Kaunas +13,5 °C Debesuota
Penktadienis, 13 Bir 2025
Kaunas +13,5 °C Debesuota
Penktadienis, 13 Bir 2025

Paieškos rezultatai


  • VMVT paaiškino: ar galima žmonėms skirtais vaistais gydyti gyvulius?

    „Ekoagros“ gavo užklausimą iš ekologinės gyvulininkystės ūkio. Iškilus poreikiui galvijų gydymui panaudoti tam tikrą registruotą veterinarinį vaistą, šio vaisto tiekėjas ūkiui pasiūlė alternatyvą – kitą vaistą, kurs nėra registruotas kaip veterinarinis vaistas (yra skirtas žmonėms gydyti).
  • Lietuvoje dar yra erdvės ekologinės bitininkystės plėtrai

    Europoje vis dažniau randama nuo didelio sintetinių chemijos priemonių kiekio žūstančių bičių. Danai jau neturi savo šalyje išgaunamo ekologiško medaus. Tačiau Lietuva dar turi galimybę ir erdvę skatinti ekologiją, gaminti ekologiškus bičių produktus – maistą ir vaistą. Tereikia pradėti nuo savęs. Ir augintojui,...
  • Panevėžio rajono ūkininkai Asta ir Dainius: „Bulvė – antra lietuvio duona“

    Panevėžys (JP.lt). Asta Lasytė (33 m.) ir Dainius Kasiulis (44 m.) prieš dešimt metų susipažino Anglijoje ir ėmė kurti bendrą gyvenimą. Po kelerių metų jiedu nutarė grįžti į gimtinę bei įkurti nuosavą ūkį kaime. Pora iškart tvirtai nusprendė, kad mieste gyventi nenori.
  • Neišsenkantis gamtos lobis – bičių produktai

    Šilalė („Šilalės artojas“). Bilionių kaimo bendruomenė į savo tradicinio plenero „Šimtmečio veidai ir vaizdai“ programą įtraukia susitikimus su profesionalais, galinčiais pasidalinti naudinga bei įdomia patirtimi. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos docentas, biomedicinos mokslų daktar...
  • Rabarbarus auginti lengva

    Šiuos rūgštoko skonio augalus Lietuvoje auginti nusprendžia dar retas. O visai be reikalo, nes jie dekoratyvūs, vaistiniai. Vienoje vietoje augti ir auginti kokybiškus lapkočius gali iki 10 metų. O ir susidomėjimas rabarbarų panaudojimo galimybėmis didėja, tad vis dažniau į juos atsigręžia ir ūkininkai.
  • Sėkmės formulė – begalinė meilė bitėms

    Utenos rajono ūkininkų Gražinos ir Gedimino Skardžių specializuotas bitininkystės ūkis – vienas didžiausių ir moderniausių Lietuvoje. Beveik tris dešimtmečius bitininkaujantys uteniškiai šiuo metu prižiūri apie pusantro tūkstančio avilių, kasmet prisuka ne vieną dešimtį tonų aukščiausios kokybės medaus.
  • Gyvulininkystės ūkiuose populiarėja boliusai

    Vis dažniau įvairioms gyvulininkystės ūkių problemos spręsti ūkininkai naudoja boliusus. Apie juos diskutuota Birutės ir Gedemino Lenkčių ūkyje organizuotoje lauko dienoje, informuoja Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (LŽŪKT).
  • Slyvos – sveikatai, grožiui ir pasigardžiavimui

    Kulinarijoje, medicinoje, kos­metologijoje naudojamos be­veik visos slyvų dalys – prinokę vaisiai, žievė, lapai, žiedai ir kau­liukai. Vitaminų ir kitų žmogaus organizmui naudingų medžia­gų kiekiu šie vaisiai nenusilei­džia citrinoms, obuoliams ar serbentams. Tik ar visiems tinka šios gaivaus skonio uogos,...
  • Bičių paviliotas

