Columbus +5,0 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025
Columbus +5,0 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025

Paieškos rezultatai


  • Paauglystėje susikurtą svajonę apie maitinimo verslą padėjo pasiekti studijos

    Už motyvaciją studijuoti konkrečioje studijų programoje vardine agroverslo įmonės stipendija skatinamas studentas, nuosavą verslą jau suspėjęs sukurti verslininkas, vadybininkas, politikas, vienas jauniausių šalyje savivaldybių tarybų narių, sporto entuziastas… Ir visa tai – tik dalis darbų, įsipareigojimų ir pomėgių, &scaron...
  • Pas ūkininkę atvilioja naminių sūrių skonis

    Rasa Jarmalienė iš Stebulių kaimo (Lazdijų r.) sukasi savo ūkelyje. Ne toks jau ir ūkelis – visai nemažas šeimos ūkis: melžia 3 karves, augina apie 20 mėsinių galvijų, turi visą reikiamą techniką, kad aprūpintų gyvulius pašarais. O ūkininkės gaminamų sūrių skoniai viliote vilioja čia savus žmones.
  • Ekologiškų skanumynų gamintojas: „Parduodame tai, ką valgome patys“

    „Mes parduodame tai, ką valgome patys, – apie tai, kaip gamina ekologišką maistą: duoną, sausainius, tortus ir įvairius skanumynus, pasakoja Prienų rajone šeimos verslą sėkmingai plėtojantis Vytautas Račickas. – Nieko nėra sudėtingo – viskas iš gyvenimo, būtinybės ir noro pasigaminti sau, bet ne dėl t...
  • Lietuviškiems vaisiniams vynams vien obuolių nebeužtenka

    Ne visos vasarą sode nokstančios gėrybės patenka ant stalo, į stiklainius ar sudžiovinamos. Dalis derliaus panaudojama gaminant vaisinius vynus. Artėjant šventėms vynininkystės entuziastai ir mėgėjai pradeda ragauti, vertinti šiųmetį darbą, o kantresni iš rūsio atsineša ir kelis metus išlaikyto gėrimo. Vaisių v...
  • Ūkininkė V. Šlapkauskienė: „Mums nebuvo sudėtinga gauti „Kokybės“ produktų ženklinimą“

    „Ar mes būtume sertifikuoti, ar ne, visą laiką stengiamės auginti ir gaminti pakankamai aukštos kokybės uogas, gaminius, kuriuos valgome ir patys. Be to, jei esi įprastinis ūkininkas, vartotojų ir pirkėjų lengvai nepriviliosi. Uogininkų yra nemažai, o Lietuva nėra didelė. Uogos – ne mėsa, ne bulvės, o desertas, kuris turi kuo ...
  • Morkos „brolis" pastarnokas

    Pastarnokus auginti dar aštuonioliktame amžiuje savo ,,Metuose“ kvietė Kristijonas Donelaitis, Mažosios Lietuvos lietuvių grožinės literatūros pradininkas. Kodėl ir kaip reikėtų auginti pastarnokus, dėl kokių maistinių ir vaistinių savybių jiems verta rasti vietos darže, teiravomės Romos Starkutės, LAMMC Sodininkystės ir daržininkys...
  • Skaniausia pasaulio virtuvė

    „CNN Travel“ savo tinklalapyje kasmet apklausia dešimtis tūkstančių žmonių – tiria, kokie 50 patiekalų laikomi skaniausiais pasaulyje. Prieš dvejus metus pirmąją vietą, aplenkęs picą, kruasanus, lazaniją, šokoladą, užėmė tailandietiškas troškinys Massaman curry. Ir tai ne vienintelis prip...
  • Nacionalinio patiekalo rinkimuose didžkukuliai įveikė šaltibarščius, vėdarus ir plokštainį

