Columbus +18,9 °C Debesuota
Penktadienis, 3 Geg 2024
Columbus +18,9 °C Debesuota
Penktadienis, 3 Geg 2024

Paieškos rezultatai


  • Valgomieji danteniai: tobulumas slypi paprastume

    Ūkininkė Ernesta Bružienė iš Rokiškio rajono, Greviškių kaimo, sutiko pasidalinti valgomųjų dantenių auginimo patirtimi ir netgi nepagailėjo konkrečių patarimų, kaip žingsnis po žingsnio jų užsiauginti. Įdomu, kad pašnekovė dantenius vadina vaistiniais grybais. Jos įsitikinimu, šie bene dažniausiai pasaulio rin...
  • Helovyno virtuvė: Šventė iš Airijos, moliūgai iš Amerikos

    Spalį, kad ir kur pažvelgsi, – visur moliūgai. Atėjo šių daržovių sezonas, be to, iš užsienio mus pasivijo mada jais dekoruoti namų aplinką, prekybos centrus, barų interjerą. „Helovyno šaknys yra keltiškos – pagoniškos. Todėl tikrai nuostabu pamatyti, kaip ši šventė švenči...
  • Plaušenė nuo daigo iki kempinės: eksperimentas pavyko

    Lazdijų rajono gyventoja kulinarė konditerė Ramunė Andruškevičienė, sėkmingai pabandžiusi auginti plaušenes, daiginusi jas kaip arbūzus, prižiūrėjusi kaip agurkus, kitą sezoną pasisės jų dar daugiau. Kempinių užteko ir saviems, ir jau suruoštoms dovanėlėms.
  • Domeikaviškė Stasė: „Kaip nėra negražių vaikų, taip nėra negražių gėlių“

    Gyvenimas daugiabutyje stipriai apriboja veiklas, bet persikėlus į sodybą tarsi atrišamos rankos: prasideda eksperimentai darže, retesnių augalų paieškos gėlynams, daugiau galimybių architektūriniams sprendimams. Žodžiu, daugiau laisvės svajonių išpildymui. Taip jau tris dešimtmečius Domeikavoje (Kauno r.) gyvena Stas...
  • Prancūzijos pomidorų augintojai: išliks ar bus išstumti iš vidaus rinkos?

    Vis daugiau šiltųjų kraštų produkcijos nugula į prekybos centrų lentynas ne tik Lietuvoje. Grėsmę būti išstumtiems iš vidaus rinkos jaučia ir Prancūzijos pomidorų augintojai. Kol kas jiems pavyksta konkuruoti su atvežtiniais vaisiais ir sėkmingai vystyti verslą, tačiau ateitis kelia daug klausimų.
  • Prieš užveriant šiltnamio duris

    Kai žiema jau klebena duris, šiltnamį ruošti poilsiui kiek vėloka. Dauguma daržininkų žino: žaliąsias trąšas į šiltnamį geriausia sėti rugsėjį, kad ūgtelėjus dar spėtume sukasti žemę. Bet jeigu nespėjote to padaryti, šiltnamyje dar yra ką nuveikti. Svarbu pasirūpinti, kad žiemą ir naują sezoną jis pasitiktų tva...
  • Šakniavaisiai, kokių galbūt dar neragavote

    Ūkininkė Benutė Baronienė iš Anykščių rajono Svėdasų krašto pastaraisiais metais augina tokią retesnių šakniavaisių ir jų veislių įvairovę, kokią galėtum pamatyti retame darže. Skirtingos, neįprastos daržovių spalvos, įvairi ir vitaminų bei mineralų puokštė. Ką jau bešnekėti apie pomidorus, tarp kurių už...
  • Meniškas žvilgsnis į sodybos sklypą

    Asta Terė yra įgijusi porceliano dekoratorės specialybę, o gyvenimo vingiai vedė nuo vienos meniškos veiklos srities prie kitos, nuo spaudos dizaino kūrimo prie biuro interjero projektų, nuo pomėgio fotografuoti prie sodybos aplinkos formavimo. Kilus sumanymams Asta su vyru Andriumi ilgai nesvarsto, nelaukia, kol kas kitas tai atliks, bet...
  • Burokėliai pagerins širdies veiklą ir suteiks energijos

    Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur senovės romėnai ir graikai vartojo šių daržovių šakniagumbius bei lapkočius. Tikėtina, kad iš pradžių burokėliai buvo auginami tik dėl sultingų lapelių, o vėliau pradėti naudoti ir žemėje pasislėpę jų gumbai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ...
  • Pomidorų sezonas pranoko lūkesčius