    ŪP korespondentė Jurga SAJENKIENĖ. – Šiaulietį gimnazistą Igną Bernotą bitininkystės link vedė keli atsitiktinumai, išvien su viduje tūnojusiu slaptu noru pažinti naują, visai nežinomą, bet dominusią sritį. Lemtingai susidėliojusios aplinkybės leido ne tik išeiti bitininkystės pradžiamokslį ir susidraugauti su bitėmis,...
  • Tikrasis pavasario pranašas – žibuoklė

    Pamiškėse jau pasirodė tikrasis pavasario pranašas – mėlynai jas nudažanti žibuoklė. Lietuvoje auga tik vienintelė jų rūšis – triskiautė žibuoklė. Ji – mūsų ankstyvųjų pasivaikščiojimų miške stebėtoja, dažnam geriau pažįstama žibutės vardu.
  • Tikrasis margainis – darželio puošmena, vaistas ir maistas

    Tai įspūdingas, Lietuvoje itin retas vienmetis ar dvimetis žolinis augalas. Jis daugeliui žinomas dėl vaisiuose esančio silimarino, plačiai naudojamo kepenų negalavimams lengvinti. Bet toli gražu ne visi esame girdėję, kaip plačiai jis pritaikomas ne tik kaip vaistas, bet ir kaip maistas – salotoms ar kavai, virtas ar keptas…
  • Ringe – naminis ir pramoninis mėsinis viščiukai

    Kurių mėsinių viščiukų (broilerių) mėsa yra skanesnė, saugesnė ir maistiniu požiūriu vertingesnė: užaugintų intensyviai (greitai, pramoniniu būdu) ar užaugintų ekstensyviai (lėtai, natūraliomis sąlygomis)? Atsakymas į šį klausimą panašus į vertą milijono, kaip ir į amžinąjį – kas yra pirmas: višta ar kiau&scaron...
  • Lipnioji kirmžolė – aromatinga senovinė gyduolė

    Lipniosios kirmžolės aromatai nuo senovės maloniai kuteno nosį lietuvių kiemuose, o gydomoji galia laikyta stebuklinga. Šiandien šio augalo daug kas nepažįsta, bet juo pasigrožėti galima Rumšiškėse, Lietuvos liaudies buities muziejuje.
  • Pirmasis medlievų sodas – akys raibsta nuo įvairovės

    Šie vaiskrūmiai nuo seno auginti lietuvių sodybose, pasklidusiose po skirtingus šalies regionus, tad ir vadinti įvairiai – korinta, karinka, kakarinka, amelianka, razinka. Šiuolaikinių veislių vaisiai didesni, saldesni, mažiau kartūs, o  pasak jų augintojo Gintaro KIKO, skirtingo ankstyvumo augalai derliumi džiugi...
  • Sveikata nuo pirmo žingsnio į bityną

    Gilindamasis į paslaptingą bičių pasaulį žmogus ima išsamiau pažinti gamtą, suvokti savo galimybes, atsakyti į anksčiau keltus klausimus. Bitės gydo nuo pirmo žingsnio prie avilio. Tai medunešių vabzdžių dūzgesys, avilio kvapas, jame sunešti sveikatos lobiai – medus, vaškas, pikis, bičių duonelė, pienelis, net m...
  • Dialogas su augalais

    Šis tekstas – tiems, kurie tiki, kad pabendravus su augalu ar net pasišnekėjus, jis tiesiog suklesti. Kiti žmonės linkę pasikliauti chemija – klestės, kai tinkamai tręši ir laistysi. Dar kiti linkę laikytis vidurio – derina viską. Kad ir kaip ten būtų, gal net skeptikams įdomu patikrinti, ar tiesa yra tai, ...
  • Sultingoji portulaka: nereikli, bet skani

