ne tiek dėl naudos, kiek dėl įdomumo ir, jos žodžiais tariant, sporto. O iš virtuvės sklindantys šių daržovių kvapai provokuoja ne tik paragauti, bet ir pasiteirauti, ką netikėto iš jų galima būtų pasigaminti....
  • Bulvė – ne tokia paprasta kaip kartais atrodo

    Vilnietės valstybės tarnautojos Danutės Spudaitės kolekcijoje šį sezoną buvo 25 bulvių veislės. Augina jas daugiausia ne dėl naudos, o dėl įdomumo, anot pašnekovės, bulvė – paslaptinga ir netgi savaip graži daržovė. Šioje kolekcijoje tikrai pastebėsite Jums dar nematytų, negirdėtų bulvių veislių.
  • Derlingieji senoviniai česnakai

    Elvyra Glebova iš Vilniaus rajono Savičiūnų kiekvienam spaliui baigiantis sodina dar tėvų ir senelių augintus vadinamuosius mėlynuosius česnakus. Ji sutiko pasidalyti patirtimi, kaip juos puoselėti, kad derlius būtų kuo didesnis ir namuose išsilaikytų kuo ilgiau.
  • Sveikų ir didelių kopūstų sėkmės formulė

    Keturiasdešimt trejus metus šeimos poreikiams daržoves auginanti žemės ūkio specialistė Rimutė Bartusevičienė žino, kaip užauginti sveikus, 4–5 kg sveriančius vėlyvuosius kopūstus. Ji sutiko pasidalinti ir kopūstų rauginimo receptu, kurio į jokį kitą neiškeičia jau keturis dešimtmečius.
  • Braškės ir česnakai su lašeliu prakaito – puikus derinys

    Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos (KKŪS) 30 kartą organizuotame „Metų ūkio“ konkurse Erika ir Ramūnas Bagdonai užėmė trečiąją vietą. Jauni ūkininkai palyginti nedideliame žemės plote verčiasi uogininkyste bei daržininkyste, tačiau turi nemažų ir ambicingų planų.
  • Derlius nuimtas, bet darbelių dar liko...

    Šis mėnuo – nei ruduo, nei žiema, nors kartais vadinamas gruodžio broliu. Dar anksti ilsėtis, bet didžioji dalis sodo darbų jau nudirbti. Derlius nuimtas, rūsys pilnas daržovių ir vaisių. Supuvę vaisiai surinkti, jų mumijos nuskintos ir sunaikintos, vaismedžių šakų atramos tvarkingai sudėtos sandėlyje laukia kito sezono. Bet ...
  • Moliūgėliai tamsiu minkštimu: tik nemanykite, kad sugedę

    ‘Guatemalan Green’ – kriaušės formos moliūgėliai neįtikėtinai tamsiai žaliu minkštimu. Jų šiemet prisiaugino retųjų daržovių žinovė ir mėgėja Genovaitė Kudrevičienė iš Kauno rajono Akademijos gyvenvietės. Ir nors šių moliūgų vidus gali pasirodyti kone juodas, – neskubėkite jų išme...
  • Menas auginti

    Patyrę daržovių augintojai Salomėja ir Kęstutis Žemguliai iš Plungės savo šiltnamyje jau daug metų augina ir dekoratyvių koloninių pomidorų ‘Palka’, atsparių netgi sausroms. Šiltnamyje puikuojasi ir įspūdingo ilgio agurkai ‘Flamingo’, kurių derliaus sulaukti pavyksta toli gražu ne visiems mėgėjams. Pr...
  • Valgomieji danteniai: tobulumas slypi paprastume

    Ūkininkė Ernesta Bružienė iš Rokiškio rajono, Greviškių kaimo, sutiko pasidalinti valgomųjų dantenių auginimo patirtimi ir netgi nepagailėjo konkrečių patarimų, kaip žingsnis po žingsnio jų užsiauginti. Įdomu, kad pašnekovė dantenius vadina vaistiniais grybais. Jos įsitikinimu, šie bene dažniausiai pasaulio rin...
  • Plaušenė nuo daigo iki kempinės: eksperimentas pavyko

    Lazdijų rajono gyventoja kulinarė konditerė Ramunė Andruškevičienė, sėkmingai pabandžiusi auginti plaušenes, daiginusi jas kaip arbūzus, prižiūrėjusi kaip agurkus, kitą sezoną pasisės jų dar daugiau. Kempinių užteko ir saviems, ir jau suruoštoms dovanėlėms.
  • Agurklė atgaivins, pamaitins, pagydys, papuoš...