    Alytiškės Sandros Šimkevičės pastebėjimu, pastarojo sezono pomidorų derlius nustebino gausumu, nors ir teko susidurti su tam tikrais iššūkiais. Pavyko atrasti iki šiol dar neaugintų, bet kuo puikiausiai pasiteisinusių veislių.
  • Egzotiniame sode mezgasi neįtikėtinos istorijos

    Esame meistriški daržininkai ir sodininkai. Paprikos jau kaip lygios varžosi su pomidorais, vynuogių skonis mažai kuo nusileidžia užaugusioms tradicinėse vynuogynų šalyse, dar metai kiti ir arbūzų rasime kone kiekvienoje sodyboje. Sėkmingai Lietuvoje vaisius nokina ir lepieji nektarinai, abrikosai bei persikai. Nors tai lemia naujo...
  • Mieliausias daržas – gražus, naudingas, ekologiškas ir įvairus

    Raminta Barauskaitė, LRT ir LNK žurnalistė, su vyru Vytautu ir trimis vaikais daržą kaip mielą laisvalaikio užsiėmimą puoselėja dešimtmetį – ne tik dėl naudos, bet ir grožio, įdomumo. Sezono metu daržui ir gėlynams svarbu atrasti bent valandą kasdien – itin užimtiems žmonėms tai pavyksta.
  • Jei dirbi darže, turi jausti palaimą, o ne vargą

    Gražina Lazdinienė, su vyru Miroslavu ir visa šeima Adutiškyje (Švenčionių r.) beveik 40 metų puoselėjanti sodybą ir daržą, su augalais mielai bendrauja ne vien todėl, kad gyvenimą skyrė biologijos ir chemijos mokytojos darbui. Jos teigimu, daržininkavimas teikia didelį džiaugsmą, kai net nuovargis malonus, antraip ši...
  • Ar tiesa, kad patisonai geriausiai auga naktimis?

    Dėl formos prancūzai patisonus pavadino augaliniu pyragu, o šios daržovės aromatas primena grybų ir agurkų skonį. Jų veislės augintos ir tyrinėtos LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto bandymų laukuose.
  • Kolekcijoje keli šimtai kardelių, darže – derliaus rekordai

    Pietvakarių Lietuvoje įkurto Kalvarijos miesto vardas siejamas su Jeruzalėje esančios kalvos vardu. Egzotišką, tačiau lietuvio ausiai įprastai skambantį vardą turinčiame mieste yra sodybą, kurioje auga ir ananasai, ir neįprastai dideli pomidorai, o užpernai sunoko rekordinis Lietuvoje arbūzas. Bet turbūt didžiausias šios sodybos &s...
  • Paprikos: gražu pažiūrėti, gardu paragauti

    Šilalės rajono Tūbinių kaimo gyventoja Daiva Rameikienė šį sezoną atrado daug naujų paprikų spalvų niuansų ir iš jų sukūrė spalvingų kompozicijų, dėlionių. Jos teigimu, šias daržoves net lengviau auginti negu pomidorus, o ir atsidėkoja jos nauda sveikatai, gardžiu skoniu ir žavesiu.  
  • Valstybinėje miškų tarnyboje vyko pomidorų degustacija

    Rugsėjo 13 dieną Valstybinėje miškų tarnyboje (VMT) vyko pomidorų degustacija. Buvo pristatyta 40 pomidorų veislių, iš kurių – ir keletas lietuviškų, įrašytų į Nacionalinį genetinių išteklių sąrašą.
  • Susirito bulvės aruodan…

    Bulvės skaniausios dukart metuose – vasarą, kai iškasamos šviežios ir valgomos su įvairiomis šaltsriubėmis, ir rudenį po bulviakasio, kai virtuvėse kaista krosnys su skaniu plokštainiu, o puoduose garuoja cepelinai. Šių patiekalų niekas nepamokys daryti geriau nei mamos ir močiutės, o mes į bulves pažiūrė...
  • Šeštokų mokykloje maistas kainuoja centus

    Lazdijų rajono Šeštokų mokykloje moksleiviai gali valgyti šviežią, sveiką, gardų maistą. Gal taip ir turi būti, tačiau jie valgo taip pigiai, kad net sunku patikėti: sriuba čia kainuoja vos 12 centų, kiaulienos troškinys – 89 ct, o orkaitėje keptos bulvytės – 10 ct.
  • Daržovių kainų kebeknė

    Lietuvos daržovių prekinių ūkių savininkai nepatenkinti produkcijos supirkimo kainomis. Jie teigia, kad kainas diktuoja prekybos tinklai, kurie esą bulves, daržoves neretai parduoda už 2–3 kartus didesnę kainą, nei pirko. Kaip yra iš tiesų? Į šį ir kitus klausimus apie šalies parduotuvėse parduodamas daržoves atsako dv...
  • Rudens gėrybės krenta į puodus...