    Paprastoji portulaka, nors Lietuvos daržuose ne naujiena, vis dar nėra populiari. Tačiau ši sultinga daržovė ir prieskonis pasižymi dideliu vitaminų kiekiu, nuo senų laikų vertinama ne tik kaip maistas, bet ir vaistas, o auga itin sparčiai ir nereikliai. Nijolė MAROČKIENĖ LAMMC SDI mokslo darbuotoja Ir daržovė, ir prieskonis Paprasto...
  • „Mielelė putojo, apynį kilnojo...“

    „Apynys, o tiksliau Lietuvoje seniai augintas paprastasis apynys (Humulus lupulus), liaudies dainose apdainuotas net dažniau nei rūta“, – pastebi Kęstutis Obelevičius, vyr. botaninių kolekcijų kuratorius VDU Botanikos sode. Kai šalys skirstomos į vyno ir alaus šalis, Lietuva neabejotinai priskiriama prie pastarųjų...
  • Skanėstai anūkams

    Prienų rajone gyvenanti agronomė Vilija Juškevičienė, kasmet sulaukianti gražios pomidorų ir kitų daržovių įvairovės, šiemet anūkus džiugina gardžiomis žemaūgėmis dumplūnėmis ir švelnaus skonio baltaisiais agurkais. Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ Šie agurkai nustebino švelniu, geru skoniu, bet netinkami konservuoti. Dera iki pat šalnų Kol...
  • Gurmaniški stebuklai

    Apie Kalvarijos savivaldybės Skersabalių kaime gyvenančią ir sveiko maisto skanėstus, žymimus prekės ženklu „Linaria“, iš vaisių, daržovių ir kitų Lietuvoje augančių gėrybių gaminančią Astą Ciparienę sužinojau Vilkaviškio r. Paežerių dvare vykusios Sūduvių amatų šventės metu. Asta Ciparienė Pasak A. Ciparienės, šventė Paežerių dvare buvo...
  • Ukrainos bitininkų pamokos nenuėjo veltui

    Lietuvoje oficialiai leidžiami vartoti septyni bičių produktai: medus, žiedadulkės, bičių duona, bičių pienelis, bičių pikis, bičių nuodai ir vaškas. Po Kijeve 2013 m. rudenį vykusio 43-ojo „Apimondijos“ kongreso ir ekskursijų ukrainiečių bitynuose, mūsų bičiuliai atrado gydomuosius produktus zabrusą, apilarnilą, „podmorą“, „bičių miegamuosius“,...
  • Šimtametis avilys tapo bityno simboliu

    Apie dvarus daugiausia gali papasakoti istorikai ir paveldo tyrinėtojai. Tačiau apie Joniškio rajone nykstantį Daunoravos dvarą nemažai istorijų gali papasakoti bitininkė Oksana Steponavičienė. Vienas iš tokių pasakojimų – apie šimtametį buvusio dvaro bityno avilį, kuris atkeliavo į bitininkės sodybą. Avilys mena praėjusius laikus Daunoriškės ...
  • Aliejų spaudžia iš savo ūkio derliaus

    Radviliškio rajono Daugėlaičių kaime  ūkininkaujanti agrobiotechnologijos magistrė Modesta Dijokienė šiemet atidarė aliejaus spaudimo cechą. Iš šeimos ūkyje užaugintos produkcijos čia  šaltu būdu spaudžiamas  penkių rūšių natūralus nerafinuotas aliejus. Paklausūs ir ūkininkės malti kanapių ir moliūgų miltai. Keturmetis Mindaugas demonstruo...
  • Sunkesnis, bet patikimesnis darbščios šeimos kelias

    Širvintų rajone, Žibėnų kaime, ūkininkaujanti Jankun šeima šiais metais rami – šieno nepritrūks. Šienainio taip pat. Po gausaus lietaus stojus karštiems orams pievas buvo galima pjauti kasdien. Vos ne per dieną išdžiūvęs šienas buvo sukamas į ritinius, vežamas krauti į daržinę. „Tik iš kokybiškų pašarų bus gardūs sūriai“, – tikino ištikimų gerbė...
  • Ūkininkų užauginta mėsa – ant klientų tvorų ir prie durų