    Vyrauja daug skirtingų įsitikinimų apie tai, kokį patiekalą turėtumėme vadinti nacionaliniu Lietuvos valgiu – vieni mano, kad tai turėtų būti didžkukuliai, kiti teigia, kad lietuviai labiausiai žinomi dėl šaltibarščių, vėdarų arba bulvių plokštainio. Vis dėlto, Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad nacionaliniu &scar...
  • Afrikietiškos gudrybės ant lietuviško stalo

    Pažintis su bet kurios šalies nacionaline virtuve visada primena kelionę: naujos žinios, kulinariniai atradimai, įdomūs faktai. Taip yra ir su tadžinu, kilusiu iš Magribo (Šiaurės vakarų Afrikos) regiono – keliautojų pamėgto Maroko. „Šis indas jau seniai populiarus ne vien kilmės šalyje. Sunkiai ras...
  • Ant mūsų stalo – ruduo

    Ruduo – metas, kai požiūris į maistą staiga pasikeičia. Visi nusisuka nuo lengvų, gaivių glotnučių ir ledų, užsimano šviežių pyragų, sausainių su kakava, šiltų sriubų ir troškinių – kai už lango vėsta, reikia kažkaip laikytis! Apie receptus ir idėjas, labiausiai tinkančias rudeniškiems orams, pasakoja mais...
  • Gydytoja atsakė, kodėl sergant vėžiu reikia riboti perdirbtą maistą

    Kuomet onkologine liga sergantis žmogus jaučiasi prarandantis apetitą, artimieji skuba jam padėti, pasiūlydami jo mėgstamiausio maisto. Šeimos narių pagalba yra ypatingai svarbi, tačiau ruošiant tokio tipo lauknešėlį svarbu atkreipti dėmesį, kas įeina į jo sudėtį. Gydytoja dietologė  pažymi, kad perdirbti maisto produkt...
  • Šokiai aplink daržovių laukus

    Permainingo klimato metai nepraėjo be pasekmių ir daržovių augintojams. Šaltas ir vėlyvas pavasaris, užsitęsusi sausra ir galiausiai kruša, nuniokojusi pasėlius. Šilta rudens pradžia, kuria taip džiaugėsi Lietuvos gyventojai ir kai kurie ūkininkai, taip pat nepradžiugino auginančiųjų daržoves. Juk tuomet daržovių nuėmimas t...
  • Dabar kopūstai skaniausi – ar jau žinote ką iš jų gaminsite?

    Kol dar ne visi kopūstai užraugti ir suguldyti sandėliuke, stverkime vieną kitą gūžę ir pasigaminkime ką nors paprasto, greito, neįmantraus – juk šiandien šeštadienis laisvadienis!
  • Susirito bulvės aruodan…

    Bulvės skaniausios dukart metuose – vasarą, kai iškasamos šviežios ir valgomos su įvairiomis šaltsriubėmis, ir rudenį po bulviakasio, kai virtuvėse kaista krosnys su skaniu plokštainiu, o puoduose garuoja cepelinai. Šių patiekalų niekas nepamokys daryti geriau nei mamos ir močiutės, o mes į bulves pažiūrė...
  • Subalansuota vegetarams, bet patiks visiems

    Kasdieniai produktai, nekaprizingi receptai, bet gaivūs ir skanūs patiekalai, o svarbiausia – lengvai ir greitai. Štai toks meniu galėtų pradžiuginti ir vegetarus, ir norinčiuosius pailsėti nuo sunkių mėsiškų valgių.
  • Valgant žvėrieną galima užsikrėsti raumenų parazitais visam gyvenimui

    Interneto svetainėse medžiotojai ir šeimininkės dalijasi įvairių žvėrienos patiekalų receptais, taip pat ir barsukienos valgių. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, jog barsukų skerdeną rekomenduojama patikrinti dėl trichineliozės parazito užkrato.
  • Nepakeičiamieji agurkai ‘Pasalimo H’