    Vaistinė agurklė vietoj agurkų...Tiesa ar mitas? Kai kurios galimybės panauditi agurkles gali nustebinti, o auginti jas visai nesunku, teigia Nijolė Maročkienė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja.
  • Prieš užveriant šiltnamio duris

    Kai žiema jau klebena duris, šiltnamį ruošti poilsiui kiek vėloka. Dauguma daržininkų žino: žaliąsias trąšas į šiltnamį geriausia sėti rugsėjį, kad ūgtelėjus dar spėtume sukasti žemę. Bet jeigu nespėjote to padaryti, šiltnamyje dar yra ką nuveikti. Svarbu pasirūpinti, kad žiemą ir naują sezoną jis pasitiktų tva...
  • Šakniavaisiai, kokių galbūt dar neragavote

    Ūkininkė Benutė Baronienė iš Anykščių rajono Svėdasų krašto pastaraisiais metais augina tokią retesnių šakniavaisių ir jų veislių įvairovę, kokią galėtum pamatyti retame darže. Skirtingos, neįprastos daržovių spalvos, įvairi ir vitaminų bei mineralų puokštė. Ką jau bešnekėti apie pomidorus, tarp kurių už...
  • Kaip apsaugoti bulves nuo ligų rūsyje?

    Šis klausimas aktualus kasmet ir kiekvienam: ir tam, kuris savo darže užsiaugino, ir tam, kuris didesnį kiekį visai žiemai nusipirko iš ūkininko. Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos doc. dr. Elenos Survilienės patarimai tikrai bus naudingi.
  • Nuskinti, bet vis dar noksta

    Genovaitė Kudrevičienė yra patyrusi retųjų daržovių augintoja. Tad pro jos akis negalėjo prasprūsti ir šiais metais elektroniniame žurnale „Rasos“ pasirodęs straipsnelis apie ‘SIKKIM’ veislės agurkus ruda, tarsi kiek sutrūkinėjusia žieve. Užsienyje gyvenančios dukters rūpesčiu jų sėklos pavasarį pasiekė mamą, o rug...
  • Egzotika namuose – pasisekusios improvizacijos

    Kristina Lukauskienė, emigravusi į Daniją, jau daug metų drąsiai eksperimentuoja, namuose augindama egzotinius vaisius – imbierus, kavamedį, raguotuosius melionus ir ne tik. Tai ne tokie bandymai, kai prisiskaitoma įvairios literatūros ir viskas daroma paraidžiui, o tiesiog į vazonėlius patenka sėklytės ar šaknelės iš pirktin...
  • Ką galima pasigaminti iš arbūzų?

    Kaipgi nepaklausti, koks arbūzų sezonas buvo, jų auginimo pradininkės Lietuvoje. Vilma Rakauskaitė-Žukienė yra sukaupusi daugiau nei dvi dešimtis metų auginimo patirties. Dar viena sritis, kurioje per daugelį metų ji spėjo atsiskleisti ir kitiems patarti, yra tai, ką skanaus galima pagaminti iš arbūzų, kaip juos konservuoti. Tuo la...
  • Jeigu užbūrė paprikos, tai ilgam

    Vilnietę Emiliją Baltrūnienę visą gyvenimą lydi močiutės daržo lysvių prisiminimas. Praėjo daug metų, kol pradėjo rimčiau daržininkauti. Pirmosios ją užbūrusios daržovės buvo paprikos, ne itin lengvai auginamos, bet dosnios įvairiais skoniais ir galimybėmis.
  • Verpstinai ir viksvuolės – nauja, sveika ir gardu

    Loreta Bardiuk iš Šilutės rajono Jurkaičių ne pirmus metus augina įdomius ir vitaminingus šakniavaisius – verpstinus ir viksvuoles, išskirtinius savo skoniais.  
  • Kieta kopūsto galva – pusė darbo, tad kaip ją saugiai išlaikyti žiemą?

    Kopūstai į žieminius namus sukeliauja, kai ten jau supiltos šakinės daržovės. Vėlyvieji daržo augalai bręsta ilgiau, šiek tiek užsibūna lysvėse, tad nepražiopsokime ir nepalikime jų pirmosios šalnoms pakandžioti. O jeigu sulaukėme gausaus ir sveiko derliaus, pasirūpinkime, kad rūsyje kopūstų nepažeistų ligos. Kaip teisingai ...
  • Daug kartų nepasilenkęs smidro neužauginsi

    Neseniai smidrų ūkį įkūrę Ernesta ir Andrius Bružai nuo pirmųjų žingsnių susidūrė su iššūkiais, bet juos sėkmingai atlaikė. Anot Ernestos – smidras yra tokia daržovė, prie kurios tenka lankstytis gerokai daugiau nei prie bet kurios kitos.
  • Pomidorų sezonas pranoko lūkesčius

    Alytiškės Sandros Šimkevičės pastebėjimu, pastarojo sezono pomidorų derlius nustebino gausumu, nors ir teko susidurti su tam tikrais iššūkiais. Pavyko atrasti iki šiol dar neaugintų, bet kuo puikiausiai pasiteisinusių veislių.
  • Afrikietiškieji agurkai – labiau dėl grožio negu skonio

    Pastarąjį sezoną Laimutė Gainienė, Trakų rajono Tiltų kaimo gyventoja, daržo lysvėje užsiaugino afrikietiškųjų agurkų. Nors jų skonis nenuvylė, dekoratyvumas pranoko lūkesčius.