    Koronaviruso pandemija vieniems šalies ūkininkams atvėrė naujus produkcijos realizavimo kelius, nes padidėjo kaime natūraliai užaugintos jautienos, avienos ir vištienos paklausa, kitiems sukėlė naujų iššūkių – daugiausia sunkumų patiria kiaulių augintojai, kurie jas parduoda gyvas. Minta sveikiau nei žmonės Utenos rajono, Daugailių seniūnijos,...
  • Sveikata iš avilio

    Dr. Algirdas Amšiejus (kairėje) bityne konsultuoja bičiulį. „Atrodo, jog Europos Sąjungos šalių naujosios žemės ūkio politikos Žaliojo kurso strategija nusirašyta nuo bitininkų, – sako Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos docentas, biomedicinos mokslų daktaras Algirdas Amšiejus, – visus metus bičių šeimos – savo aviliuose, gamto...
  • Sveiki daigai – gardūs agurkėliai

    Agronomė Danutė Plančiūnienė į vieną gražiausių Lietuvos gyvenviečių Labūnavą (Kėdainių r.) atitekėjo dar 1982 m. iš Lazdijų krašto, Šeštokų. Nenuostabu, kad tapusi kėdainiete iškart su šeima pasinėrė į agurkų verslą. Dabar tik savo šeimos poreikiams šias daržoves auginanti ūkininkė tvirtina: „Kokius daigus užauginsime, tokius valgysime ir agurk...
  • Visas Lietuvos žemės ūkis gali būti ekologinis

    Algimanto SNARSKIO piešinys „Ekologinis ūkininkavimas man, agronomui, yra iššūkis“, – sako Ukmergės rajono, Lyduokių seniūnijos, Jogvilų kaimo ūkininkas Valentinas Genys. Tačiau jis sėkmingai dorojasi su šiuo iššūkiu. Apie tai byloja kasmet didėjantys jo ekologinio sėklininkystės ūkio derliai. Juos palankiomis sąlygomis superka įmonė „Agrolitp...
  • Miestuose pasirodė traktoriai, kaimuose išnyko arkliai

    Savaitgalį Vilniuje vykusios specializuotos parodos „Žirgai 2019“ lankytojams galėjo susidaryti įspūdis, kad naminiai arkliai (žirgai) – tik turtuolių sportinė pramoga, dvasinių ir psichinių ligonių reabilitacijos priemonė, o miniatiūriniai arkliukai poniai – vaikų žaislai. Bet retas ūkininkas arklių tebeturi. Negi buvę d...
  • Sveikatinantys vaisiai ir žievė

    Ruduo dovanoja ąžuolo, kaštono vaisių bei žievę sveikatai stiprinti. Pasak „Žolinčių akademijos“ vadovės Danutės Kunčienės, dabar pats tinkamiausias laikas prisirinkti šių gydančių gamtos gėrybių, o jei to dar nepadarėte – paskubėkite. Paprastasis kaštonas Paprastasis kaštonas (Aesculus hippocastanum) – kaštoninių (Hippocastanaceae) šeimos, 15...
  • Pankolis – daugiau negu vaistas

        Mūsų šalyje žalumyninių daržovių paklausa sparčiai auga. Ir prekybos centruose galima rasti įvairių prieskoninių daržovių, taip pat ir pankolių. Deja, jų, dvelkiančių anyžiais ir krapais, daugelis nepažįsta.    Nijolė MAROČKIENĖ LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto ...
  • Vandenyje augantys vaistiniai augalai

    „Žolinčių akademijos“ vadovė Danutė Kunčienė „Rasų“ skaitytojams pataria pavasarį pasiruošti vandenyje augančių vertingų augalų vaistinės žaliavos.  Balinis ajeras Balinis ajeras (Acorus calamus L.) – ajerinių (Araceae) šeimos daugiametis, 50–125 cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis storas, nariuotas, žalsvai rausvas, šliaužiantis, išsiša...
  • Auginame vaistinius smidrus (1)