    Retas agurkų augintojas nežino ‘Pasalimo H’ veislės, kitaip dar vadinamos agurkų karaliais. Kad jie nusipelnė šio titulo, užtenka dirstelėti į tauragiškės Dalios Latožienės derlinguosius „augintinius“. Dalį sėkmės ji priskiria genėjimo būdui, trąšų balansui – menui jas parinkti ir nutaikyti, kad...
  • Mažutėlis daržas – didelis džiaugsmas

    Alytiškė Neringa Ažukienė pastebėjusi, kad su džiaugsmu ir meile užaugintos daržovės dera dosniau, o jeigu sodas bus tik pareiga, geriau nė nepradėti... Mažutėlis sodas malonumų mums gali teikti daugiau negu didesnis, nes nuvargina ir jėgų atima mažiau. Be to, ir nedideliame darže gali tilpti spalvinga įvairovė.
  • Ar lietuviškiems linams lemta tapti tik muziejų eksponatu?

    Linai lietuvių folklore apdainuoti ne mažiau nei rūtos. Keistoka tai, kad abu augalus šiais laikais laukuose ir gėlių darželiuose retai kada beišvysi... Teigiama, kad tarpukariu tarp šios kultūros eksportuotojų Lietuva pasaulyje buvo trečia, tad kas gi lėmė tokį linų populiarumą anuomet ir kodėl jų auginimas taip staiga sume...
  • Gamtoje galima rasti vaistų nuo visų ligų

    Šilalė („Šilalės artojas“). Vasara persirito į antrąją pusę, bet laukuose ir miškuose dar nesijaučia artėjančio rudens. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros jaunesnysis mokslo darbuotojas dr. Marius Lasinskas tvirtina, kad iki Žolinės augalai išsau...
  • Agurkai aštriai, agurkai švelniai...

    Juk nebūtina visas marinuotų ar kitaip paruoštų agurkų atsargas žiemai, o ir šiaip kasdienai ruošti pagal tą patį, ištobulintą receptą. Žinoma, taip greičiau, patogiau ir jau iš anksto nusiteiksime, kad patiks. Bet nauji receptai – tai juk nuotykis, ragavimo malonumas, įspūdžiai, puiki tema pašneke...
  • Iššūkiai kopūstams – kenkėjai ir sausra

    Kopūstų augintojai, susidurdami su sausros ir kenkėjų iššūkiais, vis mažiau augina kopūstinių daržovių. Tarp jų – ir Širvintų rajone daržininkaujanti Vilma Amulytė, jau atsisakiusi kai kurių kopūstų rūšių, tačiau gana sėkmingai auginanti ištvermingesnes. Ji pasidalino patarimais, kaip užauginti sveikų kop...
  • Maroko virtuvė Belgijoje – talpus maisto pasaulis

    Sumaya Boujraf, draugų vadinama Maja, – labai aktyvi: dirba ligoninėje, trijų berniukų motina, turi daug užsiėmimų, pomėgių ir hobių. Praktikuoja net trijų rūšių kovos menus, organizuoja renginius, nemoka ilsėtis. Ji marokietė, bet gimė Belgijoje. Maroke gyveno tik vaikystėje keletą metų. Tai labai paveikė jos kulinarinę patirtį ir ...
  • Atsiduokime rožių ir erškėčių malonumams

    Jau nuo istorinių laikų vi­same pasaulyje rožės ger­biamos už gražius žiedus ir nuostabų kvapą. Pasak žolin­tės Raimondos Urbienės, rožlapių antpilai, arbatos, trauktinės nuo seno naudo­jamos kvepalams, vaistams, o žiedlapiai – salotoms, saldumynams, vonios prie­monėms, kvapioms pagal­vėlėms gaminti.
  • Patiekalai su uogomis – nauji skoniai...