    Rugsėjį jau galime džiaugtis darže išpampusiais ryškiaspalviais moliūgais, sode prisirpusiomis kriau­šėmis, miške rinktomis bruknėmis ir dar likusiais nuo vasaros savais pomidorais. Jau vėstantys vakarai vis dažniau kviečia užsikaisti arbatinuką kvapnios mėtų ar melisų arbatos, pa­tiekalus gardinti sveikatą st...
  • Hepatito A prevencija – tinkama higiena

    „Specifinio gydymo nėra. Kaip ir nuo erkinio encefalito, nėra vaistų, kurie galėtų išgydyti šį virusą“, – teigia Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė profesorė Ligita Jančorienė. Hepatitas A – ūminis kepenų uždegimas, kurį sukelia hepatito A virusas. Laimei, vi...
  • Saviečiuose klesti „zero waste“ ūkis

    Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Prieš kelerius metus Eglė VALUCKAITĖ-STAŠAUSKIENĖ su vyru Juliumi iškrėtė tikrą beprotybę. Po tokių kardinalių pokyčių net gyvenimo linijos delnuose gali imti ir pakeisti savo vagą. Iš naujutėlio kotedžo didmiestyje šeima atsikraustė į apleistą, dilgėlynuose paske...
  • Daržovės pakartotiniam derliui: sultingos kaip pavasarį

    Daržovių ūkyje Digriuose (Kauno r.) Renata Jančoraitė su vyru Luku priaugina tiek, kiek reikia šeimai ir galima nesunkiai parduoti. Rugpjūčiui baigiantis viename iš Kauno ūkininkų turgelių rikiavosi eilės prie jos išpuoselėtų pakartotinio (rudeninio) derliaus daržovių: ridikėlių, salotų, špinatų ir kitų, – nors ...
  • Pomidorų „tortai“ – spalvingos dėlionės

    Virginija Lisevičienė, ilgametė Širvintų sporto centro stalo teniso trenerė ir mokytoja metodininkė, pomidorus augina daugiau kaip du dešimtmečius, o veislinius kolekcionuoja dešimtmetį. Iš jų pagal spalvas dėlioja savotiškus „tortus“, pamėgtus draugų ir artimųjų. Laiko išbandytų veislių vais...
  • Darže-gėlyne užaugino gigantą

    Aštriosios Kirsnos kaimo (Lazdijų r.) gyventoja Aušra Novikienė savo darže-gėlyne užaugino gigantą. Jos daržo pomidoras svėrė kilogramą su trupučiu.
  • Džiovintos gėrybės žiemai – sveikiau ir patogiau

    Lietuviai visais laikais mėgo ir mėgsta pasiruošti atsargų žiemai. Dabar pats darbymetis! Sandėliukuose rikiuojasi stiklainiai, pilnėja šaldiklių stalčiai ir vis didesnis rūpestis, kaip viską sutalpinti. Laimei, gali pagelbėti daržovių ir vaisių džiovinimas. Džiovintos gėrybės ir mažiau vietos užima, ir daugiau vitaminų išsa...
  • Juodieji pomidorai: netiesa, kad beskoniai!

    Kas sakė, kad vadinamieji juodieji ar mėlynieji pomidorai neskanūs? Didžiasalio gyventoja, įvairių pomidorų kolekcininkė Birutė Šatalina teigia priešingai:  kiekviena antocianinių pomidorų veislė – skirtingų skonių ir poskonių, nekalbant jau apie naudą sveikatai. Ji žino tik vieną juodos spalvos pomidorų veislę, kurią pa...
  • Ar pavyks olandų augintojams sumažinti paprikų savikainą?

    Beveik viską: daržoves, uogas, gėles, – šiltnamiuose auginantys olandai negaili laiko ir lėšų naujiems eksperimentams. Šoktelėjus šildymo kainoms, ėmė ieškoti būdų, galinčių sumažinti auginamos produkcijos savikainą. Dėmesio centre atsidūrė ir pirkėjų mėgstamos paprikos.
  • Norisi savų daržovių, bet vieta netinka: išbandykite juostuotą, laiptuotą daržą