    Pradžia. Tęsinys  Nr 9 Smidrai vienintelės tokios daržovės, aiškiai mums pranešančios apie atėjusį pavasarį. Pavasario saulė suteikia šilumos, o lietūs – drėgmės, taip reikalingos ūgliams pasirodyti dirvos paviršiuje. O kaipgi auginti vaistinius smidrus? Lietuvoje šviežių daržovių ypač trūksta žiemos antroje pusėje ir pavasarį. Jau ankstyvą pa...
  • Skonio ir grožio gentis

    Šios genties skonis gali būti nuostabus iki ašarų, o grožis apskritai savitas. „Apskritai“ – nes daugumos rūšių žiedynai yra apskriti, rutuliški. Taigi, apie ką mes kalbame? Apie česnakus ir patikėkite, sakydami, jog tai yra grožis, neapsirinkame. Truputėlis mokslo Lotyniškas genties pavadinimas – Allium. Jai priklauso svogūnai, česnakai, pora...
  • Medus tinka net akims gydyti

    „Bitininkystė ir apiterapija – susisiekiantys indai“, – tvirtina Lietuvos apiterapijos asociacijos vadovė prof. Jūratė Jankauskienė (centre) ir Vokietijoje bičių ūkį puoselėjantys Ramūnas ir Jovita Lange. Pasaulio mokslininkai tyrimais nustatė, jog per gyvenimą žmogus priverkia septynis kibirus ašarų. Tačiau šiandien nuo skubėjimo, užterštos a...
  • Celiakija – tarsi uždelsto veikimo bomba

    Docentas Vaidotas Urbonas celiakijos diagnostika plačiau pradėjo domėtis prieš daugiau nei 20 metų ir sako pastebintis nežymų celiakijos atvejų augimą. Žemdirbiškas tradicijas puoselėjančiame krašte gyvenimas be duonos kąsnio – sunkiai įsivaizduojamas. Nors palyginti retam, tačiau vienam iš 750 lietuvių baltymo gliuteno turintys kviečių, rugių...
  • Vaško kambario terapijos idėją parsivežė iš Ukrainos

    Vaško kambario įkūrėja Abromiškių reabilitacijos ligoninės Psichoterapijos skyriaus vedėja ir bitininkė Viktorija Šerkšnienė savo pacientus nuteikia atsipalaidavimui, paaiškina bičių vaško kilmę. Apie tai, kad bitininkai rečiau serga, be to, pasižymi kaip ilgaamžiai, seniai žinoma. Bitininkystė pastaraisiais metais populiarėja kaip sveikatai n...
  • Gyvuliai masiškai krenta. Veterinarai negydo!

    Šilalės rajone jau antras mėnuo masiškai krinta gyvuliai. Po nakties leisgyvius veršelius ir net karves randantiems ūkininkams iš pradžių atrodė, kad gyvuliai sudaužyti kokiu nors kietu, buku daiktu – ir taip smarkiai, kad atrodo, jog mėsa nuo kaulų atšoka. Tik sulaukę Telšiuose atliktų laboratorinių tyrimų žemaičiai įsitikino, kad jų veršius vi...
  • Lietuva gali tapti sulos šalimi

    Profesorius emeritas Vladas Vilimas. „Norime pakeisti sustabarėjusį požiūrį į mišką – įrodyti, jog leidžiant beržų sulą galima uždirbti kelis kartus daugiau, nei parduodant šių medžių medieną“, – tvirtina Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) profesorius emeritas Vladas Vilimas. Jis su savo buvusiu studentu Vladu Šimeliu bei ASU Miškų ir...
  • Ar kanapės katilinėse nukonkuruos kelmus ir šiaudus?