    Sodininkai kalba, kad ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo braškės šiemet derėjo kartu ir jų lysvės jau apytuštės. Bet dar spėsite pasimėgauti vėlyvesnėmis – jų sezonas kaip tik dabar! Dalį jų dėkite į šaldiklį žiemai arba išvirkite uogienės, nes vėlyvųjų veislių braškės kvapnesnės ir sodresnio sko...
  • Padažai iš sodo

    Šiltajam sezonui įsibėgėjus, jau galima mėgautis užderė­jusiomis gėrybėmis: žalumynais, uogomis, daržovėmis. Kai derlius dosnus ir reikia sukti galvą, kaip suvartoti, puikus sprendimas – pasigaminti padažų. Juos užšaldę patiekalus pagardinsite ir žiemą. Tereikia pasidairyti po sodą ir daržą! Žurnalo „Rasos“ sk...
  • Sveikuoliški paparčių patalai

    Per patį vasaros gražumą žiedais vainikuotos dainomis nuskamba Joninės. Pasak „Žolinčių akademijos“ vadovės Danutės Kunčienės, vidurnaktį mūsų senoliai laukdavo didžiausio stebuklo – pražystančio paparčio žiedo. Sako­ma, kad tuo metu sustiprėja ir šių augalų vaistinės savybės, galima pradėti skinti lapus.
  • Begėdiškai skanūs ledai - lengvai įkandami receptai!

    Tikriausiai mažai atsiras žmonių, nemėgstančių ledų. Ypač karštą vasaros dieną! Dažnai ieškome to ypatingo, vaikystę arba romantišką istoriją primenančio skonio, bet kam vaikščioti ratais, jeigu galime šio šaltojo deserto pagaminti namuose? Tai kur kas mažiau sudėtinga nei gali pasirodyti ar rašom...
  • „Linas Agro Group“ atskleidė, kodėl siekia įsigyti dalį „AUGA group“ maisto verslo

    AB „Linas Agro Group“ valdoma AB „Kauno grūdai“ birželio 7 d. pasirašė kooperatinės bendrovės „Grybai LT“ pajų pirkimo-pardavimo sutartis su šios įmonės pajininkais dėl 100 proc. pajų įsigijimo. Sandoris bus užbaigtas tik tuo atveju, jeigu tam bus gautas Konkurencijos tarybos leidimas vykdyti kon...
  • Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

    Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar ...
  • Augaliniai dažai sveikesni žmogui

    Raminta Beržanskytė, jau dešimt metį tekstilę dažanti augalais, sako, kad iš jų galima išgauti visas spalvas: nuo subtilios žalios iki tamsiausios mėlynos ar akį rėžiančios fuksijų. „Šiandien natūralaus dažymo technikos išgy­vena pakylėjimą, kokio nebuvo nuo pat XIX a.“, – pasakojo Ra...
  • Gražios, kvapnios ir skanios

    Pasaulis pilnas skanių ir valgomų dalykų. Taip jau surėdytas pasaulis, kad žvelgdami į ką nors gražaus, nė nepajuntame, kaip pagalvojame, kad „skaniai atrodo“. O ką jau kalbėti apie gėlės – laimei, jų žiedai ne tik išvaizdūs, bet kai kurių ir skanūs! Tad kodėl gi jomis ne tik puošti patiekalus, bet jas ir valgyti....
  • Žilakrūmiai soduose

    Žilakrūmiai nedažni Lietuvos soduose, nors labai vertingi ne tik jų vaisiai, bet ir lapai ar šaknys. Šie augalai itin jautrūs šaltoms lietuviškoms žiemoms, tačiau besikeičiantis klimatas žilakrū­mius, kaip ir kitus šiltesnių kraštų sodo augalus, jau leidžia auginti mūsų soduose. Japonai žilakrūmį lai...
  • Pomidorai vazonuose – vietoj gėlyno

    Alytiškė Sandra ŠIMKEVIČĖ jau senokai augina retų veislių pomidorus vazonuose. Moteris juokauja, kad jie pakeitė kiemo gėlynus, bet iš tiesų ši istorija prasidėjo visai rimtai, o augintojos išradingumas leido sukurti žaismingą ir spalvingą į saulę besistiebiančių, svyrančių ar kaskadomis krintančių krūmelių ir ...
  • Pastarnokų derlių kasė iš po sniego