    Viktorija Gustaitienė, statybos teisės lektorė, su vyru Šarūnu, akmens meistru, pandemijos metu, kai atsirado galimybė dirbti nuotoliu, apsigyveno vienkiemyje Neries ir miško pašonėje Širvintų rajone, netoli Čiobiškio. Čia ji, prisitaikydama prie gamtinių sąlygų, įkūrė daržą, suformuotą siauromis, 20 m ilgio ju...
  • Širdies balsas tapo naujos sodybos pamatu

    Nemažai žmonių Džesiką Dargužienę pažįsta, kaip įspūdingų tortų kūrėją – ne tik skanių, bet ir neįtikėtinai gražių. Bet tai ne vienintelis jos talentas. Ji pasakoja, kad vaisių ir uogų kepiniams gardinti bei puošti užsiaugina pati, tad smalsu pasidairyti po sodybą, kurioje noksta ir kepa kaunietės gardėsiai.
  • Kylant kainoms, „Burger King“ Indijoje braukia pomidorus iš valgiaraščio

    Delis, rugpjūčio 17 d. (AFP-BNS). Po prasto derliaus sparčiai kylančios daržovių kainos „Burger King“ restoranus Indijoje privertė pašalinti pomidorus iš savo valgiaraščio patiekalų, sekant kitų greitojo maisto milžinių pavyzdžiu.
  • Mažutėlis daržas – didelis džiaugsmas

    Alytiškė Neringa Ažukienė pastebėjusi, kad su džiaugsmu ir meile užaugintos daržovės dera dosniau, o jeigu sodas bus tik pareiga, geriau nė nepradėti... Mažutėlis sodas malonumų mums gali teikti daugiau negu didesnis, nes nuvargina ir jėgų atima mažiau. Be to, ir nedideliame darže gali tilpti spalvinga įvairovė.
  • Anglijoje lietuvė augina daržoves rekordininkes

    Gintarė Sinkevičiūtė, prieš trylika metų į Angliją emigravusi „trumpam“, ten sukūrė šeimą ir smagiai bei išradingai daržininkauja tiek, kiek lieka laiko nuo rūpesčių namuose ir darbo skyriaus koordinatore spaustuvėje. Svetur, Jorkšyro grafystėje, daržovės auga net žiemą, o kai kurias iš jų neabejoti...
  • Sukūrė modelį, kuriame tinkamą vietą randa ir vandenvalos dumblas

    Verslas pralenkia ministerijų kuriamus teisės aktus. Trumpos rotacijos miško želdiniai šiuo metu netelpa nei į Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM), nei į Aplinkos ministerijos (AM) kuruojamas sritis. Tačiau kuo čia dėtas vandenvalos dumblas?..
  • Ekologiško maisto vartojimo rinkoje dar esame pradinukai

    Susidomėjimas ir noras valgyti sveiką, ekologišką maistą Lietuvoje smarkiai didėja. Tačiau dauguma žmonių net nesuvokia ekologiško maisto išskirtinumo ir naudos, nežino netgi kaip jis turi būti žymimas. Su viešosios įstaigos „Ekoagros“ direktore Virginija LUKŠIENE apie tai kalbasi Darius SĖLENIS.
  • Analitikai: defliacija teigiamai paveikė gyventojų lūkesčius, rugpjūtį kainos gali didėti

    Lietuvoje trečią mėnesį iš eilės fiksuojant defliaciją, o gyventojų perkamajai galiai nemažėjant, su itin aukšta infliacija sietą ekonomikos nuosmukį galima laikyti pasibaigusiu, sako „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis. Pasak jo, kainų kritimas teigiamai paveikė gyventojų lūkesčius. Tuo metu SEB banko ekonomistas T...
  • Sūrių šventėje rinkti pinigai gaisrą patyrusiai šeimai

    Šiauliai („Šiaulių kraštas“). Sekmadienį Pošupių kaime (Joniškio rajonas) nuaidėjo jau 14-oji sūrių šventė, kurioje ne tik parduoti beveik aštuoni šimtai sūrių, bet ir surinkta aukų kilniam tikslui – po gaisro nukentėjusios sūrių gamintojos šeimai iš Kelmės r...
  • Nuo optometrijos iki sodybos su rožynu

    Žinomi Vilniaus medikai Vaida ir Tomas Kačergiai, dirbdami įtemptą kasdienį darbą, šiandien džiaugiasi savo sodyba Širvintų rajone, kurią įgijo šeimos poilsiui ir giminių bendrystei. Kiekvieną vasarą sodyba skendi rožėse ir kitose grožybėse, o šiltnamyje ir lysvėse noksta retesnių veislių pomidorai, arbūzai – ir...
  • Pelkių inkliuzai