    Arnoldas ALEKSANDRAVIČIUS „ŪP“ korespondentas Lietuvos visuomenei kanapės jau gerokai rečiau kelia sąsajas su kvaišalais. Vis dažniau apie pluoštines kanapes kalbama, kad tai puiki žaliava automobilių kėbulams, baldams, apšiltinimo medžiagoms, aromatingesniems kvepalams gaminti, alui pagardinti. Lietuvoje išleistas net specialus Pluoštinių k...
  • Kukliai žydi, bet garsėja turtais

    Bičių karalienė Ramunė Cibienė įsitikinusi, jog Lietuvoje klevai reikalingesni bitėms rinkti nektarą, o ne žmogui leisti sulą ir gaminti iš jos sirupą. „Šį pavasarį gausiai žydėjo paprastasis klevas (Acer platanoides). Dažniausiai šis medis vertinamas dėl sulos, iš kurios net verdamas sirupas. O bitininkams klevas irgi naudingas: iš vieno hekt...
  • Rausta vertingiausios rudens uogos

    Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sode užderėjo gausus putinų derlius. Stambiomis uogomis džiugina ir spanguolių lysvės. „Tai pačios vertingiausios rudens uogos“, – tvirtina Kauno botanikos sodo vyresnysis mokslo darbuotojas, profesorius dr. Remigijus Daubaras. Lietuviai atranda putinus Nuo seno putinai žinomi kaip vaistiniai augal...
  • Gauromečiai: bitei – nektaras, žmogui – vaistas

    Gauromečių sąžalynas Dzūkijos miško skynime. – Nenašiose dzūkų žemėse šiemet sodriai žydėjo ožkarožės, dar vadinamos gauromečiais, – pasakoja Metų bitininkas Algis Milius, – tai ir medingieji, ir vaistingi augalai. Pats saldžiausias Bičiulio teigimu, tai ypač vertingas, dirvai nereiklus augalas. Jo sąžalynų gausu ne tik Druskininkų, Lazdijų ...
  • Kviečių gemalai – kasdienei energijai ir prevencijai nuo vėžio

    Kviečių gemalai šiandien žmonių atrandami iš naujo kaip maistas ir net vaistas nuo vėžio. Naujausi Italijos Bari universiteto ir Vokietijos Martin Luther universiteto mokslininkų atlikti tyrimai patvirtino, kad fermentuoti kviečių gemalai, ypač naudojant raugo fermentacijos metodą, yra perspektyvus vėžio gydymo būdas, kuris gali sustabdyti vėžin...
  • Medynų balzamai kvepia ir gydo

    Nueini į vasaros mišką. Vaikštinėji keliais ir takeliais, gyvosiomis ląstelėmis siurbdamas jo atgaivą ir ramybę. Net kyla nuostaba – kaip lengva miške kvėpuoti! Koks grynas oras! O su kiekvienu įkvėpimu – naujas energijos gūsis. Iš kur tas kūno lengvumas, iš kur tas nuotaikos žvalumas? Jonizuotos atmosferos lengvumas Po žaliaisiais skliautais...
  • Kasdien rūpi šimtas bičių šeimų

    Nesvarbu, kuriame Lietuvos regione begyventume, šiųmetė vasara kelia nerimą ir mažų, ir didelių ūkių savininkams. Dažnas nubudęs ryte pirmiausia dirsteli pro langą, koks oras. Šakių rajone bitininkaujantis Žilvinas MACIJAUSKAS šią vasarą taip pat vadina netikusia. „Bitininkystė yra viena sudėtingiausių, įnoringiausių ir nuo orų labiausiai prikla...
  • Biodinaminės žemdirbystės ypatumai: kam mistika, kam išsigelbėjimas

    Jurga SAJENKIENĖ Gegužės 10–11 dienomis Šarnelės kaimo (Plungės r.) bendruomenės namuose rinkosi besidomintieji biodinaminiu ūkininkavimu. Galima ir pajuokauti:  šarneliškiai visą savaitgalį buvo suklusę bei įsitempę ir į svečius žiūrėjo išplėtę akis, mat jiems atrodė, jog kaime vyksta visos Lietuvos raganų suvažiavimas. Negana to, raganaujama ...