    Eglės VALUCKAITĖS-STAŠAUSKIENĖS, suvalkietės zanavykės ūkininkės iš Saviečių (Kėdainių r.), šeima pernai vasarį iš po sniego kasė pastarnokus, kurie skoniu ir sultingumu nenusileido rudens derliui – buvo, anot jos, gal net skanesni. Kaip kilo toks sumanymas ir kaip pavyko? Kas augi­na, žino, kad pastarnokai ...
  • Užgavėnių blynai iš senojo vandens malūno

    Jau rytoj Užgavėnių šventė! Kažkas jau linksminosi ir blynus valgė prieš kelias dienas, savaitgalį, kažkas jų dar keps tikrąją žiemos mėsiedo dieną. Vienas iš traukos centrų – Šlyninkos kaime, Zarasų rajone, išlikęs vandens malūnas, kuriame pagal savitą receptūrą blynus kepa bei renginiams diriguoja Regin...
  • Ne visi žiemą nuobodžiauja

    Žiemą bitininkams darbų mažiau, bet nereikėtų prarasti budrumo ir akylumo. Klysta manantieji, kad bitės kaip meškutės užmiega žiemos miegu ir pakirsta tik išal­kusios. Jos ir šaltuoju metų laiku augina perus, rūpinasi, kad avilyje nebūtų per drėgna. Kaip užtikrinti ramesnį ir saugesnį šių darbš­tuolių ž...
  • Morkos brolis pastarnokas

    Pastarnokus dar XVIII a. auginti kvietė Kristijonas Donelaitis, Mažosios Lietuvos lietuvių grožinės literatūros pradininkas. Kodėl ir kaip reikėtų auginti šias daržoves, teiravomės Romos Starkutės, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų sektoriaus mokslininkės.
  • Moliūgai smaližiams

    Ar gali būti geresnis rudens simbolis nei geltoni lapai ir didžiuliai oranžiniai moliūgai?! Plačiai pasaulyje pripažinta daržovė ypatingu skoniu, universalumu ir originalumu užkariauja Lietuvoje vis daugiau smaližių. Kas jau kartą prisipažino meilę moliūgui, neišduos jo niekada. Juk moliūgas – tai ne tik sriuba. Tai – ir nuost...
  • Dijokų ūkyje – moliūgų savitarnos kalnelis

    Radviliškio rajono Daugėlaičių kaime jau antrą savaitę visus stebina moliūgų savitarnos kalnelis. Ūkininkai Žygimantas ir Modesta Dijokai pievelėje netoli savo ūkio gamybinių pastatų iš laukų per dieną keletą kartų atveža belukščių aliejinių moliūgų ir sukrauna į nemažas krūvas. Daug pravažiuojančių žmonių čia užsuka nusipirkti moliūgų: į medinę...
  • Obuolių pyragai – tarsi rudenėjantis rimas

    Kai soduose atsisveikindami su šakomis tyliai į minkštą žolę krinta obuoliai, ženklas, kad atėjo obuolių pyragų metas. Nors esame iškepę jų daugybę, vis tiek ieškome paties pačiausio recepto, kuris pavergs kiekvieno širdį. Elžbieta MONKEVIČ Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja „Pavlova“ su obuoliais Atėjus rudeniui gaminame rud...
  • Skanėstai anūkams

    Prienų rajone gyvenanti agronomė Vilija Juškevičienė, kasmet sulaukianti gražios pomidorų ir kitų daržovių įvairovės, šiemet anūkus džiugina gardžiomis žemaūgėmis dumplūnėmis ir švelnaus skonio baltaisiais agurkais. Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ Šie agurkai nustebino švelniu, geru skoniu, bet netinkami konservuoti. Dera iki pat šalnų Kol...
  • Tarsi feniksai atgyjančios gėlės