    Pirmąkart išgirdus žodį „inkliuzas“, daugeliui tai siejasi su vabzdžiu, įklimpusiu skaidriame gintaro gabalėlyje. Gamtinių buveinių inventorizacijoje taip pat susiduriama su šiuo terminu, kuris reiškia kitokio tipo intarpą vientisame plote. Į sąvoką galima įtraukti ir svetimkūnius pelkės kūne, kurie nėra invazini...
  • Įklimpę į daržininkystę, mėgaujasi itališkais patiekalais

    Mūsų pašnekovė – vilnietė Rasa Zokaitytė su vyru italu Giampiero prieš keletą metų atsikraustė į Lietuvą, įsikūrė name su nedideliu sklypeliu žemės. Šeima vertikaliai ir taupiai augina daug įvairių daržovių, o iš derliaus gamina gardžius itališkus patiekalus, gausiai konservuoja.
  • Maroko virtuvė Belgijoje – talpus maisto pasaulis

    Sumaya Boujraf, draugų vadinama Maja, – labai aktyvi: dirba ligoninėje, trijų berniukų motina, turi daug užsiėmimų, pomėgių ir hobių. Praktikuoja net trijų rūšių kovos menus, organizuoja renginius, nemoka ilsėtis. Ji marokietė, bet gimė Belgijoje. Maroke gyveno tik vaikystėje keletą metų. Tai labai paveikė jos kulinarinę patirtį ir ...
  • Nekasamas daržas turi privalumų

    Ką šiandien reiškia lėtas ir tvarus daržas? Ar jį reikia kasti, ar reikia ravėti? Kaip jis atrodo? Užsukime pasižvalgyti į Prienų rajone, netoli Stakliškių, įsikūrusią sodybą, kur Ieva Anelauskaitė-Motiejauskė ir jos gausi šeima jau aštuonerius metus augina gamtinį daržą ir valgo vien savo augintas daržoves. Mū...
  • Vaišės iš balkono – didžiavaisiai pomidorai ir kepti cukinijų žiedai

    Vilniuje, Fabijoniškėse, gyvenanti Birutė Didienė uždarame daugiabučio balkone ne pirmus metus augina prieskonines žoleles ir įvairias daržoves: didžiavaisius pomidorus ‘Jaučio širdis’, savidulkius, hibridinius agurkus, cukrinius žirnius, cukinijas, moliūgus. Cukinijos ir moliūgai balkone vaisių nemezga, tik gausiai žyd...
  • Skrotelinis kopūstas – azijietiškas skonis

    Vilnietė Zahra šią daržovę užsiaugino daugiabučio balkone, kur užtenka vietos ir kitoms Daugeliui mažai girdėtas skrotelinis kopūstas vitaminais nenusileidžia kitoms daržovėms, salotose išskirtinis kiek pikantišku skoniu.
  • Štai kaip daržininkė „apgaudinėja“ kurklius!

    Nuo kurklių darže ginasi kaip kas išmano, o štai tauragiškė Dalia Latožienė nutarė daržoves apsaugoti susodindama į maišus, kibirus, vazonus, penkialitrius butelius. Daug metodų išbandžiusi augintoja jokio kito būdo, kaip tik atsiriboti nuo šių kenkėjų, pastaruoju metu nesugalvojo. Tad pažvelkime, kaip a...
  • Rinkoje – nauji augalų apsaugos produktai

    Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (Augalininkystės tarnyba) šiais metais įregistravo 2 naujus augalų apsaugos produktus (AAP), skirtus mažais plotais auginamų augalų apsaugai ir kurių veikliosios medžiagos, geležies pirofosfato, dar nebuvo Lietuvos rinkoje prekiaujamuose AAP.
  • Pomidorai: ar ir jūsiškius puola ligos?

    Kaistant vasaros orams, vis aktua­lesnės tampa pomidorų grybinės ir bakterinės ligos, vis dažniau vieni kitų klausinėjame, kas atsitiko daigui ar lapams, kodėl pūva vos nokti pradėję vaisiai. Apie ligas, puolančias mėgstamiausią daržininkų daržovę pasakoja agronomijos specialistė doc. dr. Elena Survilienė.
  • Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

    Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar ...
  • Turgus jau kvepia Leliškių braškėmis

    Pasvalys („Darbas“). Važiuojame su kolege nuo Krinčino link Biržų rubežiaus vedančiu dulkančiu vieškeliu ir kalbamės, kad Leliškių vienkiemis seniai tapo savotišku prekiniu ženklu. Juk dažnas pilietis, į Pasvalio turgų užsukęs daržovių, pirmiausia dairosi Leliškiuose užaugintų agurkų, pomidorų ar salotų, o...