    Ramondos ir haberlėjos – alpinariumo augalų kolekcijos perliukai. Apie šias uolų gyventojas ne tik pasakojamos legendos, neįprastas jų savybes atidžiai tyrinėja botanikai ir ne šiaip sau lygina su mitiniu Feniksu. Tokius įdomius augalus verta įsileisti į savo gėlyną ir stebėti jų gyvenimą. Jei sode rasite pavėsingą vietą, jie taps ilgaamžiais jū...
  • Kaulavaisių TOP su specialisto komentarais

    Feisbuko grupės „Stilingo sodo augalai“ narių teiravomės, kokias vyšnių ir trešnių veisles geriausiai žino ir augina sodybose. Atsakymas buvo vienareikšmis – žagarvyšnė tapo šių vaismedžių lydere. Įdomu, koks slyvų pavadinimas dažniausiai minimas lietuviškuose soduose? Jei pagalvojote apie vengrines slyvas, vadinamąsias „vengerkas“, pataikėte į ...
  • Cukinijų sezonui pasiruošę?!

    Kuo arčiau ruduo, tuo dažniau išgirstame: „Gal nori cukinijos?“ Ir, neduok Dieve, į šį klausimą atsakysite teigiamai. Nes kalbama ne apie vieną arba dvi mažas, o bent apie penkias banginio formos ir dydžio cukinijas. Stengdamiesi neatskleisti šio švento siaubo, kuris paralyžiavo visus mūsų refleksus vien nuo minties „Ką aš su jomis darysiu?“, ma...
  • Skani ne tik braškių uogienė!

    Kai sezonas gausiai dovanoja braškių, norisi jį pratęsti. Tam labiausiai tinka konservavimas. Verdame uogienes, džemus, kompotus, šaldome, vėl uogienes, kompotus, šaldome ir... Gal kiek nuobodoka. Nors stiklainis tradicinės braškių uogienės visuomet turi būti, bet kodėl nepabandžius ir kitokių konservavimo būdų?! Elžbieta MONKEVIČ Instagramo...
  • Kur slypi laimė..?

    Kai saulė nelepina šiluma, o gamta primygtinai siūlo paklausyti lietaus muzikos, jauku pasėdėti su draugėmis. Kad sąžinė negraužtų dėl papildomų kalorijų, smagu prisiminti legendinius personažus. „Senelis visada sakydavo, kad jeigu turi problemų, kurių negali išspręsti, mesk jas iš galvos. O pyragas padės!“ – taip paprastai iškilusį klausimą spr...
  • Jums kriaušę su kadagio prieskoniu ar tradicinę konferencinę?

    Retoje sodyboje nepamatysi kriaušės, tačiau lietuviškas klimatas ne itin svetingas šiems sultingus ir saldžius vaisius mezgantiems augalams. Į pagalbą smaližiams ateina šio vaismedžio selekcija užsiimantys mokslininkai. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos s...
  • Vasariniai pamąstymai apie burokėlius

    Burokėliai. Sakysite, nesezoniška. Anaiptol! Išeinate į daržą ir retinate burokėlius. Surinkę kelias saujas, dažnai nežinote, ką su jais daryti. Ir taip visą birželį. Įspūdinga lapija tiesiog varo iš proto! Dar neseniai turguje ketindami nusipirkti burokėlių, matydavome, kaip pardavėja vienu mostu nulaužia margaspalvę burokėlių puošmeną – kam ti...
  • Ar pamėgsime itališkas pupeles?

    Kad lietuviai augintojai nebijo eksperimentuoti ir bando jau itališkas margaraštes Borlotti pupeles su kaštonų ar riešutų prieskoniu, parodė praėjusių metų derliaus kraitė. Nenuostabu – karštėjant ir sausėjant vasaroms, į mūsų daržus atkeliauja ne tik arbūzai ir melionai... Pradedame dairytis į pietietiškas pupelių rūšis ir veisles. Jolanta TAM...